Koje su ovo gitare?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Koje su ovo gitare?
postovanje,
ima sajt i to je www.goranguitars.com. sajt je mnogo losiji od gitara
ima sajt i to je www.goranguitars.com. sajt je mnogo losiji od gitara
- tHe bLuEsMaN
Ne sumnjam ja u kvalitet gitare,ali sam se konsultovao sa doticnim,i cene gitara su astronomske..za te pare cu radje kupiti original paul reed smith-a 

- Haralampije
Pa kolika je cena?2000-3000 evrica?
Konsultuj se sad sa PRS-om,pa im prenesi svoje zelje kakvu bi gitaru,koje drvo,koju kombinaciju,koju elektroniku i sl,pa da vi's sta je astronomska cena...custom gitare kostaju,nisu za svakoga,kome je sve pravio ima svako pravo da odredi cenu koju zeli,to nisu serijske gitare,ne rade ih CNC makine,ne rade se u fabrici gde ih sklapa 5000 radnika,niti se sklapaju u zemljama gde je radna snaga jeftinija od vazduha,nije kompanija da kupuje materijale na veliko....
Konsultuj se sad sa PRS-om,pa im prenesi svoje zelje kakvu bi gitaru,koje drvo,koju kombinaciju,koju elektroniku i sl,pa da vi's sta je astronomska cena...custom gitare kostaju,nisu za svakoga,kome je sve pravio ima svako pravo da odredi cenu koju zeli,to nisu serijske gitare,ne rade ih CNC makine,ne rade se u fabrici gde ih sklapa 5000 radnika,niti se sklapaju u zemljama gde je radna snaga jeftinija od vazduha,nije kompanija da kupuje materijale na veliko....
Džabe ti to pričaš. Ovde ljudi decenijama idu kod majstora da im napravi nešto tako da prođu jeftinije nego da idu da kupe industrijsko, i taj model je sada teško preokrenuti. Ne znam koliko puta sam sa raznim ljudima diskutovao na tu temu, i jednostavno im ne ulazi u glavu. Ne kapiraju šta znači ručni rad, ne kapiraju šta znači kad stvarno imaš mogućnost izbora... Uvek rado navodim primer jednog našeg čoveka koji je radeći za Moulinex jedno vreme živeo u Engleskoj. I primetile kolege da ima jako dobra odela, i kad su ga pitali koja je marka u pitanju, on im je rekao da to za njega šije njegov krojač u Beogradu, pri tom ne objašnjavajući da je to ovde jeftinije nego da kupiš "1. maj" odelo. I lik je momentalno dospeo na listu za proveru, da mu se prati svaki korak, da se pomno prate sve finansijske transakcije koje pravi, jer su mislili da potrkrada firmu - tamo čovek sa platom koja sleduje za takvo radno mesto može da kupi skupu konfekciju, ali ne može nikako da plati ručni rad. Odnosno, možda može da poruči jedan tux koji će u specijalnim prilikama da nosi dok je živ, ali da ide na posao svaki dan u odelima koja su za njega lično šivena kod krojača - to ne može nikako. E kad to svima postane kristalno jasno, onda će ovde stvari da krenu drugačije. Ovde se ne ceni rad, i ne ceni se ekskluzivnost.
Sta fali CNC masinama, one svoj posao def rade bolje i brze od ljudiHaralampije wrote:...ne rade ih CNC makine....
- Haralampije
Pa ako pricamo o masovnoj proizvodnji ne fali nista,ali kad pricamo o kastm stvarima(gde nije bitna brzina,kolicina i sl,nego vrhunski kvalitet, estetika,veca paznja i pristup instrumentu,finoca,mogucnost izbora,bolja obrada,zelje musterije) onda fali debelo.Kad je instrument u pitanju,ili namestaj,nakit,bilo sta,ne moze nesto rucne izrade(od strane majstora koji ima neki renome) da bude jeftinije i gore od necega sto stancuje jedna masina
Uporedi bilo koju gitaru masovne proizvodnje sa gitarom koju gradi jedan majstor,pa ces videti da li je bolje uradjena neka klasicna jamaha od 600-700 il 1000 evara(da ne pominjem one pocetnicke) ili klasicna koju je izradio Dzim Redgejt,ili neki fender standard i deluxe ili fender kog je pravio Tod Krauz ili Mark Kendrik.
E bukvalno se ne ceni rucni rad nimalo.Zele svi gitaru,po svojoj nekoj meri,da bude vrhunska,najbolje drvo,prelepa,top kvalitet na njoj,da svi kad je vide piskaju firnajz,a da je plate 300 evra.
Uporedi bilo koju gitaru masovne proizvodnje sa gitarom koju gradi jedan majstor,pa ces videti da li je bolje uradjena neka klasicna jamaha od 600-700 il 1000 evara(da ne pominjem one pocetnicke) ili klasicna koju je izradio Dzim Redgejt,ili neki fender standard i deluxe ili fender kog je pravio Tod Krauz ili Mark Kendrik.
E bukvalno se ne ceni rucni rad nimalo.Zele svi gitaru,po svojoj nekoj meri,da bude vrhunska,najbolje drvo,prelepa,top kvalitet na njoj,da svi kad je vide piskaju firnajz,a da je plate 300 evra.
a koja je razlika da li rupe za magnete, ozicenje i sl. iskopa CNC mashina ili covek da li rucno ili opet sa nekom masinom, CNC mashine mnogo skracuju posao, normalno je da ce covek posle da uzme i odradi te fine stvari ali da li je telo gitare grubo isekao i obradio covek ili mashina, def nema razlika, cak sta vise te grube radove mashina moze da uradi mnogo bolje i kvalitetnije. A veruj mi da i te velike custom firme precutkuju sa cim sta rade.
to o cemu ti pricas se ceni u visoko industrijalizovanim i razvijenim zemljama, gde su se ljudi zasitili "losih" fabrickih (koji su btw do j za nase pojmove) instrumenata, tj. to su iskreno ljudi koji su vec malo besni i zele nesto sto drugi nemaju i sto je..bla..bla.. pisano je o tome ovde vec sto puta. Mi iz ex Istocnog bloka, koji nismo imali prilike ni da uzivamo nesto mnogo u tim "losim" i "fabrickim" American Standard Fenderima i sl..... naravno da ne da ne znamo da cenimo neke custom price, nego nemamo ni para za to. Da li je iko lud da u zemlji gde je prosecna plata 300 evra razmislja o nekim custom nebulozama. Ali koliko ovde ljudi pokusavaju da ocrne mass stock priozvodnju, isto tako bi trebalo da znaju da nije ni sve sto je handmade automatski kvalitetno, dobro i svirljivo.Kristijan wrote:Džabe ti to pričaš. Ovde ljudi decenijama idu kod majstora da im napravi nešto tako da prođu jeftinije nego da idu da kupe industrijsko, i taj model je sada teško preokrenuti. Ne znam koliko puta sam sa raznim ljudima diskutovao na tu temu, i jednostavno im ne ulazi u glavu. Ne kapiraju šta znači ručni rad, ne kapiraju šta znači kad stvarno imaš mogućnost izbora... Uvek rado navodim primer jednog našeg čoveka koji je radeći za Moulinex jedno vreme živeo u Engleskoj. I primetile kolege da ima jako dobra odela, i kad su ga pitali koja je marka u pitanju, on im je rekao da to za njega šije njegov krojač u Beogradu, pri tom ne objašnjavajući da je to ovde jeftinije nego da kupiš "1. maj" odelo. I lik je momentalno dospeo na listu za proveru, da mu se prati svaki korak, da se pomno prate sve finansijske transakcije koje pravi, jer su mislili da potrkrada firmu - tamo čovek sa platom koja sleduje za takvo radno mesto može da kupi skupu konfekciju, ali ne može nikako da plati ručni rad. Odnosno, možda može da poruči jedan tux koji će u specijalnim prilikama da nosi dok je živ, ali da ide na posao svaki dan u odelima koja su za njega lično šivena kod krojača - to ne može nikako. E kad to svima postane kristalno jasno, onda će ovde stvari da krenu drugačije. Ovde se ne ceni rad, i ne ceni se ekskluzivnost.
- Haralampije
Razlika je ogromna,a shvatices je jednog dana,kad budes u prilici da posedujes gitaru radjenu od strane nekog vrhunskog majstora(kad uocis detalje na njoj) ili kad shvatis koja je razlika izmedju necega sto je radjeno u seriji do 20-50 komada ili nesto sto je unikatno i necega u seriji od 15000000 komada godisnje.Sta mislis sta ima bolji tretman jedna gitara koju majstor pravi mesec dana i do detalja obradjuje,ili 50000-100000 gitara uradjenih za isti taj period,koju je samo sklopio obican radnik i koja ce vise vredi?Na gitarama koje se masovno proizvode nema te fine rucne obrade.
Tod Krauz je senior masterbilder,koji pravi jednom Kleptonu gitare,sta mislis koja ce biti bolja,ona koju on do detalja obradi li artist model i da li ce Custom Shop tim nesto da prikriva(nije sve Srbija)
Taj sa prosecnom platom ne treba ni da komentarise ni razmislja o tome da mu majstor gradi gitaru,ako nema para za nju
Tod Krauz je senior masterbilder,koji pravi jednom Kleptonu gitare,sta mislis koja ce biti bolja,ona koju on do detalja obradi li artist model i da li ce Custom Shop tim nesto da prikriva(nije sve Srbija)
Taj sa prosecnom platom ne treba ni da komentarise ni razmislja o tome da mu majstor gradi gitaru,ako nema para za nju
Last edited by Haralampije on 18 Jul 2010, 17:13, edited 1 time in total.
Ali ja i ne pričam iz pozicije čoveka koji hoće da ocrni mass proizvodnju, naprotiv! Ja uvek zagovaram priču da je dobar deo industrijskih gitara iz srednje klase predobar za sviračko umeće dobrog dela vlasnika istih, na prste jedne ruke mogu da nabrojim gitariste koje poznajem, a koji zaslužuju instrument skuplji od soma evra. Ja sam ubeđen da ovde ljudi i dalje računaju da treba da poruče neki custom proizvod da bi prošli jeftinije, što je nebiloza, i samo sam o tome govorio.
ma znam kapiram te ja, i @Haralampija, ovo je Srbija ovde je sve naopacke 

- Haralampije
Hehe,bas tako,ovde je sve naopacke.
- tHe bLuEsMaN
Ma razumem ja vas momci..svako ima pravo na svoje misljenje,ali ipak covek ima svoja nekolko oblika,ne zeli da napravi neki drugi..a za tih 2500 eura ja ne dobijam gitaru kao sto je ona dzindzerova,nego taj oblik bez svih onih ukrasa,a ja za 2200 eura mogu kupiti Gibsona Standarda..i da se ne cimam posle ako hocu da ga prodam.