Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- johnny_b_good
Re: Zice za elektricnu gitaru... razmena misljenja i predlozi.
Verujes mi ne znam ni sam
.Eto da probam ponovo na 9kama.I nisam ni setup odradio kad sam stavio 10ke 

A je li bas toliko tesko bilo za sviranje? 

Ja kada sam kupio gitaru na njoj su bile devetke i kada sam prvi put menjao uzeo sam desetke posto sam mislio da su bile desetke xD nije mi bilo uopste teze za sviranje, skoro isto, ali eto u poslednje vreme se nosim mislju da se vratim na devetke zbog bolova, mada mislim da bili sve ok da malo podignem gitaru dok sviram...
- Roland Oliver
To je tacno ali na koga treba da se ugledamo?O.o wrote:Pa nemaju svi ruke ko majstori
Odabir zica zavisi i od gitare , od vrste muzike i nacina sviranja. Mislim da su 10-ke najgore zice po zvuku, imaju nekako zilav ton, po meni treba svirati ili 0.9 ili 0.11. Kad god sam stavio desetke posle devetki, zamutavi mi se ton na gitari.
Satriani svira 0.9,
Steve Vai 0.11
Clapton 0.9
Eric Johnson 0.11 na 0.12
Jimmy Page 0.9 ............itd. Gde su tu 10-ke?
Hvala Bogu pa postoji DVD i ima koncerata pa pogledajte ove majstore i obratite paznju na njihove filigranske pokrete desne ruke, nema shamaranja desnom rukom po zicama i iskaljivanja besa na gitari kao kod nas gde devedeset posto gitarista udara po zicama iz sve snage. To kad vidim meni se povraca!
Mislim da je to malo "šuplja" priča. Eto ja bio dokon pa sam pretresao onaj sajt za koji si ostavio link, i situacija nije ni blizu tako uniformna kako je prikazuješ. Mnogo ljudi svira .010, kao i .009 i .011 i to je verovatno zato što smo svi različiti, ne prave nas modlama za ginger bread cookies. Možda na tvojoj gitari .010 ne rade kako treba, a valjda znaš koliko faktora utiče na kraju na ton. Mislim, nisam ovo naveo zato što mislim da su .010 zapravo pravi izbor, ja sam uglavnom koristio .011, osim kad sam imao 14 godina, pa mi neki lik uvalio .009 (tad ih i nije bilo u nekoj ozbiljnoj ponudi u prodavnicama, nego sam preko oglasa nalazio likove koji žice prodaju kod kuće, a došli su do njih ko zna kako), koje su mi bile mekane kao žvaka, i nisam voleo na njima da sviram. Što ne znači da smatram da su loš izbor, samo kažem da meni ne odgovaraju.
I uopšte, sve te priče tipa "Evo pogledajte kako to baja radi!" su potpuno loš trip. Pa valjda svako treba da juri svoj ton, a ne nečiji ton.
I uopšte, sve te priče tipa "Evo pogledajte kako to baja radi!" su potpuno loš trip. Pa valjda svako treba da juri svoj ton, a ne nečiji ton.
Jesi ti pogledao link koji si ostavio? Clapton svira desetke, Vai devetke i/ili desetke, Johnson desetke, Gilmour desetke, neke custom, Malmstin osmice, itd...Roland Oliver wrote:To je tacno ali na koga treba da se ugledamo?O.o wrote:Pa nemaju svi ruke ko majstori
Odabir zica zavisi i od gitare , od vrste muzike i nacina sviranja. Mislim da su 10-ke najgore zice po zvuku, imaju nekako zilav ton, po meni treba svirati ili 0.9 ili 0.11. Kad god sam stavio desetke posle devetki, zamutavi mi se ton na gitari.
Satriani svira 0.9,
Steve Vai 0.11
Clapton 0.9
Eric Johnson 0.11 na 0.12
Jimmy Page 0.9 ............itd. Gde su tu 10-ke?
Hvala Bogu pa postoji DVD i ima koncerata pa pogledajte ove majstore i obratite paznju na njihove filigranske pokrete desne ruke, nema shamaranja desnom rukom po zicama i iskaljivanja besa na gitari kao kod nas gde devedeset posto gitarista udara po zicama iz sve snage. To kad vidim meni se povraca!
Jedini zakljucak koji se moze doneti je da, naposletku, debljina nije bitna.

A glede samaranja desnom rukom... jesi ti gled'o SRV-a nekad?

I, kad ces na .10? 

Pa, ja sam vec na desetkama, odavno...
A one super sl(t)inky EB 0.11 su me nesto zaintrigirale nekoc, a i vi dusmani stalno radite na tome da razmisljam o njima, aahhaaha.

A one super sl(t)inky EB 0.11 su me nesto zaintrigirale nekoc, a i vi dusmani stalno radite na tome da razmisljam o njima, aahhaaha.

a.. e onda, kad ces na .11? 

- johnny_b_good
Nije uopstesinisake wrote:A je li bas toliko tesko bilo za sviranje?
- Roland Oliver
Jesi ti pogledao link koji si ostavio? Clapton svira desetke, Vai devetke i/ili desetke, Johnson desetke, Gilmour desetke, neke custom, Malmstin osmice, itd...
[/quote]
Jeste, Clapton svira desetke ali na akusticnoj gitari! A sto se tice da li sam gledao SRV nekad, pretpotavljam da sam ja malo stariji (sto ne znaci i pametniji) i Srv-a sam gledao dok mnogi od vas verovatno nisu znali sta je gitara, a neki se nisu ni rodili, medjutim to nije toliko ni vazno ali SRV koliko god izgledalo da shamara po gitari to izuzetno kontrolisani pokreti. Uostalom ne zelim nikog da ucim pameti neka svako svira sta hoce kako hoce ja sve postujem. Posto se profesionalno bavim muzikom,od toga izdrzavam porodicu, samo sam pokusao na osnovu svog iskustva da ukazem na neke stvari. Nevolja je u tome sto svako misli da je najpametninji,jer ja da sam pametniji od Claptona, Satrianija i ostalih verovatno bih bio veca zvezda od njih, a posto oni tate, ja samo gledam sta oni rade i ucim od boljih i pametnijih od sebe. Uzivajte

Jeste, Clapton svira desetke ali na akusticnoj gitari! A sto se tice da li sam gledao SRV nekad, pretpotavljam da sam ja malo stariji (sto ne znaci i pametniji) i Srv-a sam gledao dok mnogi od vas verovatno nisu znali sta je gitara, a neki se nisu ni rodili, medjutim to nije toliko ni vazno ali SRV koliko god izgledalo da shamara po gitari to izuzetno kontrolisani pokreti. Uostalom ne zelim nikog da ucim pameti neka svako svira sta hoce kako hoce ja sve postujem. Posto se profesionalno bavim muzikom,od toga izdrzavam porodicu, samo sam pokusao na osnovu svog iskustva da ukazem na neke stvari. Nevolja je u tome sto svako misli da je najpametninji,jer ja da sam pametniji od Claptona, Satrianija i ostalih verovatno bih bio veca zvezda od njih, a posto oni tate, ja samo gledam sta oni rade i ucim od boljih i pametnijih od sebe. Uzivajte

- Roland Oliver
A na osnovu cega ces da uradis svoj ton?Kristijan wrote:Mislim da je to malo "šuplja" priča. Eto ja bio dokon pa sam pretresao onaj sajt za koji si ostavio link, i situacija nije ni blizu tako uniformna kako je prikazuješ. Mnogo ljudi svira .010, kao i .009 i .011 i to je verovatno zato što smo svi različiti, ne prave nas modlama za ginger bread cookies. Možda na tvojoj gitari .010 ne rade kako treba, a valjda znaš koliko faktora utiče na kraju na ton. Mislim, nisam ovo naveo zato što mislim da su .010 zapravo pravi izbor, ja sam uglavnom koristio .011, osim kad sam imao 14 godina, pa mi neki lik uvalio .009 (tad ih i nije bilo u nekoj ozbiljnoj ponudi u prodavnicama, nego sam preko oglasa nalazio likove koji žice prodaju kod kuće, a došli su do njih ko zna kako), koje su mi bile mekane kao žvaka, i nisam voleo na njima da sviram. Što ne znači da smatram da su loš izbor, samo kažem da meni ne odgovaraju.
Ja kad trazim ton na odredjenoj opremi uvek pustim ove majstore i sviram uz njih da vidim koliko sam blizu. Sviracki oni su daleko, ne od mene nego od nasih vrhunskih gitarista, nekoliko hiljada svetlosnih godina tako da se ja sa njima na taj nacin uopste ne uporedjujem. (ne pada mi napamet). Mi smo ovde na ovom podneblju sviracki zaostali kao pecinski ljudi i samo je jedan covek sa ovih prostora koji je "70-ih bio daleko ispred svog vremena, a nepravedo je zapostavljen,je gospodin Radomir Mihajlovic TOCAK! Jedino njegova svirka i svirka Bate Kostica moze da se meri sa sviranjem svetskih gitarista!
A u pravu si da svi imamo drugaciju hemiju i neka svira ko sta hoce!