oraja

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

oboss

Re: oraja

Post by oboss » 09 Aug 2010, 00:29

sexi izgleda ovaj rebrasti oraj. inace ja sam probao telca od domaceg oraja i meni je super zvucao i nije mu drvo ubilo visoke. a nije svaka daska oraja za instrumenta kao ni svaka daska javora ni jasena etc. generalno su razlicite mehanicke osobine iste vrste u zavisnosti od nadmorske visine i stanista ali zato se daske za instrumente probiraju .

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Aug 2010, 00:40

Taj telac od oraha ti je zvucao najslicnije telcu od kog drveta? Nasao sam dosta podataka da orah zvuci najslicnije javoru (e, sad opet zavisi koje vrste oraha i javora)

oboss

Post by oboss » 09 Aug 2010, 08:04

iskreno tada kada sam ga svirao nije mi padalo na pamet da ga usporedjujem po osnovu drveta od koga je napravljan ali znam da mi nije nista nedostajalo zvuku i da smo bas komentarisali kako je sve izbalansirano i kako totalno ozbiljno zvuci.
inace orah se moze smestiti negde izmedju javora i jasena po tonskim osobinama. dakle ako je jasen najostriji od sve raje onda je sledeci orah pa tek onda jasen a prema sredini skale onda ide joha pa kruska koja je negde na sredini skale a mahagoni naravno na toploj strani

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Aug 2010, 10:38

Tnx za info :ziveli: :ziveli:

H3atman

Post by H3atman » 09 Aug 2010, 14:37

Kad ste vec pomenuli temu drveca, od cega biste pravili "Les Paula"? Posto nisam strucnjak za drvece i osim toga sto drvo treba da bude suvo i da nema cvorova, na sta jos treba obratiti paznju kada se bira daska...

oboss

Post by oboss » 09 Aug 2010, 14:59

les paula bi pravio od mahagnija sa topom od nekog sarenog javora ili nekog obicnog javora ako ga farbas u punu boju. osim suvoce i cvornjavosti obraca se paznja na strukturu i ravnomernost godova te je uglavnom bolje sto su godovi gusci i sto su upravnije postavljeni u preseku daske. estetika je takodje bitna ako se radi transparentno farbanje.nije lose probati dasku i kuckanjem ako je manji komad i ako si u prilici
pri udaranju u dasku trebalo bi da se dobije zvonak trajajuci zvuk koji je najbolje uporediti sa nekom obicnom daskom koja uglavnom daje prigusen i kraci po trajanju zvuk . ovo je stvar prakse i sikustva te nije bas reprezentativan metod biranja kod obicnih kupaca.

pored mahagonija kao prvog izbora ja nebi bezao ni od kruske ili oraha kao izbora za osnovno telo les paula. orahu je , kao sto ranije rekoh, osobeno isticanje visih tonova ali nisu retki primerci gradnje u kombinacini orah javor. imas dobar primer i na ovom forumu. viewtopic.php?f=18&t=2000
lepota gradnje custom instrumenata je sto mozes da pustis sebi na volju pri izboru drveta i konacnog izgleda instrumenta. pa samo takvim experimentima dolazi se do novih kvaliteta i otkrivaju kombinacije.

H3atman

Post by H3atman » 09 Aug 2010, 15:17

Pa u onoj temu koju sam malocas otovorio, vezano za literaturu, sam napisao da se sada malo premisljam da nije LP malo previse komplikovan zbog stomacica, jos s'obzirom da nemam previse alata...

Mislim, imam jako spretne ruke, ali sam jako nestroljiv, i plasim se da slucajno ne napravim neko sranje, i da ubijem sam sebi volju za radom, najradije bih radio nekog LP-a, ili nekog PRS-a, ali i jedno i drugo zahteva ozbiljan woodworking...

Tako da sada razmisljam o nekom telcu, ili mozda Musicman Axis, nesto ovako...
Image

Koliko je s'druge strane tesko praviti floyd gitaru, i kakav je ovo finish, deluje mnogoooooo besno... :)

Sad sam totalno zbunjen... :)

Pomagajte... :)

Vaske023

Post by Vaske023 » 09 Aug 2010, 17:52

@majtimika Super odradjeno,svaka cast!Jel ti yamaha pacifica bila inspiracija :) ?
Image
:ziveli: !

majtimika

Post by majtimika » 09 Aug 2010, 19:14

hvala svima na lepim komentarima

@baba jup teska je kao tuc, trebalo e da bude debela 45mm ali daska je morala malo da se stanji pa je ispala na krau na 39mm sto i nije tako lose sa ove tacke gledista jer mogu samo da zamislim koliko bi bila teska da je ostala na zeljenoj debljini.

@vaske jock posto je bio vrat od ibaneza, hteo sam da uradim takodje ibaneza ali nisam hteo klasican oblik. a posto mi je odavno zelja da imam telca, kad sam video ibanez FR rekao sam to je to. tako da ukratko ibanez fr1620 je inspiracija.

i da ne ubija visoke, ustvari je veoma lepo izbalansiran zvuk.

Post Reply