Problem sa zvukom nove gitare
Re: Problem sa zvukom nove gitare
jel ti sviras ili deca? (:
Čekaj, pričamo o klasičnoj gitari? Tu istina žice mogu i do nedelju dana da se istežu, i da je nužno i 2 puta dnevno da se ozbiljno štimuje gitara (ne da se malkice dotera štim, nego onako dooobro da se motaju čivije), ali to je to... Nema žica kojima treba 2 meseca da legnu. Izvini, malo sam skeptičan po pitanju stručnosti profesora, jer posle 2 meseca žice već nemaju zvuk kako treba, i vreme je da se misli o zameni, posebno ako pričamo o žicama sa namotajima, dakle 4, 5 i 6. Opet, ako pričamo o čeličnim žicama, njima treba najviše dan da prestanu da se rastežu, a već posle 3 nedelje se uočava da više ne zvuče isto, kod njih je 2 meseca period kada su uveliko trebale da budu zamenjene. Ako vas je isti čovek savetovao oko kupovine gitara, razmisli koliko vredi da slušaš njegove savete. Nije lepo što ovako na neviđeno kritikujem čoveka, ali ovo što si do sada napisala me čini vrlo podozrivim, i zvuči neprofesionalno.
Sviram ja, moj drug, a što se dece tiče, to ti je iz prvog posta, sviraju deca gospođe koja je pokrenula topic.vasko wrote:jel ti sviras ili deca? (:
@Kristijan
Priča nije specifična i verovatno da je to zbunilo mene, a potom i vas

5.7. imala sam prvi čas, zatim još dva, treći 26. 7., svirala sam na i sviram na gitari Valencia koja zvuči OK.
Moj drug nam se pridružuje 2.8., na četvrtom času, bio je to ponedeljak, gitara Stagg je kupljena oko 16 : 30, izvađena iz kese i kutije, profesor je došao, naštimovao je u 18 sati i održao drugu čas, a pre toga sam mu ja pokazala ono što smo učili (držanje gitare, delovi, notni sistem, linije, praznine, note, -cela, polovina..., otkucaji i njihovo brojanje, takt 2/4, 3/4, 4/4, muzčka solmizacija, muzička abeceda, tonovi na gitari, vežbice, prstored, leve i desne ruke, dva akorda i raspored tonova na 1.2. i 3. žici. Takođe i pesmicu ali koja se svira po notama. Da ima još, gledam u svesku, još 5 akorda, tonovi na 4. žici i "Bolujem ja", ali po akordima ).
Nije bilo previše gradiva, pa mu je prof ispričao ono što i meni u vezi sa teorijom i malo prošao sa njim ovo što sam nabrojala.
Ključno

Već sutra je gitara zvučala

Razliku sam primetila u "Bolujem ja", jer nas je učio da sviramo kao valcer 3/4, npr. uhvatiš A - mol, drmneš žicu A, pa onda sve G,B,E1 zajedno, isto tako sa E6 i D. Kako smo jedino to i znali da sviramo

Dolazi 5. čaš (23. 8.) profesor, opet štimuje gitaru, zvuči OK, da bi se u međuvremenu raštimovala, opet je štmovana, štimerom. Zašto mu tada nismo prijavili problem ? Ne znam

Eto juče prijavismo i stvar se sredila, ali kad se gitara naštima na uvce.
Moguće da je moja gitara za nijansu kvalitetnija, ako ovu reč uopšte mogu koristiti, kada se radi o jeftinim instrumentima, moja 6600 sa futrolom, a njegova 5000 RSD. Da ponovim da nismo kupili skuplje / kvalitetnije, jer nismo znali, odn. ja, potom i on koliko če naša gitarska avantura trajati.
Što se kompeticija profesora tiče, završio je AMU i radio u školi kao profesor gitare, ima oko 35 godina, po slobodnoj proceni, a ako svira od 10-te, svira jubilarnih 25 godina, pri čemu drži časove i koliko si mogao da vidiš iz onoga što sam pisala ima svoj sistem, korektno ispredaje, ispravlja greške na času, odgovori na pitanja, sve ono što profesor i treba da radi. Uz to je baš OK, potstiče nas, govori : super

Sad stvarno ne znam šta da ti kažem.
Juče smo se dogovorili da ćemo pokušati da održavamo časove na 7 dana i gitaru stavimo na 1. mesto, izuzev ako se desi nešto extremno važno, tako da čas mora da se otkaže.
Do sada smo za 2 meseca imali 6 časova, znači na 10 dana uz veliku pauzu, zbog godišnjeg odmora ( ispalo je dobro jer je moj drug uspeo da se priključi i u toj pauzi izvežba ono što je trebalo).
Da je nastava bila redovna, možda ne bih ni pisala na ovoj temi, odn. profesor bi svaki put naštimovao gitaru mog druga i razlika se ne bi čula.
Izvinjavam se na podužem postu, ali nadam se da sam objasnila sve što je trebalo.
Ono što me zanima, kao to da gitara naštimovana štimerom (Ibanez, MU 40) ne zvuči dobro, a naštimovana ručno zvuči OK ? Pretpostavljam da je odgovor u slabom kvalitetu, ali eto dobro je što se sve može doterati na neki način.
Mogu reći da sam srećna

Ja svoje reko', ako još nešto nije jasno samo pucajte, a ja odoh da vežbam .

Ma neka je on završio šta god hoće, gitare štimuju i ljudi koji nemaju dana škole. Ja se jesam školovao, i slučajno sam ispisnik tvog profesora, i takođe sviram 25 godina, i išao sam u školu za klasičnu gitaru, ali eto nemam završenu akademiju, ali eto najmanje 24 godine samostalno štimujem moje raznorazne gitare, sa ovakvim i onakvim žicama, i kažem ti da neko ko priča da se gitara raštimava jer žice ni posle 2 meseca nisu legle jednostavno priča bajke.
Kod gitara sa neprecizno urađenom skalom dolazi do tog problema - štimer kaže da je OK, a gitara ipak ne štimuje kako valja. Ja sam kao dete imao jednu gitaru koja je imala problem sa 6. žicom - kada je naštimujem praznu, tako da se lepo uklapa sa 1. žicom, dakle da čujem da je čiste 2 oktave niža, sve je super, ali dok stignem do 5. polja ona već ne štimuje, ne daje ton A. Isti model gitare je imao moj drug, i on je isti problem imao i na 5. i na 6. žici. Jednostavno neprecizno urađeni instrumenti, kad smo ih zamenili boljim - problemi nestali
.
Bez obzira koliko dugo neko planira da svira - nikad ne treba kupovati te najjeftinije instrumente. Uvek treba kupiti što pristojniji instrument. Jer ako rešiš da prestaneš da sviraš - onda instrument prodaš, dok ove najjeftinije možeš samo da pokloniš, i to nekome ko baš ništa ne zna o gitari. Ja takav instrument ne bih primio ni kao poklon, jer znam da bi samo zauzimao mesto i skupljao prašinu. A opet ako rešiš da nastaviš da sviraš - onda imaš pristojan instrument, što svakako nije šteta, na takvom instrumentu se bolje uči. Ovo što si ti kupila - to su bačene pare. Za par meseci ćeš da mrziš svoj instrument i biće neophodno da kupiš bolji. I to svako ko svira 25 godina zna.
Nemam šta da dodam, radi kako želiš. Fino je što si razvila odnos poverenja sa profesorom, ali nemoj da imaš tako "tvrde uši" za druga mišljenja.
Kod gitara sa neprecizno urađenom skalom dolazi do tog problema - štimer kaže da je OK, a gitara ipak ne štimuje kako valja. Ja sam kao dete imao jednu gitaru koja je imala problem sa 6. žicom - kada je naštimujem praznu, tako da se lepo uklapa sa 1. žicom, dakle da čujem da je čiste 2 oktave niža, sve je super, ali dok stignem do 5. polja ona već ne štimuje, ne daje ton A. Isti model gitare je imao moj drug, i on je isti problem imao i na 5. i na 6. žici. Jednostavno neprecizno urađeni instrumenti, kad smo ih zamenili boljim - problemi nestali

Bez obzira koliko dugo neko planira da svira - nikad ne treba kupovati te najjeftinije instrumente. Uvek treba kupiti što pristojniji instrument. Jer ako rešiš da prestaneš da sviraš - onda instrument prodaš, dok ove najjeftinije možeš samo da pokloniš, i to nekome ko baš ništa ne zna o gitari. Ja takav instrument ne bih primio ni kao poklon, jer znam da bi samo zauzimao mesto i skupljao prašinu. A opet ako rešiš da nastaviš da sviraš - onda imaš pristojan instrument, što svakako nije šteta, na takvom instrumentu se bolje uči. Ovo što si ti kupila - to su bačene pare. Za par meseci ćeš da mrziš svoj instrument i biće neophodno da kupiš bolji. I to svako ko svira 25 godina zna.
Nemam šta da dodam, radi kako želiš. Fino je što si razvila odnos poverenja sa profesorom, ali nemoj da imaš tako "tvrde uši" za druga mišljenja.
Nemam "tvrde uši", ni za tuđa mišljenja, ni za tonove na gitariKristijan wrote: Nemam šta da dodam, radi kako želiš. Fino je što si razvila odnos poverenja sa profesorom, ali nemoj da imaš tako "tvrde uši" za druga mišljenja.

Konačno neće me forum naučiti sviranju gitare, a ni razni tutorijali, odabrala sam da učim s profesorom, odabrala sam tog i tog profesora i tu je kraj priče. Ako "slepo verovanje" znači da ću posušati njega, a ne nekog sa foruma ili bilo kog drugog gitaristu onda jeste tako, a ispada da je i logično. A svačiji ću savet saslušati i njemu reći da sam pročitala ili čula.
Ako ste ti i moj prof ispisnici, verovatno ga znaš ili si bar čuo za njega, naročito, ako se baviš i svirkom, ipak su krugovi muzičara, gitarista konkretno u ovom slučaju, relativno mali.
Mogla bih ti napisati njegovo ime u PP i velika je sigurnost da se znate, ali naravno da to ne bi bilo korektno prema njemu, tako da neću. A možda i on čita ovaj forum

Ništa lakše nego složiti se sa tobom, ali živimo u Srbistanu u sred ekonomske krize, čitala sam postove, ljudi jedva skupe 100 EUR da kupe gitaru, ako su mlađi od džeparca, ako su stariji, onda imaju decu, rashodi, pa se sve vrti, nažalost, oko para, a u našem slučaju jako malo para. A treba platiti i časove. Opet, nažalost, u ovom trenutku, lakše je prodati gitaru od 5.000 RSD za 2.500 RSD preko oglasa, nego onu od 10.000 RSD za 5.000 RSD . Gledala sam oglase, nove, neotpakovane klasične gitare od po 3.000 RSD stoje u uglasima, a nisam sigurni da su ljudi čija deca hoće da uče gitaru otišli i kupili im Jamahu za 20.000 RSD, nego nisu imali da skrpe ni za ovu iz oglasaKristijan wrote:
Bez obzira koliko dugo neko planira da svira - nikad ne treba kupovati te najjeftinije instrumente.

A ako ne počneš ove školske godine, čekaš do sledeće, pa onda daj da se počne na nečemu. Princip štapa i kanapa je kod nas uvek važio, a mislim da ni štap ni kanap nikada nisu bili duži.
Postoji odličan lakmus za ovo što smo napisali do sada, a to su postignuti rezultati, videćemo kako će naš napredak ići, za sada ne stagniramo.
A i Klepton je počeo sa "veslom" kao i ti i ja - čitala biografiju

Eto, nadam se da smo razjasnili "problem" i "problemčiće" proistakle iz njega i da će drugi izvući pouke iz ovoga, možda svaki mesec odvojiti određenu količinu novca, pa skupiti za nešto bolje, ali kako sam ja impulsivna po prirodi i došlo mi je da sviram, bilo je ili sad ili nikad.
To je već karakter na koji je nemoguće uticati bilo kakvim racionalnim savetom.
Mislim da sam zaista sve napisala, više ne bih, povremeno ću se javljati, nadam se da obavestim druge o napredovanju, mog druga i svom, pa što se mene tiče rasprava je završena, evo već podne, ne znam da pišem kratke postove, očito

Ćao Kristijane i hvala ti.

Žice nisam promenila jer sam očekivala da u međuvremenu deca krenu da uče sviranje pa da to neko stručniji uradi (ne bih, ako ne moram, da bez strucnog nadzora to sama radim), ali se u medjuvremenu pojavio novi problem- kako pronaći školu gitare? Škola SMP izgleda nema zainteresovanih kandidata za početni kurs čija je cena povoljnija nego individualno ucenje sa profesorom, a druge škole gitare nisam pronašla. Da li možda znate za neku sličnu školu akustične gitare?
Da li ste probali ovde :
http://www.brzedoznanja.com/ser/pretrag ... predmet=40
jeste da je cena 500 din. po času, odn 1000 din. dvočas, ali pošto imate dvoje dece mogu ići zajedno ( pretpostavljam da ste tako i planirali ), pa će trošak izaći 4000 din. mesečno.
Nazovite profesore pa pitajte, tamo imate okvirne cene, a može se dogovoriti, npr. u mom slučaju, ako platim 3000 din., ali unapred imam 4 dvočasa.
Da li ste gledali po Narodnim univerzitetima ili kako se već danas zovu ?
Tražeći profesore, našla sam i na nekoliko njih koji imaju privatne škole, ali cena je ista ili veća od ovih koji rade privatno. Kao drugo ovi profesori ( neki od njih) vam dolaze u kuću, što je svakako bolje nego da vodite decu i čekate 90 min.
Nadam se da je bilo od neke pomoći, šteta da klinci ne počnu da uče kad već imaju instrument.
http://www.brzedoznanja.com/ser/pretrag ... predmet=40
jeste da je cena 500 din. po času, odn 1000 din. dvočas, ali pošto imate dvoje dece mogu ići zajedno ( pretpostavljam da ste tako i planirali ), pa će trošak izaći 4000 din. mesečno.
Nazovite profesore pa pitajte, tamo imate okvirne cene, a može se dogovoriti, npr. u mom slučaju, ako platim 3000 din., ali unapred imam 4 dvočasa.
Da li ste gledali po Narodnim univerzitetima ili kako se već danas zovu ?
Tražeći profesore, našla sam i na nekoliko njih koji imaju privatne škole, ali cena je ista ili veća od ovih koji rade privatno. Kao drugo ovi profesori ( neki od njih) vam dolaze u kuću, što je svakako bolje nego da vodite decu i čekate 90 min.
Nadam se da je bilo od neke pomoći, šteta da klinci ne počnu da uče kad već imaju instrument.