Lakiranje

Post Reply
nemirkv

Lakiranje

Post by nemirkv » 18 Apr 2010, 21:57

Hteo bih da, dok ne kupim elektricnu, malko dovedem svoju akustaru u red... Na prvom mestu bih hteo da je prelakiram, ali se uopste ne razumem u to... Kako u Kraljevu nema majstora te vrste za gitare, odneo bih kod stolara da on to uradi... E sada, kako je mala verovatnoca da se stolar razume u gitare, zamolio bih vas za pomoc oko davanja instrukcija majstoru...
Koji lak da se koristi, sta drugo da sredi oko gitare i tako to... I da li uopste vredi davati to stolaru ili da je nosim kod nekog pravog majstora?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Lakiranje

Post by Kristijan » 19 Apr 2010, 00:53

Koja je gitara u pitanju? Od toga mnogo zavisi. Ako je neka fina gitara, nemoj da žališ vremena i para da naiđeš na pouzdanog majstora. Ako je neka onako... što je preživela što čovek ne može, i vukla se po kampovanjima i ekskurzijama... onda možeš lagano i sam to da radiš, ako si dovoljno strpljiv.

Bilo bi lepo ako možeš da izbegneš nešto na uljnoj bazi, jer se suši sporo, mnogo dugo ostaje neprijatan miris, a ako nisi ninja u mazanju premazima na uljnoj bazi - negde će da ti se napravi deblji nanos, da se skupljaju kapljice, i ostaće neka mesta koja gotovo nikad neće biti sasvim suva, delovaće kao da je tu vazda živ komadić smole četinara ili tako nešto... Dakle kojekakvi lakovi za čamce su za izbegavanje.

Nitro lak je lep izbor. ALI! Mora da bude jako kvalitetan, i mora da se nanosi u nekoj dobrom prostoru, koji ima provetravanje, nema vlagu, nema veliku oscilaciju u temperaturi. Kad se malo stabilizuje vreme, za koju nedelju, imaćeš dosta lepe uslove da to obaviš i sam, jer neće biti ovako velika oscilacija između noćne i dnevne temperature. Nitro koji nije dovoljno kvalitetan, ili nije nanošen u povoljnim uslovima, kasnije često ume da ima neke mutne fleke, da reaguje u dodiru sa rukama, da izgleda gadno. Važno je pomenuti da je nitro razređivač najjači, da rastvara sve živo, što ti govori i o prirodi ovog laka - nezgodna je materija. Jeste da se brzo suši, ali dok se nanosi i suši toliko intenzivno isparava, i ima tako prodoran miris, da može da se desi da ti bude loše. I da se ne lažemo - otrovan je kao đavo, bez maske nije pametno da radiš. Uz šelak, ovo je najcenjeniji lak za instrumente.

Šelak nemam pojma da li uopšte možeš da nađeš, a kako ga nikad nisam koristio za instrumente, nemam koristan savet. U svakom slučaju, to je skroz prirodna materija, to su mikronski listići hitina koji rastvoreni u alkoholu daju lak. Divna stvar, ali je obično korišćena na ručno rađenim instrumentima, nije jeftina i traži majstorsku ruku.

Konačno, najslabije cenjen lak, i danas verovatno najrasprostranjeniji lak jeste poliuretanski lak. 95% akustičnih gitara u našim prodavnicama imaju ovaj lak. Istina je, to je kao da gitaru zaliješ u prozirnu plastiku. I hoće da umrtvi ton. Ali je otporan kao retko koji lak, relativno lako se nađe, lako se nanosi, jako brzo se suši, i trpi habanje jako dobro.

Prvo moraš načisto da ošmirglaš gitaru, i to vrlo, vrlo pažljivo i polako, da se trudiš da skineš samo lak, da ne ošlajfuješ previše drveta, posebno na rezonatoru. Sigurnije je da ručno šmirglaš, iako je teže. Šlajferice rade brže, ali lako možeš da skineš i dosta više od laka, a to nije baš preporučljivo. Kad je šmirglanje gotovo, zaštiti gitaru od dodir sa vlagom i gledaj da je ne pipkaš mnogo golim rukama - pre ponovnog lakiranja ne bi trebalo da se površina na bilo koji način zamasti, navlaži ili previše napraši. Obavezno je dobro prebriši suvom krpom neposredno pre lakiranja.

Trudi se da lako nanosiš lak, da ne praviš 1 debeli sloj. Bolje je da iz 2 ili 3 jako tanka namaza izvučeš kompletno lakiranje, nego da u jednom cugu sve završiš - bolje će da se osuši, i biće ravnomernije nanesen lak ako ideš iz više prolaza. Kad se prvi namaz dobro osuši, čitavu gitaru ponovo blago prešmirglaj nekom jako, jako finom šmirglom. Naravno, ne treba da dođeš do drveta, baš blago da obrusiš površinu. Tako ćeš da uradiš nekoliko vrlo korisnih stvari. Prvo, na mestima gde si malo deblje naneo lak ćeš da ga iznivelišeš. Drugo, drvena vlakna koja su se zbog novog namaza malo nakostrešila ćeš da srubiš, da se na njih ne hvata novi namaz laka, da se ne desi da sve izgleda kao da je lak dobio "bubuljice". Treće, novi namaz laka se uvek lepše primi na blago obrušenu površinu nego na glatku površinu. Ako radiš i 3. ruku lakiranja, onda i posle sušenja 2. sloja laka takođe treba da uradiš to blago šmirglanje.

Idealno je da imaš kompresor i pištolj, ali ako nemaš, može da te srećno posluže i oni mikrofiber valjci za jednokratnu upotrebu. Njih koristiš samo ako se ne radi o mnogo skupoj gitari, jer iako mogu fino da posluže, ipak na kraju nemaš baš perfektno glatku površinu. Ako radiš valjkom, gledaj da ukrštaš poteze - ako si u prvom prolazu vukao valjak uzduž, kasnije, kad ošmirglaš prvi prolaz i kreneš da radiš drugi prolaz, vuci valjak popreko.

Apsurdno zvuči, ali mislim da ćeš, ako već ideš kod majstora, možda lakše da se dogovoriš sa nekim auto lakirerom. Kao prvo, navikli su da kajluju i ne drže se kao aristokratija. Drugo, stolari ne vole da im daješ savete i vrlo su rigidni kad treba da rade nešto mimo njihove rutine. Treće, svaki autolakirer ima pištolj i kompresor, a stolari... kako koji. Jedino verujem da bi autolakirer voleo da mu doneseš već ošmirglanu gitaru. I oni mnogo rade šmirglanje, ali uglavnom šmirglaju gitovane metalne površine, a to je nek sasvim druga priča.

E sad, kako vidiš - procedura nije baš jednostavna, a može na kraju i da košta. Razmisli dobro da li ti je to stvarno neophodno.

nemirkv

Post by nemirkv » 19 Apr 2010, 12:37

Image
Shot with N73 at 2010-04-19

Image

Image

Image

Nadam se da sam uspesno stavio slike na forum... Videces na slikama koji su kriticni delovi, pa mi shodno tome reci da li uopste ima potrebe za lakiranjem... Zadnja strana gitare je ok, iako je lak malo ispucao na telu, dok je na vratu po meni odlican... Problem je napred, gde sam trzalicom skinuo malo laka dok sam jos ucio da sviram (stidim se, znam)...

ness

Post by ness » 19 Apr 2010, 13:39

Da li mi se cini,ili je ona crna ukrasna plastika ispod rezonatora spojena srafovima?! Smirglu u sake(sto finiju) i raspali polako. Ako imas nekog da ti to izlakira uz pomoc pistolja i kompresora, onda bi to najvise licilo na originalno stanje. Ako nemas onda moras sam :mrgreen: . Samo,ako nikad nisi probao da lakiras nesto,uzmi prvo neko parce drveta da se uhodas malo,da ti gitara ne izgleda kao da se dete igralo sa njom na casu likovnog!

nemirkv

Post by nemirkv » 19 Apr 2010, 14:25

Jes, srafovi... Gitara je stara nekih 30 godina, ne znam ni proizvodjaca ni nista o njoj... Imam neki osecaj da je sovjetske proizvodnje :) Ovom prilikom bih zamolio clanove foruma da mi kazu koje je marke ova gitara, ako to znaju... A necu sam smirglati jer nisam umesan oko tih stvari... Raspitacu se prvo po gradu ko bi to mogao da uradi, a i ce odem do par likova koji lakiraju automobile da vidim da li su voljni da mi pomognu...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Apr 2010, 20:39

Nije mi poznata ova gitara. Svakako nije neki antikvitet, i ne moraš da se plašiš da sam pokušaš da je središ. Ako baš nisi vičan tome, onda potraži nekog majstora.

nemirkv

Post by nemirkv » 19 Apr 2010, 21:25

Znam ja da nije antikvitet, al to je neka vezanost za instrument... Jes da zvuci glupo, al tako je :)
Anyways, hvala za sve savete... Videcu da to sprovedem u delo cim prodje ovaj turbulentni deo sa ispitima...

Post Reply