Cudan zvuk na Epi Les Paul-u

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Niksha

Cudan zvuk na Epi Les Paul-u

Post by Niksha » 04 Dec 2010, 04:42

Prvi put otvaram temu na ovom forumu, jer ne znam kako sam da resim problem.
U pitanju je Epiphone Les Paul Standard gitara, siguran sam da su na njoj bile 10-ke kad sam je kupio pre mesec dana. Njih sam skinuo i stavio Ernie Ball 9-42 jer sam na njih navikao. Odneo sam gitaru da se odradi komplet setup i kad sam je dobio nazad sve je bilo ok (vrat, intonacija, akcija itd), sem jedne stvari, kad odsviram na najtanjoj e ili H zici neki hammer on ili pull off zvuk pocinje da prsti, kao da sam okinuo dve zice, a ne jednu, kao da se mesaju jos neki zvukovi (overdrive ukljucen). Desava se u 99,9% slucajeva, a biva sve izrazenije kako se trose zice. E sad, kad odsviram tako neku notu i uhvatim desnom rukom vrat do glave gitare zvuk prestaje da prsti, cuje se samo ta nota koju sam okinuo. Na zicama koje su bile fabricke na njoj se to nije desavalo, imale su puniji zvuk, rekose mi da je jednostavno tako pravljena gitara i magneti da vriste na odredjenim notama. Ja cu definitivno vracati 10-ke nazad i navikavati se na njih ako cu tako da resim problem. :)
Ako neko ima neki savet dobro bi mi dosao, hvala unapred!

kwiss

Re: Cudan zvuk na Epi Les Paul-u

Post by kwiss » 04 Dec 2010, 11:27

Smanji visoke ili gain na pedali :D

Niksha

Post by Niksha » 04 Dec 2010, 12:59

Koliko god da smanjim gain opet se cuje, ali manje. I kad utaknem direktno u pojacalo i tamo ukljucim distorziju sa gainom 4/10, opet isto. Izrazenije je na bridge magnetu. :(

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 04 Dec 2010, 13:27

a da mozda ne zakaca pragove negdje ?

Stanko

Post by Stanko » 04 Dec 2010, 14:03

I meni padose na pamet pragovi, a mozda samo nove zice zvone vise nego sto si navikao? Plus ako su magneti jaki... :)
Ja kad tek stavim ddario, prvih dan-dva ima meni nesnosan twang
ziveo erni!

istiqrac

Post by istiqrac » 04 Dec 2010, 15:19

Il ti je majstor previse odvrnuo sipku u vratu pa ona zvoni, ili prenisko zice pa udaraju u pragove. Ako ti devetke odgovaraju ne menjaj debljinu zbog toga nego trazi nekog normalnog da ti sredi problem. Sa desetkama ces svakako dobiti puniji ton. Dal ti se to sto si opisao cuje i bez pojacala? Ako se ne cuje onda sve ovo sto sam napisao pada u vodu :D

Niksha

Post by Niksha » 04 Dec 2010, 15:41

Ne kaci pragove, to sam siguran, cak sam i ja podigao da vidim ima li razlike, ali nista se ne menja. Taj zvuk se cuje i kad gitara nije prikljucena, znaci da def dolazi iz nje, cuje se i na clean-u, a na overdrive-u je nepodnosljiv. I meni je sumnjiv truss rod, kao da je previse opustena. Jel imate nekoga koga mozete da preporucite da to moze da pogleda, ili neko od vas, nije mi problem da donesem gitaru? :)

MUzzY

Post by MUzzY » 04 Dec 2010, 16:22

Bio si onaj dan u Maricu, zar ne? :)

Enivej. Prosto, nesto ti u gitari rezonuje na ta 2 tona tj. te dve frekfencije. Neki instrumenti imaju manje drugi vise izrazen taj problem. Kod tebe se zaista cuje ali nije do pragova i nije do magneta. Moguce da konkretno taj komplet zica ima neki zajeb. Probaj da vratis .10 set pa uporedi. Wolf tonovi su cudo. Moje cello ima 3 jako nezgodna recimo...

Niksha

Post by Niksha » 04 Dec 2010, 16:51

@muzzy
Jeste, taj sam :D
Probacu def sa .10 jer mi se na njima apsolutno nista od toga nije culo. Definitivno iritira kad je solaza u pitanju, bas moram da pazim kako da okinem notu da se ne zacuje to.
Hvala svima na savetima, kad probam 10-ke, javljam ima li promene ;)

Mrav

Post by Mrav » 05 Dec 2010, 09:42

Stavi desetke, samo je pitanje navike, meni su sada devetke na toj skali kao paučina, teže kontrolišem trzalicu jer mi "beže", i sviram desetke (i jače) bez napora. Ako redovno sviraš gitaru to ne bi trebalo da ti bude ikakav problem. Ustvari ja i na 25.5" skali imam 10-ke i odgovara mi.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Dec 2010, 10:53

Ma da, pa na kratkoj skali možeš najkomotnije i .011 da staviš, i neće to biti tvrdo. Taman ćeš imati bolju kontrolu kod bendinga. Šta više, ja sam se i na dugoj skali ustalio sa .011 i to uopšte nije posebno tvrdo.

Naravno, najbitnije je šta tebi leži, ali takođe valja misliti i o tome šta je proizvođač zamislio. Koliko je meni poznato, LP je zamišljen da se svira sa žicama ne tanjim od .010. Može biti da ćeš uspeti da sve udesiš i sa .009 žicama, ali to takođe može da bude i najobičnija cimačina bez rezultata.

Niksha

Post by Niksha » 05 Dec 2010, 12:02

Sviram gitaru skoro svaki dan, tako da ocekujem da cu za mesec i kusur dana da se priviknem na .10 bez problema. I istina je da LP def nije gitara za zice tanje od tih.
Ispade bez veze sto stavih 9-ke, nadam se da ce problem nestati cim promenim zice i uradim setup :) Hvala jos jednom na savetima!

Post Reply