Spustanje stima i debljina zica.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Spustanje stima i debljina zica.
Jel to za hibride isto važi i za gitaru sa floyd-om (isto 25.5" skala)? Za D štim, naravno?
žice što deblje, štim što niži
to je to...
to je to...
Da, ako spustis stim, meni je jos gore sa floyd-om i devetkama razlika. Naravno moraces da setapujes floyd, mozda i vrat. Ja trenutno imam desetke i stim spusten za polustepen.Zoll wrote:Jel to za hibride isto važi i za gitaru sa floyd-om (isto 25.5" skala)? Za D štim, naravno?
Inace htedoh ovde da napomenem da se isplati nauciti raditi sva podesavanja na gitari, ustedecete sebi mnogo odlazaka na setup, drugo napravicete sebi setup kakav vam najvise odgovara za sviranje.
Da, meni je na toj gitari trenutno D# štim i 10-46 žice koristim, ali planiram da to spustim u D, pa me je zanimalo koja bi debljina žica bila najbolja. Dakle, ipak hibridi, a ne standardne 11ice, iako je reč o floyd-u?
A za setup znam, mora to svaki put kada se menja štim/debljina žica, kao i kotiranje (toniranje).
A za setup znam, mora to svaki put kada se menja štim/debljina žica, kao i kotiranje (toniranje).
meni je stim drop c, sa 12-54. 

Pa vidi jel ima neka hibrid 11-12 varijanta mislim da bi ti to onda leglo, malo ce ti biti utegnutije nize zice za ritam sviranje.
Od Ernie Ball npr. vidim da ima Beefy Slinky (11-54)
P.S. Predvidi varijantu da ces mozda morati da dodas jos opruga na floyd, ako nemas rezervu kupi, nemoj da stavis zice pa tek onda vidis da ti previse vuku floyd sa toliko opruga koliko sada imas.
Od Ernie Ball npr. vidim da ima Beefy Slinky (11-54)
P.S. Predvidi varijantu da ces mozda morati da dodas jos opruga na floyd, ako nemas rezervu kupi, nemoj da stavis zice pa tek onda vidis da ti previse vuku floyd sa toliko opruga koliko sada imas.
Last edited by Mrav on 11 Nov 2010, 19:47, edited 1 time in total.
da i ja mislim da ti treba nesto kao
11-54. ove dunlop zice sto sam ja uzeo imaju wounded g zicu (meni je to f), jako se tesko benduje, ali ove tanje sasvim fino. kao 10ke u E stimu.
11-54. ove dunlop zice sto sam ja uzeo imaju wounded g zicu (meni je to f), jako se tesko benduje, ali ove tanje sasvim fino. kao 10ke u E stimu.

Da, drugar je imao iskustva baš na floyd-u sa tim Beefy Slinky setom i vuklo mu je floyd, ako bih to stavljao morao bih da dodajem opruge sigurno.
Vidim da Ernie Ball ima i neke 10-52 set, jel bi to moglo da radi posao?
http://www.ernieball.com/products/categ ... 2-Red-pack
Mada, ne znam ima li ih kod nas uopšte...
Vidim da Ernie Ball ima i neke 10-52 set, jel bi to moglo da radi posao?
http://www.ernieball.com/products/categ ... 2-Red-pack
Mada, ne znam ima li ih kod nas uopšte...
Ja koristim taj set za drugu gitaru, za drop D, ako ides u D stim, bojim se da ce malo da ti bude labavo, inace ima ih da se nadju, kod marica obicno, a kupovao sam ih i u mitrosu povremeno.
- mislim_stvarno
Ja sam danas prestimovao gitaru u D std sa 10-54 setom i meni je to savrsena tenzija, ovo i 9-46 u e std. Ja sam jos davno rekao sebi, vise me nece videti standardni setovi zica. (previse tvrde tanke, a mlitave debele zice, ovo mi se cini mnogo bolje ujednacenim)
Naravno, sve je to stvar ukusa, pa meni za d ne treba deblje od 10-11 hibrida. Ti mozda hoces vise tenzije nego ja sada... Ja sam ranije mnogo gotivio vecu tenziju, pa sam koristio 10-52 u E-std stimu, i ljudi su mi se cudili sto su mi tako debele zice, i velika tenzija (jbg, covek drzi 8ice na squieru, i ja mu dam 10-11 hibride
)
Moras da probas da vidis da li ce ti odgovarati... Floyd ce se mozda u pocetku pobuniti, ali ko ga jebe, zategnes ga i boli te...

Naravno, sve je to stvar ukusa, pa meni za d ne treba deblje od 10-11 hibrida. Ti mozda hoces vise tenzije nego ja sada... Ja sam ranije mnogo gotivio vecu tenziju, pa sam koristio 10-52 u E-std stimu, i ljudi su mi se cudili sto su mi tako debele zice, i velika tenzija (jbg, covek drzi 8ice na squieru, i ja mu dam 10-11 hibride

Moras da probas da vidis da li ce ti odgovarati... Floyd ce se mozda u pocetku pobuniti, ali ko ga jebe, zategnes ga i boli te...

Ma nisam ni ja ljubitelj neke mnogo velike tenzije, zato i gledam šta bi mi najviše odgovaralo. Sad mi je gitara u D# sa 10-46 setom žica i tanje su malo tvrđe, ali deblje nekako kao da nemaju dovoljnu tenziju, posebno kod bržeg picking-a. Imao sam utisak da bi mi kod 11ica u D štimu bilo još gore, tanje još tvrđe a deblje sa još manje tenzije, mada možda i grešim. Zato sam pomenuo one 10-52. Mada, jbg, Michael Romeo svira 10-46 u D štimu, pitam se kakva je njemu tenzija. 

ja sam 56 cepao u drop d,moze i u e,mada jebena su to posla jer moze da ti iskrivi vrat,drugo ako dobro sviras i nije frka,ako si ono jos u usponu,nemoj,debelje zice dosta usporavaju ,bar mene,i presao sam na 54,i sada su ono pucka,moze sve, tenzija je ok
Ma sviram ja već dosta dugo, nije to problem, već jednostavno nisam ljubitelj tih jakih tenzija.
U svakom slučaju hvala svima za savete, znam šta mi je činiti kad se bude prelazilo na D štim!

U svakom slučaju hvala svima za savete, znam šta mi je činiti kad se bude prelazilo na D štim!

drop B, jedanaes'ke, radi posao, mada planiram da nabacim dvanaes'ke 

Na kojoj to skali svega ti?