Fender Highway One Strat- american ???

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
yuspeedy

Fender Highway One Strat- american ???

Post by yuspeedy » 09 Jan 2008, 16:13

Pozdrav svima

Citao sam mnogo postova sto se tice odabiru iz velikog asortimana el. gitara. Mnogo toga mi je pomoglo u odlucivanju.

Da malo objasnim , moje sviranje je pocelo sa tamburom (da,da, bas vojvodjanskom) i zelim da sada krenem malo ka elektricnom smeru sa gitarama.
No , smatrajte me dudukom ... za pocetak barem sto se tice el. gitara.

Probao sam nekoliko akusticnih ali nisu mi se dopale (da odvali prste dok se ne stvrdnu jastucici) i imao sam srecu da se okusam na elektricnoj gitari kada sam sluzio vojsku (pre 3 godine).
Sta da kazem, od prvog momenta mi se dopalo, ono sto se kaze da mi je leglo "onako" cak i lik (vlasnik gitare) se cudio kako to da nisam svirao el. gitaru kada sam tako lako ponovio sto je on uradio.
No , da ne duzim.....i da ne zvucim kao hvalisanje

Posto planiram da postanem vlasnik jedne gitare, i u mitrosu sam video gitaru koja mi se "od oka" svidela.
Naravno ni cena nije bila delako "samo" cca 55k...i to sa popustom.... Fender Highway 1 Stratocaster ...prodavac kaze da je americki ima manje sloja laka...
Nazalost da je oslusnem nisam imao mogucnosti, ali bice i to.

A dok se to ne desi da priupitam vas forumase kako vam se cini odabir ?
Image
Ionako planiram svirati pretezno rock stil, guns and roses, metallica ali nemam nameru neki heavy metal ili neki death metal. :banana3:

Naravno imam i frenda kojeg planiram "odvuci" pre kupovine da i on "zdrakne a bogami i oslusne" kakva je gitara koja mi se dopala.

Pa slobodno pocnite sa pljuv....ovaj ...odgovorima . :banana4:
Svi komentari ce pomoci.

Rocket Roll

Re: Fender Highway One Strat- american ???

Post by Rocket Roll » 09 Jan 2008, 16:20

Pravljen je u Americi, i - iako je najjeftiniji Fender u "Made in U.S.A." serijama, ipak je lepo kada možeš da kažeš "Imam Strata Amerikanca!"

Ako te, naravno, privlače takve stvari... Imaće bolju "resale value", to je sigurno.

Da, namenjen je rokenrolu. Da, kvalitet je odličan (kada se uzme u obzir čemu služi i kako je zamišljen). Zamerke? Ima "vintage string spacing", što znači da posle 12og praga obe "E" žice (i gornja i donja) vrlo lako mogu da skliznu sa griplatne (pa to često i rade). Lično izbegavam Stratove sa takvim string spacingom, ali činjenica je da je većina legendarnih "Stratokasterista" (od Badija Holija do Dojla Bramhala) svirala baš Stratove (i Telekastere) sa takvim, "vintage string spacingom".

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 09 Jan 2008, 17:03

Sve najbolje o Highway One Stratoacasteru. Pored Rocketa, specijaliste za Fendere, osecam se pomalo suvisnim, ali eto, cisto imas jos jedan pozitivan glas sto se tice ove gitare, uostalom pogledaj review-e na Ultimate-Guitar-u i Harmony Central-u i videces da je gitara i vise nego dobra.

yuspeedy

Post by yuspeedy » 09 Jan 2008, 17:17

@ Rocket Roll
Hvala na prvom brzom odgovoru Rocket Roll.
:D

Jeste lepo kada možeš da kažeš "Imam Strata Amerikanca!" ali ne treba me pogresno shvatiti, ne zelim imati gitaru za "izlog" vec za sviranje.

Trenutno i ne razmisljam o prodavanju "negde dole niz put", ipak kupujem radi zelje da naucim i naravno da je sviram.
Zasto sada, jer sada sam u mogucnosti da se "zaglibim" sa kreditom (i da ne crknem od rata) plus bozicni bonus koji pomaze u celoj ovoj prici. :wink:

No kao sto i sam rece... Imaće bolji "resale value" ako (ikada) bude potrebno.

A sve sto si napisao za "vintage string spacing" je prava informacija koja mi pomaze. :D

@ Chord-Master

Sve sto imate da kazete pomaze...ionako sam u fazi "guglanja".
Citam reviewe. :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Jan 2008, 21:48

Taj veliki hedstock je tako brutalna stvar... Mnogo lepse od standardne.
To je na fazon 70's strat-a ne?
Nisam ih bas vidjao kod nas...

viden

Post by viden » 10 Jan 2008, 11:29

yuspeedy wrote:Da malo objasnim , moje sviranje je pocelo sa tamburom (da,da, bas vojvodjanskom) i zelim da sada krenem malo ka elektricnom smeru sa gitarama.
Vratićeš se ti tamburi kad-tad :P .
Ovo ja iz ličnog iskustva :D .

mr.flash

Post by mr.flash » 10 Jan 2008, 13:49

Funkomat wrote:Taj veliki hedstock je tako brutalna stvar... Mnogo lepse od standardne.
To je na fazon 70's strat-a ne?
Nisam ih bas vidjao kod nas...
pa jeste u 70's fazonu, mada su i gitare iz 80'ih imale large headstock. Licno mi se ne svidja na gitarama novih serija, jer je to vintage feature i to treba i da ostane. Pogledaj samo gitaru naseg kolege sa foruma vg78, e na onom stratu je velika glava legla ko 1 na 10, naravno strat je iz sredine 80'ih.

Konkretno Highway serija mi se nije preterano svidela na prvo sviranje, ja sa probao model sa humbuckerom medjutim sa singlovima vec bolje radi. Moram da napomenem taj "vintage string spacing" koji je i meni zasmetao na toj gitari (medjutim kada sam svirao '62 reissue nisam se bunio :D). Sve u svemu idi probaj, ako ti odgovara, nema tog reviewa koje ce te ubediti u suprotno.

kljaja

Post by kljaja » 11 Jan 2008, 12:33

Mislim da ti je odabir dobar josh ako ti je to prva elektricna gitara onda si je odabro svaka ti cast .

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 17 Jan 2008, 19:10

Ne želim biti partibrejker, ali... ja bih taj instrument zaobišao u širokom luku!!!

Zašto?
Napravi A/B test sa pravim amerikancem (ovaj otprilike prave neprijavljeni imigranti tinejdžeri koji se tek uče zanatu) ili nekim DeLuxe meksikancem i sve će ti se samo kazati! Iz mog skromnog iskustva... Highway One serija je napravljena za klince koji po svaku cijenu žele imati američkog Fendera! Da joj je cijena oko 300EUR bila bi to odlična gitara! Ovako - u pitanju je čisto smeće, jer za taj novac može da se kupi mnooogo bolji instrument!

Da ne bude čist crnjak... tu i tamo zna da naleti pristojan komad, ali se to dešava jednoj od deset gitara koje dođu u turi! A vjerovatnoću da baš tebe zapadne taj dobri komad znaš izračunati i sam!

Jedina varijanta u kojoj bih ja pazario tu gitaru je "oću malo da se igram pa da poslije šušnem dalje za iste pare"...

(Old)Fisherman

Post by (Old)Fisherman » 25 Feb 2008, 03:37

Nema potrebe zaobilaziti Strat Highway 1 u sirokom luku...nisu uopste toliko lose gitare. Trebao je neko coveku reci najvazniju stvar - za muziku koja njega interesuje (rock, hard rock + gitarista pocetnik), u pogledu zvuka, to je odlicna gitara. Mislim da nema potrebe da ulazim u tehnicke detalje same gitare...

I nema potrebe teoretisati (a pogotovo filozofirati) o poredjenjima americkih stratova...pogotovo ne momku koji je pocetnik u svetu el. gitara ili slicnima njemu.

Pozdrav.

Post Reply