Ozvučivanje akustične gitare... koja nije ozvučena xD
Ozvučivanje akustične gitare... koja nije ozvučena xD
Je l se uopšte kaže ''ozvučivanje''? Nebitno.. Slušaj 'vamo. Pre nešto manje od godinu dana kupio sam akustičnu gitaru - Vintage V400, gornja ploča solid smreka, donja i strane laminirani nato (pakt xD), zvuči PRElepo, iako žice nisam menjao uopšte, mada su počele malo da zvone. Platio sam je negde oko 15.000 RSD ja mislim, i svi su mi rekli da je to previše za neozvučenu akustičnu. Ne zbog tih ljudi, nego zbog sebe, rešio sam da ozvučim svoju gitaricu. E sad, pitanja na koja ćete vi, iskusni ljudi, da mi odgovorite. Gde mogu da ozvučim gitaru? Da li to radi neko na teritoriji Pomoravlja? Koliko to može da košta? Šta ustvari podrazumeva ozvučivanje, pored ugradnje mikrofona? Ako ozvučim gitaru, ja moram da kupim i pojačalo za akustičnu gitaru ili kako? 'Fala vam unapred...
Re: Ozvučivanje akustične gitare... koja nije ozvučena xD
Imaš par načina.
Jedan je da uzmeš magnet za zvučni otvor. Najčešći prigovor je da takva ozvuka ne daje verodostojan zvuk akustične gitare. I to je istina. Ali ja sam potpuno siguran da samo mikrofon prenosi zvuk akustične gitare kako treba, pa se ne obazirem previše na ovu opasku. Ovakva ozvuka je uglavnom pasivna, mada ima magneta sa predpojačalom.
Imaš sisteme sa mikrofonom koji ide u unutrašnost trupa, mada su takvi sistemi obično kombinovani piezo i mikrofonski sistemi, i nisu jeftini, mogu dvostruko više da koštaju od cele tvoje gitare. Pri tom, mikrofon koji je smešten u trupu po meni takođe ne daje baš pravu sliku o gitari. Klasično ozvučavanje mikrofonom je najbolje rešenje ako tragaš za idealnim tonom, ali je malo nepraktično rešenje ako ikako treba da se krećeš po sceni.
Imaš razne piezo ozvuke. Imaš onu najtužniju, ali i najpristupačniju - duguljasti piezo element smešten pod sedlo na kobilici. Ili imaš one što se lepe u unutrašnjost trupa, ispod kobilice, koji daju daleko, daleko lepši zvuk, ali koštaju od 3 do 6 puta više.
Ako imaš nekakvu spravu koja je kombinovano predpojačalo i DI box, onda možeš da ideš direktno u razglas. Ako nemaš takvu spravu, onda je pojačalo za akustičnu gitaru poželjna oprema. Može da se svira i na pojačalu za električnu gitaru kad nemaš nešto bolje na raspolaganju, ali to niuje idealan izbor.
Inače, 15000 nije nikako previše para za neozvučenu gitaru. Ko god da ti je to rekao - nemoj uopšte više da ga slušaš, ne zna čovek.
Kaži što preciznije za kakvu namenu ozvučavaš gitaru, pa da onda malo detaljnije pričamo.
Jedan je da uzmeš magnet za zvučni otvor. Najčešći prigovor je da takva ozvuka ne daje verodostojan zvuk akustične gitare. I to je istina. Ali ja sam potpuno siguran da samo mikrofon prenosi zvuk akustične gitare kako treba, pa se ne obazirem previše na ovu opasku. Ovakva ozvuka je uglavnom pasivna, mada ima magneta sa predpojačalom.
Imaš sisteme sa mikrofonom koji ide u unutrašnost trupa, mada su takvi sistemi obično kombinovani piezo i mikrofonski sistemi, i nisu jeftini, mogu dvostruko više da koštaju od cele tvoje gitare. Pri tom, mikrofon koji je smešten u trupu po meni takođe ne daje baš pravu sliku o gitari. Klasično ozvučavanje mikrofonom je najbolje rešenje ako tragaš za idealnim tonom, ali je malo nepraktično rešenje ako ikako treba da se krećeš po sceni.
Imaš razne piezo ozvuke. Imaš onu najtužniju, ali i najpristupačniju - duguljasti piezo element smešten pod sedlo na kobilici. Ili imaš one što se lepe u unutrašnjost trupa, ispod kobilice, koji daju daleko, daleko lepši zvuk, ali koštaju od 3 do 6 puta više.
Ako imaš nekakvu spravu koja je kombinovano predpojačalo i DI box, onda možeš da ideš direktno u razglas. Ako nemaš takvu spravu, onda je pojačalo za akustičnu gitaru poželjna oprema. Može da se svira i na pojačalu za električnu gitaru kad nemaš nešto bolje na raspolaganju, ali to niuje idealan izbor.
Inače, 15000 nije nikako previše para za neozvučenu gitaru. Ko god da ti je to rekao - nemoj uopšte više da ga slušaš, ne zna čovek.
Kaži što preciznije za kakvu namenu ozvučavaš gitaru, pa da onda malo detaljnije pričamo.
Ja se izvinjavam što kasnim sa odgovorom, ispašće da nisam zainteresovan, ali imao sam puno obaveza ovih dana. Najbolje poređenje bi bilo, recimo, svirka u kafiću od nekih 130 kvadrata, prepunom ljudi. Ali možda će mi trebati i za sviranje na bini (na otvorenom) pa ako možeš da mi kažeš koji od ovih načina po tebi (Kristijane, a i ostali) najbolje pokriva oba navedena. I da li neko zna GDE mogu da ozvučim gitaru, pre svega u Pomoravlju?
Za tu primenu je verovatno fuckin' piezo ipak najpraktičniji. Samo valja nabaviti neko predpojačalo u tom slučaju, i to neko "pametno", da je napravljeno sa idejom da "ubije" onaj hladni piezo zvuk. Ja bih, kako sam često pominjao, u tom slučaju išao na D-Tar Twin Spot piezo elemente, koji se ne smeštaju između sedla i kobilice, nego se lepe unutar trupa ispod kobilice.
Stvarno ne mogu da pomognem kad je kontakt sa stručnim licima u pitanju, posebno ne u pomoravlju. Žao mi je.
Stvarno ne mogu da pomognem kad je kontakt sa stručnim licima u pitanju, posebno ne u pomoravlju. Žao mi je.