CROSS handmade guitars (Telci)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
oboss

Re: CROSS handmade guitars (Telci)

Post by oboss » 07 Mar 2010, 11:57

e mnogo ti ovo dobro izgleda.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Mar 2010, 12:59

This looks pro :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 08 Mar 2010, 08:38

Super je!!!
:bravo:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Mar 2010, 09:23

Hvala momci, znače mi vaše pohvale i podrška... :ziveli:

Sada ću morati malo da se usresredim na telo gitare dok ne dođem do radius bloka za fingerboard. Nastavak sledi... :kokice:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Mar 2010, 18:41

Ja sam sam prčkao nešto u svom albumu na photobucket-u i zeznuo linkove za slike :roll: pa ću sada da postavim malu retrospektivu radova, možda će zanimati nekoga da vidi kako je to redom išlo. Neću ponovo da objašnjavam jer se, manje-više, na slikama sve vidi. Izvinite za malo davljenja ali nekako mi je glupa tema o izgradnji bez slika, zar ne? :hide:

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

E ovo mi je bilo za nauk da ne diram više ništa oko slika, otpadoše mi ruke od silnog kopiranja :mrgreen: .

Rade031

Post by Rade031 » 11 Mar 2010, 20:21

Hvala na ovome do sada :) odlicno je ! mnogo znaci nama koji cemo uskoro pokusati da napravimo svoju gitaru :D
Samo ti salji slike! sto vise to bolje :ziveli: Ocekujemo nastavak radova sa dosta slika :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 11 Mar 2010, 22:32

svaka cast @Nikola :) cheers :bambi:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Apr 2010, 23:11

Evo i mene ponovo, čisto da me ne zaboravite :D .

Već sam pominjao kako čekam jednog stolara da mi napravi radius blokove kako bih mogao da obradim fingerboard, e pa nisam mogao više da čekam. Tako sam se bacio u pravljenje radius bloka od 9.5'' (isti postupak je i za ostale mere) za Telca. Evo kako izgleda moja sprava za pravljenje radius blokova...

Ovo je stalak na koji se pričvrsti budući radius blok

Image

Ovo je stalak za glodalicu koji ima sa strane dva dela kruga, u ovom slučaju poluprečnik je 9.5'' ili 241.3mm, kako vam draže

Image

I na kraju sve to zajedno, mislim da je jasno iz slike kako funkcioniše, samo se vozi po šipkama a glodalo pravi radius u gredici

Image

Evo šta de dobije posle svega toga i par minuta šmirglanja. Slikao sam i jedan i drugi kraj radius bloka

Image Image

A evo i vrata posle 15-ak minuta šmirglanja gradacijom 80

Image

Ova poslednja slika nije bitna za izradu, bar ne direktno, ali samo da se pohvalim da sam napokon rešio osvetljenje iznad radnog stola :D

Image

Izvinjavam se ako slike nisu baš oštre ali sam bio primoran da koristim telefon.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 15 Apr 2010, 19:14

E svaka cast za ideju!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Apr 2010, 11:57

Neći da se foliram da je ideja moja, to je jedan od mnogo načina koje sam našao na netu i dopao mi se najviše, nekako mi deluje najsigurniji, zato sam se i odlučio da tako i ja probam... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Apr 2010, 12:02

Svejedno je dobra ideja. Cija god bila. :)
Volim ta vidim slicna jednostavna resenja velikih problema. :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Apr 2010, 00:04

Danas sam nastavio da radim na vratu, namestio sam tačkice koje označavaju pragove i šmirglao vrat do gradacije 1000. Jako je glatko pod rukom i zadovoljan sam. Evo kako izgleda:

Image Image

Ovo sam pokušao da uhvatim odsjaj sa TV-a da vidite kako je vrat gladak i kako se vidi odraz na njemu bez trunke laka Image

E da, izbušio sam i rupe za čivije :)

oboss

Post by oboss » 25 Apr 2010, 00:08

super izgleda, od kojeg materijala su tackice

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Apr 2010, 00:24

Hvala na pohvalama. Tačkice su plastične sa stewmac-a, odlično se šmirglaju i jako lepo izgledaju uživo, bar se meni dopada.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Apr 2010, 21:29

Polako ali sigurno se približavam lakiranju gitare, danas sam nameštao pragove. Ali pre nego što vidite vrat želim da vam pokažem kako sam napravio spravu za savijanje žice za pragove i kako ona radi. U pitanju je kopija te mašine sa stewmac-a, vrlo prosto za izradu i koštalo me sve oko 150 dinara (na stewmac-u je oko 90 $ :shock: ). Desni šraf se pomera gore-dole pa se tako podešava radius koji pravite na žici.

Image Image

Kada sam to završio onda je bio red da sebi napravim spravu za utiskivanje pragova u vrat, takođe ideja uzeta sa stewmac-a. Mene je koštalo oko 50 dinara ako ne računam ovaj držač za bušilicu koji sam imao od pre. Ako i njega računate košta sve oko 1000 dinara, a na stewmac-u je oko 150 $ ako se ne varam.

Image Image

Ostao sam dužan sliku sa nameštenim čivijama za probu Image

I za kraj nekoliko slika vrata sa nameštenim pragovima. Ostalo mi je da dobro obradim ivice, da nivelišem pragove i lepo ih ispoliram...

Image Image Image

Post Reply