CROSS handmade guitars (Telci)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: CROSS handmade guitars (Telci)
e mnogo ti ovo dobro izgleda.
This looks pro 

Super je!!!

Hvala momci, znače mi vaše pohvale i podrška...
Sada ću morati malo da se usresredim na telo gitare dok ne dođem do radius bloka za fingerboard. Nastavak sledi...

Sada ću morati malo da se usresredim na telo gitare dok ne dođem do radius bloka za fingerboard. Nastavak sledi...

Ja sam sam prčkao nešto u svom albumu na photobucket-u i zeznuo linkove za slike
pa ću sada da postavim malu retrospektivu radova, možda će zanimati nekoga da vidi kako je to redom išlo. Neću ponovo da objašnjavam jer se, manje-više, na slikama sve vidi. Izvinite za malo davljenja ali nekako mi je glupa tema o izgradnji bez slika, zar ne? 

E ovo mi je bilo za nauk da ne diram više ništa oko slika, otpadoše mi ruke od silnog kopiranja
.

E ovo mi je bilo za nauk da ne diram više ništa oko slika, otpadoše mi ruke od silnog kopiranja

Hvala na ovome do sada
odlicno je ! mnogo znaci nama koji cemo uskoro pokusati da napravimo svoju gitaru
Samo ti salji slike! sto vise to bolje
Ocekujemo nastavak radova sa dosta slika 

Samo ti salji slike! sto vise to bolje

svaka cast @Nikola
cheers 

Evo i mene ponovo, čisto da me ne zaboravite
.
Već sam pominjao kako čekam jednog stolara da mi napravi radius blokove kako bih mogao da obradim fingerboard, e pa nisam mogao više da čekam. Tako sam se bacio u pravljenje radius bloka od 9.5'' (isti postupak je i za ostale mere) za Telca. Evo kako izgleda moja sprava za pravljenje radius blokova...
Ovo je stalak na koji se pričvrsti budući radius blok

Ovo je stalak za glodalicu koji ima sa strane dva dela kruga, u ovom slučaju poluprečnik je 9.5'' ili 241.3mm, kako vam draže

I na kraju sve to zajedno, mislim da je jasno iz slike kako funkcioniše, samo se vozi po šipkama a glodalo pravi radius u gredici

Evo šta de dobije posle svega toga i par minuta šmirglanja. Slikao sam i jedan i drugi kraj radius bloka

A evo i vrata posle 15-ak minuta šmirglanja gradacijom 80

Ova poslednja slika nije bitna za izradu, bar ne direktno, ali samo da se pohvalim da sam napokon rešio osvetljenje iznad radnog stola

Izvinjavam se ako slike nisu baš oštre ali sam bio primoran da koristim telefon.

Već sam pominjao kako čekam jednog stolara da mi napravi radius blokove kako bih mogao da obradim fingerboard, e pa nisam mogao više da čekam. Tako sam se bacio u pravljenje radius bloka od 9.5'' (isti postupak je i za ostale mere) za Telca. Evo kako izgleda moja sprava za pravljenje radius blokova...
Ovo je stalak na koji se pričvrsti budući radius blok

Ovo je stalak za glodalicu koji ima sa strane dva dela kruga, u ovom slučaju poluprečnik je 9.5'' ili 241.3mm, kako vam draže

I na kraju sve to zajedno, mislim da je jasno iz slike kako funkcioniše, samo se vozi po šipkama a glodalo pravi radius u gredici

Evo šta de dobije posle svega toga i par minuta šmirglanja. Slikao sam i jedan i drugi kraj radius bloka

A evo i vrata posle 15-ak minuta šmirglanja gradacijom 80

Ova poslednja slika nije bitna za izradu, bar ne direktno, ali samo da se pohvalim da sam napokon rešio osvetljenje iznad radnog stola

Izvinjavam se ako slike nisu baš oštre ali sam bio primoran da koristim telefon.
E svaka cast za ideju!
Neći da se foliram da je ideja moja, to je jedan od mnogo načina koje sam našao na netu i dopao mi se najviše, nekako mi deluje najsigurniji, zato sam se i odlučio da tako i ja probam... 

Svejedno je dobra ideja. Cija god bila.
Volim ta vidim slicna jednostavna resenja velikih problema.

Volim ta vidim slicna jednostavna resenja velikih problema.

Danas sam nastavio da radim na vratu, namestio sam tačkice koje označavaju pragove i šmirglao vrat do gradacije 1000. Jako je glatko pod rukom i zadovoljan sam. Evo kako izgleda:

Ovo sam pokušao da uhvatim odsjaj sa TV-a da vidite kako je vrat gladak i kako se vidi odraz na njemu bez trunke laka
E da, izbušio sam i rupe za čivije

Ovo sam pokušao da uhvatim odsjaj sa TV-a da vidite kako je vrat gladak i kako se vidi odraz na njemu bez trunke laka

E da, izbušio sam i rupe za čivije

super izgleda, od kojeg materijala su tackice
Hvala na pohvalama. Tačkice su plastične sa stewmac-a, odlično se šmirglaju i jako lepo izgledaju uživo, bar se meni dopada.
Polako ali sigurno se približavam lakiranju gitare, danas sam nameštao pragove. Ali pre nego što vidite vrat želim da vam pokažem kako sam napravio spravu za savijanje žice za pragove i kako ona radi. U pitanju je kopija te mašine sa stewmac-a, vrlo prosto za izradu i koštalo me sve oko 150 dinara (na stewmac-u je oko 90 $
). Desni šraf se pomera gore-dole pa se tako podešava radius koji pravite na žici.

Kada sam to završio onda je bio red da sebi napravim spravu za utiskivanje pragova u vrat, takođe ideja uzeta sa stewmac-a. Mene je koštalo oko 50 dinara ako ne računam ovaj držač za bušilicu koji sam imao od pre. Ako i njega računate košta sve oko 1000 dinara, a na stewmac-u je oko 150 $ ako se ne varam.

Ostao sam dužan sliku sa nameštenim čivijama za probu
I za kraj nekoliko slika vrata sa nameštenim pragovima. Ostalo mi je da dobro obradim ivice, da nivelišem pragove i lepo ih ispoliram...

Kada sam to završio onda je bio red da sebi napravim spravu za utiskivanje pragova u vrat, takođe ideja uzeta sa stewmac-a. Mene je koštalo oko 50 dinara ako ne računam ovaj držač za bušilicu koji sam imao od pre. Ako i njega računate košta sve oko 1000 dinara, a na stewmac-u je oko 150 $ ako se ne varam.

Ostao sam dužan sliku sa nameštenim čivijama za probu

I za kraj nekoliko slika vrata sa nameštenim pragovima. Ostalo mi je da dobro obradim ivice, da nivelišem pragove i lepo ih ispoliram...