Combo pojacala :: vasi favoriti?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Molotov
MF veteran

Combo pojacala :: vasi favoriti?

Post by Molotov » 24 Dec 2007, 13:54

Kako se nema uvijek novca za velike stvari, nekada smo primorani i na kompromise.
Tako sam ja dugo trazio pojacalo koje moze da zadovolji minimum mojih zahtjeva, a opet da ne bude mnogo skupo... Imao sam srecu i naletio na
PEAVEY BANDIT 112 TRANSTUBE
Image
Po meni najbolje postojece combo pojacalo, tranzistorske tehnologije, sa 1x12" zvucnikom.
Kako je moj stil metal i njemu srodna muzika, ovo pojacalo je prvenstveno namjenjeno ljubiteljima "masne" distorzije... ali to ne znaci da je clean kanal los, tj. tri vrste pre gaina i jos po koja opcija na pojacalu daje vam mogucnost da nastimate ton od BB Kinga do Hatebreed-a.... naravni, realno gledajuci, ne moze se bas porediti sa profi opremom, ali za probe i svirke u manjim klubovima je sasvim ok. Cak je i studijsko snimanje moguce, i to da se covijek zapita koje je pojacalo koristeno...
Evo na sljedeca dva linka dve pjesme snimane na Banditu, sa malo drugacijim setupom:
http://www.antidopeband.com/Demo/TheGame.mp3
http://www.antidopeband.com/Demo/OfTheDead.mp3
a kome se neda downloadovati moze poslusati obe na http://www.myspace.com/antidopeband

Ima li neko svog favorita?

Rocket Roll

Re: Combo pojacala :: vasi favoriti?

Post by Rocket Roll » 24 Dec 2007, 14:42

Favorita u klasi kompromisa, odnosno u klasi "najviše za najmanje para"?

Apsolutno najbolja kupovina je Laney LX65R - 18 200 dinara u MixMusicu.

->Harmony Central User Reviews: Laney LX65R<-

->Laney Amplification Homepage: Laney LX65R<-

Pored odlične (zaista odlične!) cene, ovaj kombo ima jednu Celestion "dvanaesticu", 65 vati snage, dva kanala, external speaker izlaz... A da ruši zidove - ruši.

Najbolja odlika? Za 18 soma dobijate Celestionovu dvanaesticu.

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Dec 2007, 14:47

Ili ipak misliš na "favorita svih favorita"? To bi bio Fuchsov Overdrive Supreme.

->Fuchs Audio Technologies: Overdrive Supreme Homepage<-

Cena najjeftinijeg komba je 2 995 dolara. Vredi svaku paru - Overdrive Supreme je najtačniji klon Dumbleovog Overdrive Speciala koji trenutno postoji na tržištu.

Ako ne znate šta je Dumble Overdrive Special - zašto ne znate?

Image

Sava

Post by Sava » 24 Dec 2007, 16:40

Rocket Roll wrote:Ili ipak misliš na "favorita svih favorita"? To bi bio Fuchsov Overdrive Supreme.
Cena najjeftinijeg komba je 2 995 dolara. Vredi svaku paru - Overdrive Supreme je najtačniji klon Dumbleovog Overdrive Speciala koji trenutno postoji na tržištu.

Ako ne znate šta je Dumble Overdrive Special - zašto ne znate?
Uf, pa ja ne znam zato što nisam imao prilike da čujem Dumbla, a ni tog Fuchsa! Napiši nam malo gde si ti čuo Dumbla i Fuchsa, u kojim uslovima i kako to zvuči.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Dec 2007, 17:48

Sava wrote:Napiši nam malo gde si ti čuo Dumbla i Fuchsa, u kojim uslovima i kako to zvuči.
Samo na albumima, naravno. :(

S druge strane, nikada nisam vozio Porschea/ Rolce Roycea - pa znam da su to odlični automobili.

SVAKO ko iole sluša muziku je "čuo" Dumblea. Primere za najbolje audio prikaze Dumbleovog tona (ploče na kojima se najbolje čuje Dumble) sam navodio ekstenzivno u temi o Howardu Dumbleu (pa da se ne ponavljam).

Fuchsa možete da, između ostalog, čujete na albumima Kenny Wayne Shepherda, Joea Bonamasse, Tomo Fujite, Michaela Lewisa... Poslušajte, jedan ton vredi više od hiljadu reči.

Sava

Post by Sava » 24 Dec 2007, 21:19

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Napiši nam malo gde si ti čuo Dumbla i Fuchsa, u kojim uslovima i kako to zvuči.
Samo na albumima, naravno. :(
Uf dobro je, ja sam se već uplašio da ću da budem ljubomoran :D!
Ipak, da nisam svojevremeno imao priliku da čujem Matchless pojačalo možda ne bih znao ni da postoje, a sigurno ne bih znao koliko su dobra
Rocket Roll wrote: S druge strane, nikada nisam vozio Porschea/ Rolce Roycea - pa znam da su to odlični automobili.
Ovo je za mene već vrlo diskutabilno. Verovatno svi znamo da su to dobra vozila, ali dok ne sednemo za volan ne znamo i koliko su dobra! za Rolce zaista ne znam, ali sam imao prilike da provozam dva Porsche modela. Jedan je bio stari dobri 911, a drugi najjači model u to vreme 928GTS4 sa nekih 350 KS ili tako nešto (koliko znam samo su dva komada postojala na ovim prostorima)! Vlasnici su sedeli pored mene (što je bilo i dobro jer kakav sam ja bih to odmah na maksimum!!!) tako da nisam baš mogao da ih probam u nekim žestokim uslovima, ali i to je bilo dovoljno da sagledam situaciju i shvatim koliko su to dobra vozila. Ako vas i to zanima 928 ne bih kupio ni pijan, a 911 je već jedna sasvim druga priča!

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Dec 2007, 22:05

Trenutno moj favorit u kombo klasi, i mozda dodjem nekad u posed ovoga, doduse u head varijanti:
Image

Od tranzistorskih mi se cini da Line 6 nudi vise za ne toliko vecu cenu, licno ih nisam svirao al sam cuo od par ljudi da su jako dobri

Fanatik

Post by Fanatik » 25 Dec 2007, 00:29

Jedan od favorita,a i u mom vlasnistvu..

Peavey Classic 30

Image

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 25 Dec 2007, 01:57

Ipak sam mislio na jeftinija pojacala, mozda nisam dobro postavio naslov, zapravo sigurno sam pogrijesio u naslovu..... nema veze.....

mr.flash

Post by mr.flash » 25 Dec 2007, 02:18

Moram da se kratko nadovezem o Dumble-u i Santana ga svira na jednom od setova, i kaze da je jedan od razloga zasto je prestao da koristi Mesa Boogie Mark pojacala i to sto Dumble vec na 3-4 pokazuje karakter, a Mesa mora da se otpanji na 7. Inace jedan Dumble combo sam video kod jednog lika u Torontu i to je bio jedini Dumble koji sam ikada video, ali sve se zavrsilo na mom radoznalom pogledu, jer sam kod njega bio iz dugih razloga...

Sada da predstavim svog favorita:

Rivera Quiana http://www.rivera.com/products/quiana/quiana.php
sound sample: http://www.proguitar.de/AudioDemo/Compa ... eAmps.html

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 25 Dec 2007, 11:08

Eh, da .... zaboravio sam reci da sam zamislio da ovdje pisete o pojacalima koja posjedujete... a ne sta ste vidjeli na sajmu ili kod Santane.... jedino tako mozemo doci do kvalitetne diskusije pune cinjenica i kvalitenih argumenata za hvaliti ili kuditi neko od navedenih pojacala.

Ja ipak priznajem, iako ga nemam. ali kolega koji vjezba u istoj vjezbaoni kao ja ga ima, Peavey Classic 30 je FENOMENALNO pojacalo.
Nekada davno sam imao Peavey Deuce 2x12" lampasa koji je neka vrste pretece Bandita koji je, ja moram ponovo, napravio zaista veliku revoluciju sa svojom "transtube" tehnologijom i mnogi koji su pokusali da ga iskopiraju kao npr. Vox sa svojim "valvetronic"-om su ispusili...
Argument: Skoro je bila svirka Jovana Moljokovica u BL i njegov gitarista Slavisa Pavlovic je slucajno ostao bez amp-a za tu svirku. Ja sam im obezbijedio svog Bandita... nakon svirke, bila je 10 minutna diskusija sa gitaristom oko pojacala, kako je iznenadjen da jedno "obicno" tranzistorsko pojacalo moze da daje tako mnogo. "Obicno?" kazem ja. "Daleko je ono od obicnog" mislim se ja, to je jebeni Bandit... ima ih mnogo kod nas u gradu i svi su zadovoljni. Jedino ove nove serije su sada malo sjebane, mislim da su promijenili drvo... mekse su konstrukcije ... naravno i jeftiniji od modela sa pocetka milenijuma za oko 20-25%...

About Jovan M.
Jovan Maljokovic je vec dugo vremena u samom vrhu domace jazz muzike. Kao vrsni tenor saksofonista sa svojim bendom snimio je puno muzickog materijala u Radio Beogradu a neki su objavljeni u produkciji PGP-RTS-a. Ne retko on crpi inspiraciju za svoju muziku u domacoj tradiciji, pa tako uspesno fuzionise stilove i podneblja. "Sentimental Funk" i " Just You, Just Me" su dva albuma na CD-u koja predstavljaju pravu muzicku poslasticu za poklonike pitkog jazz-a i latino-balkanskog stila.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Dec 2007, 11:31

Molotov wrote:...mnogi koji su pokusali da ga iskopiraju kao npr. Vox sa svojim "Valvetronix"-om su ispusili...
Moram da naglasim - to je ličan stav i ni u kom slučaju ne odražava mišljenje velikog broja gitarista oduševljenih ValveTronix pojačalima. Sve je, naravno, podložno kritici, ali opšti stav povodom ValveTronix tehnologije je dijametralno obrnut od "Vox je pogrešio".

Sava

Post by Sava » 25 Dec 2007, 18:07

Molotov wrote: Argument: Skoro je bila svirka Jovana Moljokovica u BL i njegov gitarista Slavisa Pavlovic je slucajno ostao bez amp-a za tu svirku. Ja sam im obezbijedio svog Bandita... nakon svirke, bila je 10 minutna diskusija sa gitaristom oko pojacala, kako je iznenadjen da jedno "obicno" tranzistorsko pojacalo moze da daje tako mnogo.
Ništa neobično, jazz gitaristi često koriste tranzistorce jer njihov clean vrlo prija jazz gitarama. Posebno su bila cenjena Standel pojačala i koliko znam poznati jazz gitarista Mačak ga i dan danas koristi (poslušajte solo u Bajaginoj numeri "Dobro jutro jazzeri"). Drugi gitarista Macan (klub "Rif") koristi Fender deluxe koji u kombinaciji sa Gibsonom ES-175 radi jako dobro.

mr.flash

Post by mr.flash » 25 Dec 2007, 21:41

Molotov wrote:Eh, da .... zaboravio sam reci da sam zamislio da ovdje pisete o pojacalima koja posjedujete... a ne sta ste vidjeli na sajmu ili kod Santane.... jedino tako mozemo doci do kvalitetne diskusije pune cinjenica i kvalitenih argumenata za hvaliti ili kuditi neko od navedenih pojacala.
Ok vazi, mada uz dobar sample i koji video moze da se stvori kakva-takva slika i o tim pojacalima...

Imam vec dugo Yamaha VR5000, 100W, 1X12'', dva kanala i footswitch. Videcu da nabacim slike i neki sample.
evo i owners manual ko zeli da pogleda http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/emi ... 000_en.pdf

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 26 Dec 2007, 00:46

Rocket Roll wrote:
Molotov wrote:...mnogi koji su pokusali da ga iskopiraju kao npr. Vox sa svojim "Valvetronix"-om su ispusili...
Moram da naglasim - to je ličan stav i ni u kom slučaju ne odražava mišljenje velikog broja gitarista oduševljenih ValveTronix pojačalima. Sve je, naravno, podložno kritici, ali opšti stav povodom ValveTronix tehnologije je dijametralno obrnut od "Vox je pogrešio".
Ma daaaaaj... valvetronix je za transtube smijurija. Jedina pozitivna strana mu je ta sto je prilicno jefin... i sve onako u paketu sa onim digitalnim efektima daje iluziju da si za malo para dobio puno. Peavey ima tako dobar ugriz (ja sam rocker) da mu valvetronix ne moze na ruke politi.... ako sviras narodnjak, to je druga prica.
Naravno da je ovo moje subjektivno misljenje, tome diskusije i sluze valjda. da zajedno dodjemo do zakljucka ... ali bez obzira na sve, meni valvetronix, pa cak i onaj u verziji sa head 100w + box 412 jednostavno ne stima. Fali mu "shuta" i ugriza, fali mu srednjih .. fali mu "muda"... Bandit 112 ima sve to, a kada bi jos samo probali Peavey Special 212 koji je zapravo prosireni Bandit... mnogi bi zaboravili na glomazna pojacala i kutijetine... ta pojacala daju sve sto jednom prosjecnom pop/rock/blues/jazz gitaristi treba.... moje skromno subjektivno misljenje.

Post Reply