Podni štimeri
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Podni štimeri
Danas sam malo pogledao po radnjama i video vrlo malu ponudu ovog tipa štimera. Video sam Behringer TU-100 sa cenom od oko 20 E, Korg DT-10 sa cenom od 75 E i Boss TU-2 za kojeg ne znam cenu, ali mislim da je u rangu Korga, znači 70-80 E. Zanima me da li neko ima iskustva sa ovim spravama i šta bi preporučio.
Re: Podni štimeri
Ja znam za boss TU-2 da je odlicna ako ti nije frka da das te pare (7200 din) ali ne vidim zasto bi behringerov bio ista losiji...
Ne verujem da tuner vredi 7200 din
Ne verujem da tuner vredi 7200 din
boss-ov stimer je ujedno i napajanje, zato je i skup.Mnogi ga koriste
- Rocket Roll
Po onom što pričaju "stranci", najbolji (najtačniji) od ponudenih je pomenuti Korg (DT-10), a Behringer i Boss su bukvalno ista pedala. Nikakvog odstupanja po funkcijama ili kvalitetu softvera u njemu... Evo, uverite se:
Što se tiče tačnosti i moj stari dobri Korg GA-30 za kojeg čujem da je sada samo 10 E je sigurno tačan jer su svi kontrolisani kristalom kvarca. Razlike nastaju u pretpojačalu koje može da ne čuje najbolje ili da unosi dodatne prljavštine što može da oteža čitanje (plivanje signala). Ozbiljno sam se zainteresovao za Korg DT-10 jer je urađen strahovito masivno, radi odlično i traje dugo. Znam ljude koji ga maltretiraju i nose i na svirke i u studio itd. i nikada mu ništa nije bilo, a baterija traje dugo.Rocket Roll wrote:Po onom što pričaju "stranci", najbolji (najtačniji) od ponudenih je pomenuti Korg (DT-10), a Behringer i Boss su bukvalno ista pedala. Nikakvog odstupanja po funkcijama ili kvalitetu softvera u njemu...
Kod Bossa nisam baš razumeo poentu veze cene i napjanja. Koliko sam shvatio on ima samo prolaz za napajanje pa kada mu se na izlaz priključi PCS-20A parallel DC cord (kupuje se odvojeno) onda se napajaju druge pedale. U suštini to nije ništa što treba platiti dodatno jer je PSA adapter opcija i kupuje se posebno. Posebno za cenu koja se gore pominje od 7.200 din. odnosno 90 E. Za te pare se već kupuje cela gitara.
Behringer jeste kopija Bossa, ali nešto od komandi mu nedostaje sa zadnje strane (sada sam zaboravio šta) i reaguje nešto sporije. Međutim radi svoj posao.
Iz vaših tekstova sam shvatio da ni vi niste videli neke modele različito od mene tako da mi ostaje da biram između ovih o kojima govorimo. Još ću malo da razmislim pa s obzirom da sam ja "sobni" svirač verovatno ću se ipak odlučiti za najjeftiniji. Video sam taj klipić o poređenju Bossa i Behringera, ali nisam imao prilike i ja to da uradim.
- Tiki the Boyler
- Urednik
KORG DT10BR je moj izbor!
U suštini ista sprava kao DT10, samo u crnom (bruniranom) finišu + na poklon dobiješ naponski kabl za paralelno vezivanje tri pedale!
U suštini ista sprava kao DT10, samo u crnom (bruniranom) finišu + na poklon dobiješ naponski kabl za paralelno vezivanje tri pedale!
- Rocket Roll
Upravo tako. Pritom je, i kao prolaz, ograničen - može da isporučuje struje do 200 mA (od kojih treba oduzeti 35 mA za sam TU-2).Sava wrote:Kod Bossa nisam baš razumeo poentu veze cene i napjanja. Koliko sam shvatio on ima samo prolaz za napajanje...
Ima u Mitrosu i Fenderov podni stimer! Kosta oko 6000 ako se ne varam. A jel neko konta koja je svrha rack stimera? Mislim why bi neko kupovao to cudo?
Lepo svetli u mraku i veće su diode
Ni ja nikad nisam kapirao to ali recimo da abih mogao da razumem postojanje toga u racku koji je okrenut prema gitaristinom ličnom techu koji sve vreme prati da li je gitarista u perfektnom štimu i priprema mu sledeću gitaru za sledeću pesmu ukoliko primeti da je raštiman. Možda je je ova moja teorija glupa ali... to je za sada jedini slučaj koji meni deluje iole logično.

Ni ja nikad nisam kapirao to ali recimo da abih mogao da razumem postojanje toga u racku koji je okrenut prema gitaristinom ličnom techu koji sve vreme prati da li je gitarista u perfektnom štimu i priprema mu sledeću gitaru za sledeću pesmu ukoliko primeti da je raštiman. Možda je je ova moja teorija glupa ali... to je za sada jedini slučaj koji meni deluje iole logično.
Nema. Verovatno bilo i verovatno će ih biti, ali ih bač sada nema!MrMoT wrote:Ima u Mitrosu i Fenderov podni stimer!
- Tiki the Boyler
- Urednik
Pa meni je savršeno logično da ljudi koji imaju nekoliko sprava u reku imaju i štimer u reku! Pored toga:MrMoT wrote:Ima u Mitrosu i Fenderov podni stimer! Kosta oko 6000 ako se ne varam. A jel neko konta koja je svrha rack stimera? Mislim why bi neko kupovao to cudo?
- štimer ti je konstantno uključen pa možeš povremeno bacati pogled u toku svirke (pogotovo ako uzmeš u obzir da profi pojačala uglavnom imaju poseban izlaz za štimer pa ti štimer ne krade signal zbog prolaza viška);
- zbog dimenzije štimera indikatorske lampice su veće i više ih je, pa je samim tim štimanje preciznije; pored toga, ovi štimeri uglavnom imaju perverzno tačni strobe mod štimanja, te podršku za open štimove;
- veliki broj profi rekovskih štimera imaju dodatnu lampicu sa donje strane koja služi da osvijetli ostale sprave u reku, što na mračnoj bini zna biti itekako korisno.
Sve u svemu izbor je spao na Korg i Behringer jer sam Boss odbacio zbog po meni neopravdano visoke cene. Zaista sam bio u dilemi da li dati 75 E za štimer ili ne. Korg je zaista odlična, precizna i robusna sprava i kome treba za scenu usuđujem se da ga preporučim. Neki kažu da se kvari, ali moj poznanik ga ima već dosta dugo, ne štedi ga i nije imao nikakvih problema. Obzirom da ne nastupam ipak sam se odlučio da uštedim pare i uzeo sam Behringer TU300 sa idejom da je to tako malo para da uvek kasnije mogu da uzmem i neki skuplji ako mi se pokaže da je to potrebno. To malo para je nekih 1.300-1.500 dinara (via Artist), a ne znam precizno jer sam kupovao još neke stvari, a nisam uzeo račun. Za sada sam ga samo kratko i brzinski probao tako da ne mogu da dam konkretnu ocenu, ali reklo bi se da je sprava pristojna. Uočio sam da malo kvari originalni signal na out izlazu (bypass out nisam probao), ali kvare ga i Boss pedale. No ja koristim nakon TU300 još i Boss BD-2 pa CS-3 tako da je taj minimalni gubitak time potpuno anuliran. Reaguje malo sporije, ali biće da je sve sasvim upotrebljivo.
Sa ovom pedalom sada imam solidan broj Behringer pedala pa sudeći po tome može se zaključiti da sam postao fan Behringera. Nije baš tako. Prilično niska cena ovih proizvoda dozvoljava da isprobate u kolikoj meri vam je neki efekat potreban pa da kasnije nabavite bolji istog zvučnog karaktera. Kupovao iz znatiželje, a ispostavilo se da su neke među njima toliko dobre da je naš poznati gitarista radio i par svirki sa njima (delay i reverb). Potrudiću se ovih dana da napišem kratak pregled sa mojom preporukom za Behringer pedale koje posedujem.
Sa ovom pedalom sada imam solidan broj Behringer pedala pa sudeći po tome može se zaključiti da sam postao fan Behringera. Nije baš tako. Prilično niska cena ovih proizvoda dozvoljava da isprobate u kolikoj meri vam je neki efekat potreban pa da kasnije nabavite bolji istog zvučnog karaktera. Kupovao iz znatiželje, a ispostavilo se da su neke među njima toliko dobre da je naš poznati gitarista radio i par svirki sa njima (delay i reverb). Potrudiću se ovih dana da napišem kratak pregled sa mojom preporukom za Behringer pedale koje posedujem.
Kvari signal kad je ukljucen (kad stimas) ili uvek ili kako?
Pa kad je uključen onda radi kao prekidač pa se ništa ne čuje, a napisah da bypass izlaz nisam stigao da probam. Pusti par dana da se izigram pa ću da napišem svoje utiske. To kvarenje signala ne uzimaj previše ozbiljno, radi se o minimalnoj promeni u zvuku.Funkomat wrote:Kvari signal kad je ukljucen (kad stimas) ili uvek ili kako?
Sava wrote:To kvarenje signala ne uzimaj previše ozbiljno, radi se o minimalnoj promeni u zvuku.
Da kontam samo me zanimalo