Isplati li se stavljati bolje magnete u lošu gitaru??

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dweezil

Re: Isplati li se stavljati bolje mangete u losu gitaru??

Post by dweezil » 07 Aug 2010, 10:21

DJ_MY_SOUL wrote:Ovo je filozofsko pitanje. To ti se samo cini da ti je taj aster legao, vec si samo naviknut na njega. To mislis posto si posedovao samo jedan instrument. Tek kad budes posedovao vise gitara shvatices da ti se ovo samo cini. Da li vredi ulagati u magnete? Prosto odgovor imaju gitare u koje vredi ulagati ali ovaj aster je nesto u sta definitivno ne treba ulagati! Za zvuk nisu bitni samo magneti drvo je najbitnije. A kupovati magnete za nesto sto je napravljeno od sper ploce se ne isplati. A ovo gore da obradjujes drvo na njemu :D Ehh dokle zna masta da ode... Meni 80% jeftinijih instrumenata smeta ne sto imaju losu elektroniku ili magnete vec sto su nesvirljivi. Tako da je ovo fenomen da nekome odgovara aster!
:1:

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Aug 2010, 13:31

Uh pa moz` biti da sam se navik`o, al ***** li ga, ne prijaju mi uzi vratovi od njojzeg, na kojoj god stratolikoj gitari da sam svir`o, mnogo sam teze menjao pozicije magneta nego na ovoj mojoj a i jbg zavoleo sam je, to mi prva dzitra, ono, kapiram da je nikad ne bih ni prodavao nego bih kupovao novu, a ovu ostavljao u podrum u celofanu 8)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Aug 2010, 13:57

Bluesko wrote:Uh pa moz` biti da sam se navik`o, al ***** li ga, ne prijaju mi uzi vratovi od njojzeg
onda ti treba ibanez :mrgreen:

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Aug 2010, 14:06

A ne volem mjetalske dzitre 8) :mrgreen:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 Aug 2010, 14:41

DJ_MY_SOUL wrote:Ovo je filozofsko pitanje. To ti se samo cini da ti je taj aster legao, vec si samo naviknut na njega. To mislis posto si posedovao samo jedan instrument. Tek kad budes posedovao vise gitara shvatices da ti se ovo samo cini. Da li vredi ulagati u magnete? Prosto odgovor imaju gitare u koje vredi ulagati ali ovaj aster je nesto u sta definitivno ne treba ulagati! Za zvuk nisu bitni samo magneti drvo je najbitnije. A kupovati magnete za nesto sto je napravljeno od sper ploce se ne isplati. A ovo gore da obradjujes drvo na njemu :D Ehh dokle zna masta da ode... Meni 80% jeftinijih instrumenata smeta ne sto imaju losu elektroniku ili magnete vec sto su nesvirljivi. Tako da je ovo fenomen da nekome odgovara aster!
:1:
Eto zasto ne.

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 07 Aug 2010, 14:57

Bluesko wrote:Uh pa moz` biti da sam se navik`o, al ***** li ga, ne prijaju mi uzi vratovi od njojzeg, na kojoj god stratolikoj gitari da sam svir`o, mnogo sam teze menjao pozicije magneta nego na ovoj mojoj a i jbg zavoleo sam je, to mi prva dzitra, ono, kapiram da je nikad ne bih ni prodavao nego bih kupovao novu, a ovu ostavljao u podrum u celofanu 8)
Kako budes postajao bolji muzicar sve vise i vise ces traziti od instrumenta. Koliko vidim tvoje potrebe skroz zadovoljava taj aster. Ni ja na pocetku nisam razlikovao u cemu je razlika izmedju original Fender jazz bass-a i neke kineske kopije. Ali veruj mi los instrument ti na pocetku samo unistava i stopira dalji napredak i vrlo cesto odustanes sto nesto nece da "izadje" kako treba. Dobar instrument olaksava dosta i pomaze muzicaru.

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Aug 2010, 15:00

Sto znaci da moram da nadjem shke da kupim Squiera, pa posle redom ^^ :ziveli:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 07 Aug 2010, 18:07

I Squeri bar ovi noviji koje sam imao priliku da probam su od iverice kao i aster. Nisam gitarista ne bih znao sta da preporucim ali bez 400-500eur kvalitetan instrument sa dobrim drvetom i elektronikom nema. Moj izbor bi bio neki MIJ Fender.

Mrav

Post by Mrav » 07 Aug 2010, 18:58

Vecita trilema.

Ako potrosi sada nesto para da kupi losijeg squier-a, opet neces verovatno biti zadovoljan zvukom, pa ces morati da budzis magnete.

Ako potrosis na magnete, nemas para za gitaru.

Ako hoces da kupis solidnu gitaru (citaj 400+ e) nemas para.

Ja bih u toj situaciji kupio magnete i ubudzio u tvoju gitaru, tako da:

Ako kupis kasnije squier-a ili sta god jeftinije, mozes da prebacis magnete.

Ako kupis solidnu gitaru i ne odgovaraju ti njeni magneti, opet mozes da prebacis te magnete.

Ako pored tvoje kupis losiju gitaru i opet magnete, na kraju ce te ispasti verovatno skuplje nego da kupis sada magnete za tvoju gitaru, pa posle skupljas para za jos jednu bolju gitaru.
Tako da po meni kupovina jeftinijeg squier-a po meni nije dobra opcija. Ili kupis sada magnete pa nabudzis svoju, ili stekas da kupis odmah nesto bolje, i malo se strpis.

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Aug 2010, 19:10

Znam nekoliko ljudi kojima bih mogao da verujem, a koji imaju sasvim oprečna mišljenja o odnosu bitnosti magnet-drvo.

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 07 Aug 2010, 20:42

Nikome od nas nisu pare pale sa neba svi smo bili u istoj situaciji. I ja sam bio i tada sam naucio jedno zlatno pravilo ovde na forumu : "Ako imas pocetnicku (aster) gitaru sto opet kupovao pocetnicku(squier)"? To nema logike! (Osim ako planira squier jv iz 1982 koji kosta boga i isusa ali sumnjam. )

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Aug 2010, 20:50

Squier CV 50s tele , onaj bjeli je iz 3 parceta masiva.Taj model sam video bez farbe.
Cak i ta tri parceta nisu izgledala lose , bila su bez chovorva i slicnih stvari.
Ne znam kakav je ostatak CV serije al pretpostavljam da je isto puno drvo iz 3-4 parceta [ sto se tela tice ]

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Aug 2010, 20:50

Tu se slažem. Zato i mislim da mu je ok da uloži 150 evra u pristojne magnete, i onda lagano da skuplja za ozbiljnu gitaru.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Aug 2010, 20:53

DJ_MY_SOUL wrote:Kako budes postajao bolji muzicar sve vise i vise ces traziti od instrumenta.
Dete moje. Kristijan je bolji gitarista i potpuniji muzičar od 95% članova ovog foruma, a svira na kineskom Telekasteru od 150 evra. Potpuno stock, ništa nije budženo. Ima uživo takav ton da bi pomenutih 95% članova ovog Foruma prodalo celu svoju opremu, kad bi time mogli da ga kupe.

Kad porasteš, shvatiš da je gitara sredstvo, da ona ne svira sama, a da su i današnje kineske gitare od 150 evra sasvim dobro sredstvo. Kapitalizam ima i svojih dobrih strana: poštenu tržišnu konkurenciju, recimo.
DJ_MY_SOUL wrote:I Squeri bar ovi noviji koje sam imao priliku da probam su od iverice kao i aster.
To te je neko slagao. Nema više gitara od iverice. Nema Skvajera od iverice, nema Astera od iverice. Sve je to puno drvo. Kinesko drvo je jeftinije od iverice. Skini lak i proveri.

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Aug 2010, 21:14

Rocket Roll wrote:
DJ_MY_SOUL wrote:Kako budes postajao bolji muzicar sve vise i vise ces traziti od instrumenta.
Dete moje. Kristijan je bolji gitarista i potpuniji muzičar od 95% članova ovog foruma, a svira na kineskom Telekasteru od 150 evra. Potpuno stock, ništa nije budženo. Ima uživo takav ton da bi pomenutih 95% članova ovog Foruma prodalo celu svoju opremu, kad bi time mogli da ga kupe.

Kad porasteš, shvatiš da je gitara sredstvo, da ona ne svira sama, a da su i današnje kineske gitare od 150 evra sasvim dobro sredstvo. Kapitalizam ima i svojih dobrih strana: poštenu tržišnu konkurenciju, recimo.
+1, a još i

Danas je vreme vrlo pogodno za razvijanje tzv ognjen93™ sindroma - internet je svima dostupan, recenzije i testovi, klipovi dobri i loši. I ljudima je obično lakše da tzv iskustvo razvijaju na taj način, skupljanjem i reciklažom informacija sa neta. Informacija krene u početnom obliku, i onda se obrađuje i obrađuje dok ne dođe do urbane legende u ovom ili onom obliku. I tako nastaju mitovi o drvetu, magnetima, vintage đitrama, relicima, MIM/MIJ/MIA, a kao nepobitnu istinu ih uglavnom iznose oni koji, ako su mrdnuli iz sobnog sviračkog okruženja, to je bilo najdalje u Žici ili Dangubi, na sumnjivoj opremi (ovo nije uvreda, nego činjenično stanje, i nema neizostavno lošu konotaciju).

Evo, ja prvi mogu da kažem da ne znam neke stvari, iako đitru sviram već više od 20 godina. Nisam se nikad ozbiljno bavio izučavanjem komponenti i detaljnijim hobističkim isprobavanjem raznih sekira, niti testirao neke stvari koje me zanimaju (kao recimo maloprepomenuti odnos magneta i drveta u smislu kakvoće™ tona), samo sam svirao svoje gitare ili ono što mi padne pod ruku. Ali verujem da sam apsolutno sposoban da procenim bilo šta kad mi padne u ruke, ne pričam o stvarima koje nisam lično iskusio (ili ako pričam stavim disclaimer), ne robujem robnim markama niti godištu i uglavnom se fokusiram na to da ja budem glavni zaslužan za ono što izađe iz pojačala, a ne Strat iz '76, novi LP Custom od 2500 evra ili japanska kopija.

Na stranu to što malo ljudi ovde ima uslove da realno čuje ono što je stvarno razlika između dobrog i vrhunskog instrumenta, o sviračkom umeću da ne govorim.

Post Reply