Pomoc ^_^

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Re: Pomoc ^_^

Post by Kristijan » 17 Jun 2010, 11:01

Ali vidi... Ne radi se o nadgledanju ili nenadgledanju... Nego se radi o posledicama. Uvek dođe do "šorke" kad se krene sa tom "jakom" terminologijom. Razmena mišljenja se pretvori u revanšizam. Eto iskopao čovek sada onu maratonsku raspravu o Nirvani, pa da udari kontru Dersuu... A Dersu i ja smo se na toj temi baš solidno"makljali" iako ja uopšte ne marim Nirvanu, pa to nije razlog da se i sada "makljamo".

Ne vozi mene dizajn one gitare. Ja sam staromodan čovek, za mene je Telac, ili skroz proziran lak, ili butterscotch blonde, i crni pickguard, i to je to... Neupadljivo i jednostavno. Da li je to lepa gitara? Ne bih znao. Ali meni se sviđa, mene radi. Samo i dalje insistiram na tome da se treba kloniti tih teških termina koji zahtevaju objašnjenja, i koji izazivaju prepucavanja. Konačno, nije sve jedno da li se kaže "Ne sviđa mi se" i "Ružno je", jer te fraze ne mogu jedna drugu da zamene u potpunosti, prosto je "Ne sviđa mi se" fraza "šireg dejstva". Na stranu to što svako smatra da ima pravo da kaže šta god hoće, ali postoje nekakve estetske norme koje nemaju veze sa ukusima. Po tim estetskim kriterijumima smo usvojili šta je, recimo, kič, i ljudi znaju uglavnom o čemu se tu radi. Pa je i svesni flert sa kičom dobio svoje mesto i definiciju... Pa tako i lepo i ružno... Neko bi rekao da su to samo reči. E pa nisu samo reči. Manite me sa demokratijom, od kad svako o svemu priča sa stanovišta stručnjaka, sve se relativizovalo. Ne zaboravite da bi po tom ultra demokratskom metodu Karleuša mogla sa pozicije autoriteta da tvrdi da je lepo obučena, da tvrdi da zna šta je lepo. Šta sad, ona onda dođe jednako relevantan lik kao, na primer, Mileta Prodanović? Neozbiljno...

Hotstepper

Post by Hotstepper » 17 Jun 2010, 11:02

@Kristijan
:bravo:
:ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 17 Jun 2010, 11:17

e da jos jedna stvar @Dersu kao covek koji ipak zivi u centru desavanja, jbg mogao je da postavi do sad makar ikakvu recenziju, you tube snimak ili bilo sta o opremi i gitarama o kojima je do sada pricao, ja vise vidim taj entuzijazam od ljudi odavde.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Jun 2010, 11:18

dweezil wrote:e da jos jedna stvar @Dersu kao covek koji ipak zivi u centru desavanja, jbg mogao je da postavi do sad makar ikakvu recenziju, you tube snimak ili bilo sta o opremi i gitarama o kojima je do sada pricao, ja vise vidim taj entuzijazam od ljudi odavde.
:1:

progg

Post by progg » 17 Jun 2010, 12:09

Kristijan wrote:pa da udari kontru Dersuu...
ma nije kontra... nego cisto dokaz da i on radi ono sto ovde prebacuje drugima, tj. nama kojima se ne svidja gitara... setio sam se te teme jer sam ucestvovao u njoj (znash koliko me zabole za Nirvanu ili za bilo koji bend), a ko zna koliko ih je bilo gde njega predmet rasprave "nije zanimao" ali je ipak imao stosta da kaze i pljune na zadatu temu... aj :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Jun 2010, 12:53

Lec nat fajt bradrs en sistrz.....sing tugedr in harmoni

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Jun 2010, 13:01

Bas svasta, koliko buke ni oko cega... Taj Leo Scala je ocigledno luthier na nivou Suhr-a/Anderson-a i slicnih za cije bi instrumente vecina prodala babu (bar ja bih), a taj potez (s obzirom da je krajnje nekomercijalan) da nameni i pokloni Vlatku gitaru je makar dostojan postovanja. Meni je licno ta ideja EMG + FR + zlatni hardver ( :povrac: ) na ovako "vintidzastoj" gitari potpuno bzvz, ali i nije namenjena meni ili Vama, svejedno. Nisam je svirio, ali sam bio u prvim redovima na klinici koju je VS drzao i cini mi se da V bas iskreno uziva u njoj, iako je meni zvuk njegove Pense mnooogo bolji. Stvar ukusa, I guess...
Absolutno se slazem da zvuk nije za blues, ali se cuje da je masterpiece...

dweezil

Post by dweezil » 17 Jun 2010, 13:12

DrGreenthumb wrote:a taj potez (s obzirom da je krajnje nekomercijalan) da nameni i pokloni Vlatku gitaru je makar dostojan postovanja
brate o cemu ti pricas keve ti?!

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Jun 2010, 13:46

dweezil wrote:
DrGreenthumb wrote:a taj potez (s obzirom da je krajnje nekomercijalan) da nameni i pokloni Vlatku gitaru je makar dostojan postovanja
brate o cemu ti pricas keve ti?!
Pa, covek mu je namenio, osmislio, i poklonio gitaru i ta je one of a kind. Nije pravljena za prodaju, za siroke narodne mase, nije signature piece namenjen komercijalizaciji brenda. Kapis? To je u ovom svetu gde zivimo pretty special po meni. Zato je dzitra tako uber kewl. A sad da li je ovaj top ili onaj magnet, to je potpuno svejedno, meni je mnogo gotivnija ova strana price, but that's just me, mozda je opet bitnije da li je ruzna, lici na astal, tunjavog tona...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Jun 2010, 13:58

nije signature piece namenjen komercijalizaciji brenda
Pa, sad, tesko da neko na nasim prostorima moze da ucini vise za promovisanje radova gospodina Lea od Vlatka... Ima i tu nesto, rekao bih, nije samo ljubav u pitanju... :wink:

A, stvarno, okomise se ljudi na gitaru koja nije specijalno ruzna (sto puta ruznije vidjamo svaki dan na ovom forumu), da bi malo Dersua zajebavali, a Dersu se, naravno, pali, jer je osetljiv na negativne kritike radova njegovog prijatelja. :)
Detinjasto. :)

dweezil

Post by dweezil » 17 Jun 2010, 14:03

sve je to lepo ali ja ne znam kakve to ima veze sa tim da li je gitara estetski lepa nekome?! Kako da kazem, moze iza nje da stoji prica kakva hoces, nije tema da li je gitara lepa V.S. ili Leo Scali licno. Ja sam samo zeleo od vas da cujem neke konkretne chinjenice zasto vam se dopada a nisam cuo ni jednu, ovde neki spominju da lici na telecastera, jbt ako ono lici na telecastera onda sam ja trebao da se skolujem za dizajnera.
DrGreenthumb wrote:...nije signature piece namenjen komercijalizaciji brenda. Kapis? ...
Nego sta je? Pravljena je bash za Vlatka? Floyd Rose i EMG, da bash originalno i neponovljivo.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Jun 2010, 14:15

sinisake wrote:
nije signature piece namenjen komercijalizaciji brenda
Pa, sad, tesko da neko na nasim prostorima moze da ucini vise za promovisanje radova gospodina Lea od Vlatka... Ima i tu nesto, rekao bih, nije samo ljubav u pitanju... :wink:

A, stvarno, okomise se ljudi na gitaru koja nije specijalno ruzna (sto puta ruznije vidjamo svaki dan na ovom forumu), da bi malo Dersua zajebavali, a Dersu se, naravno, pali, jer je osetljiv na negativne kritike radova njegovog prijatelja. :)
Detinjasto. :)
Bas to, detinjasto. Mada, da neko krene da pljuje rad drugara koji je video na TV-u ili slici, mozda bih se i ja zapalio kao hepo kockica :)
Jbm li ga naravno da je ideja promocije, ali realno nije morao da izabere nase gore listove, koji su popularni samo u ovim krajevima. Msm, ko ce bre da da 3 soma za Dzindzer signature, correct me if I'm wrong. A i nigde (ali nigde) nisam mogao da nadjem nekakvu reklamicu za VS1 ili Dzindzer sig na netu... Svejedno, moj Teli je 10x lepsi :mrgreen:
Image

Kao astal...
Image

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Jun 2010, 14:26

dweezil wrote:sve je to lepo ali ja ne znam kakve to ima veze sa tim da li je gitara estetski lepa nekome?! Kako da kazem, moze iza nje da stoji prica kakva hoces, nije tema da li je gitara lepa V.S. ili Leo Scali licno. Ja sam samo zeleo od vas da cujem neke konkretne chinjenice zasto vam se dopada a nisam cuo ni jednu, ovde neki spominju da lici na telecastera, jbt ako ono lici na telecastera onda sam ja trebao da se skolujem za dizajnera.
DrGreenthumb wrote:...nije signature piece namenjen komercijalizaciji brenda. Kapis? ...
Nego sta je? Pravljena je bash za Vlatka? Floyd Rose i EMG, da bash originalno i neponovljivo.
Nikakve. Ne znam zasto i insistiras na tome, nekom lepa nekom ruzna, big deal. Meni je ovo drugo interesantnije, a eto tebi ove povrsnije/estetske stvari, whatever, tema uopste i nije (samo) o izgledu btw. Ja rekoh sto mi se dopada (well, sort of) a i postovao sam par nekih snimaka, relativno reprezentativnih. Ok, ne lici na Tele, slazem se.
Da, pravljena je bas za Vlatka, nije planirana masovna proizvodnja tog modela vec samo ta jedna. Tako on kaze, pricao sa njim o tome zimus. Ali ti to opet sve bolje znas, naravno... Apropo EMG i FR, ako plavusa hoce zeca, dobice zeca, simple as that.

dweezil

Post by dweezil » 17 Jun 2010, 14:36

kazes da ti nije bitna estetika i da je to navodno povrsno i samo estetsko, a sto kacis onda u krupnom planu flame top na tvojoj custom gitari?! :)

ako je covek (Leo Scala) vec veliki dizajner i mag custom gitara zar estetika ne bi trebala da igra neko mesto u njegovom radu?!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Jun 2010, 14:45

Dweezil, što bre zafrkavaš :D ? Pa niko nije rekao da je kopija Telecastera, ali je do ovog oblika došlo modifikacijom Telecasterovog oblika. Od gitara koje se serijski proizvode, teško da možeš da nađeš neku sličniju. Nije ni RG Ibanez kopija Strata, ali se do tog trupa došlo tako što se krenulo od Strata, pa se radikalizovala linija. Fakat je Strat prvi imao asimetrično telo sa 2 roga, pa se prosto kaže da je neki dizajn baziran na Strat dizajnu, što ne znači da je kopija.

Ne smatram da je to ružna gitara, jer ima neke fine momente, smatram da onako kad je zamislim kao siluetu ima elegantnu liniju. Maknuo bih zlatni hardver i stavio magnete sa tamnim poklopcima. I eto, za top bih odabrao drvo koje ima manje kontrasta u šarama (da, da, znam da ljudi ovakav top stavljaju upravo da bi se videle te šare, ali eto...). I smatram da sve gitare koje imaju ovoliko prevoja na topu treba da budu mat finiš, jer mi se nikad nisu dopadali ovoliki odsjaji na prevojima. I to je to. Onda bi mi bila sasvim, sasvim prihvatljiva gitara. Ali ne smatram ni da je sada gadna. Kako god, sa izmenama ili bez, ja je ne bih uzeo za sebe. Prosto nije gitara kakva meni treba, apsolutno sam ravnodušan s te strane. I potpuno kapiram da se nekome ne dopada, da je ne bi nikad ni uzeo ni pogledao, ali baš da je ružna... Pa nije. Hajde malo merite reči. Ružno je ekstrem, samo dno lestvice. Ko god smatra da je ova gitara po estetici na samom dnu lestvice, nije baš imao prilike da vidi mnogo različitih gitara.

Jedan moj pokojni poznanik, koji se mnogo bavio jezikom, uočio je jedan lokalni psihološki model, ljudi ovde u govoru stalno teže ontološkom poništenju svega što im nije po volji. Kad sagovornik saopšti nešto s čime se ne slažemo, onda je glup, kad neko nije demonstrirao ubilački instinkt, onda je peder, kad nešto nije po ukusu, onda je ružno... Molim vas ljudi, nemojte tako oštro.

Post Reply