Intonacija na telekasteru?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Intonacija na telekasteru?
Intonacija je na svim zicama ok +- 2 - 3%, medjutim na E (bass) zici intonacija na 12-om pragu masi za nekih 23%. Problem je u tome sto je na A zici intonacija namestena, a A zica I problematicna E se nalaze na istom sedlu tako da ne znam kako bih to mogao da sredim. Ima li nekih predloga?
Re: Intonacija na telekasteru?
jesi li ikako kotirao vrat?
Nisam to nikada ranije radio. Znam kakav je princip, i cini mi se ne bih imao problemda da svaka zica ima svoje sedlo medjutim ovo je varijanta telca iz 50-ih sa mesinganim sedlima koji nose po 2 zice. Plasim se ako pomerim sedlo koje nosi E i A zicu da cu zeznuti kotiranje A zice koje je trenutno ok.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Eeeee pa to i jeste car tih vintage modela, moras malo da se pomucis, malo siri bending, u visim pozicijama po sluhu "vuces"pitch... A i nece da boli da malo razdesis tu A da bi i E bila bolje iskotirana. Kompromis. Uostalom nebitno je, neces toliko mnogo ni svirati na visokim pozicijama na tim zicama, bar ne neke akorde or smtg 

To sam na kraju i uradio. Sad mi je A 5-6% "flat" a E 5-6% "sharp". Nije bas da ne sviram akorde tako visoko, ali mislim da je sad ok i da se ne primeti to odstupanje. Nego jel neophodno opustiti malo zice kad se pomera sedlo?
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
KOje si zice stavio? Ako su DR onda znam shta je 

Jos uvek stoje fabricke, a u pitanju je squier classic vibe 50's.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Evo ovako...skini fabricke zice, baci ih.
Kupi neke normalne zice tipa ernie ball ili dean markley signature ...stavi ih
Iskotiraj gitaru i zategni/otpusti vrat po potrebi...
Enjoy!

Enjoy!

-
Sta je sa DR zicama? Upravo sam se vratio iz grada sa dva pakovanja ovih zica.nemanjavelimirovic wrote:KOje si zice stavio? Ako su DR onda znam shta je
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Ja sam imao izuzetno losha iskustva sa DR zicama u smislu intonacije...naime na svim gitarama koje sam imao kotiranje je bilo dobro ili odlicno. Na kojoj god gitari sam probao da stavim DR, nisam mogao da iskotiram gitaru nikako, tj posle recimo ernie ball-a ili neke druge firme, DR bude skroz van intonacije a i kad krenesh da nameshtash intonaciju shvatish da neke od kobilica kotnih vishe fizicki nemogu levo ili desno, a fali josh dosta da bi zica kotirala kako treba...dakle nemoguce je... i bacio sam dva - tri seta novih dr zica zbog toga...
Mozda ti budes imao srece... 

Mogu ovo da potvrdim. Stavio sam ernie ball, i bez dodatnih podesavanja je sad intonacija kako valja.nemanjavelimirovic wrote:Evo ovako...skini fabricke zice, baci ih.
Enjoy!
hvala na savetu.