Kobilica
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Kobilica
Uzeo sam da sredim neku akusticnu bilo mi je zao da je gledam onako sjebanu, zavrsio sam skoro 80% posla zalepio je, stavio nove civije, prefarbo sad treba da radim plamen u airbrash-u ali me najvise zeza kobilica jel zna neko kako mogu da napravim ili da iskoristim neku drugu. Gledo sam u radnjama muzicke opreme ali sam samo naso civije 

Re: Kobilica
Kako
jel ima neki savet tj nacrt

ja jos nisam sreo kod nas da se kupi posebno te ti je jedino resenje da pravis drugu, a opcije su ti da nadjes neku ober staru gitaru pa sa nje skines ili pravis novu, e sad ako pravis novu u obzir dolaze samo tvrdo drvo i obicno za akustare ide razni ebony i razni rosewood-i a moze i domaca rastinja kao sto su sljiva, orah tresnja cak i bukva je odlicna samo da je prefarbas(mnogo je bre ruzno svetla kobilica na prednjoj ploci).
sto se tice izrade,potreban ti je komad tog nekog pomenutog drveta sa dimenzijama debljine oko 10-12mm sirine 40mm i duzine 180mm.
prvo sto treba da uradis je da iskopas kanal za kosku dubine oko 4mm i sirine 3mm a duzinu kanala sam odredi na osnovu zeljenog rastojanja zica na kobilici e sad nailaze problemi sto neznam kakva je bila prethodna kobilica da li sa pinovima ili sa veznim blokom ako je sa pinovima onda nakon kanala izbusis rupe za pinove (podrazumeva se da ces kupiti pinove i izmeriti debljinu istih da bi izbusio odgovarajucu rupe koje ce naravno biti u zeljenom razmaku zica ) a ako je most sa veznim blokom to mi je malo tesko pismeno da objasnjavam sta da radis(iskopiraj kao sa klasicnih gitara)
a okolni oblik .... e pa tu si mozes dati malo maste na volju...
poz...
sto se tice izrade,potreban ti je komad tog nekog pomenutog drveta sa dimenzijama debljine oko 10-12mm sirine 40mm i duzine 180mm.
prvo sto treba da uradis je da iskopas kanal za kosku dubine oko 4mm i sirine 3mm a duzinu kanala sam odredi na osnovu zeljenog rastojanja zica na kobilici e sad nailaze problemi sto neznam kakva je bila prethodna kobilica da li sa pinovima ili sa veznim blokom ako je sa pinovima onda nakon kanala izbusis rupe za pinove (podrazumeva se da ces kupiti pinove i izmeriti debljinu istih da bi izbusio odgovarajucu rupe koje ce naravno biti u zeljenom razmaku zica ) a ako je most sa veznim blokom to mi je malo tesko pismeno da objasnjavam sta da radis(iskopiraj kao sa klasicnih gitara)
a okolni oblik .... e pa tu si mozes dati malo maste na volju...
poz...
Hvala druze
samo jos jedno pitanje gde mogu da nadjem kosku i dal mogu nesto drugo da stavim umesto nje

Uzmeš goveđu kost iz mesare, lepo je skuvaš, osušiš i ukrojiš na potrebne dimenzije. Inače jeftinije gitare koriste i plastične kobilice (mada sam viđao plastiku i na jako skupim gitarama
)

da , da Nikola ti je dobro odgovorio mislim da imas kupit te plasticne ok 200din u shopovima
Kako je fiksirana ta kobilica na klasicnoj gitari? Ja imam jednu koja se prilicno odvojila od prednje ploce, pa bih mogao to da sredim ako ne zahteva narocitu graditeljsku vestinu. Gde i koje civije da uzmem? Trebaju mi one vezane po 3 u red.
Civije sam uzeo gde i zice a kobilicu sam napravio zatutkaliso i usrafio 

USRAFIO ???buRago wrote:Civije sam uzeo gde i zice a kobilicu sam napravio zatutkaliso i usrafio
fric wrote:USRAFIO ???buRago wrote:Civije sam uzeo gde i zice a kobilicu sam napravio zatutkaliso i usrafio
brate ja sam iz Kragujevca (svi smo bezobrazno nepismeni