Saveti za rukovanje i održavanje lampaških pojačala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti za rukovanje i održavanje lampaških pojačala
mene zanima jel' moguce umjesto 6L6 ubaciti KT88,tj. zanima me konkretno jel' moguce u bugeru 6260 ubaciti kt88 posto ona ima switch za el34 ili 6l6?ako moze,da kupujem onda bugeru pa da budzim.
pitanje je, zbog izlaznog trafoa samo. u svakom slucaju, izlazni trafo mozes zameniti za 50ak evra, cini mi se. i moras da rebiasujes, al u teoriji (i praksi sa gomilom pojacala, izmedju ostalih i ovih cija je bugera kopija) - nema problema. samo su izlazni trafo i njegova snaga i kvalitet u pitanju. vidi sa pecom (Hillybilly na forumu).
- Dersu Uzala
Moguce je. Obavezno b'moro (na svim pojacalima koja imaju ta 6L6/EL34 switch) da prebacis switch u EL-34 poziciju, nkako u 6L6. Ali ne vidim poantu. Koji zvuk ganjas? KT-88 je za vrlo specificne primene. Vrlo.umart wrote:mene zanima jel' moguce umjesto 6L6 ubaciti KT88,tj. zanima me konkretno jel' moguce u bugeru 6260 ubaciti kt88 posto ona ima switch za el34 ili 6l6?ako moze,da kupujem onda bugeru pa da budzim.

moje kt88 na ampegu su ostarile, nameravam uskoro da ih zamenim sa 6L6
pre nekoliko dana sam uhvati sebe u razmisljanu da ubacim kt99
jel imao neko takvu kombinaciju?
(bass amp)
pre nekoliko dana sam uhvati sebe u razmisljanu da ubacim kt99

jel imao neko takvu kombinaciju?
(bass amp)
dersu:
a ove jcm budzevine tipa 2203kk sa kt88,i slicni tripovi,imaju posebno podesen taj bias za kt88?laik sam za elektriku pojacala,pa ako te ne mrzi da mi pojasnis...
edit:
u sustini ja bi zelio preamp sa fiftija i poweramp sa kt88.nesto se tripujem da na svakom marshallu sa kt88 ton/tonovi nezavisno od kolicine gaina izlaze skroz.bar tako je bilo sa svakim marshallom sa kt88 kojeg sam slusao/svir'o,i nesto se utripovah da je zbog toga.e sad,meni se jako dopada zrno drajva na fiftiju,pa posto je bugera kopija fiftija,takodje se utripovah da ako uzmem taj preamp sa njega dobicu 80% tog zvuka a sa kt88 poweramp sekcijom imam moj dream tone.
nekako i na fiftiju i na mesi i englu i orange-u i na svemu sto probah (a jesam solidno,ne sad bas sve,ali podosta)ili se gusi sam ton pod gainom ili bar magli,a kako ne sviram samo kvintu vec se nesto preseravam sa nekim harmonijama stalno ovakva jasnoca samog tona mi bas treba,kao i poprilican gain.
eto,smorih,a ne znam jesam li ista pojasnio.
a ove jcm budzevine tipa 2203kk sa kt88,i slicni tripovi,imaju posebno podesen taj bias za kt88?laik sam za elektriku pojacala,pa ako te ne mrzi da mi pojasnis...

edit:
u sustini ja bi zelio preamp sa fiftija i poweramp sa kt88.nesto se tripujem da na svakom marshallu sa kt88 ton/tonovi nezavisno od kolicine gaina izlaze skroz.bar tako je bilo sa svakim marshallom sa kt88 kojeg sam slusao/svir'o,i nesto se utripovah da je zbog toga.e sad,meni se jako dopada zrno drajva na fiftiju,pa posto je bugera kopija fiftija,takodje se utripovah da ako uzmem taj preamp sa njega dobicu 80% tog zvuka a sa kt88 poweramp sekcijom imam moj dream tone.
nekako i na fiftiju i na mesi i englu i orange-u i na svemu sto probah (a jesam solidno,ne sad bas sve,ali podosta)ili se gusi sam ton pod gainom ili bar magli,a kako ne sviram samo kvintu vec se nesto preseravam sa nekim harmonijama stalno ovakva jasnoca samog tona mi bas treba,kao i poprilican gain.
- Dersu Uzala
Btw, svugde ovde gde sam pricao EL34, samo uredno zamenite sa EL84. Ja poblejavio javno. Taj switch je uvek 6L6/EL84. Nego ja samo kopipejstirao u mozgu tvoje pisanije. Ko Svaba tra-la-la. Mozak na ispasu. Sve ostalo stoji.
- Dersu Uzala
Kratak odgovor: Mesa Boogie. Bilo koji iz Mk serije, whatever. Rade malo drukcije, noviji su vise nadrukani i imaju obaska kanala. Ne samo to, nego imaju toliko switching audio kola, da tu imas prakticno od 3 do 16 predpojacala kombinovano sa 2 do 16 izlaznih pojacala, lupam. Ovi RoadKing su zestoko napravo. Tipa, ej aj sve sto smo ikad napravili za 35 godina da strpamo u jedno pojacalo, o Mojsije.umart wrote:dersu:
edit:
Dugacak Odgovor:
Otkako je sveta i veka, ljudi su experimentisali sa zvukom. Pojacanjem.
- Rocket Roll
Ma ne, dobro si rekao - 6L6 / EL34.Dersu Uzala wrote:Btw, svugde ovde gde sam pricao EL34, samo uredno zamenite sa EL84.
EL84 su one devetopinske, male, što idu u VOXa i daju od 5 do 10W po lampi. Novalna podnožja, maksimalna radna struja oko 300V.
dersu:
recti i triaxis sa marshallovim snagasom sa el34 nisu mi dali odgovor na to.jeste cist jedan ton,powerchord,ali nesto vise od toga opet muljavo,na ne bas suludom gainu.a ni gitare nisu bile toliko lose,da kazes da je do njih.mark doduse nijesam nikad probao,a kako stvari stoje,niti cu skorih dana,a kamoli da kupim.
nista,mora se dakle marshall zatezati.
recti i triaxis sa marshallovim snagasom sa el34 nisu mi dali odgovor na to.jeste cist jedan ton,powerchord,ali nesto vise od toga opet muljavo,na ne bas suludom gainu.a ni gitare nisu bile toliko lose,da kazes da je do njih.mark doduse nijesam nikad probao,a kako stvari stoje,niti cu skorih dana,a kamoli da kupim.
nista,mora se dakle marshall zatezati.

Probaj vise da se igras sa power sekcijom dok ne nadjes "sweet spot" za tvoje usi. Jako opterecen poweramp ce ti doneti dosta saturacije koja nekad moze da smeta. Znam tacno sta zelis da dobijes ali veruj mi, sa kilo gain-a to neces dobiti. Smanji gain, igraj se sa TS pedalama (ne mora Ibanez) i trazi taj sweet spot na power ampu. 6l6 bi trebao da je cistiji od el34 mada se meni crunch sa el34 vise dopada.
Svasta moze da se nauci twikujuci Revalver, zar ne

Svasta moze da se nauci twikujuci Revalver, zar ne

- Dersu Uzala
Mislis 9Г9?Rocket Roll wrote:Ma ne, dobro si rekao - 6L6 / EL34.Dersu Uzala wrote:Btw, svugde ovde gde sam pricao EL34, samo uredno zamenite sa EL84.
EL84 su one devetopinske, male, što idu u VOXa i daju od 5 do 10W po lampi. Novalna podnožja, maksimalna radna struja oko 300V.

Moracu da smanjim malo unos absinta. Pocelo da mi se brka sve u glavi. Kurcslus. Dobar izgovor ako krenem da pipkam nesto tudje.

- Dersu Uzala
Nego, jel dobijam ja te impulse, i kako to radi pitah? Skino sam SD trial. Koji VSt host ti koristis? Dobih neki Riffworks i Ableton uz Line6 pa ko velim, radi posao...Mislim, jel radi? Nisam instalirao Ableton.MUzzY wrote:Probaj vise da se igras sa power sekcijom dok ne nadjes "sweet spot" za tvoje usi. Jako opterecen poweramp ce ti doneti dosta saturacije koja nekad moze da smeta. Znam tacno sta zelis da dobijes ali veruj mi, sa kilo gain-a to neces dobiti. Smanji gain, igraj se sa TS pedalama (ne mora Ibanez) i trazi taj sweet spot na power ampu. 6l6 bi trebao da je cistiji od el34 mada se meni crunch sa el34 vise dopada.
Svasta moze da se nauci twikujuci Revalver, zar ne![]()
Ppostavih u onoj drugoj temi cika Dersu. 

- Dersu Uzala
Vido i pokupio i instaliro , hvala. Meni sve to zvuci isto sranje, onda krene neka sustanje, hiss, sistanje, pistanje kad ukljucim neki high-gain model u bilo kom softveru. Neprirodno i odvratno. Valjda ne znam da namestim te didjitalije. mada, ono, kontrole su mu isto nacrtane ko i na pravom uredjaju jel, ali dzaba. 

pa igraj se sa nivoima ulaza majku mu! Da malo shusti mora ali da pisti ne bi smeo nikako. Ako si stavio TS pre SD-a onda smanji izlaz na Ts-u, nemoj bre odma na prvu da odustajes. Mislim, ni jedan plug ti nece pomerati bubrege kao 2x12 da se rzumemo ali moze da zvuci jako, jako dobro.