Pomoc oko izbora gitare za metal do 450e
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- DrGreenthumb
- MF veteran
Re: Pomoc oko izbora gitare za metal do 450e
Bar nisi mnogo platio, zato se i pojacala probaju pre nego sto se istrese kes. Mada, verujem da ces u jednom trenutku skapirati da svi ti likovi koriste mnoooogo manje saturacije u svirci nego sto ti se cini. A i svaki high gain amp na kucnoj jacini je buzzy i tanak...
UP_THE_IRONS wrote:Sta sad ,ispadne da ne mogu nista da sviram,da sam se zajebao sto sam uzeo?
mozes da prasis bajagu i yu-grupu,eventualno reginu na scooped

ma mooooooooooozes,kupi neku jeftinu distorziju ,nekog behringera dok ne skupis jos kinte
-
Dok ne skupim pare za sta? skuplju distorziju,procesor,sta?
joj ne znate kako sam sad popizdeo zbog ovoga,kad kazete da sam se zajebao,zao mi sto sam uzeo =( -.-
joj ne znate kako sam sad popizdeo zbog ovoga,kad kazete da sam se zajebao,zao mi sto sam uzeo =( -.-
- DrGreenthumb
- MF veteran
Aj samo procitaj Guv'nor-ov sig a i moj kad si vec tu... A za prvu pomoc ne smeta da pozoves nekog iskusnog gitaristu da ti pokaze kako taj amp moze da zvuci.UP_THE_IRONS wrote:Dok ne skupim pare za sta? skuplju distorziju,procesor,sta?

-
ok,...treba da mi dodje jedan drug,gitarista....pa ce mi pokazati,uostalom on mi je i rekao da uzmem ovo pojacalo.....tako da ne sumnjam da nije dobro,al kad sam probao nesto,a i neki ovde rekli da nije bas, bas sam se smorio.....tnx na podrsci
E E E E E E! NIKO NIJE REKAO DA JE LOSEEEEEEEEEEE! SI LOOOOOOOOOOOD? ODLICNO JE !
samo jbg,znas kako mozda nema bas najbolju dist,ili ti ne mozes da se snadjes,ali kada bi ti tu uskocila jedna fina pedala,neki boss,ehx mm,jooooooj,koju ces tada zver imati!
elem,jel zna neko gde mogu da kupim torbu za dean x wings style gitaru? trazio u mitrosyu nemaju.... ako ne,moracu da pravim kufer,neko neki predlog koji materijal da upotrebim,koje drvo?
samo jbg,znas kako mozda nema bas najbolju dist,ili ti ne mozes da se snadjes,ali kada bi ti tu uskocila jedna fina pedala,neki boss,ehx mm,jooooooj,koju ces tada zver imati!
elem,jel zna neko gde mogu da kupim torbu za dean x wings style gitaru? trazio u mitrosyu nemaju.... ako ne,moracu da pravim kufer,neko neki predlog koji materijal da upotrebim,koje drvo?
-
E hvala ti brate
a sta kazes ,koja pedala bi bila dobra? i sta mislis o onim muff pedalama?
a za to sto trazis,ne znam stvarno.....

a sta kazes ,koja pedala bi bila dobra? i sta mislis o onim muff pedalama?
a za to sto trazis,ne znam stvarno.....
velikoDrGreenthumb wrote:Mada, verujem da ces u jednom trenutku skapirati da svi ti likovi koriste mnoooogo manje saturacije u svirci nego sto ti se cini. A i svaki high gain amp na kucnoj jacini je buzzy i tanak...

I, imam da dodam sledećih par stvari:
1. Nemoj da se smoriš i skenjavaš bez potrebe. Tek si kupio pojačalo, skontaćeš već kako da dobiješ ono što želiš, i zato, samo polako, bez nerviranja, pred tobom je verovatno dugo druženje sa datim pojačalom, a samim tim i čačkanje, eksperimentisanje i isprobavanje zvuka. Vremenom ćeš shvatiti šta želiš, šta ti odgovara i kako to da dobiješ iz date opreme.
Ovde treba takođe dodati, da je zvuk u sobi kad sviraš sam jedna priča, a nameštanje zvuka sa kompletnim bendom potpuno druga, koja sa prvom ne mora imati bilo kakve veze. Verovatno ćeš u bendu i lakše isplivati ako nemaš tonu gain-a, a recimo, pojačan si na neku odgovarajuću meru, na kojoj pojačalo dobija prava muda do zemlje. Nije sve u gainu, ima dosta toga u prostoj glasnoći.

2. Kao što reče Doktor-zeleni-palac, nivo panjenja pojačala ima jako bitnu ulogu u celoj priči. Pošto sam video u specifikacijama tvog novog ljubimca da je 100w, to bi mogao da bude problem, jer da bi pojačalo radilo kako treba, ti ga moraš pojačati do određene granice. E sad, ja sam imao problem sa mojim bivšim Fenderom 2x12 od 40tak W što mi je bio preglasan za bendove u kojima sviram, i nikada ga nisam mogao koristiti kako treba, jer nisam mogao dovoljno da ga pojačam do granice kad ono dobija gorepomenuta muda, za koja je pravljeno. To ćeš jednostavno morati u bendu da isprobaš, gde je ta mera kada tvoje pojačalo dobija jaja, a boga mi i gde je ta granica koju kolege mogu da podnesu. Ako se ove dve poklope, ti si srećan čovek.

(Ja sam, među ostalim razlozima, i zbog te nepodudarnosti menjao pojačalo, i na moju veliku sreću otkrio nedavno da mi je 5 W (triode režim Carvina Vintage 16) dovoljan da izguram svirku taman kako treba. Možda će zbog ovoga ljudi misliti da sam lud, ili da su mi kolege netolerantne, ali ja sam zadovoljan, a i svi oko mene.

Poenta je - budi strpljiv, čačkaj, čačkaj, isprobavaj, pa tek ako baš vidiš da nemaš željene rezultate sa drajvom sa samog pojačala, tek onda razmatraj dodatne pedale. Kako god, sigurno ćeš imati dobar rezultat, samo polako. Bitno je da se TEBI sviđa ono što čuješ, i da tebe tera i vuče da ga sviraš, a ne šta kaže neko treći i da li se nekom drugom dopada, i da li neko ovde misli da je dobro ili ne. Jer ipak, tvoj ukus je samo tvoj, i to tako i treba da bude, na kraju krajeva.
Srećno

-
Znaci brate hvala ti ,mnogo si mi pomogao,tj vratio osmeh na lice
ja kad sam bio u radnji ovaj lik je uzeo da svira,i namestio je neke opcije,ali sto je bitno,on je pojacao...i onda je pojacalo pokazalo ono sto stvarno moze(mada ni on nije pojacao nista jako),i meni se svidelo.....a kuci sam ga malo isprobavao pa sam se nervirao....sutra cu lepo sesti i isprobacu sve zivo pa cu vam se javiti da vidimo sta ce biti....a jos treba da mi dodje drug,pa ce mi i on pomoci .......HVALA TI PUNO!!! 

Prvi savet, poslušaj Dr.Greenthumb-a, mudro čovek zbori.UP_THE_IRONS wrote:aha.....pa sad ne znam,sviram svasta...uglavnom maidene,nightwish,i tako nesto....gunse,bon jovi ......... e sad,koja pedala bi odgovarala na ono sto pojacalo ne moze?

Znači pokušaj da provedeš neko vreme, mesec, dva, pola godine, sa svojom gitarom i svojim pojačalom - sviraj, nameštaj razne kombinacije kanala i potova - upoznaj svoju opremu! Tek tada ćeš znati šta ti smeta a šta ti se sviđa, ne brzaj.
Drugo, ako posle toga baš bedeš hteo neku pedalu, a želiš da je koristiš sa gainom sa pojačala, zaboravi razne Muffove, Uber Hyper Distorzije i sl. Za takve stvari su ti nezamenjive stare dobre Boss pedalice, tipa SD-1, DS-1 i sl - Mild Distorzije i Overdrajvovi.
Koliko sam skapirao, sviraš Stratokastera?
U tom slučaju, ako posle par meseci i dalje ne budeš nikako zadovoljan kombinacijom koju imaš, pre bilo kakve pedale bih ti preporučio The Thing:

Go Nuts!

Edit - Preteče me Baba Slim, dobar post!

Nema na čemuUP_THE_IRONS wrote:Znaci brate hvala ti ,mnogo si mi pomogao,tj vratio osmeh na liceja kad sam bio u radnji ovaj lik je uzeo da svira,i namestio je neke opcije,ali sto je bitno,on je pojacao...i onda je pojacalo pokazalo ono sto stvarno moze(mada ni on nije pojacao nista jako),i meni se svidelo.....a kuci sam ga malo isprobavao pa sam se nervirao....sutra cu lepo sesti i isprobacu sve zivo pa cu vam se javiti da vidimo sta ce biti....a jos treba da mi dodje drug,pa ce mi i on pomoci .......HVALA TI PUNO!!!

Ponavljam, samo polako i strpljivo. I, pojačaj malo

Sranje je to što realno ne možeš uvek tako otpanjen svirati, da bi uživao u potpunom ugođaju. Ali zato se ne treba ni skenjavati na prvu loptu, jer je zato tu proba, svirka, bend... Javi ondaK kakvi su rezultati čačkanja.

Edit: @Guv'nor:

-
Hvala ti....sad sam i onako hteo da se malo pozabavim svim tim i da vidim sta ce se desiti za koji mesec,taman da skupim malo para.....i da hocu nesto da kupim,sad nemam,tako da.......
i imam 2 pitanja.....
1. koliko je ovaj magnet? i jel dobar,mislim jesi cuo kako zvuci,probao...
2. na pojacalu imam dve opcije, PRESENCE i RESONANCE .... za sta to sluzi???
i imam 2 pitanja.....
1. koliko je ovaj magnet? i jel dobar,mislim jesi cuo kako zvuci,probao...
2. na pojacalu imam dve opcije, PRESENCE i RESONANCE .... za sta to sluzi???
-
vazi ,vazi....sutra cu se igrati pa uvece javljam 

Copy-paste is user manual-a:
RESONANCE (ValveKing® 212 and 100 Head only)
This patented feature, available only from Peavey, is used to fine-tune the low-frequency response and
damping factor of the power amp section. At higher settings, the speakers are allowed to move more
freely at low frequencies, resulting in more apparent low end with slightly less signal clarity at maximum
settings.
PRESENCE (ValveKing 212 and 100 Head only)
This control is used to fine-tune the high-frequency response and damping factor of the power amp section.
At higher settings, the speakers are allowed to move more freely at high frequencies, resulting in
more apparent high end.
Resonance izgleda kontroliše prisutnost low-end-a odn. baseva, li na uštrb jasnoće signala, koliko mogu da skapiram.
Isto to izgleda radi Presence, samo su u pitanju više frekvencije. Ako se nisi do sada sretao sa Presence kontrolom (ona je mnogo prisutnija na velikom broju pojačala), prvo namesti zvuk kakav ti se sviđa, a onda potpuno zavrni Presence kontrolu na minimum, pa lagano otpanji na max i videćeš jasnu promenu u količini visokih, ali više u funkciji sveukupne jasnoće nego samih visokih.
Pretpostvljam da isto to radi i Resonance kontrola, samo su u pitanju basevi, ali se sa tim ranije nisam sretao, jer piše da je to njihov patent karakterističan na par njihovih pojačala.
RESONANCE (ValveKing® 212 and 100 Head only)
This patented feature, available only from Peavey, is used to fine-tune the low-frequency response and
damping factor of the power amp section. At higher settings, the speakers are allowed to move more
freely at low frequencies, resulting in more apparent low end with slightly less signal clarity at maximum
settings.
PRESENCE (ValveKing 212 and 100 Head only)
This control is used to fine-tune the high-frequency response and damping factor of the power amp section.
At higher settings, the speakers are allowed to move more freely at high frequencies, resulting in
more apparent high end.
Resonance izgleda kontroliše prisutnost low-end-a odn. baseva, li na uštrb jasnoće signala, koliko mogu da skapiram.
Isto to izgleda radi Presence, samo su u pitanju više frekvencije. Ako se nisi do sada sretao sa Presence kontrolom (ona je mnogo prisutnija na velikom broju pojačala), prvo namesti zvuk kakav ti se sviđa, a onda potpuno zavrni Presence kontrolu na minimum, pa lagano otpanji na max i videćeš jasnu promenu u količini visokih, ali više u funkciji sveukupne jasnoće nego samih visokih.
Pretpostvljam da isto to radi i Resonance kontrola, samo su u pitanju basevi, ali se sa tim ranije nisam sretao, jer piše da je to njihov patent karakterističan na par njihovih pojačala.