Kopija LP-a do 500e

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nenadnenad

Re: Kopija LP-a do 500e

Post by nenadnenad » 02 Feb 2010, 12:09

robovi prave gitare.

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 02 Feb 2010, 14:15

Ovako nesto..
http://www.musiccentar.com/i-2715/epiph ... cna-gitara
Sto je ova skuplja par hiljada od LP Standarda plain

Blingo

Post by Blingo » 02 Feb 2010, 15:12

Zato jer je rbrasti javor na njoj...To je standard plus serija.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2010, 00:07

Sava wrote:Nije mi logično da maloserijska porudžbina u Koreji za američko tržište bude u istom cenovnom razredu sa kineskim Epiphoneom pa još da bude i kvalitetnija! Dersu u čemu je kvaka?
Splet okolnosti, ponuda/potraznja, konkurentnost poznatijim/popularnijim proizvodjacima. Ideja je, mislim, da se ove djitre nude direktno od proizvodjaca (mislim na GKG ne, na korejsku fabriku koja ih pravi) preko GKG web sajta, kao i masa drugih importa koja je u ponudi istom metodom. Izbegne se diler i/ili distributer kao posrednik a najveci profit tojest najveca stavka u ceni jedne gitare je upravo diler/distributer. Ja sam samo nacuo od 'nadleznih' iz GKG u nekom razgovoru pre par nedelja da ce cena biti u tom nekom rangu, oko 500$. Drugim recima, kada bi isla preko dilera, njima bi bila prodata za iste pare a onda bi se oni uredno ugradili za bar duplo toliko. Postavili bi kod sebe u radnji MSRP cenu od recimo 1000-1100 baka, onda udjem ja, svidi mi se djitra, kida kako je dobra a u istom je cenovnom rangu kao vcina tih Epiphone-a, LTD-a Schecter-a i statijaznam. Ali je manje poznata trenutno. Onda mi diler da dil, valjda se zato i zove diler, skine mi cenu na recimo 850$ i ja odem kuci sav srecan zbog super dila a on u stvari zaradio 350$ po gitari ni luk jeo ni luk mirisao. Drugim recima, te gitare ce se mnogo brze prodavati ako im je cena drasticno niza (mada to ima i neku kontra psihozu, ako je previse jeftina ljudi jednostavno ne veruju da moze da iole valja, vecina konta da to mora da je neka prevara, ima neki jadac). GKG-u je na kraju krajeva svejedno, vizavi cifre, jer oni kazem ionako istu kintu dobijaju od dilera. Dileri su ti koji nas der(s)u sa cenama. I Gibson naravno, ali ovi nece jos dugo. Dileri su komandanti parade. Dileri zaradjuju najvise para, ne relativno prema ceni gitare/ulozenom trudu, vec bukvalno dobiju od svih ucesnika u procesu prozivodnje pa do isporuke krajnjem korisniku. Kazem, bez problema njima ide 35-50% sredstava od krajnje maloprodajne cene. Eskiviras dilere, prodajes direktno krajnjem kupcu, zaradis isto, prodajes brze (povoljnija cena jelda) a kupci profitiraju najvise, igraju od srece. I kao bonus na sve to, nadrndas dilere do maksimuma :ziveli:.

Sto se same gitare tice, tojes' proizvodnje, iako serija ovih gitara jeste mala trenutno, u stvari svega ih je 5 valjda uradjeno, to su samo prototipovi koje je korejska fabrika poslala nazad u raznim modelima, sve bazirano na jednom modelu koji su dobili od GKG iz Amerigu. Odlicno su ih uradili, ali ti momci rade oko 1000 instrumenata mesecno. To je samo jedna od fabrika, a ovi moji ortaci su dosada dilovali sa 4. Sad se vracaju ovoj. U stvari, razliciti modeli se prave u razlicitim fabrikama. KOnkurencija u Koreji je suluda, i svi znaju svoj posao. Objektivno, a mislim da se koliko toliko vidi sa slika, gitara je napravljena vrlo kvalitetno os solidnog materijala koji je komplet korejske proizvodnje a drvo su nabavljali sami. Znaju i oni da nabave mahagoni i kitnjasti javor jelda. Kazem, kostalo bi sve preko dilera jednu vrlo solidnu cifru ali vredi toliko. Medjutim kad i njih izbegnes, cena je smesna. E sad, mogu ovi iz GKG se naprave blesavi pa podignu malo cenu, malo vise da im uskoci u dzep. 500$ za ovu gitaru je smesno. Sve je top of the line workmanship sa standardno kvalitetnim delovima koji idu i na bilo koje druge instrumente u svetu. Iako Korejanci znaju neki put i da zajebu stvar, momci iz ove fabrike su totalno kul pa nekako nadoknade neki zajeba ako naprave, sve je to bizMis, ali ono sto je najbitnije je da veoma cene GKG kao firmu i njihove dizajne i totalno su ushiceni sto bas njihova fabrika radi na nekim modelima jer im to dodje kao fantasticna referenca za druge klijente. Sve te navedene fabrike su u biznisu sa svim ostalim svetskim izvikanim firmama, znaci tamo se rade i korejski Schecteri i Ibanezi i LTD i PRS i you name it. U istim fabrikama, na istim linijama, sa istim ljudima.

Sava

Post by Sava » 04 Feb 2010, 11:12

Dersu Uzala wrote:... a ovi moji ortaci su dosada dilovali sa 4. Sad se vracaju ovoj.
Sve ovo si već pisao u nekim ranijim temama. Ako je reč diler nastala od dil onda su i ti tvoji ortaci sada novi dileri koji se ugrađuju u cenu sa možda nešto manjim procentom od drugih i to je sve. Da bi se izbegli dileri odavno je izmišljen eBay dućan. Nedavno sam saznao nešto što bi ti morao mnogo bolje od mene da znaš, a to je da su praktično nestale starinarnice sa tla Amerike zbog eBay načina poslovanja. Dakle, opet mi dođe nelogično da dobijem za 500 dolara kvalitet koji će bitno biti iznad kvaliteta kineskog Epiphonea od 500 dolara kako ti tvrdiš.

MUzzY

Post by MUzzY » 04 Feb 2010, 16:22

Ako sam dobro razumeo tih 500e za epi je base cena fabrike plus ugradnja tako da epi kosta manje?

Sava

Post by Sava » 04 Feb 2010, 17:00

MUzzY wrote:Ako sam dobro razumeo tih 500e za epi je base cena fabrike plus ugradnja tako da epi kosta manje?
Ko se koliko ugrađuje mene ne zanima, ja sam kupac i bitno mi je koliko ću nešto da platim. Eksportna cena Epi Standarda je na Musiciansfriend 550 dolara:
http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=518341

nenadnenad

Post by nenadnenad » 04 Feb 2010, 17:34

Valjda te zanima kvalitetnija gitara za iste pare ako si u prilici da je kupis?

Haralampije

Post by Haralampije » 04 Feb 2010, 17:42

Sava wrote:a to je da su praktično nestale starinarnice sa tla Amerike zbog eBay načina poslovanja
Ako mislis na pawn shopove,ne,nisu nestali,neko te pogresno informisao,i oni vrlo uspesno koriste eBay,a imaju i svoje sajtove. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2010, 20:57

Sava wrote:
Dersu Uzala wrote:... a ovi moji ortaci su dosada dilovali sa 4. Sad se vracaju ovoj.
Sve ovo si već pisao u nekim ranijim temama. Ako je reč diler nastala od dil onda su i ti tvoji ortaci sada novi dileri koji se ugrađuju u cenu sa možda nešto manjim procentom od drugih i to je sve. Da bi se izbegli dileri odavno je izmišljen eBay dućan. Nedavno sam saznao nešto što bi ti morao mnogo bolje od mene da znaš, a to je da su praktično nestale starinarnice sa tla Amerike zbog eBay načina poslovanja. Dakle, opet mi dođe nelogično da dobijem za 500 dolara kvalitet koji će bitno biti iznad kvaliteta kineskog Epiphonea od 500 dolara kako ti tvrdiš.
Ti moji ortaci su 'proizvodjaci'. Neke gitare (americke) prave u svojoj radionici i to je sve u malim serijama. Neke proizvodne linije prave u fabrikama gde prakticno outsource-uju tudj rad i resurse. U oba slucaja, pored toga sto plate sav materijal i ruke (bilo svoje, bilo tudje) naravno da se ugrade i ne prodaju ti gitaru po ceni kooliko je njih kostala izrada. To se zove profit. Ako ti onda to prodaju direktno, dobijes najmanju mogucu cenu. Ako posalju dileru da ti proda, diler koji onda samo izvrsi primopredaju uzme vise love (ugradi se vise u cenu) od bilo koga pre navedenog. Niti su dizajnirali ista niti su ista napravili svojim rukama. I to se zove profit doduse, ali zelenaski. Profitiraju mnogo vise nego bilo ko drugi jer su oni ta krajnja karika u lancu izmedju ideje ili zamisli, dizajna, proizvodnje i kupca. Ali obzirom da nije moglo bez njih, poceli su da se ugradjuju nenormalno. Nista novo, odavno mnoge firme (kao npr Carvin) nemaju dilere, distribuiraju svoje ionstrumente preko svojih exkluzivnih radnji. To doduse vazi za vece gradove, u manjim si opet na milosti dilera jer Carvin nema svoje predstavnistvo bas svugde. Medjutim uvek mozes da narucis opet telefonom ili preko weba direktno od Carvina. Isti slucaj je i ovde. Direktno narucis od proizvodjaca, a to je u ovom slucaju GKG.

Ilustracije radi, kada kupis kineski Epiphone negde u svetu, ne direktno od Gibsona ili Epiphone-a posto oni nemaju direct sales, ti placas tih 500 dolara (recimo da toliko kosta u prodaji, ne znam tacne cifre za Epi) na sledeci nacin (cifre su okvirne, ali procenat je priblizan):

- izrada gitare u Kini (to dobije kineska fabrika) 100$ (velike serije, jeftinija izrada po instrumentu, part od the deal)
- shipping (iz Kine Epiphone-u, ali to ne ide direktno u Ameriku nego dilerima po svetu) 50$ (vise gitara, jeftiniji shipping po instrumentu)
- Epiphone se ugradi u cenu 150$ po gitari i kaze dileru cena je za vas kao dilere 300$
- diler se ugradi 200$ (ili manje, daju ti jos bolji dil sa ciljem da brze prodaju instrumente) i prodaje gitaru za 500$, kad je proda isplati 300$ Epiphone-u (onda ovi plate 100$ Kinezima i 50$ za shipping, iako to naravno ne ide tim redosledom, Epi moze sve to da finansira unapred a ne posle prodaje

Kad kupis ovog LP-ja od GKG za 500$ breakdown je sledeci (okvirno, da bas ne odajem poslovne tajne)

- izrada gitare u Koreji (u mnogo renomiranijoj fabrici koja radi za sve ov ostale renimirane firme mnogo skuplje instrumente od tog Epiphone modela) 250$
- shipping (sve gitare prolaze kroz americku GKG filijalu gde ih Leo licno setapuje i proveri za svakog kupca ponaosob) 100$ (manja serija veca cena po komadu)
- GKG se ugradi u cenu 150$ i proda tebi za 500$

Kad bi ti se jos diler ugradjivao, kostala bi te 800$-900$ (u Americi). Ocigledno, ono sto je ovde najvise interesantno je u stvari osnovna cena instrumenta, trosak proizvodnje. Knkretan korejski GKG model kosta dva i po puta vise od konkretnog kineskog Epi-ja. Bolja je fabrika, bolji je materijal, bolji su radnici i iskusniji. Medjutim, poslednjih godina (svet se razvija suludom brzinom) kineski know how je sve blizi korejskom naravno. Drugo, i mnogo bitnije, i Kinezi mogu da ti urade istu djitru kao Korejanci (ne svi ali vec ima par fabrika) ali onda nista nisi ustedeo na proizvodnji. I oni ce za taj isti ili priblizan lvalitet da ti naplate isto ili priblizno. Poenta je sto jos uvek iz Kine mozes da dobies kakve takve solidne gitare za pocetnike po toj jeftinijoj ceni, a Korejanci odbijaju da rade takve instrumente jer im isti ne donose zeljeni profit (interno) i ne zele da se spustaju sa konja na magarca. Oni sebe sada smatraju premium radnom snagom i nece da rade pocetnicke stvari. Kvalitet im je sve jaci i sve vise dizu cene jelda, ali isto vazi i za Kinu. One neke gitare (Aster valjda) sto se prodaju od 125 do 250 kinti a ima ih kopija svake gitare ikad napravljene, to Kinezi naprave za 25-50 dolara. A kazem, ova ista fabrika sto radi za Epi uzme recimo 150$ po komadu. Onda se svakom pametnom naravno vise isplati da pravi skuplje i kvalitetnije instrumente, samo dok osposobe proizvodnu liniju i radnu snagu. Zato se sad proizvodnja i seli na Filipine, Kinezi postaju prepametni i preskupi.

Prema tome, moji ortaci nisu dileri, ali ti prave dil. Tako sto rade direct sales. Kada kompanija ne prodaje svoje proizvode direktno, ostavljen si na milost dilerima (iako i tu postoje kapitalisticka i trzisna pravila igre, nece ni diler sebi da puca u nogu). Diler je nakupac i preprodavac a GKG (i ostale firme koje posluju bez dilera mada GKG imaju i dilere ali za americke instumente, znaci strogo US made) je proizvodjac. Naravno da ti nece prodavati gitaru po ceni po kojoj je oni naprave bilo u Americi bilo u Koreji. Treba da plate i operativne troskove, rezije, plate svima da isplate i onda jos da profitiraju a sve to od te cifre za koju se ugrade. Slicno rezonuje i diler, i on ima operativne troskove, plate da isplati radnicima u radnji, struju i kiriju da plati, ali oni ti za sve to uzmu vise para nego bilo ko u proizvodnom lancu. A najmanji posao odradjuju, ali kazem, tako je postavljena situacija da firme koje su proizvodjaci nemaju vremena da se zezaju sa otvaranjem svojih prodavnica i onda prodaju dilerima za istu cenu za koju bi prodali i tebi, ej Srbine. Ali umesto da diluju sa par stotina hiljada kupaca, diluju sa par dilera ili sa par stoina dilera. Njima isti djavo finansijski. Profit im je isti. E onda zbog takvog setapa diler moze tebi da radi sta hoce. Neki spustaju cene da prodaja brze ide, racunaju da ce profit namaknuti svakako, ako ne vecom marzom po komadu ono velikom prodajom. A neki ne spustaju cene uopste. Moze im se.

Jel ima opet da je nesto nejasno, jer kako si sam rekao, sve sam ovo vise puta vec pojasnio :ziveli:.

Uzgred, napominjem jos jednom iako sam i to vise puta spominjao, mozes ti danas da dobijes i mnogo kvalitetniju gitaru iz Kine nego sto je recimo taj Epi ili bilo sta drugo. Jednostavno odes i kazes nekoj fabrici koja vec zna sta radi, hocu da mi odradite ovo i ovo, i spremam sam da platim 250 kinti po komadu. Ili 300. Onda oni naprave da padnes na dupe. Ali je poenta da zapadne velike firme nece to da rade, idu za najjeftinijom radnom snagom i max profitom. Ne treba im da kineske fabrike prave sulude instrumente, za to vec imaju americke fabrike gde im lezi kredibilitet. Siguran sam da kineske fabrike (i korejske i japanske) mogu da odrade LP Black Beauty u originalu. Ali to se nece nikad desiti. Zato sto bi Gibson onda te Kineze morao da plati 500-600$ po komadu recimo (bagatela) ali to onda ne bi mogli da prodaju za vise od 1000$ bez obzira sto je identicna originalu koji se prodaje za dva i po soma. A ne bi mogli da prodaju zbog stigme made in China, iako bi te gitare uredno nosile Gibson logo i sve ostalo. I iako bi se drvo shipovalo u Kinu, najkvalitetnije moguce. I svi delovi bi recimo stizali iz Amerike ili bi Kinezi bili obuceni da prave te iste delove (transfer tehnologije). Jednostavno, niko to ne bi platio grdne pare zbog te stigme iako ovi znaju i to da odrade. Znaci ideja je , daj sto jeftinije a da radi posao. To je ideja tih velikih firmi. Ideja GKG je daj najbolje moguce instrumente u tom rangu cena, napravite sto bolje i platicemo koliko trazite. Ako jednog dana, da kucnem u drvo, GKG postane ko Gibson ili Fender, cenim da ce i njih boleti dupe bas kvalitet sem naravno americkih instrumenata, koji moraju da opravdaju svoju visoku cenu i koji su barjaktar imena i dela date firme.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2010, 21:00

Haralampije wrote:
Sava wrote:a to je da su praktično nestale starinarnice sa tla Amerike zbog eBay načina poslovanja
Ako mislis na pawn shopove,ne,nisu nestali,neko te pogresno informisao,i oni vrlo uspesno koriste eBay,a imaju i svoje sajtove. :ziveli:
Ima sad i super serija na televizoru :lol: , o nekom velikom pwan shopu u Vegasu. Show program, super je zezanje. Pawn shops doduse polako izumiru istina, ali vec 25 godina. Taj poslovni model je kaputt.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2010, 22:37

Dobio sam odobrenje i fotke od Uprave pa sam naknadno okacio i ove ostale prototipe. MUzzY, tu je i tvoja White Beauty.

Kad budem imao vremena veceras, radi se, okacicu jos poneka razmisljanja vizavi ovih komada iz prostog razloga sto me niko nije pitao niti je primetio/zamijetio krucijalne stvari oko dizajna i izrade ovih gitara naustrb (suvislih) pitanja o autenticnosti i kvalitetu i podrijetlu imovine :ziveli:. Postujem sva pitanja ali svakom ko ima bar malo iskustva oko izrade gitara par stvari (upravo oko kvaliteta izrade i dizajna) su tako ocigledne sa ovih slika da mi je prosto neverovatno da neko moze da poredi kvalitet bilo kakvih Epija sa ovim gitarama. Sve i ako je ne drzis u ruci, kazem slike oktrivaju puno toga oko dizajna i Epi jednostavno nije u istoj kategoriji kao ovi instrumenti :ziveli:.

Daklem, Ljespul revisited:

http://s417.photobucket.com/albums/pp25 ... a/Ljespul/

Blingo

Post by Blingo » 04 Feb 2010, 22:50

Brate, ove tri nove izgledaju EXTRA!
Nisam ljubitelj ni crnih ni belih LP-ova, ali ovi izgledaju super! :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2010, 23:05

Cetiri nove brate, cetiri. Ona dva cherry sunbursta su dve gitare, jedan ima obican javor top drugi ima rebrasti (flame) javor top, ziv ti meni bio :ziveli: .

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 04 Feb 2010, 23:28

sta ima u playboy-u ? :mrgreen:

:ziveli:

Post Reply