Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cccira
MF veteran

Re: Oprema Koju Imate

Post by cccira » 26 Mar 2010, 09:54

BaalBehrit wrote:Ne funkcioniše to tako. :) Moraju lampe da se oteraju u zasićenje, za to postoji stvarčica koja se zove atenuator: http://en.wikipedia.org/wiki/Attenuator_(electronics). Al' onda imaš i trošak češćeg menjanja lampi, itd.
A ni atenuator nije najsrecnije resenje... Nema nista dok se ne odsarafi pojacalo! :metal:

rock action

Post by rock action » 26 Mar 2010, 11:31

svaka cast za twina!!! :ziveli: divno, divno pojacalo :D

sirkan

Post by sirkan » 26 Mar 2010, 12:55

Mrav wrote:
sirkan wrote:Ajd i ja da se pohvalim sa prinovom..... :ziveli:

Image
To je opaka dzitrica, koliko te kostala? izgleda novo? :bravo:
i jeste nov...sveze pristigao iz Engleske,ne bih o ciframa,jer nije lepo,kriza je. :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Mar 2010, 13:18

OMG, sad slucajno pogledah prvu stranu :D. Vratite se na tih prvih 10ak strana ljudi da vidite sta ste sve od opreme nabavili (evo funk mi pade na pamet xD)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 26 Mar 2010, 13:27

Rocket Roll wrote:
faks wrote: (ako se ne varam na tom pojacalu je snimao neil young)
:ziveli:
Varaš se... ali bi Hopkins kogao da odsvira nešto iz filma Crossroads, Raj Kuder insistira na Twinovima.
uuuu moze moze :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2010, 14:19

+Hopkins+ wrote:@Baba Slim: Ma sve ja tebe razumem, kao što je rekao Nebojša, nemam ni ja ništa protiv malih pojačala, nego se uvek čudim kako ljudima nije jasno da recimo tih tvojih 40W i 2x12 jednostavno nije dovoljno za sve i svja. Ako sa jednim bendom sviram hardcore punk - noise rock, a sa drugim hard rock, doom-drone metal i tako te tripove, meni jednostavno tih 40W na dve dvanestice ne pije vodu. Moram da imam zid zvuka, mora da pišti, vrišti i da se dere. Da kada nagazim Electric Mistress sa Muffom krene da se okreće cela sala. Tako da meni to treba, a tebe razumem, ako sviraš obrade neke, možda često tezgariš pa vucaraš opremu. Meni oprema stoji u studiju i ako imam neki koncert jednom mesečno, neki put ni toliko, ja to nosim pa mi ne padne teško. Godišnje ako nema neke turneje nemam više od 20 koncerata. Ako bi se bacio u tezgaroške vode i sviranje po kafićima, naravno da bi se daunsajzovao.
Sve smo se razumeli :ziveli: Iskreno, najviše bih ja voleo da mogu na svakoj svirci da isteram full stack i da otpanjim da mi duva u leđa (svi koji su ikad probali znaju da je nezamenljivo :metal: ), ali u kafiću, koje god da je veličine i šta god svirao od popularne muzike, nema puno smisla. A da ne pominjem da nemam još uvek ni svoja kola, a kamo li neki kombi koji bi bio za sve to potreban :lol:

Što se autorskog rada tiče, u bendu pored električne gitare (mene), od "glasnijih" instrumenata su samo bubanj i bas, a ostalo sve akustika - klarinet, violina, tamburaška kontra, harmonika, tarabuka... Pa zbog svega toga, koliko god da su ostali ozvučeni, ja nemam luksuz da budem glasan. I zato će možda u budućnosti da padne jedan ručno pravljeni 1x12 kombo 12W, jer je cilj lampaški ton na maloj glasnoći. A li o tom - po tom.

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 26 Mar 2010, 15:54

Ja sam igrom slučaja jednom u starom livingroomu svirao na dve 4x12 kutije, nimi bilo dobro. :D

nenadnenad

Post by nenadnenad » 26 Mar 2010, 19:19

bilo ti rdjavo shos se pantalone vijorile?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Mar 2010, 20:26

BaalBehrit wrote:Ja sam igrom slučaja jednom u starom livingroomu svirao na dve 4x12 kutije, nimi bilo dobro. :D
Ahahah, dade mi ideju... Sutra cu da se nakacim na sva pojacala (courtesy of akai headrush) u studiju lion (Bassman, Jmp, neki fender trandza od stotinu vati i bas pojacalo) pa vam javljam utiske :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2010, 21:44

Cortex wrote:Zato neshto u poslednje vreme razmishljam o malenom glansu zvanom Vox Nightrain 15 NT tako se nekako zove mrzi me da guglam.
Nema. Ionako ne razmislja o tome, razmislja o ovome http://www.mesaboogie.com/Product_Info/ ... TA-15.html.

Onda opet, koji ce mu. Moze sve to da se odradi danas jednim pojacalom, bilo modernijeg dizajna bilo sa nekim atenuatorom tipa THD (jes extra kinta doduse).

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 26 Mar 2010, 21:51

cccira wrote:
BaalBehrit wrote:Ja sam igrom slučaja jednom u starom livingroomu svirao na dve 4x12 kutije, nimi bilo dobro. :D
Ahahah, dade mi ideju... Sutra cu da se nakacim na sva pojacala (courtesy of akai headrush) u studiju lion (Bassman, Jmp, neki fender trandza od stotinu vati i bas pojacalo) pa vam javljam utiske :bambi:
ako te lansira do crvenog krsta, uzmi mi u kelcu jedan TL7809 crko mi stabilizator :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2010, 22:08

BaalBehrit wrote:
Cortex wrote:ali shto onda chovek ne bi ishao na pojachala sa master volume-om, pa se odvali internaly a master smanji na razumnu glasnocu i opet ima taj karakter tona? :hide:
Ne funkcioniše to tako. :) Moraju lampe da se oteraju u zasićenje, za to postoji stvarčica koja se zove atenuator: http://en.wikipedia.org/wiki/Attenuator_(electronics). Al' onda imaš i trošak češćeg menjanja lampi, itd.
E, to. Mada, oko ovog zasicenja izlaznih lampi...Prvo, jako ih je tesko dovesti u zasicenje u toj meri u kojoj se ljudi tripuju (tipa, sad ce izlazne lampe da mi prave 'zvuk', tojesttu cu da dobijem onu mast i gro distozije). Onako odokativno, da ne uzrujamo puriste, ako je neka lanpa deklarisana na toliko i toliko snage (u zavisnosti od raznih faktora doduse), all other things being equal, zasicenje ce poceti da se 'desava', pocev negde od 60-65% max snage. tek tamo negde oko 80-90% snage je ono pravo. Doduse ne treba ni svakom zasicenje (zasicenje je distorzija popularno u narodu ili klipovanje signala). Neko hoce max snagu ali bez distorzije, bez zasicenja. Tipa, ako si djitrista nekom pop-funk bendu a la pokojni Michael Jackson, i sad ides na stadion ali sviras brate pop. Oces volume, nes zasicenje. Onda tranzistorce koristis kao slave power amps, oni ne idu u zasicenje tako lako, tojest postizu zasicenje naglije ali mnogo kasnije u odnosu na sopstvenu deklarisanu snagu (ovo je max uproscena definicija za cenjeni publikum). Zato je decja igra napraviti audio hi-fi tranzistorsko pojacalo superiornog kvaliteta (za relativno male pare) ali je prilicno zahebano napraviti dooobar heavy metal gitarski tranzistorac, da to lepo i prirodno zvuci. I obrnuto, relativno je lagano i jefitno napraviti lampasko gitarsko pojacalo da ujeda, ali je prehebano i vrlo skupo napraviti lampasko audio hi-fi pojacalo a da nije preskupo, jer moras da vodis racuna da lampa nikako ne pocne da izoblicava i da radna tacka bude zakucana u idealnom radnom opsegu, pri tome vodeci racuna da se muzicki sadrzaj menja od saputanja do kresendo ludila u Boleru ili Uvertiri 1812.

Nego, vizavi zasicenja izlaznih lanpi u gitarskim pojacala. Nemam link, ali bio je interesantan clanak pre mozda 5-10 godina, mozda i 20, o tome kako razliciti ljudi kapiraju distorziju. Uporedjivana su iskustva i afiniteti zapadnih muzicara u poredjenju sa japanskim. Metal je tih godina cvetao u Japanu jelda. Rangirali su neko brdo opreme i citav pristup generisanju zvuka, i ispostavilo se da japanski gitaristi daleko vise preferiraju zvuk (i opremu) gde se saturacija/zasicenje/distorzija dobijaju u izlazu, izlaznim lampama, radije nego onu dobijenu u predpojacalu ('ulaznim' lampama). Na zapadu obrnuto. Ne secam se da su dohakali razlogu, ali to je bila finalna konstatacija. Secam se odavno, radili su ljudi i studije oko prirode zvuka vezano za hi-fi tehnologiju, i skapirali su naucnici da japanci (mada verovatno i zuta rasa u celini) malo drukcije cuju komponente zvuka od zapadne raje. Donekle su bili u soku. To je i dan danas jedan od razloga zasto se odredjena oprema prodaje samo u Japanu ali ne i van. I zasto neka oprema nema prodju u Japanu a ima na zapadu. Ta oprema je 'voiced' razlicito (ne znam nasu rec stvarno), komponente kompleksnog audio signala su korigovane u smislu frekvencije, lineariteta i harmonicnog sadrzaja. Stavise, da ne lazem, ali mislim da je jedna od bitnijih konstatacija bila da japancima valjda vise prijaju ili harmonici viseg reda (ili im vise smetaju ne secam se) ili su im manje neprijatni (vise prijatni) neparni harmonici. Nesto je suludo bilo.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2010, 22:13

guv'nor wrote:Generalno stvar na koju ljudi ne obraćaju pažnju (ako samo na trenutak zaboravimo na gabarite) je sama efikasnost zvučnika.
30W kroz jednu 12" kojoj je sensitivity 100 i više dB ume da bude veoma neprijatno glasna stvar.
Spot on. Vrlo bitna stvar, koju cesto smetnemo sa uma, sve kao ima precih stvari.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Mar 2010, 01:03

Dersu Uzala wrote:
Cortex wrote:Zato neshto u poslednje vreme razmishljam o malenom glansu zvanom Vox Nightrain 15 NT tako se nekako zove mrzi me da guglam.
Nema. Ionako ne razmislja o tome, razmislja o ovome http://www.mesaboogie.com/Product_Info/ ... TA-15.html.

Onda opet, koji ce mu. Moze sve to da se odradi danas jednim pojacalom, bilo modernijeg dizajna bilo sa nekim atenuatorom tipa THD (jes extra kinta doduse).
Uh bre Dersu. Ja volim tvoje postove jako, ali nekad ko da namerno mashish poentu. Pa naravno da mozhe da se odradi jednim ojachalom i sve to, ali ja sam pitao u hipotetickom utopijskom maniru, pravi lampashki zvuk, na gitarskoj glavi male snage dobijen burnovanjem lampi, otpanjivanjem jel shta vec.., malo, prenosno reshenje, JEFTINO, s druge strane ti si ponudio glavicu koja koshta prokletih 1200e tachno tri puta vishe od Nighttrain-a, pa za te pare ima da se kupi pojachalo koje ce da mi zavrshi svaki moguci posao, sa reverbom, fx loop-om, sve shto ti treba.

Evo otvaram temu o ovim malim glavicama, pa da diskutujemo tamo :ziveli: Tj ja cu uglavnom da chitam i upijam znanje.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Mar 2010, 01:40

Ode mi vreme za izmenu posta...Mrzi me da otvaram temu, evo par linkova.
Evo 4 komada koje sam nashao, ovo chetvrto si mi ti predochio..

VOX Night Train

i cena na nemachkom Thomann-u... http://www.thomann.de/de/vox_nighttrain.htm

Orange Tiny Terror

Cena... http://www.thomann.de/de/orange_tiny_terror.htm

BLackheart Handsome Devil

[OK, ovaj snimak je u vezi sa combo verzijom pojachala, ali to je ta ista glava, sve je isto, i zvuk je taj, slushao sam gomilu drugih snimaka..]
Cena... http://www.thomann.de/de/blackheart_han ... _bh15h.htm

Mesa Boogie Transatlantic

Cena... http://www.thomann.de/de/mesa_boogie_tr ... _ta_15.htm

Meni se najvishe dopadaju Night Train i Blackheart, ovo drugo je hand made actually, a vama?
I ako neko ima josh neki primer glave male snage nek okachi please, voleo bih da vidim.

Naravno, uvek postoji opcija(bar se nadam da DA) da se napravi glavudzha ovakvih malenih gabarita, i npr ukljuchi i fx loop pride, i to reshi lepo sve probleme. A fala bogu imamo kome da se obratimo :ziveli:

Post Reply