do oko 400e - Akusticna - ozvucena - pomoc!

vsimak

do oko 400e - Akusticna - ozvucena - pomoc!

Post by vsimak » 22 Jan 2010, 09:54

Poz,

proveo sam oko sat vremena bauljajuci po ovom delu foruma, trazeci i citajuci.
No na kraju nisam nasao na odgovor.

My life story is: kao klinja sam imao privatne casove gitare - klasicna gitara je u pitanju. Veoma kratko, mozda godinu dana. No, pre 2 godine me drugar bas motivisao, i kupio sam u Beogradu, Da Capo W-701. Trenutno imam potrebu da pazarim novu gitaru, vracam se za London za nekih 10ak dana (trenutno sam u BGu) - tamo zivim ( kasnije cu objasniti zasto je ovo relevantno ).

Bio sam u par prodavnica, i zavrsio u Mitrosu. Probao sam neku Takaminu, Yamahu i Ibanez ( oko 200+ evra su bile ), a zatim Yamahu CPX500 http://www.mitros-music.com/products/20 ... 500_OVS/5/ i IBANEZ SX72TBC http://www.mitros-music.com/products/37 ... SX72TBC/1/

Yamaha CPX500 je izasla kao pobednik. Nazalost ja to sam nisam mogao da zakljucim, vec tek kada prodavac uzeo, suptilno je dostimovao, i krenuo da svira osetio sam kako je zvuk raznovrsniji i ne 'stapa' se i nema kantasti prizvuk, koliko ove ostale. Samim tim sto sam nisam mogao - ja svirajuci - to da zakljucim vec sam morao da slusam njega, osecam kao nesigurnost u vezi donosenja odluka - need pomoc o/

Planirao sam da izdvojim do 400 evra, ali ako je bas tu neka granica gde moze da se nadje nesto sto je daleko bolje za malo vise, onda je na duge staze to isplativije.

- Gitara ce mi najvise sluziti sa sviranje po kucama, sa drustvom, akusticno zezanje, bez elektronike. Ali isto tako ima par prilika gde bih prikljucio gitaru, za npr mozda potencijalnu svirku itd. I zato ne zelim da uzimam ponovo neozvucenu akusticnu gde u nekim situacijama necu moci da sviram.

- Volim da sviram/pevam Jason Mraza, Jack Johnsona, John Mayer-a. Ako to pomaze ista.

- Ovo mi je tek druga gitara, i stvarno se osecam jos uvek neiskusan. Procitao sam sve i svasta na internetu. Razne top 5, ali.. nisam nasao nikakav odgovor.. za mene. Postoji jos jedna varijanta, a to je da ne kupim gitaru u BGu nego da ponesem ovu moju sada, i da pazarim novu u Londonu. Znajuci London, i UK, tamo je SVE skuplje.. :) ali ako postoji tamo neki model koji ima jaku reputaciju a ovde ne moze da se nadje... mozda je to bolja varijanta?

Iskreno nije mi srce ponela ova CPX500 - verovatno zato sto sam nisam otkrio koliko je do dobra to, a i nisam probao SVE gitare koje su oko 400evra tamo. Prodavac je preferirao Yamahu pa Takamine preko Ibaneza i ostalih.

:)

Sve najbolje.¬

Kristijan
Uvaženi član

Re: do oko 400e - Akusticna - ozvucena - pomoc!

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 13:08

Ja ću prvo da zakomplikujem :) pa ću onda da ti odgovorim. Ne znam koliko si voljan da se baviš sa ovom zavrzlamom koju imam na umu. Naime, ja sam ugavnom nezadovolan sa piezo ozvukom koja dolazi u gitarama srednje klase, a veruj mi, ove gitare do 400 evra su nešto bolje od ovih do 200, ali to je i dalje onako... na pola puta, nisu to baš ozbiljni instrumenti, bar kad pričamo o ovima sa ozvukom. S druge strane, uverio sam se da može da se nađe sasvim fina gitara bez ozvuke za nekih 300 do 350 evra. Takođe, može kod nas da se nađe D-Tar ozvuka, gde se 2 piezo elementa postavljaju u rezonator, od prilike ispod kobilice, a jack je smešten u strap button, tako da se buši onaj donji blok a ne samo bočna ploča, što smanjuje mogućnost da se nešto odlomi i razglavi. Ovaj sistem ozvuke daje nešto mekši i prirodniji ton, manje percussion momenta je prisutno, a osim toga - gitara sa ovakvom ozvukom i na suvo radi malo srećnije, jer nema piezo elementa smeštenog između sedla i kobilice. Recimo uzmeš Cort Earth 200 i D-Tar ozvuku, i imaš stvarno fin par. Istina, nemaš ugrađeno predpojačalo, ali postoji vrlo povoljno a kako čujem dosta pouzdano Behringer modeling predpojačalo, ADI 21, koje šljaka kao DI box, i možeš da preko njega bodeš gitau i direktno u razglas ili kompjuter. To je komplikovanija varijanta, ali po meni kvalitetnija varijanta.

A sad elegantnije rešenje. CPX 500 je startni model u Compass seriji. Dakle nije baš Yamahina "perjanica". Yamaha je firma s kojom nećeš nikako da se zezneš, rade izuzetno korektno i precizno, i to su sasvim solidni instrumenti koji će lepo da služe. Međutim, ova kategorija koja tebe zanima gotovo ni kod jednog proizvođača ne pruža mnogo, a Yamaha, koja proizvodi bezbroj različitih instrumenata, jednostavno nije podjednako posvećena svakoj cenovnoj kategoriji. Kad to uzmemo u obzir, možda treba da pogledaš još neki Takamine model, jer Takamine radi samo akustične gitare, i tome su posvećeni. U klasi oko 200 evra Takamine daje manji kvalitet za iste pare od Yamahe, ali kako se krene ka ozbiljnijim instrumentima, Takamine ima vrlo svetle momente, i nemoj odmah da ih otpišeš.

Meni je apsolutno neshvatljivo da instrument koji ovoliko košta nema gornju ploču rezonatora od solid materijala. To mi je minus kao greda, preko toga ne bih prešao. Dakle ja CPX 500 ne bih kupio. E sad, s druge strane, moram da priznam da ova gitara jako lepo radi kad se uključi u pojačalo, lepo je to napakovano za scenu. Sam moraš da odabereš šta ti je najbitnije.

Mislim da bi bilo dobro da potražiš 3 Takamine modela sa ozvukom, i sva 3 imaju solid gornju ploču rezonatora. 2 su dreadnought rezonator, 1 je NEX oblik, to je neki mini-jumbo. Radi se o EG330SC i EG340SC (dreadnought) i EG460SC (NEX). EG460SC mi je favorit, ima bočnu i donju ploču rezonatora od palisandra, ja volim kombinaciju omorika - palisander.

Inače ja gušim sa ovom solid gornjom pločom, jer na suvo nema zaista ozbiljnog tona bez toga. Ozvuka svašta ume da zasladi, i da učini svarljivim, ali na suvo... nema alternative. Onaj gorepomenuti Cort ima i gornju i donju ploču rezonatora od solid materijala.

To ti je za sada to. Pogledaj nešto od ovoga pa javi utiske, pa onda dalje da pretresemo problem.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 22 Jan 2010, 13:53

vsimak wrote:

- Gitara ce mi najvise sluziti sa sviranje po kucama, sa drustvom, akusticno zezanje, bez elektronike. Ali isto tako ima par prilika gde bih prikljucio gitaru, za npr mozda potencijalnu svirku itd. I zato ne zelim da uzimam ponovo neozvucenu akusticnu gde u nekim situacijama necu moci da sviram.

- Volim da sviram/pevam Jason Mraza, Jack Johnsona, John Mayer-a. Ako to pomaze ista.
Imam Yamahu CPX5 (dakle ne 500, već 5) i ne znam da li si baš zapeo za cutaway modele..ili je to slučajost?
Ovo što si naveo da bi svirao (poslušao sam i Mraza i Johnsona i Mayera) upućuje na dreadnought , jumbo gitare isl
Ove gitare koje si naveo su idealne za fingerpicking, ali ako ćeš da cepaš uglavnom akorde ("svirka uz društvo, zezanje") onda pogledaj neke ibaneze sa velikim telom i završio si posao.

Yamaha ovog tipa ti nema dovoljno basa.
Vrat jeste udoban, ali oko 12-tog praga žice su ipak malo visoke (ako uopšte budeš tamo zalazio)
Žice su sa malo većom tenzijom i kao što rekoh, super za finger, ali ako želiš zvonku, mekanu gitaru sa lepim basom..možeš da nađeš i jeftinije a da ti rade onako kako si planirao.

Obrati pažnju na štimere, da dobro drže, da ti je udoban vrat i eto. Ako bude solid top, što reče Kristijan, eto sreće, ali se ja ni oko toga ne bih previše zamajavao.

A opet..ne kapiram zašto džitru ne bi pazario u UK, ako već tamo živiš?
Verujem da je tamo izbor iha ha veći..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 14:10

Ma imaju neke cene boli glava. Svi moji poznanici koji žive u Londonu kažu da je sve skupoooo... propast!

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 22 Jan 2010, 14:23

verujem, ali opet računam odande može da e-bay
..ja kad bi im'o e-bay ovdašnji prodavcima bi reko bai bai..

tzlatko

Post by tzlatko » 22 Jan 2010, 15:10

Yamaha CPX500 OVS
Dodatne informacije
Top: Solid spruce
Back: Solid rosewood
Sides: Rosewood
Neck: Mahogany
Fingerboard: Ebony......
..........................
Ovde stoji da su i gornja i donja SOLID, ko je ovde u pravu? Kristijan po pravilu nikad ne pise deziformacije....lepo bi bilo ovo razresiti.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 16:09

Upravu si ti, ja nisam video da se ne radi o običnoj CPX500, nego o CPX500 OVS. Inače znam da CPX500 nema solid ploče rezonatora, pa mi nije palo na pamet da imaju neki model vrlo slične oznake sa tako suštinskom razlikom. Izvinjavam se zbog brzopletosti.

Budući da ispada da ipak nisam svirao ovu gitaru za koju se posebno interesuje čovek koji je postavio temu, onda ne mogu da kažem ništa zaista korisno. Ostajem pri tome da CPX 500 nije instrument posebno vredan pažnje, ali CPX 500 OVS makar "na papiru" deluje kao dobar izbor.

Još jednom se izvinjavam zbog nesporazuma.

vsimak

Post by vsimak » 22 Jan 2010, 16:11

Okej! Thanks. I dalje hvala puno!

A za neko je rekao da ovi artisti ne furaju do higher fret regije :) Mayer: http://www.youtube.com/watch?v=i_M5cNcRcMk Mraz: http://www.youtube.com/watch?v=mZzqmOLx ... re=related ( los primer ), ima i Jonhson.
Ali razumem sta si hteo da kazes, manje nego neki drugi. Boogie jel ti onda imas neki predlog? Sta drugo?

Za UK i Ebay verzija mi se ne svidja zato sto ne mozes da probas to sto kupujes. A i sve je skuplje.

Gde bi mogao da nadjem te Takamine da ih probam, i tu 460ku, u Mitrosu nema, gde jos ima Takamine u BGu?

Hvala puno!! :)

Ja iskreno nameravam da mogu da skinem lagano sve Mrazove I jonhsonove pesme a onda kada pocnem bolje da sviram onda da mogu ko mr Mayer malo da bluziram solaze ;)
Tj to je long term plan

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 16:26

Mix Music i Music Media Centar takođe imaju Takamine gitare, a moraš da zoveš da vidiš da li imaju baš taj model.

henk

Post by henk » 22 Jan 2010, 17:21

Kristijan wrote:Ma imaju neke cene boli glava. Svi moji poznanici koji žive u Londonu kažu da je sve skupoooo... propast!
How come? Na egleskom amazonu cene su neretko niže nego u Mitrosu i drugim domaćim radnjama. Primera radi, evo razlike u ceni konkretne Yamahe CPX500:

Yamaha CPX500 - Amazon UK - (cena: 265 GBP)

Yamaha CPX500 - Mitros - (cena: 34801 RSD)

A kad su takve cene na engleskom Amazonu, ne vidim razlog da cene budu punoo više po engleskim prodavnicama muzičkih instrumenata. Tako da bih predložio kolegi Vsimak-u da prošvrlja malo po tim londonskim radnjicama, mislim da mu je to bolje rešenje nego ta Yamaha iz Mitrosa.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 17:35

Može biti, a eto naveo si i konkretne cifre, pa tu nema zbora. Ono što meni prenose poznanici su cene iz prodavnica, i istina je da nisu spominjali cene gitara, ali razne druge stvari koštaju opasno. Ako sam dobro razumeo, čovek bi da vidi tačno šta kupuje, ne bi da naručuje.

henk

Post by henk » 22 Jan 2010, 17:55

Kristijan wrote:Može biti, a eto naveo si i konkretne cifre, pa tu nema zbora. Ono što meni prenose poznanici su cene iz prodavnica, i istina je da nisu spominjali cene gitara, ali razne druge stvari koštaju opasno. Ako sam dobro razumeo, čovek bi da vidi tačno šta kupuje, ne bi da naručuje.
Ma oke, normalno je da želi da vidi šta kupuje. Ipak, mislim da se cene po engleskim "zemaljskim" muzičkim radnjama ne razlikuju puno od cena na engleskom Amazonu. Znači - cena na amazonu.uk, to je, otprilike, cena i po "zemaljskim" radnjama. Takvo je, makar, moje skromno iskustvo (doduše sa CD-ovima).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 18:02

Mada mene druga stvar zbunjuje kod ovog Amazona. Tu ne piše da OVS ima solid ploče rezonatora, a ne piše ni na Yamahinom sajtu - šta više, nisam ni našao CPX500 OVS, samo CPX 500 FM OVS, gde je FM flamed maple, a OVS old violin sunburst. Ako je samo farba u pitanju, onda ne vidim zaista opravdanje da CPX 500 i CPX 500 OVS gledam kao 2 različite gitare. Ima li neko detaljnije informacije?

Evo gledam na netu, i ne vidim nigde podatke koje navodi Mitros, svuda se pominju laminirane ploče rezonatora, i sve upućuje da između obične 500 i 500 OVS razlika samo u bojadisanju.

abrakadabra

Post by abrakadabra » 22 Jan 2010, 19:52

predlažem neki od modela Fendera

ognjen93

Post by ognjen93 » 22 Jan 2010, 20:12

Ej bre Thoman ti salje za UK i to jako povoljno sve mozes da vratis u roku od 30 dana ako ti se ne svidja a izbor je .....
http://www.thomann.de/

Post Reply