Sve o Ibanez gitarama - RG, S, JS, JEM, prestige itd....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Mrav

Re: Sve o Ibanez gitarama - RG, S, JS, JEM, prestige itd....

Post by Mrav » 02 Dec 2010, 12:12

Sto rekao jednom Lenny Cravitz, kad sviraš rok, moraš da praviš facu kao da mirišeš govno :XD:

Skroz dobra svirka, sviđa mi se kako svira iz akorda sve.. a ovaj Ibanez deluje opasno :ziveli:

inače jako mi se sviđa:

http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-PGMFRM1

samo je cena preeeterana :(

Joey Sartiani

Post by Joey Sartiani » 02 Dec 2010, 15:48

Mrav wrote:Zanimljiva tema, svakako gitare koje zaslužuju pažnju. Ja sam (još uvek ponosni :ziveli: ) vlasnik jednog RG1570. To mu dodje gitara koja je među jeftinijima iz prestige serije (made in japan ^^ ).

Ono što me je privuklo gitari je izrada i kvalitet iste. Ono što je odmah primetna mana, jesu magneti, ali kako vidim stvari, i jeste se namerno islo u ibanezu na to da se u nju kao najjeftinijeg predstavnika serije stave blend generički magneti, i da se time ne diže znatno cena, obzirom da ce svako želeti da stavi magnete u nju po svom ukusu.

Hvala na opisu gitare.....Vidim dosta se vrti po oglasima....Zasto? Jel ima neku manu pa bi svi da se ratosiljaju nje ili sta.....

HSH je jedna od najversatilnijih kombinacija po meni i zato je verovatno i izabrana za all around model koji iako je mnogi vide kao gitaru za heavy svirku, može dobro da se prilagodi različitim žanrovima, i gitara je izuzetno udobna i svirljiva. Ono što sam primetio kod konkretno RG serije, jeste da je pravljena po svemu sudeći za malo više ljude sa poželjno malo većim šakama. Znači leži Vai-ju, Paul Gilbert-u, meni, ali manje sigurno malom Satrianiju :P mada je uspešno sviraju i manji ljudi, ali telo definitivno leži više malo krakatijim ljudima po meni (ne mora ekstremno).

Pih majku mu, kazes pravljena za vece ljude, a ja sam bas manji i imam bas male sake..... :grummel_2: :grummel_2: :x
Kad ce nesto i za nas da naprvae majku mu, a da nije Ibanez mikro serija koja je za decu :XD:

Ja sam svoju do sada imao priliku da uporedim sa dosta različitih gitara i sada, pogotovu sa zamenom magneta koju sam napravio (Air Norton, virtual vintage 54, Norton) po meni se odlično nosi i sa dosta skupljim gitarama. Probao sam npr Music Man petrucci model, i ona je po meni za jednu nijansu finija u izradi (npr. 10%) dok je razlika u ceni oko 1:2 sa sve magnetima koje sam ubacio u RG-a.

Pre par dana je bio ortak kod mene sa Music Man-om Luke (steve lukather aktivni magneti H-S-S), i poredili smo zvuk na istom setapu i složili se da moj Ibanez finije zvuči :ziveli: . Takođe meni taj Luke nije legao za sviranje nešto posebno (dok mi je Petrucci model delovao dosta finije).

Odlicna poredjenja, svaka cast i hvala na informaciji

Ono što ne mogu da izbegnem da kažem je da Ibanez bez obzira na cenovni rang, poredeći sa ostalim gitarama na tržištu zadržava dosta visok kvalitet izrade, sa po meni manje loših primeraka ili škarta nego većina konkurenata. O prestige i ostalim visokim serijama ne treba ni raspravljati, izgleda da na neki način japanci prenose svoju filozofiju kvaliteta i na Ibanez gitare, te mi nije teško da poredim svog RG-a sa fino izrađenom katanom :mrgreen:

Hm, obozavam i japanske Ibanez gitare a i katane!!!!!! :P

Sve što sam do sada od ibaneza probao bilo mi je veoma dobro, počevši od npr. GAX30 koju sam često ovde preporučivao za početnike (naspram kupi fender, kupi yamahu automatskim reply većine user-a) i za gitaru koja toliko košta pruža više nego dovoljno (za razliku od najjeftinijih squier-a npr.), lep svirljiv vrat (kvalitet drveta naravno se vidi da je osetno lošiji od skupljih serija, ali ipak gitara jako malo košta), magneti koji "mogu da prođu" za razliku od singlova jeftinih squier-a koji po meni nisu ni za ......
Evo npr. sada je buraz uzeo ART120 koja po dosta niskoj ceni nudi bolju svirljivost, a može se raspravljati i o tonu od dosta skupljih Epiphone-a.

Uglavnom ne mogu da se setim nekog ibaneza koji sam uzeo u ruke da mogu da kažem da je u tom cenovnom rangu (pa i dosta skupljem) loša gitara, loš primerak i sl.

Meni se tako ucinio rg350, a posebno rg370...Posle rg370 sam uzeo u ruke nekog drndavog skvajera od 18 000 i ne mozes da verujes on mi je delovao 200 puta bolje u svim segmentima!!!!

I da, iako imam RG-a, ne volim kad mi neko priča "to je gitara samo za metal", "fender ovo ono" :mrgreen: . Mislim da jako mnogo toga zavisi od izbora magneta, setapa i primene, ja sam siguran da kada ne bi znali ljudi šta je na snimku, mnogi koji tako pričaju, sa mnogim tonovima koje mogu da postignem, ne bi nikad pomislili da je u pitanju Ibanez, još manje RG.

Naravno - SVAKA CAST ZA KOMENTAR.....Meni bas i treba zato Ibanez, da sviram nesto drugo a ne Dz Dz Dz floyd wooow Dz Dz Dz floyd wooooow......

Uostalom, sada Jackson više važi za metalsku gitaru nego Ibanez.

Toliko za sada, nadam se da će tema zaživeti, jer ima mnogo o čemu bi se moglo raspravljati, razni modeli, snimci, video, endorseri ..... :ziveli:

Naravno, ako ne onda cemo bar ti i ja ovde pisati!!!!!! Jedva cekam klipove, snimke, slike i sl. da neko postavi a i ja da postavim kad imam vremena...

P.S. S serija mi je mrak, možda jednog dana dodjem do jedne :bambi:
Svi kazu da je S serija preodlicna....

Pozdrav ii hvala na komentarima i utiscima, nastavi u ovom stilu ::ranting:: :ziveli:

Joey Sartiani

Post by Joey Sartiani » 02 Dec 2010, 15:51

Dersu Uzala wrote:My brother from another mother (da ne kazem najbolji drugar i cimer jedno vreme) i ja smo imali brdo Jebanjeza, ali ovo je bio jedan od ponajboljnih. Trip je gitara, a ortak je pazario od Reba licno. Ovu sa spota. Istovremeno je kupio i neku opicenu WRB-3 ili tako nesto. Obe su sad kolekcionarske gitare, a on seljak prodao u Rusiji to pre 15-tak godina.

Shred, sudeci po tome kakve face pravi, more biti sa fiilingom. :ziveli:

Hm po izgledau gitare nisam hteo da kliknem na klip reko ovo je nesto Dz Dz Dz krljanje.....Ali kad sam pustio bas sam se iznenadio - ZVUK JE PREEEELEP....E bas zbog ovoga se meni svidja zvuk Ibaneza....Bas ovakav zvuk volim kad ima Ibanez....Nije Fenderovski vintage, a nije ni neki ultra high gain modern Dz Dz Dz koji ne lici ni na sta, nego bas onako kako treba....bar za mene 8)

Mrav

Post by Mrav » 02 Dec 2010, 16:31

Joey Sartiani wrote: Hm po izgledau gitare nisam hteo da kliknem na klip reko ovo je nesto Dz Dz Dz krljanje.....Ali kad sam pustio bas sam se iznenadio - ZVUK JE PREEEELEP....E bas zbog ovoga se meni svidja zvuk Ibaneza....Bas ovakav zvuk volim kad ima Ibanez....Nije Fenderovski vintage, a nije ni neki ultra high gain modern Dz Dz Dz koji ne lici ni na sta, nego bas onako kako treba....bar za mene 8)
Da i ja ne smatram ibaneze za prenapucane gitare (većina modela-kombinacija) već onako, po meri. Inače naišao sam na kraju klipa jednog gde priča za tu gitaru, kombinacija drveta je neka specifična, top je Koa, telo mahagoni, a fretboard od nekog predrkanog brazilskog hardwood-a što mu u kombinaciji daje ovakav ton :P

i hvala, nastaviću ako budem imao šta da pišem, kao što sam rekao zanimljiva tema :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 03 Dec 2010, 00:10

Joey Sartiani wrote:

Hm po izgledau gitare nisam hteo da kliknem na klip reko ovo je nesto Dz Dz Dz krljanje.....Ali kad sam pustio bas sam se iznenadio - ZVUK JE PREEEELEP....E bas zbog ovoga se meni svidja zvuk Ibaneza....Bas ovakav zvuk volim kad ima Ibanez....Nije Fenderovski vintage, a nije ni neki ultra high gain modern Dz Dz Dz koji ne lici ni na sta, nego bas onako kako treba....bar za mene 8)
Nije to zvuk "ibaneza" vec emg-a. Ibanez ima interesantne instrumente, vrlo svirljive ali mimikuju zuvk. Nikad ne bih mogao slepim testom da ih prepoznam. Al' ko sto Kristian rece u nekom topicu to je jedina firma trentno koja bukvalno ima za SVAKOGA ponesto.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Dec 2010, 00:16

U stvari to je tadasnji signicr saund Reb Bica Bozjeg. :kokice:

MUzzY

Post by MUzzY » 03 Dec 2010, 00:17

Nisam ni sumnjao da ces objasniti :mrgreen:

Mrav

Post by Mrav » 03 Dec 2010, 00:26

MUzzY wrote:
Joey Sartiani wrote:

Nije to zvuk "ibaneza" vec emg-a. Ibanez ima interesantne instrumente, vrlo svirljive ali mimikuju zuvk. Nikad ne bih mogao slepim testom da ih prepoznam. Al' ko sto Kristian rece u nekom topicu to je jedina firma trentno koja bukvalno ima za SVAKOGA ponesto.
Ma zvuk Ibaneza je do jaja i tačka, kažem skoro sam poredio sa Music Man Luke koji ima aktivne magnete, i ibanez ga tuče :twisted:

A to za zvuk, pa osim za klasičan Les Paul, klasičan Stratocaster, klasičan Telekaster i još par gitara, danas je skoro nemoguće pogoditi slepim testom o čemu se radi, već sam rekao za moju bi neko na slušanje teže provalio da je Ibanez. Mislim da se ne može reći da postoji nekakav "Ibanez signature zvuk" što i nije loše samo po sebi. Teško da ćete slepim testom reći ovo je BC Rich, ili ovo je Washburn ili Shechter ili Peavey.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Dec 2010, 00:28

MUzzY wrote:Nisam ni sumnjao da ces objasniti :mrgreen:
:mrgreen: .

Jasno, pa ne ide to direkt iz EMG-ja na traku. Ima tu iha ha makina (nesto) izmedzu. :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 03 Dec 2010, 01:18

To ne ide ali artikulisani tonovi, jasna definicija tonova ... to jeste EMG :) A, da i sterilnost :mrgreen:

MUzzY

Post by MUzzY » 03 Dec 2010, 01:20

Kako ga je tukao? Karateom ili Dziudzicom? Ili mozda street fighter stil? :mrgreen: Moze samo da ti vise odgovara pod prstima. MM Luke je mnogo ozbiljan instrument. Pre ce biti da ti EMG ne odgovara.

Mrav

Post by Mrav » 03 Dec 2010, 09:01

MUzzY wrote:Kako ga je tukao? Karateom ili Dziudzicom? Ili mozda street fighter stil? :mrgreen: Moze samo da ti vise odgovara pod prstima. MM Luke je mnogo ozbiljan instrument. Pre ce biti da ti EMG ne odgovara.
I pod rukom mi se nesto nije dojmio, napisao sam ranije da mi je Petrucci model mnooogo bolje legao.

Nisu "loši" ti emg, samo mi nešto ta kombinacija nije zvučala najsrećnije, a valjda sam očekivao više od takve gitare.

Tako da je na kraju pobeda usledila u tai či stilu :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 Dec 2010, 14:17

Imao dva Ibaneza, prvo SA260 i sluzhila me je sjajno to je odlichan instrument za svakog gitaristu koji pochinje, HSS konfiguracija, lep izbor drveta, super probija kroz mix, za te pare, skroz tvrdim da bolje ne mozhe da se pazari [tj ne znam koliko sada koshta, ali tada je bila totalni best buy], medjutim, s obirom da sam tad bio u bendu koji je voleo da zaprzhi s vremena na vreme, odluchio sam da je zamenim i doplatim za Ibanez SZ520, shto je PRS-olika gitara, uzhasno basovitog i velikog tona, neverovatan neverovatan sustain.

Onda sam se igrao malo sa zamenom magneta, ubacio kombinaciju Paf Pro [neck] i Norton [bridge], a kada je gitarista iz benda uzeo PRS SE [shit edition] i kada sam probao uporedo moj ubedljivi masivni ibanez sa dimarzio biranim magnetima, i njegov stock PRS SE na mom pedal chain-u, PRS je oduvao Ibaneza. Toliko sam se smorio da sam je instant prodao. Nakon toga sam kupio Gibson SG Standard i raskrstio jednom zauvek da ipak srce vishe vuche na vintidzhicu, i chrome poklopljene dokazane magnete koje je greota menjati :)

Zakljuchak, Ibanez su odlichne gitare, ja u sushtini i dalje imam poshtovanje prema toj firmi, ali to su tanke, neubedljive gitare, bez svog signature tona [shto i nije loshe ako se koristi veliki broj pedala ili pak procesor, dok ton prodje kroz sve pa izadje iz pojachala i svejedno je kakav je pochetni ton..], mada je chini mi se sa Ibanezom kao i sa Yamahom, svaki evro koji dash za gitaru se vidi, tako je nekako to poredjano po cenovnim razredima.
Lichno nikada nisam probao nijedan prestige model, ali sam dosta njih slushao uzhivo ili na nekim probama bendova gde su mi pojachala kroz koje su prestizhi svirani cepala direktno u facu i jbg, nisam bio odushevljen. Slichno bih mogao da kazhem za Jem modele.
Nekako imam utisak da kod Ibaneza shto vishe platish to vishe vidish za shta si dao pare, lepsha je izrada, sigurniji je tremolo, magneti su ovi ili oni, ali kao da ta drveta koja biraju su potpuno sranje, i ne nameravaju da menjaju shumu koju seku haha.
Njihove Archtop gitare nisam probao, voleo bih, ali nisam te ne mogu da izvuchem zakljuchak. U stvari jesam, iz nizhe ArtCore proizvodne linije i nisam bio odushevljen.

Jedini Ibanez koji bih danas voleo da posedujem je

Image

, to je stvarno supe gitara, sa super 58 pickupima, izuzetan zvuk i divna izrada. Skoro sam je probao u mix music-u i dalje bih svakome preporuchio tu gitricu. Kapiram da i njih ima vishe modela, ovaj sa slike je neki vintage, ali me je odushevio i primerak koji sam pobao u prodavnici, odlichna gitara.

kwiss

Post by kwiss » 04 Dec 2010, 15:07

Cortex-Ta gitara je artist iz 80"sa aktivnom elektronikom.Moj drug je imao i pre neku godinu je prodao Dzindzeru,sjajan ton a težina oko 5kg

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 Dec 2010, 16:36

Znachi, mogu misliti kakvi su ti stariji primerci, ovaj ganz nov shto sam ja probao je bio neverovatan.
Ali ne veujem bre da je aktivna elektronika u pitanju, to su ti neki super 58, 80, 57 magneti ne secam se vishe, i ima one selectore za serijsku/paralelnu vezu, coil splitting, al nebitno to, sam zvuk u full humbucking modu je neverovatno definisan i kremast, i svetao uh bash svetla gitara, shto je chudno s obziom na to koja je konfiguracija drveta, aaa sad me udari GAS za tom gitarom bezhte bre..

http://www.noahjames.com/vintagepage/srtist.html

Prilichno sam siguran da je to najbolji model Ibaneza ikada napravljen. Mislim da je chak i Pat Metheny svirao prve Artiste kad su se pojavili.

Post Reply