Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Moderators: dejankuki, Trooper

Locked
Sava

Re: Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Post by Sava » 11 Jan 2008, 22:20

Niko nije rekao da je u Srbiji blues muzika većine. Srećom nije. Blues, jazz i klasika su muzike građanskog društva i to je istina makar nekoga i vređala.

Potpuna je budalaština i teško nepoznavanje scene reći da se samo skidaju rifovi sa dvd-ja! Ne kažem da toga nema, ali ima i dobre originalnosti. Iako se to meni lično ne sviđa eklantantan primer napisanog je ubacivanje motiva "moravac" u blues od strane Pere Joa. Ne mislite valjda da su u Americi svi koj sviraju blues originalni? Naravno da ne, ima dosta onih koji jednostavno vole da sviraju blues pa sviraju tuđe stvari i trude se da što više liče na original. Među našim blueserima ima mnogo autorske muzike pa i vrlo dobrih stvari. Poslednja dva albuma Zone B su praktično sa potpuno autorskom muzikom. Kada konzument shvati da je blues samo muzički izraz, a ne strogi obrazac koji slepo prati nekakav daleki izvor onda će i da shvati zašto je naša blues scena najjača u istočnoj Evropi i jedna od boljih u Evropi.

Da bi neko slušao blues i mogao o njemu da komentariše mora da sazri u muzičkom smislu. To posebno važi za jazz. Moram priznati da sam bio iznenađen kada sam pre par godina našao svoje kasete iz vremena kada sam još išao u srednju školu i našao mnogo bluesa među njima, Petera Greena, braće Winter i drugih. Naravno da o bluesu nisam razmišljao kao danas, tada je to jednostavno bila muzika koja mi se sviđala, a danas tačno znam i zašto mi se sviđa.

Kao što vidite nikome ne repliciram direktno jer su mi već dosadne isprazne diskusije, već želim da brojni mladi ljudi za koje znam da posećuju forum saznaju da se kod nas svira blues i to vrlo kvalitetan. Na početku sam napisao da je to muzika relativno malog broja ljudi (ipak na Voxstock nas dođe nekoliko hiljada), ali to su ljudi zaljubljeni u tu vrstu muzike i to važi kako za izvođače tako i za slušaoce. Kada se nešto radi iz i zbog ljubavi onda je to nešto najlepše i vrhunsko. Ali to znaju samo oni koji su ušli u taj svet...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Jan 2008, 23:01

Lepo Savo, dopadaju mi se neka razmišljanja ipak, reklo bi se da se sve svodi na "nama se dopada i šta sad" priču.
I to priču koja je tu i tamo začinjena sa "mora da se sazri u muzičkom smislu" stavovima.
Kao da sad treba neka naročita pamet da bi se ovaj domaći bluz dabome, apsolvirao..

Ja sam ipak želeo da podvučem ono što je OBJEKTIVNO za blues, a ne naš lični , subjektivni doživljaj.
Lični doživljaj uvek vuče na ono "o ukusima ne treba raspravljati" i "kolko ljudi tolko ćudi", ali to nas ovde ne zanima.

Mene je zanimalo da malo prodiskutujemo o tome šta blues JESTE odnosno, da li npr Šveđanin može da stvara flamenko kao Španac
da li Amerikanac može da stvara kolo kao Srbin i na kraju da li Srbin može da stvara blues kao Amerikanac.
Dakle Stvara, a ne samo Svira.
Simple as that.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 Jan 2008, 23:11

Ne moze da stvara isto kao taj drugi,ali moze na svoj nacin....

Sava

Post by Sava » 11 Jan 2008, 23:30

Boogie Woogie wrote: Mene je zanimalo da malo prodiskutujemo o tome šta blues JESTE odnosno, da li npr Šveđanin može da stvara flamenko kao Španac
da li Amerikanac može da stvara kolo kao Srbin i na kraju da li Srbin može da stvara blues kao Amerikanac.
Dakle Stvara, a ne samo Svira.
Simple as that.
Ili nisi pročitao ili nisi shvatio šta sam napisao.

Šveđanin i ne treba da svira flamenko kao Španac već kao Šveđanin i tada je originalan. Isto važi i za ostale koje si pomenuo. Uostalom to sam već napisao. Uzgred, Skandinavci se svrstavaju u najbolje izvođače jazza u svetu, a to znači da takvo mišljenje dele i Ameri.

I ponavljam se: ovde se blues i stvara, a ne samo svira. I to sam već napisao i dokumentovao.

Nemoj da se ljutiš, ali ovde prekidam diskusiju sa tobom na temu bluesa jer sam mišljenja da ovo nema nikakvog smisla, a da je tvoje poznavanje bluesa vrlo skromno i površno. Kada nisi ni čuo za Blues Company, stvarno... Ovakav razgovor predlažem da nastavimo uz piće u nekom lokalu, možda na nekoj blues svirci. Evo ti prilike već 18. januara kada će se u SKC dogoditi originalna blues svirka, dođi pa da se zapijemo ko ljudi :D .

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Jan 2008, 23:38

Guitar_thrill wrote:Ne moze da stvara isto kao taj drugi,ali moze na svoj nacin....
da, i tako imamo ono što je s jedne strane nešto što je pravi bluz i s druge, ono što je bluz na "neki njihov način"..

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Jan 2008, 23:42

Sava wrote: Ili nisi pročitao ili nisi shvatio šta sam napisao.

Šveđanin i ne treba da svira flamenko kao Španac već kao Šveđanin i tada je originalan. Isto važi i za ostale koje si pomenuo. Uostalom to sam već napisao. Uzgred, Skandinavci se svrstavaju u najbolje izvođače jazza u svetu, a to znači da takvo mišljenje dele i Ameri.

I ponavljam se: ovde se blues i stvara, a ne samo svira. I to sam već napisao i dokumentovao.

Nemoj da se ljutiš, ali ovde prekidam diskusiju sa tobom na temu bluesa jer sam mišljenja da ovo nema nikakvog smisla, a da je tvoje poznavanje bluesa vrlo skromno i površno. Kada nisi ni čuo za Blues Company, stvarno... Ovakav razgovor predlažem da nastavimo uz piće u nekom lokalu, možda na nekoj blues svirci. Evo ti prilike već 18. januara kada će se u SKC dogoditi originalna blues svirka, dođi pa da se zapijemo ko ljudi :D .
Taman posla da se ljutim Savo :)
Pa ovde smo da diskutujemo o nečemu što nam je svima lepo, a to je muzika. To što ja doživljavam ovako a ti ili drugi onako, nema veze.
E sad, ako je greh što nisam čuo za Blues Company a volim Rick-a Derringer-a ili Scott-a Henderson-a..valjda nije neoprostivo :wink:

oldfishermanblues
Mojo Priest

Post by oldfishermanblues » 16 Jan 2008, 20:36

Boogie Woogie wrote:k

- emocije ne poznaju boju kože? ajde da malo pustimo te fraze po strani.Hoćeš da kažeš da je krik nekog crnca (pa nek se on zove npr Walter Trout) i nekog belca (pa nek se on zove John Myall) isti? Da su ih mučile iste stvari? To što je svima na svetu "lepo" kad muzika svira, nema veze sa ovim o čemu pričamo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Trout
Image

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 16 Jan 2008, 21:21

Oldfisherman kako nam je ovo promaklo :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 17 Jan 2008, 09:55

hvala na ispravci :mrgreen:
zapravo sam imao na umu Clarence "Gatemouth" Brown 8)

Image

viden

Post by viden » 19 Jan 2008, 08:40

БУГИ pročitao sam sve što si napisao (a i ostali) i nikako mi nije jasno čemu tolika diskusija.
O muzici ne treba diskutovati (ama baš nimalo). Treba je slušati, stvarati, izvoditi.
U čemu je poenta ovolike diskusije?
Moraš shvatiti da ima JAKO muzikalnih ljudi (u svim nacijama) koji mogu da sviraju sve (ako im se hoće).
Ova tvoja teorija mi deluje kao nekakva teorija o genskoj predispoziciji i sposobnostima (tj. nesposobnostima).
I da...
Bluz se razvijao vremenom, postao planetarni fenomen i naravno dobio nove forme. Jedino treba prepoznati, a to se ne radi diskusijom nego slušanjem.
I potpuno sam ubeđen da ne bi (samo slušajući-bez slike) mogao da prepoznaš "autentičnog" bluzera od nekog ko to nije (po tebi) ako bi ti neki dobar poznavalac bluza odabrao snimke.
Naravno da i u bluzu ima foliranata i pozera (i loših muzičara) kao i svuda.
Ali tvoji su stavovi baš radikalni.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 19 Jan 2008, 18:29

Ok Videne, slažem se.
Jesam malo radikalan, ali možda je to zato jer ja u muzici tražim kreativnost, a ne kopiranje.
Stvaranje, a ne imitiranje.
Ideju, a ne puku tehniku.

viden

Post by viden » 19 Jan 2008, 19:09

E, sa tim bih se složio.
Ali i to "stvaranje" je relativna stvar. Na jednu muzičku kompoziciju (temu) kao STVARANJE može se podrazumevati i način (i dubina) interpretacije (mislim da bi se i ti složio s tim).
Tehnika je u interpretaciji (verovatno) najmanje važna stvar.
Ma bitno je "ući" u muziku, bez obzira o kojoj se vrsti radilo.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 19 Jan 2008, 23:20

pitanje je međutim koliko to "ulaženje" u muziku u stvari samo sledi tehničke zakonitosti, a koliko je moguće ući u "dušu" cele stvari.
Kad smo već kod "duše" zar nije interesantno da se kod naših muzičara nije toliko primio Soul.
Pitanje je i zašto..

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Jan 2008, 01:18

Boogie Woogie wrote: Kad smo već kod "duše" zar nije interesantno da se kod naših muzičara nije toliko primio Soul.
Pitanje je i zašto..

Zato sto nemamo dusu, imamo male ruke, manje prstiju, nemuzikalni smo i gluvi, ne pricamo engleski i treba nas poredjati i pobiti?
Ja sam jako protiv toga kad neko kaze da smo po bilo cemu bolji od bilo koga ali nismo ni toliko losiji jebote
Svi smo ljudi i svi smo ravnopravni

malisha
MF veteran

Post by malisha » 20 Jan 2008, 02:13

Hmmm. Poenta bluza i jeste da su se ljudi u sred svojih patnji zblizili kroz muziku i na taj nacin pokusavali da posalju poruku (generalno medju sobom) da im je lose. Dakle bili su u sranju i to su pokazivali.

Pa mi smo kolektivno bili u sranju vec poslednjih 20ak godina! Covece. To znaci, da ako ja krenem da placem i sviram bluz zato sto mi je cale bez posla 2 godinei jedva sastavljam kraj sa krajem, ja sam neiskren i plagijator zato sto nisam crnac sa Delte???

Muzika je globalni pojam a misljenje svako svojem vodi segregaciji i rasizmu.

Bluz trebaju da sviraju i Srbi i Mongoli i Eskimi. I Maori i Azerbejdzanci.

Locked