Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: Oprema Koju Imate

Post by Rocket Roll » 04 Jul 2010, 14:08

Kristijan wrote:Hajde sada za nas sa "jeftinijim ulaznicama" - uključićeš ga gde zbog čega? :lol:
Već sam ga uključio :D Da ne bih svirao tri sata dnevno par meseci kako bi zvuk "došao na svoje", ja sam, kao svaki lenji gitarista, pustio da oprema obavi posao umesto mene: u pedalu (ili novo pojačalo, ili šta već) uključiš neki izvor zvuka (CD plejer, ili već nešto takvo što stvara audio signal), i ostaviš da se krčka desetak sati. Promena u zvuku komponenti se meri 1:10:100:1000:10000... odnosom: "degradacija" zvuka posle 10 sati biće tačno dupla posle 100 sati sviranja, i tako dalje.

Ja to u ovom slučaju radim jer hoću da čujem šta se tačno menja u zvuku tantala kako vreme prolazi. Zanimljiv test jer će dati neke odgovore i na pitanje "zašto stari TjubSkrimeri bolje zvuče i koštaju 10000$ na eBayju" - moja pretpostavka je da to nema veze sa operacionim pojačivačem u njima, nego sa ona dva tantala u tonskoj sekciji koji stare s vremenom.
Funkomat wrote:Jok. Meni se ne svidja rat zvuk uopste. :)
Fair enough :D

Hotstepper

Post by Hotstepper » 04 Jul 2010, 14:47

...u Sunce ti... a ja vaspitan u duhu Srpskog običaja "NOVO JE IPAK NOVO"... :wink:
jel to znači da analogne pedale vremenom dobijaju bolji zvuk, a digitalne "tupe" ?

dweezil

Post by dweezil » 04 Jul 2010, 15:08

tantale oplemenjuje ako se drze u turshiji mesec dana a elektrolite u soku od djumbira na hladnom i tamnom mestu, pozeljno uz slatko od dunja.

Sve je to lijepo al mislim da je vremenski period sa kojim je @Rocket reshio da experimetishe i suvishe kratak za ikakve promene u elektronici pedale. Ja mislim da vremenski faktor igra ulogu u svemu tome bilo da se pedala koristi ili ne, znaci nisam u tripu da su svirane vintage pedale bolje od nesviranih. Jbg ovo je tema za Mythbusters. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jul 2010, 19:03

Hotstepper wrote:jel to znači da analogne pedale vremenom dobijaju bolji zvuk, a digitalne "tupe" ?
Da do promene dolazi sa godinama - dolazi. Zašto? E, to je široka tema.

Na digitalne pedale takođe utiču promene i "sazrevanje" njihovih analognih komponenata. Da li se i ta promena može čuti? Ne znam.
dweezil wrote:Sve je to lijepo al mislim da je vremenski period sa kojim je @Rocket reshio da experimetishe i suvishe kratak za ikakve promene u elektronici pedale.
Vrlo verovatno si u pravu, zato sam i počeo eksperiment. Snimiću na kraju istog pedalu još jednom - koliko sutra, ako vreme dozvoli - pa ćemo čuti šta ćemo čuti.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Jul 2010, 14:53

Posle dvadesetak sati: http://www.box.net/shared/loglhfzo2l

Ne znam čujete li nešto. Meni se čini da je "glatkiji", tj. da malo manje pršte neprijatni harmonici. Ali to je samo moj utisak. Ne znam da li slušajući snimak možete da zaključite isto :nixweiss:

majtimika

Post by majtimika » 06 Jul 2010, 15:25

nije mi jasno zasto se svi tripuju da je staro=dobro, a novo=lose. U vecini slucajeva, narocito ako se radi o elektronskim komponentama je upravo obrnuto. zato se manite gluposti. Starenje komponenti, o moj boze sta ce biti sledece, vestacki kreiran hendriksov znoj u koji ce potapati pedale, jer jerbo tako zvuce najbolje

...guy's ..... home

Haralampije

Post by Haralampije » 06 Jul 2010, 16:35

Stare skalamerije su bile skuplje,gradjene su od jacih i kvalitetnijih komponenti(koje su opet gradjene od boljih i skupljih materijala),bile su trajnije,i bilo je mnogo manje kvarova,i nije bilo u onolikom broju kao sada.
Danas,hiper produkcija,naravno tehnologija napreduje,ima mnogo vise opcija,ali da bi nesto bilo pristupacnije vecem krugu korisnika,nesto se zrtvuje,traze se alternativniji i jeftiniji materijali,kako bi i proizvod bio jeftiniji,a troskovi sto manji.Ali cesci kvarovi,brze propada,nece trajati toliko dugo da bi se "sleglo sve"

majtimika

Post by majtimika » 06 Jul 2010, 17:14

izvini brate halampiie ali totalno si pogresio poentu. ako hoces kvalitetne komponente, i danas ih ima , ali su skuplje. mi naravno kupujemo jeftino i zalimo se kako nevalja. poenta je bila da gosn mudrov hoce da od novih "nekvalitetnih" i "losih", "zvucno inferiornih" komponenti., napravi stare i "dobre" samo tako sto ce ih ostaviti upaljene par dana. :krstise: :krstise: :krstise:

Haralampije

Post by Haralampije » 06 Jul 2010, 17:54

Pa i ja se slazem,da to ne moze na taj nacin pogotovo(ok ako to njemu zvuci drugacije),upravo zbog gore navedenog.Stare pedale,pojacala i bilo sta zvuci bolje(naravno one kvalitetne i koje su prezivele),i nova takva nikada nece moci to da reprodukuje u potpunosti,sta god da joj radis.
Zato ni Gibson reizdanja R8 ili R9(ili fender,ili bilo kakvo reizdanje necega),ma koliko verno reprodukovana,ma kakvi materijali danasnji korisceni, i drndao ga neprestano koliko god,nece zvucati bas onako kao stvarna pedes'osmica ili devetka.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 06 Jul 2010, 22:18

danas udjoh u dzekson klan :D pazario sam jackson js30dk sa koferom za sve 200 eura.gitara naravno nije nova(nije novija serija nego ona iz 03') i mogu reci da sam prezadovoljan.gitara ima sasvim dobar sustain,dosta gaina za fabricke magnete,neck magnet topao i vrat uopste ne vuce ka dole(tj telo je dosta teze).oseti se da je drvo znatno punije nego kod danasnjih modela koji su lagani kao pera,a rastimavaju se dok si reko keks.danas sam stavio nove zice pa dok sam je doneo kuci se rastimala ali kada sam otpustio top lock,nastimao je ponovo,zakljucao,svirao jos pola sata-sat sve je bilo ok.znaci nema nikakvog rastimavanja ma koliko njakao floyd,rastezao zice itd itd.jedina ako je neko tako zove mana ove gitare je sto ima ogrebotine izmedju magneta kao da je neko zicanom cetkom tuda prolazio.no meni to ne smeta jer iovako ostaju veoma lako otisci prstiju na njoj koji to prekrivaju.evo i par slika
http://i144.photobucket.com/albums/r187 ... 1278447373
http://i144.photobucket.com/albums/r187 ... 1278447377 ovde se vidi to o cemu sam u prosloj recenici pisao..
http://i144.photobucket.com/albums/r187 ... 1278447374
http://i144.photobucket.com/albums/r187 ... 1278447376
http://i144.photobucket.com/albums/r187 ... 1278447378

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Jul 2010, 22:38

cestitke! :metal: :bravo: :metal: :bravo:

welcome to the club :mrgreen:

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 06 Jul 2010, 22:46