Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Haralampije
Re: Saveti o Setupu Gitare
Vrlo zanimljiv nacin i rezultat seta,za one koji koriste tremolo rucicu.
[youtube]Iy-F7iSIopA&feature=player_embedded[/youtube]
[youtube]Iy-F7iSIopA&feature=player_embedded[/youtube]
Ово је свакако импресивно (мислим на то да гитара која тамо у скупој Америки кошта 300 долара овде је у још богатијој Сербији дупло скупља)...
Јел' неко пробао ово са искошавањем федера, зашто Фендер не ради то на фабричком сетапу када је тако просто?
E, да, овај не рече који је калибар жица, ово на фабричким деветкама ради у овим интервалима, ал' на десеткама и једанаестицама тешко...
Јел' неко пробао ово са искошавањем федера, зашто Фендер не ради то на фабричком сетапу када је тако просто?
E, да, овај не рече који је калибар жица, ово на фабричким деветкама ради у овим интервалима, ал' на десеткама и једанаестицама тешко...
- Haralampije
Jbg,za utehu,u Australiji je duplo skuplja nego kod nas.eg303 wrote:Ово је свакако импресивно (мислим на то да гитара која тамо у скупој Америки кошта 300 долара овде је у још богатијој Сербији дупло скупља)...

Zato sto fabricki setap radi radnik po onom kakav je predvidjen,znaci univerzalni,cisto da zadovolji optimalnu sviracku normu.
Pa bitno ti je da nadjes taj balans,ujednacena tenzija zica i opruga,nebitno koji set zica je.
Boli njih uvo za setap gitara. Udjes u radnju da probas gitaru i izadjes znajuci isto koliko i kad si usao... nemoguce je proceniti kvalitet gitare sa takvim setapom.
Nikad ne bih zamenio fender ali je fender skroz u k'rcu. Najvise mi smeta kvalitet njihovih delova... npr blues junior od preko 50hiljada ima neke usrane plasticne potenciometre koji ce se garantujem slomiti cim ih necim zakacim. Mislim... koliko mogu da izgube na zaradi ako pocnu da koriste neke kvalitetnije delove.
Nikad ne bih zamenio fender ali je fender skroz u k'rcu. Najvise mi smeta kvalitet njihovih delova... npr blues junior od preko 50hiljada ima neke usrane plasticne potenciometre koji ce se garantujem slomiti cim ih necim zakacim. Mislim... koliko mogu da izgube na zaradi ako pocnu da koriste neke kvalitetnije delove.

Boli njih uvo za setap gitara. Udjes u radnju da probas gitaru i izadjes znajuci isto koliko i kad si usao... nemoguce je proceniti kvalitet gitare sa takvim setapom.

Jasta, da sam po setupu sudio, izasao bih iz radnje sa nekom pristojnom kineskom gitarom. Al' zvuk ih izvlaci, jos uvek.

To svakako.sinisake wrote:Al' zvuk ih izvlaci, jos uvek.Boli njih uvo za setap gitara. Udjes u radnju da probas gitaru i izadjes znajuci isto koliko i kad si usao... nemoguce je proceniti kvalitet gitare sa takvim setapom.

Da, kapice za potove, kapica na prekidacu, nut... deluju uzasno jeftino, jerbo verovatno i jesu uzasno jeftini. Takodje, jos neke ''sitnice'' ne rade kako bi trebalo, fabricki setup je za slonove, ne za ljude...
To zakidanje na 'sitnicama' je tako srpski nacin razmisljanja, ne znam koliko ce im se to dugorocno isplatiti.
Gitara mog drugara (sedamdeset deveto/osamdeseto godiste) iz tog cuvenog, neomiljenog, 'nekvalitetnog' Fender perioda (kako kazu internet znalci) deluje kao 100 puta robusniji i ozbiljnije izradjen instrument, za vecnost.
Tad je valjda neka drugojacija plastika pravljena.
To zakidanje na 'sitnicama' je tako srpski nacin razmisljanja, ne znam koliko ce im se to dugorocno isplatiti.
Gitara mog drugara (sedamdeset deveto/osamdeseto godiste) iz tog cuvenog, neomiljenog, 'nekvalitetnog' Fender perioda (kako kazu internet znalci) deluje kao 100 puta robusniji i ozbiljnije izradjen instrument, za vecnost.
Tad je valjda neka drugojacija plastika pravljena.

- Haralampije
Zaboravljate na jednu sitnicu oko fabrickog setapa,u svakoj knjizici lepo pise sta sve utice na isti...i vreme od sklapanja instrumenta i otkada je produkt poslat iz glavnog magacina do prodavnice,pa nacin dopreme i transporta,promene klime(i kroz transport,i kroz razlike u finalnoj destinaciji u odnosu na mesto gde je pravljena),pa onda jos koliko cuci u prodavnici dok je kupac ne kupi,to sve utice na taj fabricki
To zakidanje na sitnicama je dovelo i do toga da gitara poput fendera bude danas mnogo pristupacnija,pa ga u radnji nadjes za samo pedesetak hiljada(to "samo" zbog toga sto bi samo USA model bio duplo skuplji,neki AVRI ili signature i troduplo).Nut je odavno od sintetike(kostani je danas jedino na customu)
Ali zato uvek te sitnice mozes sam da zbudzis i doradis,setujes po svom.
To zakidanje na sitnicama je dovelo i do toga da gitara poput fendera bude danas mnogo pristupacnija,pa ga u radnji nadjes za samo pedesetak hiljada(to "samo" zbog toga sto bi samo USA model bio duplo skuplji,neki AVRI ili signature i troduplo).Nut je odavno od sintetike(kostani je danas jedino na customu)
Ali zato uvek te sitnice mozes sam da zbudzis i doradis,setujes po svom.
A ja i govorim o USA modelu, nazalost, i to deluksu. Da li treba da pomenem da je ulaz za kabl bio sjeban u prvih godinu dana sviranja, pa je moralo da padne lemljenje? 
A sirotinjski sindrom (jbt, 1000 evra sam puk'o (ko da je neki enormno veliki novac), pa jos moram da doplacujem, da bi sve leglo na svoje mesto) je tu mnogo bitan.

A sirotinjski sindrom (jbt, 1000 evra sam puk'o (ko da je neki enormno veliki novac), pa jos moram da doplacujem, da bi sve leglo na svoje mesto) je tu mnogo bitan.

Taj ulaz za kabl ti se sjebo
zato sto nisi pazio. Ona matica mora stalno da se doteze, inace radi lemilica 

Jos i da dotezem?
Idi begaj... more, lepo sam treb'o JS 1000 da kupim, pa da sredam letnji dan do podne.
Salim se, ovaj zvuk bih menjao samo za ... pa... drugog Fendera.

Salim se, ovaj zvuk bih menjao samo za ... pa... drugog Fendera.

cek da se javi sa kopirajtom za ovosinisake wrote:letnji dan do podne.

- Haralampije
Ma to su sitnice,to uvek mozes da reklamiras,ako ti dodje gitara s defektom(to su propusti koje sredjuje garancija),i uvek je bilo toga,nije prijatno da se desi,ali se desava.
Kada sam nosio Mirku Tasicu na setap, stavio mi je ovako ukoso federe, i to neke ekstra jake koje sam mu doneo za .52, dok su na .10 bili klasicni floating crni federi. Izmedju je bio neki obican medium. Nakon tog setapa nisam vise imao problema sa rastimavanjem, narocito E zice, za koju sam mislio da je labava civija, a eto ispade los setap. Volim i ja da cackam i isprobavam, ali stvarno daleko bolje radi gitara kada je neko iskusan odrzava.
- Dersu Uzala
I imamo pobednika u nagradnoj igri 'ko je izmislio rupu na saksiji?'sl0e wrote:...Volim i ja da cackam i isprobavam, ali stvarno daleko bolje radi gitara kada je neko iskusan odrzava.