To je više posao za majstora/graditelja gitara.Samo se raspitaj koliko košta zamena pragova i sve će ti biti jasno.Tranx wrote:Da li moze neko da mi kaze ko je vec vadio pragove,da li cu moci lako da ih vratim i da li ce biti ostecenja???
Lakiranje vrata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Lakiranje vrata
- The Mask AE
Da to plus to zahteva i alat. Ostecenja nebi trebalo biti ako se sve uradi kako treba ali promena pragova je stvarno stvar koju nebi trebao da radis. Jel ti gitara u svirljivom stanju? Ukoliko je gitara svirljiva i lak nije bas totalno razvaljen ja ti preporucujem da nista ne radis.
Manje bitna strana cele prica je sutrasnja prodaja gitare. Ako ti kupac provali da je prelakiran vrat pozdravi se i od realne cene i od spustene cene.
Manje bitna strana cele prica je sutrasnja prodaja gitare. Ako ti kupac provali da je prelakiran vrat pozdravi se i od realne cene i od spustene cene.
a da ti lepo uzmes malo krpicu, ocistis naslage sa vrata, premazes kasnije malo limunovim uljem, i kad promenis zice namazes ih fast fretom i da vidis kako ce da ti klizi.
ki po pravoj guscijoj masti

ki po pravoj guscijoj masti

vidi gledaj slusaj pazi. bez nekog osnovnog predznanja je sve tesko i bolje ne zapocinjati . dakle prvo potrosi par sati da nekazem par desetina sati iscitavajuci kako postove na ovom forumu a ima dosta toga napisano o ugradnji pragova i drugim stvarima kod stredjivanja i pravljenja celih gitara pa i vrata naravno tako i svetu youtube na kome imas do detalja objasnjene postupke skidanja i vracanja pragova.
ako sve to preskocimo moj savet ti je da bez alata i poneke informacije ne zapocinjes skidanje pragova da bi ih opet vratio. prvo preciziraj zasto nesto radis da bi ishod imao smisla. ako su ti pragovi osteceni ondaje mozda dovoljno poliranje istih ili ako je neko polje nize iili vise mozda nemoras da vadis sve pragove, mozda je bolje da kupis nove pragove pa nakucas. kao sto rekoh od alata ti treba lemilica i horizontalne secica sa jednostranim sekom, a za ukucavanje sem pragova koji moraju biti savijeni na radijus vrata treba ti drveni ili plasticni cekic , neki kvalitetniji univerzalni lepak, kalup radijusa za utiskivanje pragova, stega za utiskivanje po mogusnosti stubna i turpiju za metal za ravnanje viska pragova sa strane.al prvo se nagledaj kako se sve to tradi na youtube.
sto se tice lakiranja vrata zbog osecaja pod rukom to je tema o kojoj se cesto raspravlja i stvar je licnog osecaja. neko voli grubo polirane vratove neko natur osecaj kao da drzi suvo drvo a neko voli da mu ruka klizi kao po staklu. svak ima svoj argument te tu nema rasprave . bitnije je kako da postignes ono sto ti odgovara. za staklast osecaj nemoras mozda da lakiras jos jednom nego samo da ispoliraspostojeci jak sa nekom ultra finom pastom kao kod zavrsne obrade kod novih gtara. a sto se tice toga da je gitara stara 4 godine a stara je to te ne kontam . uz normalno odrzavanje gitare lak moze ostati u odlicnom stanju decenijama.
da dalje ne davim . ako ne probas neces ni nauciti.
ako sve to preskocimo moj savet ti je da bez alata i poneke informacije ne zapocinjes skidanje pragova da bi ih opet vratio. prvo preciziraj zasto nesto radis da bi ishod imao smisla. ako su ti pragovi osteceni ondaje mozda dovoljno poliranje istih ili ako je neko polje nize iili vise mozda nemoras da vadis sve pragove, mozda je bolje da kupis nove pragove pa nakucas. kao sto rekoh od alata ti treba lemilica i horizontalne secica sa jednostranim sekom, a za ukucavanje sem pragova koji moraju biti savijeni na radijus vrata treba ti drveni ili plasticni cekic , neki kvalitetniji univerzalni lepak, kalup radijusa za utiskivanje pragova, stega za utiskivanje po mogusnosti stubna i turpiju za metal za ravnanje viska pragova sa strane.al prvo se nagledaj kako se sve to tradi na youtube.
sto se tice lakiranja vrata zbog osecaja pod rukom to je tema o kojoj se cesto raspravlja i stvar je licnog osecaja. neko voli grubo polirane vratove neko natur osecaj kao da drzi suvo drvo a neko voli da mu ruka klizi kao po staklu. svak ima svoj argument te tu nema rasprave . bitnije je kako da postignes ono sto ti odgovara. za staklast osecaj nemoras mozda da lakiras jos jednom nego samo da ispoliraspostojeci jak sa nekom ultra finom pastom kao kod zavrsne obrade kod novih gtara. a sto se tice toga da je gitara stara 4 godine a stara je to te ne kontam . uz normalno odrzavanje gitare lak moze ostati u odlicnom stanju decenijama.
da dalje ne davim . ako ne probas neces ni nauciti.
Meni na kraju nije jasno, da li je fingerboard od rosewood-a ili je maple (natur, boja drveta kao i vrat sa zadnje strane)?
Da li pragovima fali nešto uopšte, da li imaš fret-buz ili ne?
Ako izvadiš pragove ne možeš iste da vratiš nazad, vrlo verovatno će ti se dobar broj pragova deformisati kada ih budeš vadio.
Ako ti je fingerboard od rosewood-a ne moraš da diraš pragove i da šmirglaš fingerboard (ovo u slučaju da je sa pragovima sve OK). Lepo ošmirglaš zadnji deo vrata i grlavu sa svih strana, onda zaštitnom trakom prelepiš fingerboard i pragove (nemoj zaboraviti da pokriješ i onih 5mm sa strane. Ako hoćeš kao staklo vrat uzmi poliuretan (ja imam dobra iskustva sa Italijanskom firmom ICLA). Već su ti u predhodnim postovima objasnili postupak lakiranja.
Za gitare se uglavnom koriste poliuretani i nitro lakovi. Ti možeš da probaš i tim akrilnim lakom ali ne znam kakav ćeš rezultat dobiti na kraju. Sve u svemu lakiranje nije nešto što je nemoguće izvesti ali postoje pravila koja treba ispoštovati i treba ti dobra priprema površine koju lakiraš kao i živci da sve to ispadne kako treba.
Srećno...
Da li pragovima fali nešto uopšte, da li imaš fret-buz ili ne?
Ako izvadiš pragove ne možeš iste da vratiš nazad, vrlo verovatno će ti se dobar broj pragova deformisati kada ih budeš vadio.
Ako ti je fingerboard od rosewood-a ne moraš da diraš pragove i da šmirglaš fingerboard (ovo u slučaju da je sa pragovima sve OK). Lepo ošmirglaš zadnji deo vrata i grlavu sa svih strana, onda zaštitnom trakom prelepiš fingerboard i pragove (nemoj zaboraviti da pokriješ i onih 5mm sa strane. Ako hoćeš kao staklo vrat uzmi poliuretan (ja imam dobra iskustva sa Italijanskom firmom ICLA). Već su ti u predhodnim postovima objasnili postupak lakiranja.
Za gitare se uglavnom koriste poliuretani i nitro lakovi. Ti možeš da probaš i tim akrilnim lakom ali ne znam kakav ćeš rezultat dobiti na kraju. Sve u svemu lakiranje nije nešto što je nemoguće izvesti ali postoje pravila koja treba ispoštovati i treba ti dobra priprema površine koju lakiraš kao i živci da sve to ispadne kako treba.
Srećno...

Ovako da ti dam nekoliko saveta, do sada sam uradio dve gitare, jednu za sebe na koju sam ponosan jako, a drugu za prodaju..., znaci posedujem neka iskustva..., e sada sto se tice lakiranja vrata, to je posao kako kazu za majstora..., salim se, mozes i ti da budes tako dobar da ne kazem odlican majstor samo moras da imas petlju i jako, jako... puno strpljenja, kakva imas iskustva uopste o lakiranju drveta i radu sa bojama (lakovima)? Moras mi odgovoriti i za sta ti je ta gitara, odnosno koliko je vredna, to su ti sve informacije koje ti koriste u odabiru materijala, neces sigurno da koristis materijal vredan 100-200E na gitaru koja ukupno moze da vredi 100E, ne kazem da je ovo pravilo posto sam ja na prvoj koju sam radio za sebe potrosio 30% budgeta na lakiranje... Ako krenes da lakiras vrat sledeci problem je ako prelakiras vrat akusticki ces zatvoriti tu gitaru i zvucace ocajno sta god to bilo da sad ne objasnjavam o akustici drveta za vrat gitare, istu pricu dobijas i sa lakiranjem tela iste... Ako gitaru ostavis ne lakiranu (citaj ne zasticenu od vlage pre svega...) rizikujes da se vrat deformise tokom vremena..., ali dobijas akustiku drveta... mudra odluka je negde izmedju ove dve krajnosti, ja obicno telo lakiram sa dobro pripremljenom podlogom za boju koju zelim, tu boju se trudim da nanesem u sto manje slojeva ako je moguce ne preko 3... za ovo ti treba iskustvo... Sto se tice lakova radio sam i sa nitro-celulozom i sa akrilatom koji sam specijalno modifikovao sto je velika tajna malog "majstora" kako, akrilat ovaj moj se pokazao mnogo bolji od nitro celuloze... (poznajem dovoljno da ne kazem odlicno organsku hemiju pa mogu da se igram), u tako dobrim i nadasve reklamiranim lakovima sa nitro celulozom ta celulaoza u tom jedinjenju sluzi da se bolje veze lak za drvo posto i ono ima celulozu u sebi pa dobijas jako izdrzljivu povrsinu na trenje ruke koja je najveca sila na vratu prilikom sviranja... Vrat sam lakirao ako se to moze uopste nazvati lakiranje, tako sto sam napravio smesu palminog, lanenog ulja u koju sam dodao selak in sve to dobro homogenizovao, tu sam smesu nanosio pamucnom tkaninom na povrsinu vrata, jako dugo i strpljivo ostavljao sam dovoljno vremena da se ta smesa upije u drvo i sve to dobro utrljavao i na kraju ispolirao... Telo se moze prefarbati i lakovima u spreju potreban je pritisak da se lepo disperguje boja po povrsini, polako i strpljivo, ali moze pa neka mi zamere oni sto kazu da ne moze a pri tome nisu izlakirali ni jednu gitaru u zivotu... Moze!!!, limunovo ulje ti je moj predlog da nikada ne koristis za gitaru, razlog je sledeci, ako je fingerboard sa rosewood-om onda rizikujes da se isti deformise i da se odlepi, a drugi je problem, ako je srafljen vrat gitare ulje koje difunduje kroz drvo razmeksava rupe od srafova sto dovodi do deformacija svakakve vrste da ti sad ne objasnjavam zasto se sve to dogadja, ovde je mudrost sto tecnije ulje tj. ulje koje ima vise nezasicenih masnih kiselina..., jos sa u fazi razmisljanja koje bi to moglo da bude, ali sam gotovo siguran da ce to biti egzoticna smesa sta god to bilo...
Nadam se da sam bar malo pomogao, moj stav je da mozes sve sam sto se tice gitare da uradis, posto sam i ja jedan od tih koji sve sami sebi rade i mislim da je to i car cela price oko sviranja i izrade gitare po svom ukusu, jer ti najbolje znas sta ti treba samo malo hrabrosti i mnogo razmisljanja, citanja i rada, naravno i parica za svu tu avanturu...
Pozdrav,Coca!!!
Nadam se da sam bar malo pomogao, moj stav je da mozes sve sam sto se tice gitare da uradis, posto sam i ja jedan od tih koji sve sami sebi rade i mislim da je to i car cela price oko sviranja i izrade gitare po svom ukusu, jer ti najbolje znas sta ti treba samo malo hrabrosti i mnogo razmisljanja, citanja i rada, naravno i parica za svu tu avanturu...
Pozdrav,Coca!!!