Borko Mitic ili Bane Jelic

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply

Borko ili Bane?

Poll ended at 06 Dec 2010, 00:09

Borko
18
67%
Bane
9
33%

Total votes: 27

dweezil

Re: Borko Mitic ili Bane Jelic

Post by dweezil » 13 Nov 2010, 08:58

lijepo si ono napisao @Dersu, iskreno nisam znao da je bas takva situacija sa Borkom, ja reko covek je u Kanadi, valjda je nesto uspeo da uradi sa svim tim. A sta znam ne stajem ni na ciju stranu ali su mi Borko i Bane bili simpaticni u smislu da su pedstavnici tog nekog modernijeg fazona u gitaristici, koji mislim da je totalno falio u Srbiji, svi se i dalje seku na Vlatka i Tocka, sto je ono ...no comment.. bilo je tu krajem ejtiz i u najntiz josh ljudi koji su tako nesto novo pokushavali, iskreno zao mi je sto niko nije uspeo ...jbg Srbija

nemirkv

Post by nemirkv » 13 Nov 2010, 11:19

Meni je dovoljno kada sam video da klinci rade covere Borkovih pesama i kace na tjub... Pa vi vidite ko nije uspeo :XD:

Frostensen

Post by Frostensen » 13 Nov 2010, 18:03

Ma koliko glupo zvuchalo on se, po meni, ukopao onog momenta (sto ce reci na samom pochetku) kada je pocheo da se poziva na Malmstina i Bekera. Izesh ti njega kao umetnika i stvaraoca sa autorskim stavom kad mora da se vadi na druge (poznatije od sebe)... muchenik... Al' dobro.. kapiram da mora sebi da pravi reklamu kad ga niko vec nece. :facepalm:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 13 Nov 2010, 19:22

Bluesko wrote:Tece vino crveno
:bambi: :1:

Dushan S

Post by Dushan S » 13 Nov 2010, 20:33

Kad sam video lica sa ovog foruma tamo na fejsu, automatski sam pretpostavio da i ovde postoji tema o tome, hahaha, pogodio sam :lol:

Osetio sam potrebu da dodam nešto, a opet cela tema je mnogo ozbiljnija nego što izgleda i ne tiče se samo gitarista, nego generalno muzičara sa ovih prostora. Ako krenem da pišem, tu realno ima materijala za jedan ozbiljan članak za politikin kulturni dodatak, članak koji bi se bavio u suštini time kako se na muziku sviranje iste i odnos prema njoj odrazio naš balkanski temperament i percepcija muzike.

Prvo, ova cela priča nema heroje, nego su svi gubitnici na svoj način: Jedna od prideva koji krasi većinu muzičara sa ovih prostora, bar onih koji su uložili puno energije u sviranje i-ili muziku je "Nerealizovan". U suštini, ovaj sindrom imaju svi: Iako je vlatko možda najrealizovaniji od svih gitarista sa ovih prostora, čak i on s vremena na vreme ima neke čudne izjave, na koje sam naletao i ranije u intervjuima i koji su realno - samohvališući ili neodmereni. Ova izjava oko koje je sve počelo takođe nije najsrećnija: To što je FAKAT 99% neoklasičnih metal gitarista upravo ono što opisuju vlatkovi epiteti, to ne znači da on sam ima autoritet da izjavi to. Zato što postoji taj 1%, i zato što je izjava takva da ne saopštava stvari afirmativno - nije mu bilo dovoljno da kaže da će ono što će izvesti Milenković i on jeste nešto nesvakidašnje a ne šred neoklasični metal sa violinom, nego je morao da "podiže" sebe kroz kritiku nečeg drugog. To velike baje (sem par izuzetaka gde je ego ogroman)ne rade, i to ne rade ljudi koji su zadovoljni sobom i postignutim u životu. Tako da i pored kompletno infantilne reakcije Baneta i Borka, koje niko nije vukao za jezik da se sami naguze i upravo kroz svoju reakciju samoproglase za masturbatore na gitari (iako ih niko nije imenovao) i samim tim pokažu da se osećaju nerealizovani i frustrirani što nisu postigli i dobili ono što smatraju da zaslužuju, nego u stvari to isto radi i Vlatko. On možda ima objektivno viši status, veće znanje, veću širinu, ozbiljne pesme, ozbiljne hitove i rad iza sebe, ali i on radi istu stvar - upoređuje i govori da je on bolji u odnosu na nešto drugo.

Drugo cela priča, pa i naziv ove teme, zaobilaze to da je "koji je gitarista bolji" samo po sebi takođe pitanje koje čim je izgovoreno - pa u stvari čim ga neko pomisli, više govori o nerazumevanju materije onog ko ga pita i razmišlja o tome nego o gitaristima čija se imena pominju u rečenici. Gitara je samo jedan od instrumenata, mnogih koje je čovečanstvo stvorilo, a funkcija muzičara je da izvodi muziku i zabavlja ljude ili da komponuje muziku - koju će opet neko svirati i zabavljati ljude. ENTERTEJMENT. Poštovanje prema vrhunskom zanatu postoji. Ali zanat se prvenstveno gleda u funkciji dobijenog rezultata - a to su pesme koje su zaživele među ljudima, i to je perfomans koji emotivno može nekog da pokrene. Velika zanatska veština na instrumentu - je nešto što neki ljudi cene, a neke kulture (naša ne) veličaju bilo kakvo majstorstvo koje govori o velikoj predanosti majstora - bila u pitanju borilačka veština, aranžiranje cveća ili muzički instrument. Međutim - u slučaju Borka ili Baneta - čiji trud uložen u instrumente neki precenjuju ( jer ne razumeju da sviranje instrumenta ne može biti samo sebi svrha već da mora imati neki STVARAN muzički kontekst - što određeni instrumentali često nisu jer su samo platforma za iživljavanje a ne pesme) a neki potcenjuju (jer ne razumeju da to jeste trud i da to ipak treba jako ceniti) - sve je pogrešno skontano. Muzika je zaboravljena, a u prvom planu je neka vrsta samoisticanja, gde u umu nekog gitariste čak postoji nevidljiva hierarhija izvođača, kao neka vrsta sportske lige. Onaj koji je mnogo uložio u instrument zaboravlja da samo po sebi - to ne garantuje uspeh voljenost i popularnost, i da su muzičari tu da služe narodu i zabavljaju ga a ne obrnuto te konačno - da sviranje gitare još uvek jeste samo rock'n'roll a ne nešto što bi država trebalo da podržava kao da se radi o ekstremno važnom obliku kulture. U suštini, to je čitava legija nesrećnih i nezadovoljnih ljudi, na hiljade i hiljade onih koji ne samo u Srbiji nego i u inostranstvu ostavljaju svoje snimke po youtube-u i izdaju solo albume, i doživljavaju frust kako je neka "bezvredna" pop r'n'b ili kakva već muzika voljena i slušana a njih niko ne razume. Da li ste Rusty Cooley (valjda ga spelovah dobro) ili Bane ili Borko ne menja stvar. Vlatko nije voljen i cenjen zbog gitare već zbog "čuvam noć od budnih" ili "Kao kakao" ili zato što je "Jovano Jovanke" pesma voljena u narodu, a nekad imam utisak da to i sam on zaboravlja. Dakle PESMA pa tek onda muzičar koji bi morao biti u funkciji iste.

Na konto svega ovoga upoređivanje dvojce ljudi koji su radili puno a dobili malo - zasluženo ili nezasluženo je besmisleno. Ni Bane ni Borko se neće najesti leba od svog gitarizma, osim eventualno u kontekstu članstva u nekom bendu koji ima PESME.

Za kraj - naš balkanski mentalitet, sklonost da se mešamo u sve i sve o svemu znamo, da pametujemo i budemo preterano kritični a dajemo malo podrške je ono što se najviše odrazilo i na bendo stanje muzike kod nas. Umesto pesama tj sadržine - tu je prazan sud. Svi piju iz prazne čaše na kojoj piše "Viski" i vide da ih ne radi ali se samoubeđuju da ih je udarilo. Bitnije je da imamo nove reinkarnacije Riblje čorbe, Kerbera, ali Novotalasnih bendova, nego da neko radi nešto novo. Kad se radi o stranoj muzici - takođe zna se - bitna je forma. Nešto mora da liči na nešto već poznato sa čime ljudi mogu da identifikuju. To i nije nova tendencija, pa eto imamo Bane Vai-a, Borka Malmsteen-a, ali i bendove koji su stekli neko svoje koliko toliko ime jer rade nešto tako da je preslikano od "napolje" a zatim "balkanizovano". Možda im ni ne treba zamerati - jer je to u stvari jedini način da neko bude prihvaćen ovde - da liči na nešto već postojeće i poznato. Primetio sam da smo mi jedna od retkih zemalja u kojima je jako teško izgurati nešto novo, naročito u muzici, jer je "Novo" u stvari minus, negativna karakteristika. Niko ne želi novo, svi žele nešto staro, poznato provereno. Da li je to posledica svega kroz šta smo prošli kao narod - možda. Napolju je problem održati karijeru jer se stalno pojavljuju nova imena, svi dobijaju šansu za svojih 5 min slave. Kod nas je to najlakše, kad se jednom zakotrljaš i kad te ljudi prihvate, možeš do smrti da guraš - najteže je da počneš i da te bilo ko ozbiljno shvati.

Kao neki zaključak - mislim da je najcrnja tačka cele ove priče ono što upravo nije ničim pomenuto - neko ko valja. Srbija ili Ex-Yugoslavia nisu uspele da iznedre praktično NIŠTA što bi ostavilo dublji trag igde van naše zemlje, a izuzeci da neko kao Popovićka zarađuje hleb samo potvrđuju pravilo - ona nije bila vrednovana ovde dok nije otišla van zemlje, jer nama uvek neko drugi mora da hvali nešto da bi i mi to cenili - pada mi na pamet "Vrelo" koje niko nije šljivio dok nisu dobili nagradu napolju, i dok se Aralica nije potrudio oko njih a sad kako jbg, ne osvajaju valjda nove nagrade u inostranstvu, sad ih opet niko ne pominje. Mi svi imamo pregršt ružnih reči i osuda, negativnih primera i lica koja želimo da blatimo, a bilo čiji pokušaj da se nešto pohvali, kod ljudi izaziva alarm, teskobu i neobjašnjivu potrebu da to osude, omalovaže i pljunu. Ne moramo svi u hiru hvaliti i voleti iste stvari, ali ako nam se ne sviđa izvođač ili muzičar A možemo reći e pa ja volim više B. To je taj sindrom po kom umesto da se gleda kako se neko može pohvaliti, gleda se kako se ko može pljunuti, umesto da postoji afirmativni stav i pozitivno takmičenje, postoji želja da lice protivnika završi u prašini a da samo jedan ostane da stoji na nogama. Da li mi nemamo svetskih imena zato što baš ništa ovde ne valja? Ne - nego zato što ovde ne postoji niti društveni mehanizam niti dobra volja kod ljudi da se iko pogura u onome što radi - sve se svodi na individualne napore i individualne sposobnosti da se izgura priča - zato najuspešniji kod nas nisu oni koji imaju talenat - već oni koji imaju nesalomivu, iracionalnu volju da budu na TV-u, uprkos eventualnom neznanju i neumeću.

Konačno - na forumu nema teme "Šta vam je do jaja od ovih novih bendova u Srbiji" "Koji su dobri noviji mlađi gitaristi- basisti - bubnjari" itd ili sam bar ja propustio da vidim. Zanimljivije je gledati javno samoponižavanje nekoga ko se pogubio u višegodišnjim uzaludnim pokušajima da njegov gitaristički trud, kakvi god da su rezultati - bude poštovan, i smejati mu se, nego pričati o nečemu lepom. Jbg, zemlja Srbijica.

RadoslavZ

Post by RadoslavZ » 13 Nov 2010, 20:52

Konačno - na forumu nema teme "Šta vam je do jaja od ovih novih bendova u Srbiji" "Koji su dobri noviji mlađi gitaristi- basisti - bubnjari" itd ili sam bar ja propustio da vidim. Zanimljivije je gledati javno samoponižavanje nekoga ko se pogubio u višegodišnjim uzaludnim pokušajima da njegov gitaristički trud, kakvi god da su rezultati - bude poštovan, i smejati mu se, nego pričati o nečemu lepom. Jbg, zemlja Srbijica.
Lepo receno, samo mislim da bi te teme posle nekoliko dana izgledale isto kao ova - pljuvalo bi se po mladim muzicarima, ne bi nikoga hvalili.
Mene stvarno ne zanima sta ljudi misle o Borku i Banetu. Temu sam otvorio iz zezanja, jer sam znao kako ce drugovi forumasi da reaguju :D
A mozda i otvorim temu o mladim muzicarima...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Nov 2010, 21:05

Auuu, Dule, na fejsu si bio znatno koncizniji. :lol: :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Nov 2010, 21:08

Slazem se sa Dusanom... 99%.. svi smo mi zabavljaci...

Malo sturo, a opet presiroko sam rekao, al' nemam vremena da obrazlazem. No, u svakom slucaju :1: za Dusanov odgovor.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 13 Nov 2010, 21:08

+1 na Dusanov post :ziveli:

Sephiroth

Post by Sephiroth » 13 Nov 2010, 21:11

Bana sve neke udavace brane <<<-:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Nov 2010, 21:12

Sephiroth wrote:Bana sve neke udavace brane <<<-:
:1:

Ahahahahaa, i ja sam to primetio. I sad - kaze nije uspeo, nema uslova, sjebala ga Vlatkova masonska loza... idi begaj... :ziveli: :metal:

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Nov 2010, 21:32

Šta znači uspeti™?

Prodati se na zapad i zarađivati gomilu para?

dweezil

Post by dweezil » 13 Nov 2010, 21:59

evo ja moram da se slozim sa @Dushanom S, sve je lepo napisao, a meni je na fejsu najsmesnije bilo kako su brzo proradili kompleksi i ostalima iz "stare garde" gitarista koji su napad na Vlatka doziveli kao napad na njih same, i def je dosta ljudi tamo same sebe pokopalo izjavama :bambi:

i da Ana Popovic, nje sam se i ja setio dok se ovo sve deshavalo na fejsu, i skapirao sam da je ona ladno najuspesniji srpski rock muzicar, i drazesno je da je to zhena :bambi:

Dushan S

Post by Dushan S » 13 Nov 2010, 22:34

:ziveli: Kucanje pivcem svima - u stvari, trebalo je odmah prvo to da uradim i da pozdravim sve pošto nisam duže dolazio.
Auuu, Dule, na fejsu si bio znatno koncizniji.
:lol:
U stvari, nije me dovoljno dotaklo da puno pišem, za ovo što sam napisao ovde me nije inspirisalo ono na face-u već kad sam pročitao i ovu temu ovde nabrzaka, i povezao to sa još nekim drugim stvarima. Mislim - ceo taj trip biti neko ko je nerelizovan u onome što radi je jebena stvar. Čovek koji radi na nekom ovako poslu obično nije opterećen time da li je ne znam - poznat inženjer. Malo muzičara uspe, i to je specifična vrsta boli koju treba razumeti - ima tu i stvarno talentovanih i kvalitetnih ljudi koji nisu "prošli". Mislim, lakše je biti Satriani i biti super ultra kul opušten i skroman. Treba biti ne znam, Guthrie Govan i biti tako fin lik, iako nisi prepoznat i cenjen adekvatno.
Lepo receno, samo mislim da bi te teme posle nekoliko dana izgledale isto kao ova - pljuvalo bi se po mladim muzicarima, ne bi nikoga hvalili.
Mene stvarno ne zanima sta ljudi misle o Borku i Banetu. Temu sam otvorio iz zezanja, jer sam znao kako ce drugovi forumasi da reaguju
Pa u suštini na kraju se sve svodi na isto, ljudi su takvi kakvi jesu, i teško će se skoro promeniti.
i da Ana Popovic, nje sam se i ja setio dok se ovo sve deshavalo na fejsu, i skapirao sam da je ona ladno najuspesniji srpski rock muzicar, i drazesno je da je to zhena
Samo da te Đule ne čuje da si ovo rekao, tj dao joj tu titulu, srediće da Ani slome obe ruke! :mrgreen: :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Nov 2010, 22:38

Dushan S wrote:
Mene stvarno ne zanima sta ljudi misle o Borku i Banetu. Temu sam otvorio iz zezanja, jer sam znao kako ce drugovi forumasi da reaguju
Pa u suštini na kraju se sve svodi na isto, ljudi su takvi kakvi jesu, i teško će se skoro promeniti.
Zar se nisi ti recently sprdao sa domaćim mladim studentskim™ Hrčak™ bendovima, ili sam ja to istripovao?

Post Reply