Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?
-
Re: Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?
Uzeo sam danas devetku, nije motana G zica, i sad je moguce izvesti bend na njoj. Tacnije, moze i vise od jednog stepena, dok je jedan stepen taman da nije napor. Jedino sto je devetka bas mala, pa se zice razvlace pri tome ko zvaka, al to je za bilo ocekivati.
FG720 sam i ja razmisljao da uzmem, u stvari probao sam FG730, zvuk mi je bolji neko na Ibanez AW40 , puniji, doduse ibanez je ozvucena, nema model bez ozvuke u radnji, ali mi je na ibanezu lepse legao vrat, nize su zice i sta znam, nekako mi kad uzmem yamahu deluje kao da je veci vrat. Pitanje je koliko mogu da se spuste zice na yamahi a da ne zvone onda pragovi, mada je mozda to bilo do samo tog primerka.
Takamine su mi najlepse od svih, ali kada ih uzmem u ruke imam nekako osecaj bas jeftine gitare, sto ne znaci da i jeste nego jednostavno tako na mene ostavlja utisak.
Otprilike mi je suzen izbor na Yamahu i Ibaneza ovog ako se pojavi bez ozvuke, probacu jos koji put pa cu se odluciti. Ako nista makar sam video koliko zice uticu na zvuk i na svirljivost, drasticna je razlika, jos samo naci zice koje leze kako treba po ukusu i to je to.
FG720 sam i ja razmisljao da uzmem, u stvari probao sam FG730, zvuk mi je bolji neko na Ibanez AW40 , puniji, doduse ibanez je ozvucena, nema model bez ozvuke u radnji, ali mi je na ibanezu lepse legao vrat, nize su zice i sta znam, nekako mi kad uzmem yamahu deluje kao da je veci vrat. Pitanje je koliko mogu da se spuste zice na yamahi a da ne zvone onda pragovi, mada je mozda to bilo do samo tog primerka.
Takamine su mi najlepse od svih, ali kada ih uzmem u ruke imam nekako osecaj bas jeftine gitare, sto ne znaci da i jeste nego jednostavno tako na mene ostavlja utisak.
Otprilike mi je suzen izbor na Yamahu i Ibaneza ovog ako se pojavi bez ozvuke, probacu jos koji put pa cu se odluciti. Ako nista makar sam video koliko zice uticu na zvuk i na svirljivost, drasticna je razlika, jos samo naci zice koje leze kako treba po ukusu i to je to.
Ja sam vlasnik bas ove dve gitare za koje si u dilemi oko kupovine. AW40 je ozvucen piezo ozvukom koja iznenadjujuce dobro radi svoj posao i unatoc tome sto je gitara poseduje, odlicno se cuje na suvo. Daleko bolje lezi u ruci od YAMAHE a i puno meksa je sa potpuno istim zicama (na obe gitare sam stavio iste zice 0.10) . Nemoj da te zavaraju fabricke zice na IBANEZU AW40, to jednostavno nije to, promenom zica sve dolazi na svoje i jednostavno to vise nije ta gitara. Izvaredno je mekana, sa neverojatno niskom akcijom, lepo lezi u ruci i moze satima da se svira. Ima ugradjeno odlican stimer i odlicno drzi stim i nakon visecasovnog sviranja. Jos nesto: testirao sam svaki prag na vratu i pomocu ugradjenog stimera kontrolirao dali uvek daje cist ton. Veruj mi da je svaki prag potpuno O.K. razumese ako se dobro i precizno nastima pre toga. Moja je preporuka AW40, jes skuplja od YAMAHE ali nije to nista u odnosu na ono sto daje.
Zasto sam onda kupio prvo AW40 pa onda YAMAHU?
Prvo YAMAHA je bila polovna ali odlicno sacuvana, drugo radi se o manjem bratu FG720 sa manjim trupom FS720 sto je izvaredno za vucaranje levo desno, trece ima drugaciji ton od IBANEZA, meni zanimljiv posto ide u grupu folk gitara, cetvrto hocu jos gitara ako treba i desetak razlicitih......
Moja prerporuka nemoj bezati od AW40....
Ne znam kako izgleda ova koju si probao, mozda postoji razlika u kvalitetu izrade posto moja je kupljena u Njemackoj, mada neverujem da je tako posto se ovde ipak ne radi o jeftinim modelima.
Pozdrav.
Zasto sam onda kupio prvo AW40 pa onda YAMAHU?
Prvo YAMAHA je bila polovna ali odlicno sacuvana, drugo radi se o manjem bratu FG720 sa manjim trupom FS720 sto je izvaredno za vucaranje levo desno, trece ima drugaciji ton od IBANEZA, meni zanimljiv posto ide u grupu folk gitara, cetvrto hocu jos gitara ako treba i desetak razlicitih......
Moja prerporuka nemoj bezati od AW40....
Ne znam kako izgleda ova koju si probao, mozda postoji razlika u kvalitetu izrade posto moja je kupljena u Njemackoj, mada neverujem da je tako posto se ovde ipak ne radi o jeftinim modelima.
Pozdrav.
Apsolutno se slažem, u više navrata sam svirao Ibanez AW40 i to je zaista odlična gitara, mislim da vredi svaki dinar, i više od toga! I baš kako si primetio, jako lepo svira i na suvo. Srećni čoveče, baš imaš 2 mnogo fine gitare!
Ja se polako ali sigurno razocaravam u yamahu APX 500,kako vreme odmice tako sve vise i vise otkrivam njene mane!Naime,E i H zica mi pomalo zvone na trecem pragu sto ne kazem da to ne moze da se sredi ali ja jednostavno ne umem da ispravljam vrat jer to nikad nisam radio,drugo na suvo je vrlo tanka mada to meni uopste nije bitno jer je sviram iskljucivo preko razglasa kad nastupam ali nije lose napomenuti zbog nekih kojima je i to vrlo bitna stavka a sto se tice ove gitare,ton nikako ne mogu da namestim ili ne umem(nije ni to iskljuceno),sve prsti,ili bas deluje previse pojacan ili premali ili visoki tonovi deluju previse pojacani ili premalo,jednostavno jedna hirosima i nagasaki.Toliko od mene...hvala
Relativno lako moze da se proveri u kakvom je stanju vrat i dali treba otpustiti ili zategnuti truss rod. Pritisni na prvom polju kapodasterom sve zice i pritisni prstom 14 prag 6-te zice. Razmak izmedu 6-te zice i osmog praga treba da je od 0.3-0.5mm ili prosto receno da ne dodiruje niti jedan prag. Vrat mora da ima malo konkavan oblik da ne bi zujale zice.
Kod tebe ocigledno nema taj konkavni oblik vec je ravan ili konveksan sto se vrlo lako dotera truss rod-om odvrtanjem ili zavrtanjem. Dovoljan je pola krug ili u krajnjem slucaju jedan krug na jednu ili drugu stranu ovisno o situaciji. Znaci probaj prvo za pola kruga u levo ako postizes suprotan efekt vrati na pocetni polozaj i probaj za pola kruga u desno...
Obicno nove YAMAHE dolaze sa nepodesenim truss rodom ( straf je skroz labav) i prodavac bi to trebao da sredi, ali ovde su prodavci onakvi kakvi jesu...
Kod tebe ocigledno nema taj konkavni oblik vec je ravan ili konveksan sto se vrlo lako dotera truss rod-om odvrtanjem ili zavrtanjem. Dovoljan je pola krug ili u krajnjem slucaju jedan krug na jednu ili drugu stranu ovisno o situaciji. Znaci probaj prvo za pola kruga u levo ako postizes suprotan efekt vrati na pocetni polozaj i probaj za pola kruga u desno...
Obicno nove YAMAHE dolaze sa nepodesenim truss rodom ( straf je skroz labav) i prodavac bi to trebao da sredi, ali ovde su prodavci onakvi kakvi jesu...
Samo da znaš, sve gitare iz niže, odnosno niže srednje klase, kao tvoja APX 500, imaju malo praštav ton, ali to je uglavnom do same piezo ozvuke. Valja propustiti signal kroz neko predpojačalo-modeler za akustičnu gitaru, pa na tom predpojačalu podešavati ekvilajzer. Obično te sprave na razne načine neutrališu praštavost piezo ozvuke, gde je piezo element smešten ispod sedla. Sad šta je tu je - a nije da te nismo upozorili da APX 500 nije najsrećniji izbor... Ma ne valja žuriti sa kupovinom... Sad ne mogu da se setim da li APX 500 ima na sebi i XLR konektor, odnosno da li ima balansirani izlaz, ali ako nema, a ideš direktno u razglas, definitivno ti treba makar pasivni DI box, a obično predpojačalo-modeler takođe funkcioniše i kao DI box. Nije preporučljivo gitaru ubadati u razglas bez DI boxa, neprijatan i grub ton takođe i zbog toga može da se javlja.
-
Pa da, kazem, i meni bolje lezi AW40, mada meni je yamaha zvucala malo bolje, ali to naravno ima veze sa zicama kao sto kazes.
Ne znam, ja cu ipak da sacekam neku neozvucenu AW40 da probam i verovatno uzmem, ovaj Hohner mi je ubio zelju da ikad vise posedujem ozvucenu i sa cut-om gitaru. Pretpostavljam da ce joj vrat biti isto svirljiv a zvuk moze samo da bude bolji .
Ne znam, ja cu ipak da sacekam neku neozvucenu AW40 da probam i verovatno uzmem, ovaj Hohner mi je ubio zelju da ikad vise posedujem ozvucenu i sa cut-om gitaru. Pretpostavljam da ce joj vrat biti isto svirljiv a zvuk moze samo da bude bolji .
sto se kaze, da ne otvaram novu temu a uklapa se i ovde 
svidja mi se ova gitara, ibanez aw40, i mozda bi kupio ali... da li ozvucena ili ne? trenutno mi ozvucena nije potrebna, ali ko zna za ubuduce.
i drugo, da li igra ulogu standardan oblik (da tako kazem) ili iseceni kad je u pitanju zvuk ili je to vise vizuelna stvar? evo par primera:
http://www.musiccentar.com/i-1157/ibane ... cna-gitara
http://www.musiccentar.com/i-1167/ibane ... sa-ozvukom

svidja mi se ova gitara, ibanez aw40, i mozda bi kupio ali... da li ozvucena ili ne? trenutno mi ozvucena nije potrebna, ali ko zna za ubuduce.
i drugo, da li igra ulogu standardan oblik (da tako kazem) ili iseceni kad je u pitanju zvuk ili je to vise vizuelna stvar? evo par primera:
http://www.musiccentar.com/i-1157/ibane ... cna-gitara
http://www.musiccentar.com/i-1167/ibane ... sa-ozvukom
Nije vizuelna stvar, pa izrezan trup služi da možeš da dohvatiš lako od 14. polja pa do kraja grifplatne!
Ne može ti niko dati savet u vezi ozvuke. Samo ti znaš koliko ti je to bitno. Ukrajnjoj liniji, gitara može i naknadno da se ozvuči.
Ne može ti niko dati savet u vezi ozvuke. Samo ti znaš koliko ti je to bitno. Ukrajnjoj liniji, gitara može i naknadno da se ozvuči.
hvala na brzom odgovoru. ok, malo je i ocigledno. a zvuk je predpostavljam isti
Manje više... Postoji razlika u zvuku svakako, čim deo rezonatora fali onda mora da se to odrazi na zvuk. Iako taj izrez predstavlja smanjenje trupa, što bi po nekoj gruboj logici trebalo da znači da se zakidaju basovi, da gitara dobija svetliji ton, ja bih ipak rekao da u ovom slučaju visoki tonovi najviše trpe, jer gitara nije proporcionalno manja za tu zapreminu, nego je deo rezonatora asimetrično odsečen. E sad, od gitare do gitare... nema generalnog pravila.
I još nešto. To je večno pitanje, od kad postoje gitare sa izrezom. Ne postoji saglasnost oko toga da li postoji neki drastičan uticaj na ton, ali eto ja tvrdim da razlika u zvuku postoji. U suštini bi bilo dobro da se ne opterećuješ sa tim, jer izrez na gitari ne menja ton na isti način kod klasične, dreadnought, OM, 000... gitare. Previše varijabli, pa samim tim i previše glavobolje.
Gde je glavni izvor neslaganja... Eto, postoje oni koji tvrde da je bezmalo jedino bitna gornja ploča rezonatora, i oni tvrde da izrez ne menja ton drastično, posebno kod gitara kod kojih je taj gornji deo trupa manje dimenzije, kao kod klasične gitare, ali eto i kod dreadnought gitare, koja ima drastično manji gornji deo trupa od jumbo gitara. S druge strane, oni koji su skloniji da veruju da je svaki aspekt rezonatora bitan, tvrde da izrez drastično utiče na ton, i to baš kod manjih gitara, jer se odsecanjem uklanja veći procenat zapremine rezonatora nego kod većih gitara. Dakle potpuno oprečno mišljenje. Ja bih, prosto po svom iskustvu, a ne po poznavanju fizike i akustike, bio skloniji da se priklonim ovom drugom taboru. Baš zato što postoje ovako oprečni pristupi problemu i ne treba da misliš mnogo o tome, nego samo slušaj šta ti prija uhu.
Gde je glavni izvor neslaganja... Eto, postoje oni koji tvrde da je bezmalo jedino bitna gornja ploča rezonatora, i oni tvrde da izrez ne menja ton drastično, posebno kod gitara kod kojih je taj gornji deo trupa manje dimenzije, kao kod klasične gitare, ali eto i kod dreadnought gitare, koja ima drastično manji gornji deo trupa od jumbo gitara. S druge strane, oni koji su skloniji da veruju da je svaki aspekt rezonatora bitan, tvrde da izrez drastično utiče na ton, i to baš kod manjih gitara, jer se odsecanjem uklanja veći procenat zapremine rezonatora nego kod većih gitara. Dakle potpuno oprečno mišljenje. Ja bih, prosto po svom iskustvu, a ne po poznavanju fizike i akustike, bio skloniji da se priklonim ovom drugom taboru. Baš zato što postoje ovako oprečni pristupi problemu i ne treba da misliš mnogo o tome, nego samo slušaj šta ti prija uhu.