Osnove snimanja zvuka pomoću kompjutera iliti FAQ

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 Oct 2007, 01:42

Bravo.
Posto kolega Critical ima pravo na Bambije... evo, dodji da ti ja dam 4 bone.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Oct 2007, 12:11

Bonded_by_Blood wrote:...kakav mikrofon se treba koristiti otprilike (cijena i rang) da bi zvuk bio iole dobre kvalitete? I koji od programa je najbolji za tu soluciju? Hvala
Kada snimaš gitaru? Standard je Shure SM57 u Neve modul. Shure SM57 moraš "hardverski" da kupiš, Neve moduli postoje emulirani u URS bundleu ili u Waves Mercury bundleu ili u kompletu UAD kartica + njen softver.

Naravno, ima odstupanja od standarda... Za ono što ja radim, ja bih se držao tog standarda. Metalci bi "pregazili" signal iz SM57 nekim multiband kompresorom (Waves C4) uz dosta EQ i ubacili umesto Nevea neku simulaciju magnetofona (Steinberg Magneto, recimo).

Još par objašnjenja, redom kojim mi padaju na pamet:

SM57 treba da ide ili u "pravu stvar" (neki dobar komad hardvera, recimo SSL XLogic Alpha Channel) ili da ima dovoljno "čist" signal da ga pluginovi lepo obrade (u kom slučaju ti treba "čisto" pretpojačalo kao M-Audio DMP-3, ili pretpojačalo integrisano u kartice, kao E-MU 1820 m, ili skupa i "čista" mikseta).

Za samo ozvučavanje pojačala treba ti dobra izolacija - "gluva soba" je idealno rešenje. Pojačalo treba da radi vrlo glasno a ti da u miru i tišini kroz slušalice ili monitore nadzireš kako se čuje i da li je sve u redu sa zvukom (da li je dijafragma mikrofona "u agoniji", da li je zvuk preterano "telefonski", itd.). Takođe, izolovana soba znači da SM57 ispred zvučnika neće kupiti i reflekse prostorije (ako pojačalo staviš u običnu sobu, zvuk će biti basovit i "metalan").

Na kraju je tu i suptilna umetnost postavke mikrofona, koja je neka vrsta magije... Santimetar levo ili desno može da znači (i uglavnom i znači) jako puno. Mikrofon se namešta metodom "trial and error", što znači da je u pitanju dug proces koji zahteva dvojicu učesnika od kojih obojica znaju šta rade. Jedan sluša, drugi pomera mikrofon.

Zvuk mikrofona ispred pojačala zaprepasti svakog gitaristu - "Zar je moguće da moje pojačalo zvuči tako loše?" Gitarista je navikao da svoje pojačalo sluša sa par metara udaljenosti i metar i osamdeset visine (jer su mu tamo uši u odnosu na zvučnik, kada stoji ispred pojačala na svirci). Zvuk "tamo gore" i zvuk "tamo dole", gde je mikrofon, su vrlo različiti - basovima treba par metara da se razviju, a tu su i refleksije prostora... Vrunski Zen po ovom pitanju je postigao Peter Buck: on kači dva savršena mikrofona (od one vrste koja košta koliko i Mercedes a "kupi" i nakašljavanje miša u susednoj zgradi) odmah pored svojih ušiju, tačno tamo gde stoji dok namešta zvuk pojačala. Onda je tek siguran da će mikrofoni snimiti tačno ono što on čuje, tj. zvuk kakvim ga je namestio. Naravno, zbog te tehnike je zvuk R.E.M.-a tako "vazdušast" i savršen.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Oct 2007, 01:46

U potpunosti se slažem sa kolegom Rocketom s tim da bih još spomenuo da postoji veoma velik broj tehnika ozvučavanja gitarskog boxa. Postoji nekoliko konvencionalnih metoda koje su već spomenute a ostatak stičeš iskustvom. Recimo, meni se jako dopalo kada sam uradio postavku sa tri mikrofona i to: jedan na zvučnik boxa (on axis - direktno na centar), jedan uperen u "leđa" boxa i jedan ambijentalni podignut na otprilike visinu ušiju i usmeren ravno (otprilike na 90 stepeni). Na prvi mikrofon mi ide EQ sa malo samo malo dodatim srednjim tonovima a cutovanim basovima, na drugi mikrofon EQ je sa pojačanim basovima a cutovanim visokim i srednjim visokim i treći je otprilike "na nuli" tj. EQ je na sredini. Time dobijam da mogu precizno da doziram količinu basova bez gubitaka i overlapa preko srednjih tonova a i ambience je isto mnogo lakše dozirati čime se lepše definiše punoća zvuka i prirodan reverb (upravo impulsi prostorije o kojima smo govorili).

Eto to je nešto do čega sam ja došao experimentisanjem. Moram da priznam da vrlo retko snimam na taj način pošto dotična metoda zahteva dosta vremena za samu postavku a i komšiluk baš ne bi bio presrećan da odvrnem pojačalo na neku "sedmicu" u pola noći kada obično dobijem inspiraciju. However, kad mi je baš stalo do kvaliteta zvuka, koristim ovu metodu i veoma sam zadovoljan rezultatima.

Cheers.

visackimarko

Post by visackimarko » 13 Nov 2007, 13:52

Slucajno sam primetio, da je zvuk gitare koji stize u komp, samo na levom kanalu. Znaci, na desnom nema nista. Znam, gitara je mono, ali zar ne bi trebalo onda na oba kanala da bude isto?

dulebass

Post by dulebass » 13 Nov 2007, 21:20

Ja imam glupo pitanje! Instalirao sam kristal, povezem lepo bass i komp, pustim da se snima ali se nista ne snimi! Sekunde idu, ali kada okidam, nista se ne desava. Koliko znam, treba neka skala da ide gore dole. U svakom slucaju, kada pustim da preslusam to sto se snimilo, nema nista. Sta da radim? Hvala

visackimarko

Post by visackimarko » 13 Nov 2007, 22:45

Nisi stavio dobar record source. Mozda ti stoji na mic-in...
Kliknes dva puta na zvucnik pored sata, options/properties, recording, i selectujes line in

Guitar_thrill
MF veteran

Re: Osnove snimanja zvuka pomoću kompjutera iliti FAQ

Post by Guitar_thrill » 12 Jan 2008, 01:10

Snimam u nuendu,imam integrisanu karticu...instalirao sam asio4all driver,i podesio u nuendu driver da bude asio4all , a ne "obican" asio....gitaru ukljucujem direktno u komp...medjutim kasnjenje mi je i dalje suvise veliko da bi normalno snimao...inace poiskljucujem sve antiviruse i sl. stvari....kako da smanjim latency?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 12 Jan 2008, 01:27

Iskreno, sa integrisanom veeeoma tesko. Najverovatnije nemas full duplex, a cak i da imas kartica izracunava ulaz i izlazistovremeno i zato se javlja kasnjenje. ASIO4ALL tu nece mnogo da pomogne. samo druga kartica.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Jan 2008, 01:33

e da,kartica je AC97 .... ima li nade? Ako nema koju karticu mi preporucujes i koliko kosta ??

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Jan 2008, 01:34

Smanji "Latency" u samom Asio4Allu, koliko je god moguće. KnightOfDoom takođe ima integrisanu zvučnu i Asio4All pa smo čak na njegovom kompu radili neke vrlo ozbiljne stvari i nije bilo problema.

Ako baš nikako neće da se smanji ispod određene mere - e, onda je možda do kompa. Koliko je "mališa" star?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Jan 2008, 12:33

Pa imam intela 2.04 GHz, 1 Gb rama,i 160 Gb hard disk...tako da ne verujem da je do njega,probavao sam da smanjim latency u Asio4all,ali uopste ne reaguje,i odmah pocne da krci,zuji itd (gitara)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Jan 2008, 13:03

Da, nije do kompjutera... Igraj se malo sa što novijim Asio4All, proveri da li se isto dešava kada pokreneš "standalone" Guitar Rig 3 / AmpliTube 2.

pivonroll

Post by pivonroll » 12 Jan 2008, 14:17

I ja imam AC97 i latencija mi je 1.67ms.Samo podesi latenciju u ASIO4ALL na sto manju mogucu i smanji velicinu buffer-a na sto manju mogucu posto i to utice na latenciju.Ja imam 2x slabiju masinu od tvoje i nemam problema sa latencijom.

Josip

Post by Josip » 14 Feb 2008, 02:39

Jel ima veze shto ja snimam na laptopu?
Znam da nisu pravljeni za to, ali...
Imam MSI, 2ghz, 1kilo rama, 120tona diska i ac97 zvucnu

Da li je to isto kao da imam PC takve kofiguracije?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2008, 11:07

Josip wrote:Da li je to isto kao da imam PC takve kofiguracije?
Po mom skromnom znanju, ne vidim zašto nije... Hardverske razlike u komponentama ima, ali će pre biti da su komponente na laptopu kvalitetnije.

Jedino što može da te "koči" je brzina hard-diska - ako bi, recimo, uporedno snimao pet traka u 24bita, verujem da bi ti se komp pobunio i rekao nešto u stilu "Hard disk is out of resources."

(Ako neko zna tačniji odgovor, neka kaže!)

Post Reply