Daske su debljine 2cmoboss wrote:ne praktikuje se taj nacin dobijanja na debljini daske. popularan nacin je da se kao gornja ploca lepi neki od varijeteta figurativnog javora ili nekog drugog skupocenog, plemenitog ili po tonskim karakteristikama kvalitetnog drveta. i te gornje ploce su uglavnom 1/3 pa i manje od ukupne debljine gitare. dakle em je lipa meka i lagana i tonski nista extra ( da ne koristim tezi izraz) em je jos slepi po ploci i dobices dasku koju mozes koristiti u pcelarstvu ali za gradnju instrumenta tesko. sem naravno na experimentalnom nivou ili iz cistog ceifa. a vidim da su ti debljine daske 2 mm dakle i sa dve daske si ispod mere najveceg broja modela kojima je debljina uglavnom oko 45 mmm.
eto ispadoh ja babaroga. naravno ovo je samo moje licno misljenje
Kupovina drveta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kupovina drveta
moja greska . zamenih slovo c za m. ako mozes oprosti

pa mozes i hrast da koristis ako je dobro suv i dobrih dimenzija. javi gde si pa cemo organizovati neko parce drveta za tebe ili te uputiti na dobru adresu.
pa mozes i hrast da koristis ako je dobro suv i dobrih dimenzija. javi gde si pa cemo organizovati neko parce drveta za tebe ili te uputiti na dobru adresu.
Mislio sam da hrast nije dobar za gitare.Sem tezine cuo sam da je i zvuk uzasan.Inace daske su debline 5 do 6 cm i suve su,stare jedno 10ak god.Svejedno cemo da uradimo jedno probno telo od hrasta,da vidimo koliko nam ide
Posalji mi neke adrese,svaka pomoc je dobrodosla.Inace sam iz Kladova,grad je okruzen sumom ali niko od stolara(kojih je vrlo malo) ne radi sa kvalitetnijim drvetom.Uglavnom je to hrast,bukva,lipa,bagrem,a u vecini slucajeva iverica 
sto se hrasta tice ja imam jednu gitaru sa telom od hrasta a evo ti link na perfektnu temu u kojoj se pravi gitara od hrasta. inace kada te put nanese u bgd javi se pa cu te uputiti na par adresa i skladista gde mozes finog drveta da nadjes.
-
SomiKnight
Vrlo koristan link... 
Jao da.Video sam ovaj post odavno.Definitivno ce biti od hrasta,dok ne naletimo na neko "egzoticnije" drvo.Mozda dobijemo neki trupac javora.Obecao je ortaku neki sumar.Mislim da je nesto manje od metar u precniku.Videcemo kako cemo da ga isecemo.Bice tu dosta cepki.Bice tu dosta zezanja.Za pocetak moramo da nadjemo skice tela sa sve rupama za magnete,tremolo u razmeri 1:1.Onda da mi neko sto prostije
objasni kako ide finis.Znaci po tackama
1. drvo,obradjeno,suvo,spremno za farbanje
2. sta se prvo od "hemije" nanese na drvo
3. sta drugo
4.sta trece
....
1. drvo,obradjeno,suvo,spremno za farbanje
2. sta se prvo od "hemije" nanese na drvo
3. sta drugo
4.sta trece
....
- The Mask AE
J.u.A.Frischeis d.o.o.
Industrijska zona "Berbernica"bb
22330 Nova Pazova
Tel: +381 22 328 125
Fax: +381 22 328 126
frischeis@frischeis.rs

Ponuda rezane gradje:
Četinari
sibirski ariš u debljinama 25, 30, 40, 50, 60, 65 i 80 mm
evropski ariš, bor, kedar
jela,smrča i hemlock
Lišćari
parena bukva, prirodna bukva, slavonski hrast, evropski hrast
jasen, jova, lipa, brest, breza, javor
kesten, orah, američki orah, trešnja, američka trešnja, kruška, bagrem
Egzote
teak, wenge, zebrano, makore, sapelli mahagoni, sipo mahagoni
meranti, padouk, limba, abachi(wawa), anigre, iroko, doussie, merbau, jatoba
bangkirai
Rariteti
limun
ebanovina
maslina
ruža
makassar
palisander santos
Industrijska zona "Berbernica"bb
22330 Nova Pazova
Tel: +381 22 328 125
Fax: +381 22 328 126
frischeis@frischeis.rs

Ponuda rezane gradje:
Četinari
sibirski ariš u debljinama 25, 30, 40, 50, 60, 65 i 80 mm
evropski ariš, bor, kedar
jela,smrča i hemlock
Lišćari
parena bukva, prirodna bukva, slavonski hrast, evropski hrast
jasen, jova, lipa, brest, breza, javor
kesten, orah, američki orah, trešnja, američka trešnja, kruška, bagrem
Egzote
teak, wenge, zebrano, makore, sapelli mahagoni, sipo mahagoni
meranti, padouk, limba, abachi(wawa), anigre, iroko, doussie, merbau, jatoba
bangkirai
Rariteti
limun
ebanovina
maslina
ruža
makassar
palisander santos
Izuzetna informacija... ako stvarno imaju sve to a ne samo na sajtu...
poz
poz
- mislim_stvarno
ha, pa ovo mi je par km od kuce
znaci, necu morati da lutam ako se upustim u pravljenje gitare 
- The Mask AE
Ukoliko je neko bio kod Strajka bilo bi pametno da se uporede cene drveta sa ovima iz Nove Pazove. Ovo vazi i za domace i za egzote. U krajnjem slucaju info ocekujte od mene na dan Masivnog Napada 25. juna kada cu posetiti Strajka.
- The Mask AE
Zebrano:
-JAF=2133evra/m3
-Strajko=4160evra/m3
Ruku na srce nisam video jos komade ali sa cenama se gadjaju najgore. Treba proveriti ali mislim da je Strajko bio jedini na trzistu a svi znamo sta to znaci. Evo jos jedan:
Wenge:
-JAF=2065.50evra/m3
-Strajko=4600evra/m3
Pozdrav.
P.S. U stovaristu Paning rade strine.
-JAF=2133evra/m3
-Strajko=4160evra/m3
Ruku na srce nisam video jos komade ali sa cenama se gadjaju najgore. Treba proveriti ali mislim da je Strajko bio jedini na trzistu a svi znamo sta to znaci. Evo jos jedan:
Wenge:
-JAF=2065.50evra/m3
-Strajko=4600evra/m3
Pozdrav.
P.S. U stovaristu Paning rade strine.
da ne otvaram novu temu, moze li mi neko reci koje je ovo drvo?

- The Mask AE
Ne verujem da postoji neko ovde ko ce ti odgovoriti na pitanje 100% provereno. Komplikovano jer je drvo i lakirano preko.w437776 wrote:da ne otvaram novu temu, moze li mi neko reci koje je ovo drvo?
Ima li ko kakvu adresu nekog stolara ili firme na kojoj mogu naci radijalno secenog javora recimo 1.3-1.4m duzine (mere bit obicani mere bit od tigra mere bit onaj od ptica sto se dobija)? Nasao sam onog od tigra ali covek nije imao te duzine...
-
telecaster
heheh...pa i ja sam na nekoliko km od tog frischeis-a (zivim u novim banovcima)...znam gde cu ako mi ikad padne na pamet da nesto pravim...