Totalni pochetnik kupuje gitaru...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
bokicasa

Re: Totalni pochetnik kupuje gitaru...

Post by bokicasa » 06 Apr 2010, 20:41

Boogie Woogie wrote:here we go again..

vidi batice, Squier je (kolko tolko) pravi strat.
Pacifika je tek stratolika gitara.
Squier je by Fender, Pacifika je by Kung Fu.
stavi jednu pored druge Squier strata i bilo koju Yamahu i videćeš jasno šta je oko, a šta dupe.

(i ne bi da te ubeđujem ,ali ako počneš sa Squierom postaćeš gitarista, ako počneš sa Yamahom, postaćeš motorista, pa ti vidi)
mogu da te priupitam,bez okolisanja i finih reci..sto toliko kakis g**na?

shule

Post by shule » 06 Apr 2010, 21:11

ma dobro funkomat, ne kazem da je samo zvuk bitan. xD
mislim, ja sam generalno uzeo squiera jer mi dobro lezi. . tada o zvuku nisam nista imao pojma. . i posle ga "dobudzio" i eto. x)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2010, 21:19

shule wrote:ma dobro funkomat, ne kazem da je samo zvuk bitan. xD
mislim, ja sam generalno uzeo squiera jer mi dobro lezi. . tada o zvuku nisam nista imao pojma. . i posle ga "dobudzio" i eto. x)
U sustini sam hteo da kazem da je jako bitno da gitara u svakom pogledu odgovara korisniku.
Po meni je najbolji savet da se uzme gitara u ruke i proba lepo na suvo. Posle par minuta ces odmah znati da li ti odgovara ili ne (pocetnici malo teze ali sta je tu je...) i tek kasnije je stekas u pojacalo.
Zvuk moze da se modifikuje na milion nacina ali oblik vrata, sirina vrata, kvalitet izrade i sve slicno, ne.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 21:46

bokicasa wrote:
Boogie Woogie wrote:here we go again..

vidi batice, Squier je (kolko tolko) pravi strat.
Pacifika je tek stratolika gitara.
Squier je by Fender, Pacifika je by Kung Fu.
stavi jednu pored druge Squier strata i bilo koju Yamahu i videćeš jasno šta je oko, a šta dupe.

(i ne bi da te ubeđujem ,ali ako počneš sa Squierom postaćeš gitarista, ako počneš sa Yamahom, postaćeš motorista, pa ti vidi)
mogu da te priupitam,bez okolisanja i finih reci..sto toliko kakis g**na?
šicc bre tamo

Bluesko

Post by Bluesko » 06 Apr 2010, 21:48

:kokice:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 06 Apr 2010, 21:50

:kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice: :kokice:

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 22:01

Nisam potpuno odustao od Squier-a, njega mi preporuchuje drug, nisam ni izabrao 100% pacifcu koju mi vi preporuchujete. Najbolje bi bilo kada bi se odradio onaj blind test koji se pominjao na forumu ali to je teshko. Kada budem isprobavao uzecu Pacificu 112 v i j, Squier Affinity HSS i Standard HSS, to je od onih koje mogu da priushtim sa kintom koju imam u dzepu, isprobacu i classic 50' da vidim kakav je zvuk iako je van mog cenovnog ranga. Ali koliko sam razumeo od nekih ljudi na forumu za Squier ti vishe vazi radom drop i morash da imash srece da bi uzeo dobru, a da su pacifice vishe izjednachene od gitare do gitare. Ali ja sam pochetnik i ne znam kako tachno sada da ocenim shta mi lezi, ali opet mi je vaznije da mi kasnije ne zadaje glavobolje oko rashtimavanja i pragova pa da proklinjem dan kada sam je uzeo. Moracu sam da ocenim gitaru, a jel imate savet da probam josh neku vec kada sam tamo? I znachi prvo da ispipam gitaru kako mi odgovara pre nego shto je isprobam u pojachalu?

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 22:32

MarkoX wrote:Nisam potpuno odustao od Squier-a, njega mi preporuchuje drug, nisam ni izabrao 100% pacifcu koju mi vi preporuchujete. Najbolje bi bilo kada bi se odradio onaj blind test koji se pominjao na forumu ali to je teshko. Kada budem isprobavao uzecu Pacificu 112 v i j, Squier Affinity HSS i Standard HSS, to je od onih koje mogu da priushtim sa kintom koju imam u dzepu, isprobacu i classic 50' da vidim kakav je zvuk iako je van mog cenovnog ranga. Ali koliko sam razumeo od nekih ljudi na forumu za Squier ti vishe vazi radom drop i morash da imash srece da bi uzeo dobru, a da su pacifice vishe izjednachene od gitare do gitare. Ali ja sam pochetnik i ne znam kako tachno sada da ocenim shta mi lezi, ali opet mi je vaznije da mi kasnije ne zadaje glavobolje oko rashtimavanja i pragova pa da proklinjem dan kada sam je uzeo. Moracu sam da ocenim gitaru, a jel imate savet da probam josh neku vec kada sam tamo? I znachi prvo da ispipam gitaru kako mi odgovara pre nego shto je isprobam u pojachalu?
iebiga Marko..šta da ti kažem.
Šta ti vredi da je ispipaš ako ne znaš da li treba da bude tvrda, meka, lagana, teška?
Šta ti vredi da je uključuješ u pojačalo ako ne znaš ni šta očekuješ od zvuka ni kako treba da zvuči?

Ja napisah par saveta, ali ako baš ništa ne znaš o gitarama onda će ti svaka biti dobra (ali ćeš vremenom možda primetiti nešto što ti se ne sviđa. Što može da ti se desi i sa najskupljim gitarama.) Povedi nekoga ko je malo svirao, pa neka ti je on izabere, a ti gledaj da li ti je lepa, da li ti leži i eto..šta drugo?
da bi ocenio nešto moraš da imaš neki minimum znanja složićeš se? Kako misliš da oceniš bilo šta ako ne znaš o tome ništa?

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 22:41

Dobro sad, nisam bash idiot. :D Drzao sam ranije gitaru u rukama, svirao sam malo, ali nije dovoljno da prepoznam po zvuku. Otprilike mogu da ocenim shta mi lezi i kolika debljina vrata mi odgovara. Prvo cu ici sam u radnju da isprobam, a tek za nedelju dana sa ortakom koji svira. Nemoj bash da mislish da totalno prvi put vidim gitaru pa da sam se napalio. Saveti su strashno korsni i mnogo ce mi pomoci oko odabiru gitare, oticicu i bez uzdrzavanja probati sve shto mi se svidja, samo mi treba to na shta da obratim paznju i shta je najchesce falinka.

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 22:43

Ako bash bude kasnije bilo josh dileme, jel mogu da navuchem nekog sa foruma za par piva da mi pomogne oko konachnog odabira i kupovine? :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2010, 22:49

To ti je svakako najbolji nacin.
Ja ti se odmah javljam ako ti treba pomoc za NS. :ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 23:22

MarkoX wrote:Dobro sad, nisam bash idiot. :D Drzao sam ranije gitaru u rukama, svirao sam malo, ali nije dovoljno da prepoznam po zvuku. Otprilike mogu da ocenim shta mi lezi i kolika debljina vrata mi odgovara. Prvo cu ici sam u radnju da isprobam, a tek za nedelju dana sa ortakom koji svira. Nemoj bash da mislish da totalno prvi put vidim gitaru pa da sam se napalio. Saveti su strashno korsni i mnogo ce mi pomoci oko odabiru gitare, oticicu i bez uzdrzavanja probati sve shto mi se svidja, samo mi treba to na shta da obratim paznju i shta je najchesce falinka.
kod mene je za izbor gitare POLAZNA tačka bio zvuk koji volim.
Pošto je to bio stratocaster, išao sam u tom pravcu.
Onda sam gledao koje mane stratovi mogu da imaju i da li mogu da živim sa tim.
I onda sam svašta slušao na tu temu, vrteo forume, rivjue, pros/cons..trts and mrts..i, na kraju se sve svelo na to da su to SVE manje više dobre gitare i da ti ne treba ne znam kakvo oko da bi odabrao šta ti odgovara.

Ljudi koji proizvode gitare znaju da kažu da je "gitara koja 3 meseca visi na zidu i nema deformacije - dobra gitara" Eto koliko oni idu široko.
a mi se bavimo picajzliranjima, vrstama drveta, lakovima..
Veruj, kad kupiš gitaru,s ve od toga zaboraviš i gledaš da sviraš kad god možeš.
Sad da me pitaš šta sam sve čitao o mojoj gitari? nemam pojma. Da li mi se sviđa i da li sam zadovoljan? veoma.
Da li sam mogao da čekam da kupim neku skuplju? Jesam. zašto nisam? zato što sam shvatio da onaj ko previše bira-premalo svira i može lako da upadne u tehno-manijački trans i da se doživotno izgubi u upoređivanju detalja i sitnica.

Vršena su istraživanja nedavno u vezi sa zubnom pastom i kažu da je optimum koji običan čovek može da postigne pri odabiru - 7 vrsta. Već preko toga, on dobija bumbara u glavi koji govori "a možda da si uzeo onu drugu?..treću..29-tu..?" Tako ti je i ovde. suzi izbor na cenovni rang koji možeš da platiš i ne misli mnogo.

Što se mene tiče, ladno bih mogao da ti žmurećki izaberem gitaru za 15 minuta i da mi jedina sekiracija bude da li ti se svidela boja ili ne. Iskren da budem, svom prijatelju sam odabrao akustaru (što je kao malo teže) za isto to vreme i eno ga i dan danas prezadovoljan. Platio je 20-tak iljada. Svira ko zmaj.
A to, da li je vrat kriv, da li će neko dugme da otpadne i da li će da drži štim? to može i moja tetka da primeti i veruj, više od toga ti za početak neće ni trebati da gledaš.

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 23:56

E tako neshto mi je trebalo neko da mi kaze. Znachi u principu sve te gitare su sasvim zadovoljavajuce po kvalitetu i necu naci neku koja ce da se raspadne za mesec dana. Vaznije je koliko meni lichno lezi gitara u rukama i srcu, vishe od malo boljih megneta. Ok, vodicu se tim savetima, i nadam se da cu izabrati neshto dobro za pochetak.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 07 Apr 2010, 00:43

kupi vintage.
http://www.musiccentar.com/l-139/vintag ... cne-gitare
stekaj pare za neko dobro pojacalo(roland cube je ok,ali za moj ukus bolje je ako ima malo jaci zvucnik recimo od 50w)do tadaa sviraj na kompu(taman imas sve sta ti treba od pedala i sl)
nisu losa ni vox pathfinder.
good luck :cao:

parker

Post by parker » 07 Apr 2010, 08:03

MarkoX wrote:Nisam potpuno odustao od Squier-a... Kada budem isprobavao uzecu Pacificu 112 v i j, Squier Affinity HSS i Standard HSS, to je od onih koje mogu da priushtim sa kintom koju imam u dzepu, isprobacu i classic 50' da vidim kakav je zvuk iako je van mog cenovnog ranga...
preskoci affinity, to je dno ponude... ali standard, to je vec ok... classic vibe ili vintage modified, veruj mi - nadprosecno i super za te pare...

MarkoX wrote:... Ali koliko sam razumeo od nekih ljudi na forumu za Squier ti vishe vazi random drop i morash da imash srece da bi uzeo dobru, a da su pacifice vishe izjednachene od gitare do gitare.
veruj mi, ove cv ili vm serije su mnogo blize fenderu nego squieru... kazem ti, valjace ti i za 10 godina ako u medjuvremenu ne postanes tocak...

http://reviews.harmony-central.com/revi ... aster/10/1
http://reviews.harmony-central.com/revi ... Strat/10/1

ima jos nesto... koju god da kupis, kad mozes kupi nove zice sto je minimalno ulaganje (do 1000rsd).
i odnesi gitaru kod nekog majstora da ti je podesi, to je 20-30e a videces koja je razlika

aj ziveli :ziveli: i obavesti nas sta si uradio :D

Post Reply