Koja je fora u dobijanju "filmskog" zvuka?
Moderators: dejankuki, toza, Reverse
Koja je fora u dobijanju "filmskog" zvuka?
Radim sa VST (EWQL) i Cubase 5.
Pretpostavljam da nije dovoljno da se ubace u Cubase virtuelni instrumenti i napisu note, vec su potrebna neka podesavnja da bi se dobio dobar zvuk. Ja sam sve pokusao i nikako da uspem. Ubacio sam i Altiverb u Cubase, sa njim sam cackao i nikako da dobijem onaj filmski zuvk koji ima punocu i dubinu. Na netu sam trazio tutorijale, ali nista nisam nasao.
Ne verujem da je to bog zna kakva nauka, kapiram da ima neki sablon podesavanja al' nikako da ga nadjem.
Pa, jel zna neko kako se dobija npr. ovakav zvuk
http://www.youtube.com/watch?v=kLvsS6o0 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=bocTxWXX ... re=related
Pretpostavljam da nije dovoljno da se ubace u Cubase virtuelni instrumenti i napisu note, vec su potrebna neka podesavnja da bi se dobio dobar zvuk. Ja sam sve pokusao i nikako da uspem. Ubacio sam i Altiverb u Cubase, sa njim sam cackao i nikako da dobijem onaj filmski zuvk koji ima punocu i dubinu. Na netu sam trazio tutorijale, ali nista nisam nasao.
Ne verujem da je to bog zna kakva nauka, kapiram da ima neki sablon podesavanja al' nikako da ga nadjem.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Re: Koja je fora u dobijanju "filmskog" zvuka?
prvo morash snimiti temu kaju otprilike hoces da masterujesh na taj fazon zvuka, pa cemo videti/cuti. Ekvilajzeri su cudo kao i kompresordule wrote:Radim sa VST (EWQL) i Cubase 5.

Da, ekvilajzeri pre svega. MEdjutim, fora je i u instrumentima koje kontash da koristish. Gudachi, razni duvachi, te 'egzotichne' udaraljke itd. - pokrivaju velik raspon frekvencija te i zvuche punije. Uporedi makar samo klavir sa gitarom i eto bitne razlike.
Naravno, fora je i u surround-u. Rasporedi instrumente na najsharenije nachine, ubaci tonu instrumenata koji zvuche slichno ali ipak malo razlichito i baci ih na druge kanale i sl. (npr. razne tune-ovane udaraljke i sl.).
Ne znam, kontam da je najvazhnija sama kompozicija. Ako je midi, eksperimentishi sa svim mogucim bojama
Naravno, fora je i u surround-u. Rasporedi instrumente na najsharenije nachine, ubaci tonu instrumenata koji zvuche slichno ali ipak malo razlichito i baci ih na druge kanale i sl. (npr. razne tune-ovane udaraljke i sl.).
Ne znam, kontam da je najvazhnija sama kompozicija. Ako je midi, eksperimentishi sa svim mogucim bojama

Trazi tutorijale za muzicku produkciju (ima ih na hiljade). Samo ubacivanjem reverba u Cubase neces dobiti mnogo, ako ne znas kako da ga iskoristis.
Dobra produkcija je izuzetno kompleksan posao, za to se zavrsava fakultet i ne verujem da moze da se nauci iz postova na nekom forumu.
Za pocetak, kako rece Tiki the Boyler, nauci osnovne stvari o zvuku. Meni je to zvucalo bezveze, a posle "prelistavanja" svih onih elektronskih knjiga, shvatio sam da je covek 100% u pravu.
Slobodno mi posalji poruku, ako ne uspes nista korisno da nadjes na internetu
Dobra produkcija je izuzetno kompleksan posao, za to se zavrsava fakultet i ne verujem da moze da se nauci iz postova na nekom forumu.
Za pocetak, kako rece Tiki the Boyler, nauci osnovne stvari o zvuku. Meni je to zvucalo bezveze, a posle "prelistavanja" svih onih elektronskih knjiga, shvatio sam da je covek 100% u pravu.
Slobodno mi posalji poruku, ako ne uspes nista korisno da nadjes na internetu

ok znam da postoji smer za obradu zvuka na fdu lol, al' kad sam rekao nije bog zna kakva nauka mislio sam na one stvari što svaki amater u kućnoj varijanti može da uradi. što se tiče kombinacije instrumenata, to i radim jer sam na primer tu informaciju pokupio sa ewql foruma. ali nigde nema tutorijal kako se npr. u altiverbu mogu podesiti stvari da bi se dobio dobar zvuk orkestra. sve što sam našao jeste da treba svaki instrument, tj. grupa instrumenata posebno da se podesi i reverb i surround; ali opet ne kaže kako. ja čačkao i nisam postigao ništa zadovoljavajuće.
evo kako zvuči nešto što sam ja radio, pa uporedite sa linkovima što sam postovao.
http://kiwi6.com/file?id=543of9jej5
u principu je dobar zvuk jer su dobri VSTi, al' vidi se da je treš naspram onoga kako treba da zvuči
evo kako zvuči nešto što sam ja radio, pa uporedite sa linkovima što sam postovao.
http://kiwi6.com/file?id=543of9jej5
u principu je dobar zvuk jer su dobri VSTi, al' vidi se da je treš naspram onoga kako treba da zvuči
Svidja mi se tvoj rad. Sto se tice produkcije, vrati se na moj prethodni post.
Onaj kompozitor sa linkova koje si postavio ne zvuci bas amaterski. Kada naucis koja je funkcija svih onih parametara
na plugin-ovima koje koristis, znaces i kako da dobijes ono sto zelis. Uzmi onaj Steinberg Internal Mixing tutorijal,
tu je lepo objasnjeno na sta sve treba obratiti paznju prilikom miksovanja.
Onaj kompozitor sa linkova koje si postavio ne zvuci bas amaterski. Kada naucis koja je funkcija svih onih parametara
na plugin-ovima koje koristis, znaces i kako da dobijes ono sto zelis. Uzmi onaj Steinberg Internal Mixing tutorijal,
tu je lepo objasnjeno na sta sve treba obratiti paznju prilikom miksovanja.
ok,
inace na tragu sam
tj. nasao sam info da vecina njih koriste izvesni IR koji ja nisam imao u osnovnom altiverb paketu, pa sam ga skinuo sa neta i to bi odprilike bilo to
taj IR daje zvuku specificnu dubinu da tako kazem. e sad, mozes da mi preporucis neku literaturu vezano za samo baratanje reverbom. hteo bih malo da proucim to, da ne bih napamet podesavao i experimentisao, nego da znam sta podesavam
btw. drago mi je da ti se svidza rad, to je neka skica koja ceka slobodno vreme da se zavrsi.
inace na tragu sam

Em ... to sto ces da zamastis snimak nekim reverbom (makar on bio i IR koji "svi korste"
) ti nece pomoci nista ako ti je aranzman los i ako samo sve zbuckas po "default"-u. Ja takodje koristim te gudace samo kroz Kontakt player pa mi je 2x teze da isprogramiram dinamiku ali je izvodljivo. Moras da naucis sta su to midi kanali, moras da znas kakve su sve artikulacije. Nakon toga moras da imas neki bar osnovni zvucni monitoring jer ti obicni zvucnici nece bas puno pomoci. Ne zaboravi da EWgold gudaci vec imaju svoj reverb tako da sta god da dodas zvucace kao kakofonija. Mix je ozbiljna nauka i trazi ozbiljno znanje, nema tu univerzalnih stvari za "podesavanje" i odma sve radi... mislim moze, ali zvucace lose.

a kako ti znas da ja ne znam sta su midi kanali, koje sve artikulacije, da ewql vec ima svoj reverb, i da nemam dobre zvucnike? 

Po pitanju kako se dobija "filmski" zvuk 

Dobar aranzman inace
Spikato ti se gubi zbog reverba pogotovo u celima... Malo vise dinamickih momenata ubaci
Obavezno okaci kad zavrsis.

istripovao si :D znam o tome što si pobrojao; nije da to nema veze, ali džaba ti to znanje ako nemaš, tj. ne odradiš dobar reverb. kažem, našao sam info da dobar deo ljudi koristi "todd AO" IR, on čak i bez ikakvih podešavanja drastično poboljšava zvuk, tj. daje onaj filmski zvučni utisak. evo okačiću na brzinu primer sa i bez IR da vidiš razliku (ne obraćati pažnju na kompoziciju, nalupetao sam se nota primera radi:)
sa: http://kiwi6.com/file?id=q3iixi4zqx
bez: http://kiwi6.com/file?id=fv09e0th8h
pretpostavljam da bi finijim podešavanjima u altiverbu, možda i u kompaktu to bilo eksta ekstra :DD
sa: http://kiwi6.com/file?id=q3iixi4zqx
bez: http://kiwi6.com/file?id=fv09e0th8h
pretpostavljam da bi finijim podešavanjima u altiverbu, možda i u kompaktu to bilo eksta ekstra :DD
Sta sam istripovao? Posalji mi taj IR da probam. Mp3evi mi nisu referenca.
- PhantomOfTheOpera
Dobijanje tog filmskog zvuka je umetnost. To ne moze da se uradi tek tako, ubacis neki reverbic i eto ti, bum, tras, hans zimmer.
Kao prvo, moras da proucavas orkestraciju i pisanje za orkestar, koje sekcije instrumenata prave koje teksture, koji se koriste za sta, tehnike sviranja, artikulacije, dinamicke nivoe.
Drugo, moras se potruditi da tvoji Vsti zvuce prirodno, ne smes da imas nota sa istim velociti-em, moras da znas kako se koji instrument svira i da emuliras to, realizam je sve.
Altiverb nije los, ono sto treba uraditi je da loadujes jedan Impulse Response (IR) recimo Vredenburg Leidsche Rijn Concert hall. E sad, ono sto ovaj plugin radi je da simulira reverberation i reflexije koje su snimljene u ovoj hali uz pomoc bele buke. Jedan matematicki logaritam sluzi da svaki zvuk koji ti pustis kroz njega zvuci kao da je u toj hali, efektivno, dobijas situaciju kao da si stavio zvucnike u tu halu. E sad, zajeban deo je sto moras da pannujes sve instrumente dobro uz pomoc tog plugina, a to moze da ti pojede procesor ako imas slabiju masinu. Za prosecan orkestralni rendering imaces bar 15-20 trackova, svaku instrumentalnu sekciju treba da postavis u virtuelnom prostoru onako kako bi ona bila postavljena na pravoj koncertnoj hali. Prve violine idu levo, druge violine iza njih, viole desno, bassevi i celli skroz desno, drveni duvaci sredina iza violina i viola, limeni duvaci iza njih, klavir levo pozadi, perkusije sredina i desno pozadi. To ti je neki standard. Naravno, iluziju dubine u mixu postizes tako sto instrumenti koji treba da budu vise pozadi dobiju vise reverba, oni koji su ispred, logicno, manje. Ali to ti je samo vrh ledenog brega, ima tu jos mnogo, mnogo stvari koje treba uzeti u obzir.
Kao prvo, moras da proucavas orkestraciju i pisanje za orkestar, koje sekcije instrumenata prave koje teksture, koji se koriste za sta, tehnike sviranja, artikulacije, dinamicke nivoe.
Drugo, moras se potruditi da tvoji Vsti zvuce prirodno, ne smes da imas nota sa istim velociti-em, moras da znas kako se koji instrument svira i da emuliras to, realizam je sve.
Altiverb nije los, ono sto treba uraditi je da loadujes jedan Impulse Response (IR) recimo Vredenburg Leidsche Rijn Concert hall. E sad, ono sto ovaj plugin radi je da simulira reverberation i reflexije koje su snimljene u ovoj hali uz pomoc bele buke. Jedan matematicki logaritam sluzi da svaki zvuk koji ti pustis kroz njega zvuci kao da je u toj hali, efektivno, dobijas situaciju kao da si stavio zvucnike u tu halu. E sad, zajeban deo je sto moras da pannujes sve instrumente dobro uz pomoc tog plugina, a to moze da ti pojede procesor ako imas slabiju masinu. Za prosecan orkestralni rendering imaces bar 15-20 trackova, svaku instrumentalnu sekciju treba da postavis u virtuelnom prostoru onako kako bi ona bila postavljena na pravoj koncertnoj hali. Prve violine idu levo, druge violine iza njih, viole desno, bassevi i celli skroz desno, drveni duvaci sredina iza violina i viola, limeni duvaci iza njih, klavir levo pozadi, perkusije sredina i desno pozadi. To ti je neki standard. Naravno, iluziju dubine u mixu postizes tako sto instrumenti koji treba da budu vise pozadi dobiju vise reverba, oni koji su ispred, logicno, manje. Ali to ti je samo vrh ledenog brega, ima tu jos mnogo, mnogo stvari koje treba uzeti u obzir.
dobro mi nisi rekao kao prvo da treba da kupim komp