Kako uraditi najboloje ozicenje na el gitari?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ESPLTDVIPER

Kako uraditi najboloje ozicenje na el gitari?

Post by ESPLTDVIPER » 18 Apr 2010, 10:48

Pozdrav svima!!,ovih dana sam bas upao u razmisljanje vezano za ozucenja,pa mi trebaju neke imformacije,nalime,hocu na uradim promenu kompletne elektronike na starom japanskom les paulu,u obzir dolazi stampana ploca,na kojoj ce biti postavljeni potenciometri ili povezivanje putem koaksijalnih kablova,jedino neznam,koji od ovih nacina pravi manje magnetno polje koje izaziva stvaranje suma kasnije u zvuku,i da li bu upotreba faradejevog kaveza negirala postojanje istog??? Video sam neke modele Les Paula,koji imaju faradejev kavez(68),a video sam i neke koji imauju stampanu plocu,pa me interesuje sta je najbolje..hvala unapred.

dweezil

Re: Kako uraditi najboloje ozicenje na el gitari?

Post by dweezil » 18 Apr 2010, 19:04

ja mislim da nemash bash neke potrebe za tim i da neces dobiti ne znam sta ako to sve uradish, mislim eventualno da opet isponova ozhicish sve i stavis ali nema potrebe za Faradejevim kavezom i stavljanjem potova na pcb.

ESPLTDVIPER

Post by ESPLTDVIPER » 18 Apr 2010, 19:35

Ma imam mogucnost da to uradim,i da me manje vise nista ne kosta,pa hocu da iskoristim priliku,les paul je trenutno ozicen obicnom bakarnom zicom,i to poprilicno lose,mnogo zujanja,pri oslanjanju ruke na metalne delove i ostalo....a na forumu sam procitao da je jedan od uzrocnika tog problema upravo lose ozicenje,lose petlje za uzemljenje itd,pa definitivno ocu da probam nesto novo,a i kontam da ,ako je gibson koristio i maticnu plocu, i faradejev kavez nije bezveze prica.,u svakom slucaju hvala.

ESPLTDVIPER

Post by ESPLTDVIPER » 23 Apr 2010, 13:03

ako moze jos necije misljenje?,bio bih zahvalan.

andrej]

Post by andrej] » 23 Apr 2010, 13:47

plocu bih izbegao, tesko ces je uraditi kako valja. u ostalom, dobra zica je uvek bolja od plocice, posebno neke iz domace radinosti. promer zice je sigurno veci i nije tesko naci shieldovanu zicu. sa plocicom je veca sansa i da ce ti se nesto (potenciometar) sa nje otkaciti tokom sviranja, jer je plocica montirana na 4 mesta. samo treba zice uredno rasporediti. shieldovana zica je standard za bilo kakve ozbiljnije gitare novijeg doba. ne brini zbog magnetne/elektromagnetne interferencije koja bi mogla doci od samih magneta/elektronike, to se ne deshava. magnetno polje indukuje struju samo kad je promenljivo. istina, magnetno polje gitarskih pikapova se menja (VRLO MALO) kada zica vibrira iznad njih, al je, da bi se to pretvorilo u iole pristojnu struju, potreban ogroman broj namotaja zice (velika duzina) i to jako blizu magneta (to je i princip rada gitarskih magneta). znaci, onih 0,000000000000000001 posto indukovane struje u zicama kod potenciometara bi isto bile ton zice. treba gitaru zastititi od spoljasnjih elektromagnetnih uticaja, koji stvaraju shum. njih resava faradejev kavez.

faradejev kavez je super stvar i razlika se ITEKAKO cuje (bar na stratu, koji je single coil, malo manje na nekom sx krshu sa hambakerima, mada i tamo). oblozi sve shupljine (za prekidac, za potove, za magnete, za dzek) ili samolepljivom bakarnom trakom sa provodljivim lepkom ili provodljivom farbom u spreju, koja je skuplja, al, sto se mene tice, mnogo lakse i bolje resenje. zice izmedju shupljina (one sto idu kroz kanale) obavezno da budu shieldovane (koaksijalne). uputstava o ovome na netu ima milion, pogledaj.

ESPLTDVIPER

Post by ESPLTDVIPER » 23 Apr 2010, 16:31

E hvala ti prijatelju puno!!!!!!!!

Post Reply