BOSS CS3 ili MXR dyna comp ????

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

zrkrlk

Re: BOSS CS3 ili MXR dyna comp ????

Post by zrkrlk » 26 Nov 2010, 02:18

Baba Slim wrote:I, šta si iskombinovao i odlučio na kraju? :kokice:
Za sada sve stoji a boss cs3 je tu. Ocekujem svakog dana da mi stigne jos neka oprema pa da kompletiram pedalboard. Tada cu videti sta ce i kako raditi...Jako bih zeleo da sacuvam ton pojacala i samo to nadogradim - znas vec. Ispred pojacala cu imati najvise tri pedale pa cu videti kako ce pojacala raditi sa i bez pedala. Treba da mi stignu i kvalitetni kablovi pa da sve to isprobam i naravano javljam ti obavezno ishod.
Pitanje za tebe, a i za sve one koji procitaju i vide da mogu da odgovore:
Koja je sustinska prica oko true bypass-a ? Da li je u pitanju samo mehanicka stvar ( kako signal prolazi) ili nesto vise u smislu obrade signala? :?: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Nov 2010, 03:17

zrkrlk wrote:Koja je sustinska prica oko true bypass-a ? Da li je u pitanju samo mehanicka stvar ( kako signal prolazi) ili nesto vise u smislu obrade signala?
http://www.petecornish.co.uk/case_again ... ypass.html

Laički, i jedno i drugo je u pitanju. Postoji true bypass i buffered bypass. Kod true bypass-a je u pitanju samo mehanička stvar - signal skroz zaobilazi kolo pedale (input džek - switch - output džek), dok kod ovog drugog signal prolazi kroz buffer koji obrađuje signal pokušavajući da mu ništa ne uradi, ako to ima ikakvog smisla. :lol:

Evo, npr, kako izgleda ploča Tubescreamer-a kada se iz nje izvade elementi koji čine buffer: http://music-electronics-forum.com/atta ... od-9_3.jpg

Oba bypass-a imaju svoje dobre i loše strane,
Buffer:
- ako je dobar vraća svežinu (visoke) u gitarski signal koja se često gubi zbog dugih kablova i mnogo true bypass pedala.
- neki efekti (fuzz npr) ne trpe buffer ispred sebe, tj ne reaguju lepo na gitarski vol pot i dosta menjaju sam zvuk. Takođe ako je buffer loš - kvari zvuk kada je efekat u bypass-u .
True Bypass:
- kada su sve pedale (ma koliko ih bilo u lancu) true bypass i isključene, dolaziš na isto kao da između gitare i pojačala imaš samo poduži kabl. Što može da bude i dobro i loše. Loše zbog gubitka visokih, a dobro isto zbog toga. :mrgreen:

Feel free to experiment! :wink: :ziveli:

zrkrlk

Post by zrkrlk » 26 Nov 2010, 16:40

Hvala na pravom odgovoru, to je to sto me je zanimalo!! Ja zapravo imam dve pedale koje ce ici ispred pojacala sigurno i mozda treca - kompresor pedala zbog koje je ova tema i zapoceta. Ove dve koje su sigurne su xotic BB preamp i vox big bad wah. Za BB znam da ima true bypass a za wah nisam siguran..? Upravo mi se desavala prica koju lik na videu prica kada sam ranije povezivao saturator, time machine i wah. Svaka posebno nije kvarila signal ali cim ih spojim zajedno nastaje haos, totalno mutniji ton, mada to je bilo sa nekim skroz jeftinim kablovima. Sada ocekujem upravo George Ls i planet waves kablove i nadam se da kada povezem ove dve pedale njima da ce biti ok, i da deformacija nece biti primetna...Za neki dan znacu i javicu kakva je situacija !! :ziveli:
PS: Tu je jos jedna pedala koja koju imam i zelim je u lancu - ISP decimator g string koja ima dva prolaza i vezuje se i ispred i na loop pojacala. Ona sjajno odradjuje svoj posao ali videcu koliko ce da steti signalu, mada do sada nisam primetio da ona ima neki uticaj, sa njom sam skroz zadovoljan.

Post Reply