Precenjenost gitara, bajke i još ponešto...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Sve je to lepo tehnologija i tako to... ali udaljili su se od onoga sto bi Gibson trebao da predstavlja. Ova gitara dokazuje da je Gibson u velikim problemima sto se tice izrade i dizajna, jer pored toga sto vec 50 godina rade jedno te sto, u poslednjih 15 godina znatno im je opao kvalitet, i sada imamo Gibson Les Paul Custom za $2500 i na primer PRS McCarty za istu cenu - a neuporedivo bolju svirljivost, zvuk, kvalitet, ma sve ! Onaj ko je svirao obe gitare zna o cemu pricam.
Sve u svemu, sve je teze naci dobar Gibson, a prilika je da ce biti jos teze do nemoguce tako da Gibson smatram veoma precenjenom gitarom.
Sve u svemu, sve je teze naci dobar Gibson, a prilika je da ce biti jos teze do nemoguce tako da Gibson smatram veoma precenjenom gitarom.
- Chord-Master
- MF veteran
Oooo fala panti da ima još mojih istomišljenika. Ja ovo govorim već godinama i uvek bivam poklopljen nekom idiotskom rečenicom "ma nemaš ti pojma šta je kvalitetna gitara". I zaista možda i nemam pojma ali Gibsona baš jako ne volim i ne bih je uzeo čak ni džabe da mi je nude a obaška to što se uvek uz to ime vezuje neverovatna fama kao da se govori o nekom polubožanstvu... mislim... kenja mi se od toga.
- Chord-Master
- MF veteran
Otišli ste malo previše u pljuvanje. Gibson nije uopšte precijenjen. Činjenica jeste da je teško pronaći dobar komad ali ko ga pronađe taj ima vrhunsku gitaru u rukama. S druge strane, šta fali što je gitara ista već 50 godina, tim koji dobija se ne mijenja.
Jedino što bi ljudi u kompaniji trebali uvesti je kontrola kvaliteta u smislu da se ujednači kvalitet instrumenata koji izlaze iz proizvodnje.
Jedino što bi ljudi u kompaniji trebali uvesti je kontrola kvaliteta u smislu da se ujednači kvalitet instrumenata koji izlaze iz proizvodnje.
Samo jos to... Postoji kontrola kvaliteta i to ti je jos $1000 na cenu gitare. Majstor u PRS-u bira svaki komad drveta koje stavlja u gitaru, dok u Gibsone zadnjih 15 godina trpaju balvane koji se samo zovu Maple i Mahagony. Ne kazem da je svaki Gibson kanta, ali jednostavno imas industry standard (gde je 1/50 pravi Gibson) i custom shop gde se pazi na takve propuste, ali je i cena adekvatnaTSM wrote:Otišli ste malo previše u pljuvanje. Gibson nije uopšte precijenjen. Činjenica jeste da je teško pronaći dobar komad ali ko ga pronađe taj ima vrhunsku gitaru u rukama. S druge strane, šta fali što je gitara ista već 50 godina, tim koji dobija se ne mijenja.

- Tiki the Boyler
- Urednik
- Rocket Roll
Gibson samo radi ono što rade kompanije poput Harley-Davidsona, Ferrarija, Rolce Roycea... "Proizvodi visokog standarda", a ne upotrebna dobra.
Zato je, za mene, žaliti se na Gibsonovu poslovnu politiku isto što i reći "Pa, dobar je taj Rolex, ali nema smisla kupovati ga, kada i kvarcni digitalac sa buvljaka pokazuje tačno vreme!"
Da, pokazuje on tačno vreme, ali se Rolex ne kupuje zato što pokazuje tačno vreme, Rolce Royce se ne kupuje zato što vam prosto treba auto, Harley-Davidson se ne kupuje zato što je posebno dobar motor...
Isto tako se i Gibson ne kupuje zato što je najbolja gitara. Nije - ali ima tu još nešto...
"Kako šta će mi Macintosh/ Patek-Phillipe/ Fender Custom Shop? Pa treba mi da se pohvalim!"
Zato je, za mene, žaliti se na Gibsonovu poslovnu politiku isto što i reći "Pa, dobar je taj Rolex, ali nema smisla kupovati ga, kada i kvarcni digitalac sa buvljaka pokazuje tačno vreme!"
Da, pokazuje on tačno vreme, ali se Rolex ne kupuje zato što pokazuje tačno vreme, Rolce Royce se ne kupuje zato što vam prosto treba auto, Harley-Davidson se ne kupuje zato što je posebno dobar motor...
Isto tako se i Gibson ne kupuje zato što je najbolja gitara. Nije - ali ima tu još nešto...
"Kako šta će mi Macintosh/ Patek-Phillipe/ Fender Custom Shop? Pa treba mi da se pohvalim!"
Zanimljiva diskusija...Ja mislim sledece: ko zeli (i moze da priusti) vrhunsku gitaru-Gibson je najbolji izbor. Price o PRS-u su smesne, jer je Paul Red Smith radio kao konstruktor upravo u Gibsonu! Dalje, za ljude koji zele kvalitetnu gitaru, ali nemaju previse novca, Gibson ima Epiphone program. I tu dolazimo do momenta zasto je Gibson USA najbolji proizvodjac gitara: kontrola kvaliteta i u Gibsonu i u Epifonu je na najvisem nivou. Gitare Epiphone-a, u cenovnom rangu 300-700e jedu svake druge (znam da ce me ogromna Ibanez-ova populacija tesko zamrzeti zbog ovoga), a ko hoce bas extra kvalitet-eto mu Gibsonovih custom modela. E sad, slazem se da je 2500e previse, ali je nekih 1500-2000 sasvim realno, jer se gitare prave u Americi, koriste se samo najkvalitetniji hardware, magneti su Duncanovi, sce u svemu najbolje sto moze. A zanimljivo je i kako je Fender, radeci suprotno od Gibsona, upropastio svoj, nekada nedostizni, imidz. Sad se Fender pravi u 6-7 zemalja, kvalitet je opao, a cak i kod USA Fender gitara novijeg datuma, moze da se desi da zapadne neki skart...eto toliko, realno...
- Tiki the Boyler
- Urednik
- Rocket Roll
Historik wrote:...kontrola kvaliteta i u Gibsonu i u Epifonu je na najvisem nivou.
Nije, nažalost - upravo je obrnuto... I to ne pričam zato što sam pročitao xyz threadova po inostranim forumima i zyx reviewa na netu u kojima se ljudi žale na kvalitet Gibsona, nego iz ličnog iskustva. U naročito lošem sećanju su mi ostala dva užasna (a pritom prava, USA made) Gibsona - jedan plavi Les Paul Studio koji je dugo stajao u Mega Musicu i na kojem je sve bilo pogrešno (njega je svaki Squier Affinity šišao za pet dužina po pitanju fretworka, finisha... čak su mu inlays bili pogrešno nalepljeni!) i jedan wine-red SG koji je jedno vreme stajao u Lyra Style i koji je jednostavno bio jadan-prejadan (kao da su ga napravili do pola a onda bacili - nepoliran finish, očajno postavljen headstock). U oba slučaja sam odbio da poverujem da za tako nešto iko pri zdravoj pameti može da traži hiljadicu evra.
Fender koji može da se kupi za cenu entry-level USA Gibsona je, obično, American Deluxe. E sad, American Deluxe je gitara koja je toliko lepa da se rasplačeš - zaista "deluxe" stvar. Takav kvalitet od Gibsona može da se dobije samo u Historic seriji - a njih niko od nas "smrtnih" ne može da priušti. Video sam dva Historica u Berlinu (jedan sunburst Les Paul i jedan cherry-red ES-335) i zaista su bili dobri... no ne i toliko nedostižnog kvaliteta. Takav kvalitet je sasvim standardan na PRSovima (imaš uvek dva-tri kod Džindžera, u MixMusicu, možeš da se svojim očima uveriš), Hamerima, da ne spominjemo Carvin.Historik wrote:...Fender, radeci suprotno od Gibsona, upropastio svoj, nekada nedostizni, imidz.