Postavljanje novih magneta-zujanje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rock`n`Roller
- MF veteran
Postavljanje novih magneta-zujanje
Pozdrav,
kupio sam dimarzio air classic i true velvet.Uspeo sam da ih zamenim sa starim ibanezovim magnetima (gitara je sa260fm) i dobio sam zvuk (pretpostavljam da ne bi bilo zvuka ako sam pogresio nesto u lemljenju).Sad imam problem sa neverovatnim zujanjem koje dolazi iz singla a i hum-a.Zujanje na hum-u se gubi kad prebacim na clean kanal.Pretpostavljam da je problem oko uzemljenja, ali ne znam kako bih ga resio.
kupio sam dimarzio air classic i true velvet.Uspeo sam da ih zamenim sa starim ibanezovim magnetima (gitara je sa260fm) i dobio sam zvuk (pretpostavljam da ne bi bilo zvuka ako sam pogresio nesto u lemljenju).Sad imam problem sa neverovatnim zujanjem koje dolazi iz singla a i hum-a.Zujanje na hum-u se gubi kad prebacim na clean kanal.Pretpostavljam da je problem oko uzemljenja, ali ne znam kako bih ga resio.
- Rocket Roll
Re: Postavljanje novih magneta-zujanje
Moraš da pokažeš kako si vezao magnete - slikom, ili crtežom.
- Rock`n`Roller
- MF veteran
Nisaam trenutno u mogucnosti da slikam pa cu probati da opisem recima.
Neck-Tu je bio ibanezov single coil sa crnom i belom zicom.True velvet takodje ima crnu i belu zicu tako da sam ih zalemio tamo gde su bile prethodne.To jest belu na switcher a crnu na volume pot.
Bridge-Air classic ima crvenu zicu (zalemio je na switcher), belu i crnu (njih sam po upustvu spojio i izolovao trakom), zelenu i golu zicu koje sam zalemio tamo gde sam mislio da je uzemljenje-na tone pot.Magneti rade, a svaki zuji (sem hum na cleanu) cak i srednji magnet koji nisam dirao.
Napominjem da gitara ima leziste za middle i neck tako da mogu da udju samo u jednom polozaju.To jest, ne mogu da okrenem magnet ako je u pitanju polaritet...
Neck-Tu je bio ibanezov single coil sa crnom i belom zicom.True velvet takodje ima crnu i belu zicu tako da sam ih zalemio tamo gde su bile prethodne.To jest belu na switcher a crnu na volume pot.
Bridge-Air classic ima crvenu zicu (zalemio je na switcher), belu i crnu (njih sam po upustvu spojio i izolovao trakom), zelenu i golu zicu koje sam zalemio tamo gde sam mislio da je uzemljenje-na tone pot.Magneti rade, a svaki zuji (sem hum na cleanu) cak i srednji magnet koji nisam dirao.
Napominjem da gitara ima leziste za middle i neck tako da mogu da udju samo u jednom polozaju.To jest, ne mogu da okrenem magnet ako je u pitanju polaritet...
- Rocket Roll
'Ajmo sad o tom zujanju. Pre ga nije bilo, a sad ga ima? Jesi li poredio sa nekom drugom gitarom, da se uveriš da baš-baš previše zuji?
a moras da vidis kuda ti vodi uzemljenje po celoj gitari, kao i da li je switch uzemljen. Jel ona beshe ima push-pull pot?! Ako mislis da je taj novi single coil u kontrafazi sa ibanezovim singleom, samo mu obrni zice, hot i ground obrnes.
http://www.ibanez.com/supportResources/ ... A260FM.pdf
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... v_1t_5w_pp
http://www.ibanez.com/supportResources/ ... A260FM.pdf
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... v_1t_5w_pp
da je u kontrafazi problem bi bio samo kad rade zajedno, i nebi se manifestovalo tako.
proveri da li ti gitara zuji jace kad rukom dodirujes metalne delove.
proveri da li ti gitara zuji jace kad rukom dodirujes metalne delove.
nisam rekao da je u tome problem nego posto nema pickguarda na gitari, ne moze da okrece magnete ako sumnja da su obrnutog polariteta.
- Rock`n`Roller
- MF veteran
Zujanje definitivno nije bilo ovoliko sa ibanezovim magnetima, u to mogu da se kladim.A i hambaker zuji sto ne bi trebalo da se desava.Da, ima push pull pot ali to sam mislio da dam nekom majstoru kada budem bio u situaciji.Sad bih bio zadovoljan i bez splitovanja.Rekao bih da uzemljenje ide od tone pot-a pa do plocice na tremolo sistemu.Ni jedna zica od switch-a ne ide ka tone pot-u pa zakljucujem da switch nije uzemljen.
Nema razlike u zujanju ako prislonim dlan na neki metalni deo.
Aj probacu da sredim single-to jest obrnem zice.
Nema razlike u zujanju ako prislonim dlan na neki metalni deo.
Aj probacu da sredim single-to jest obrnem zice.
ja sam ti ono za zice rekao u slucaju da su ti u polozaju kad rade oba singla oni u kontrafazi, tj. ako imash onaj slab i tanak ton. Sto se tice zujanja, sto ne probas sam da zalemis prema onoj prvoj Ibanezovoj shemi, nije to neka nauka. cheers 

-
http://www.dimarzio.com//media/diagrams/C.pdf
ovde pise da tvoj singl se lemi bela na masu(metalni deo potenciometra),a crna na prekidac.......
hambaker si dobro povezao ako sam procitao ispravno.........da li je neko ranije lemio nesto na gitari? ...ili je sve original pa si samo zamenio magnete kako su stari bili vezani......
najbolje bi bilo da isprobas magnet posebno......na singl zalemi jack direktno i ukljuci se u pojacalo da cujes kako sam magnet radi......ako sedis preblizu pojacala imaces jako zujanje od trafoa........
probaj da stavis jednu lepu fotku ovde.....
..ovako palamudimo
slazem se da treba da uzmes schemu sa neta i lepo povezes sve kako treba od pocetka .....i naravno lepo uzemljis....potove..... zice...jack......sve sto je metalno na gitari treba da je na masi
Gaja
ovde pise da tvoj singl se lemi bela na masu(metalni deo potenciometra),a crna na prekidac.......
hambaker si dobro povezao ako sam procitao ispravno.........da li je neko ranije lemio nesto na gitari? ...ili je sve original pa si samo zamenio magnete kako su stari bili vezani......
najbolje bi bilo da isprobas magnet posebno......na singl zalemi jack direktno i ukljuci se u pojacalo da cujes kako sam magnet radi......ako sedis preblizu pojacala imaces jako zujanje od trafoa........
probaj da stavis jednu lepu fotku ovde.....

slazem se da treba da uzmes schemu sa neta i lepo povezes sve kako treba od pocetka .....i naravno lepo uzemljis....potove..... zice...jack......sve sto je metalno na gitari treba da je na masi
Gaja
- Rock`n`Roller
- MF veteran
Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom-imao sam neki virus i povisenu temperaturu pa nisam izlazio iz kreveta 5 dana....
Problem sa zujanjem sam resio tako sto sam singlovu belu zicu stavio na mesto crne i obratno.Sada hum ne zuji, a single tek toliko koliko mora.
Problem sa zujanjem sam resio tako sto sam singlovu belu zicu stavio na mesto crne i obratno.Sada hum ne zuji, a single tek toliko koliko mora.

to sto si uradio nema apsolutno nikakve veze sa zujanjem. mora da si imao neki drugi problem (hladan lem ili slicno) koji si sad sasvim slucajno resio. nebi me zacudilo da ti se ponovo pojavi zujanje
-
Rock`n`Roller wrote:Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom-imao sam neki virus i povisenu temperaturu pa nisam izlazio iz kreveta 5 dana....
mozda ti se pricinjavalo zbog virusa???

super sto si to sredio.......

Gaja