Zamena gornje kobilice
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Mene zanima da li ima da se kupi prednja kobilica i koiko ona kosta.Bio sam u jednoj prodavnici,lik mi je rekao da nemaju,ali rekao mi je da mogu sam da je napravim od pertinaksa.Sa trenutnom kobilcom sve je ok osim zljeba na 3 zici,tako da kada stisnem 4 zicu na nekom pragu,3 se necuje bas najjasnije je su te dve zice preblizu.Zice su "devetke"...
- KnightOfDoom
- Site Admin
Mislim da bi ti trebao alat za to jer za svaku zicu treba drugacije "udubljenje".
Ako je od pomoci
http://www.bryankimsey.com/nuts/index.htm
http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier ... wnut1.html
Ja sam pre par godina menjao kobilicu negde na nbg, ali mislim da taj servis vise ne postoji.I bilo je ono u fazonu "sta oces? ...a.... aj daj..." OK su uradili ako se zanemari cinjenica da je lepak malo iscureo po vratu i nikad nisam uspeo skroz da ga skinem.Nemam pojma ni od kog je materijala jer mi je bilo hitno a samo sam njih nasao.Naravno nigde nisam uspeo da nadjem novu , oni su je zbudzili (verovatno od nekog drveta za potpalu
).
Ako je od pomoci
http://www.bryankimsey.com/nuts/index.htm
http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier ... wnut1.html
Ja sam pre par godina menjao kobilicu negde na nbg, ali mislim da taj servis vise ne postoji.I bilo je ono u fazonu "sta oces? ...a.... aj daj..." OK su uradili ako se zanemari cinjenica da je lepak malo iscureo po vratu i nikad nisam uspeo skroz da ga skinem.Nemam pojma ni od kog je materijala jer mi je bilo hitno a samo sam njih nasao.Naravno nigde nisam uspeo da nadjem novu , oni su je zbudzili (verovatno od nekog drveta za potpalu

- Rocket Roll
Imas u temi o serviserima gitara na ovom forumu telefone par ljudi koji rade svaki tip servisa, i ne verujem da bi te previse kostalo - osim toga je to suvise fino "cackanje" da bih ga (na primer) ja radio sam na svojoj gitari. Prvo moras da odlepis staru, sto zahteva vlagu ili rastvarac, a rastvarac moze da pojede finis vrata; onda moras da nadjes dobro osusenu kosku ili micarta-plastiku (dobro, to sam video na prodaju u onoj radnji na Zelenom vencu); onda je treba uobliciti prema radijusu vrata, plus blago izdizanje prema debljoj E-zici; na kraju treba setom finih okruglih turpija izdubiti lezista za zice, najdeblja turpija za debelu E, najtanja za tanku E. Dok bih sve to uradio, preklinjao bih nekoga da mi isti posao zavrsi za par sati i dvadesetak evra.
Od spomenutih majstora preporucujem Mirka Tasica.
Od spomenutih majstora preporucujem Mirka Tasica.
- Rocket Roll
Kost (goveđa) se najpre dobro skuva (najmanje 4-5h).
U posudu sipati vodu, sodu bikarbonu i malo deterdženta sa posuđe.
Na taj način će se kost prvenstveno odmastiti, a takođe i izbeliti.
Kada se kuvanje završi testeru u ruke (bonsek-za metal) pa jednostavno odsečeš deo po dimenzijama koje su ti potrebne (kad već imaš stari nut premeriš od njega).
Zatim šmirglom različite granulacije sve to poravnaš i fino izbrusiš.
Razmak između žica možeš prekopirati takođe sa starog nut-a, a što se tiče useka, ako nemaš odgovarajuće turpije (zlatarske) možeš ih napraviti metalnim žicama za gitaru (basovima različite debljine) koje postaviš u školski luk umesto testerice (ovaj jako dobar fazon sam čuo od Save sa ovog foruma).
To je cela nauka i treba samo malo pažnje i strpljenja.
I da, kost je najbolji materijal i od nje možeš uraditi i sedlo kobilice.
A ako te mrzi da ovo radiš ili ti se čini da je prekomplikovano, u radnjama imaš gotove plastične nut-ove koji koštaju 200-300 din. To jednostavno zalepiš na mesto starog. Njega nije preterano teško skinuti-postaviš letvicu sa jedne strane i udariš čekićem (po letvici). Otpašće bez problema.
U posudu sipati vodu, sodu bikarbonu i malo deterdženta sa posuđe.
Na taj način će se kost prvenstveno odmastiti, a takođe i izbeliti.
Kada se kuvanje završi testeru u ruke (bonsek-za metal) pa jednostavno odsečeš deo po dimenzijama koje su ti potrebne (kad već imaš stari nut premeriš od njega).
Zatim šmirglom različite granulacije sve to poravnaš i fino izbrusiš.
Razmak između žica možeš prekopirati takođe sa starog nut-a, a što se tiče useka, ako nemaš odgovarajuće turpije (zlatarske) možeš ih napraviti metalnim žicama za gitaru (basovima različite debljine) koje postaviš u školski luk umesto testerice (ovaj jako dobar fazon sam čuo od Save sa ovog foruma).
To je cela nauka i treba samo malo pažnje i strpljenja.
I da, kost je najbolji materijal i od nje možeš uraditi i sedlo kobilice.
A ako te mrzi da ovo radiš ili ti se čini da je prekomplikovano, u radnjama imaš gotove plastične nut-ove koji koštaju 200-300 din. To jednostavno zalepiš na mesto starog. Njega nije preterano teško skinuti-postaviš letvicu sa jedne strane i udariš čekićem (po letvici). Otpašće bez problema.
Re: Zamena gornje kobilice
Evo prvi put sam na forumu,i registrovao sam se kada sam procitao stuff oko nut-ova.Probaj da napravis drvenu... .Nacices toliko parce da napravis nut.Postoji puno vrsta drveta koje imaju jako dobre karakteristike za takve stvari.Uglavnom su to egzoticne vrste.Sto tvrdje to je bolje.Takodje je mnogo lakse obradjivati drvo.Ja ih sam pravim.Nije tesko,veruj mi.Pokusaj.Puno srece i strpljenja....
Hvala ti na savetu,ali ja sam nut napravio odavno i to baš od drveta prema vodiču koji je Knight Of Doom okačio.Moja gitara ima "nulti" prag(zero fret),tako da ova kobilica više dođe kao kanal za usmeravanje žica.
Rocker. wrote:.Moja gitara ima "nulti" prag(zero fret),tako da ova kobilica više dođe kao kanal za usmeravanje žica.

He, he.
Da si to odmah rekao...
Tebi, u stvari, prag ima ulogu nut-a tako da ti "pravi" nut nije ni bio potreban.
Bilo kako bilo, najvažnije je da je problem rešen.
Eh da sam znao,a zapravo nisam video da je datum poruke odavno.
Ali super sto si napravio drveni.Neznam koji instrument imas,verovatno neki stariji?Cesce stari imaju nulti prag.Ja volim old school tambure.Ali dobro,vazno je da je reseno! 

Da,imam stariji instrument tj. Jolanu Iris,i prilično me dobro služi, ekstremno dobro ostaje u štimu i bolja je od drugih jeftinijih gitara koje sam probao(squier bullet,aster,i neke manje poznate marke).Evo sličice nut-a
:

Pa nije lose ispalo,sudeci po slici
Znam za Jolane,ima starih jako,dobro drvo je na njima.Imam favorita
Iskopiran je Gibson kakvog svira B.B.King
mada nema 22 praga,sto licno volim i nema PAF Gibson humbucker-e.Ali zato ima sjsjno poluakusticno telo sa kljucevima sa strane,kao violina.
Kakvo telo ima tvoja?

Jolana Iris u originalu izgleda ovako:
http://meatexz.com/cheesyguitars/jolana_iris.html
A moju je modifikovao neko od predhodnih vlasnika: headstock je nešto između ibaneza i b.c.ritcha,telecaster telo je isečeno da poseća na stratocaster,i donji rog i pickguard su zašiljeni opet kao kod ibaneza,f-hole je zapušena.Postavka magneta je kao kod Fender Mustanga,a bridge je kao kod Jazzmaster-a. E jesu ludi Česi

http://meatexz.com/cheesyguitars/jolana_iris.html
A moju je modifikovao neko od predhodnih vlasnika: headstock je nešto između ibaneza i b.c.ritcha,telecaster telo je isečeno da poseća na stratocaster,i donji rog i pickguard su zašiljeni opet kao kod ibaneza,f-hole je zapušena.Postavka magneta je kao kod Fender Mustanga,a bridge je kao kod Jazzmaster-a. E jesu ludi Česi

Ma da...Cesi su cudo!Bas izgleda custom......U rukama Mandusica Vuka svaka puska bice ubojita......