Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Axe FX

Post by guv'nor » 07 Jan 2011, 14:08

MUzzY wrote: Imati jedno do jaja pojacalo ... je super ako imas 1 bend, potpuno izgradjen i prepoznatljiv stil i ime pa te boli ona stvar da se prilagodjavas muzici. Obicno su takvi muzicari totalni debili al' ajde...
Matoraaaaane, zašto ovo? :cry:
Pa to isto može da se primeni na bilo kog umetnika: slikara, vajara, pesnika, pisca, Playboy fotografa... :mrgreen:
I za jedno i za drugo treba ogroman rad i talenat, strašno je mali broj ljudi koji su vrhunski hired gun-ovi i studijski svirači koji mogu da ti isprosipaju šta god ti duša ište, a isto je toliko mali broj likova koji su uspeli da uz pomoć jednog pojačala i gitare od sebe, svog tona i ideje naprave svetski poznate i priznate institucije. U oba slučaja su jednocifreni brojevi takvih likova u pitanju, worldwide, i ne bih ja tu nikoga stavljao ispod ili iznad u bilo kom aspektu ove priče.

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Jan 2011, 14:23

Tako je ali poslusaj kada ti muzicari saradjuju sa drugima koliko brinu o tome i sta sviraju i kako zvuce ;) U tome je razlika izmedju velikih i nadobudnih.

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Jan 2011, 14:27

dweezil wrote:ja mislim da je osnovana fora u tome da su hteli da naprave nesto sto ce biti user friendly-je od gomile pojachala a ispalo je obratno.
MUzzY wrote: A ti svrati do warmup soba jakih gitarista pa pogledaj sta stoji kao sprava za usviravanje...
@Muzzy plasim se da se samo na tome i ne zavrsi prica, sprava za warm up i zezanje
Osnovna fora je u tome da su hteli da naprave najbolji amp sim i u tome su uspeli a takva sprava mora biti kompleksna i skupa.

Kada uslovi dozviljavaju onda se opanji pravi amp i uziva. Ne moze uvek tako. Mislim... mozemo ovako u nedogled. Ja vam iz nekog svog iskustva pricam da su ovakve sprave itekako pozeljne i da vrede svaku paru ako zvuce dobro. Nebitno da li ces je koristi live, za vezbanje ili snimanje (a zbog kvalitetnog tona mozes da je koristis u sve 3 svrhe).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Jan 2011, 14:45

MUzzY wrote:Ja vam iz nekog svog iskustva pričam...
Svaka hvala na tome, ali pre mi deluješ kao neko ko iz sve snage pokušava da me ubedi kako bi i ja to trebao da želim, i da već sada počnem da štekam pare za to.

Neka, hvala - niti si mi ti neki autoritet po pitanju opreme i tona, niti me digitalija (sinonim za prolazno i jednosezonsko) zanima kao nešto u šta bih uložio tolike pare. Hvala što misliš na nas, u svakom slučaju :D

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Jan 2011, 16:56

MUzzY wrote:
nebojsak wrote: I tu odmah gubiš jednu od pogodnosti. Dakle, možda treba cimati i box na cert. Za 1700+ evra, ja očekujem 100% out of the box. Ako ću da cimam kabinet na cert, zašto onda ne bih i glavu?
Ok... ti ko' da namerno hoces da kontriras :) Rekao sam da je to opcija
Uopšte ne kontriram, nego hoću da kažem da ta opcija ne bi smela ni da se razmatra. Sprava za koju prsneš te pare mora u svakoj situaciji da bude dovoljno dobra da ne treba da cimaš dodatnu opremu.
MUzzY wrote: Hteo sam da kazem da ceo proces namestsanja AxeFx-a je kompikovan u tolikoj meri koliko je komplikovano namestiti svoj rig. Znaci i svoj rig moras cackati danima dok ne skontas kako da izvuces maksimum od istog a onda sve to nanovo moras da radis kada si na bini plus ozvucavanje, monitoring itd. ...
Loše ti je poređenje. Rig većine ljudi se sastoji od 2-3 pojačala i eventualno nekih sprava, u najgorem slučaju, i u skladu sa tim brojem ga je komplikovano namestiti. A ovde imaš preko 60. A ako ne koristiš tih preko 60, zašto si onda kupovao Axe FX? Pošto mu je to jedan od udarnih fičra na osnovu kog se reklamira.

Ovo za debile koji imaju jedan svoj zvuk bolje da ne komentarišem. Po tome ispada da samo studijski muzičari nisu debili.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 07 Jan 2011, 17:36

Ovde ako pola ljudi konta sta hoce da kaze... Ono, :bow:

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Jan 2011, 18:00

Rocket Roll wrote:
MUzzY wrote:Ja vam iz nekog svog iskustva pričam...
Svaka hvala na tome, ali pre mi deluješ kao neko ko iz sve snage pokušava da me ubedi kako bi i ja to trebao da želim, i da već sada počnem da štekam pare za to.

Neka, hvala - niti si mi ti neki autoritet po pitanju opreme i tona, niti me digitalija (sinonim za prolazno i jednosezonsko) zanima kao nešto u šta bih uložio tolike pare. Hvala što misliš na nas, u svakom slučaju :D
Iz kog razloga takvim tonom pricas samnom ne znam ali ok. Ne ubedjujem ja nikoga da treba da steka pre za ovo nego me strasno nervira kada pocnu da se slazu misljenja koja se baziraju samo na nekim pretpostavkama niti pokusavam da ispadnem neki autoritet po pitanju tona te mi se nemoj tako obracati molim te. Ne trpam se u svaku temu da bilo koga nesto ubedjujem vec delim svoja iskustva iskuljucivo sa opremom koju sam probao.

pozdrav.

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Jan 2011, 18:08

nebojsak wrote: Uopšte ne kontriram, nego hoću da kažem da ta opcija ne bi smela ni da se razmatra. Sprava za koju prsneš te pare mora u svakoj situaciji da bude dovoljno dobra da ne treba da cimaš dodatnu opremu.
:) jbt. ko gluvi telefoni! Pa ne kazem da MORA!!! Nego da mozes i to da povezes ako zelis da imas zvuk kutije na bini. Ako neces ne moras! Kada bi ozvucio pojacalo i slusao samo monitoring (znaci pojacalo u posebnoj sobi daleko od tebe) dobio bi vrlo slican psihoakusticni efekat na sceni. Opet, pricam iz iskustva. Skromnog, ali ga imam.
nebojsak wrote:Loše ti je poređenje. Rig većine ljudi se sastoji od 2-3 pojačala i eventualno nekih sprava, u najgorem slučaju, i u skladu sa tim brojem ga je komplikovano namestiti. A ovde imaš preko 60. A ako ne koristiš tih preko 60, zašto si onda kupovao Axe FX? Pošto mu je to jedan od udarnih fičra na osnovu kog se reklamira.
Uopste mi nije lose poredjenje jel' je nebitno koliko pojacala imas. Mozes da imas samo JEDNO i opet ces ipak provesti neko vreme u namestanju tona u sobi i van nje (citaj: na svirci). Ne kontam kako me ne razumes? :)

I opet ovo za broj pojacala?? Pa zar je moguce da je to minus? Da mozes da biras koje ces modele da imas u toj spravi verovatno bi te jos skuplje izaslo jer zasto bi se oni cimali da kroje software samo za tebe koliko god to jednostavno bilo?
nebojsak wrote:Ovo za debile koji imaju jedan svoj zvuk bolje da ne komentarišem. Po tome ispada da samo studijski muzičari nisu debili.
Ja to nisam rekao... Evo, povlacim rec jer sam se zaista lose izrazio i stvarno me mrzi da detaljno objasnjavam zasto sam to tako rekao. Neka i to stoji kao moj formuski minus pored toga sto sam rekao da je fuzz bezveze pa sam sad nesto nabacio hejt od nekoliko ljudi ovde...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Jan 2011, 18:40

Slusao na YT. Nije lose spravo, definitivno. Vidim da su mnogi odustali od rackova i uzeli po jedan (ili dva). Al, opet kapiram da ljudi koji ne vole frizidere efekata, kompresora i ostalih dzidza-bidza ce da kazu njaaah. Jbg, zavisi od ugla iz kog gledas i sta sviras. Za ljude kojima treba sonicna sirina i koji se bave snimanjem i produkcijom ovo jes God send, a za ostale kojima je sve osim na suvaka svetogrdje... Ya get the point. Kao nekad rasprava rack/procesori vs. pedale/kabl-u-pojacalo. Sheer fun :mrgreen:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 07 Jan 2011, 18:55

Ja bi' kupio Axe FX. (ili bar nesto slicno) Ima previse dobrih stvari u jednog kesi. Snimanje bi bilo bas lako.

Jedina negativna stvar - cena. I previse stvari natrpanih, i isto toliko nepotrebnih.
Nesto slicno, kao alternativa, za manje pare bi bilo odlicno! I vise od toga!
Moja 2 pfeninga.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 Jan 2011, 19:26

Prvo si nas sve prekorio shto ne znamo shta hocemo da kazhemo, a onda si se pojavio i ponovio sve do sada recheno u vikinshkom pokushaju da rezimirash stvar :P
Shala mala :ziveli:
Slazhem se sa svim shto je Cccira napisao.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 Jan 2011, 20:19

Zanimljiva sprava -stvarno dobro zvuci, mnogo faktora (bar u ovim krajevima) je umanjuje vrednost - cena, interfejs, kompatibilnost s opremom u vecini klubova gde se moze nastupati... kod muzicara i bedrum plejera se bar sto se tice misljenja o Axefx-u svodi na "skolu" - ako si old skul, ne klikce ti se po parametrima, i nema visual mojo, preskociti... ove novije generacije naviknute na touch screen, wireless i slicne napredne tehnologije ce ih (valjda) prigrliti... mada, bilo je reckova i 80-tih i bilo ih na stejdzevima x1000 pa su se opet vratili stompboxovi... Jbga, jedno je definitivno - mozda ce i digitalija jednom 100% emulirati analogiju, ali ce axefx, kao i sve digitalije biti outdated kad se pojavi neki mini eventide-mini rack-pocket-emulator, i pasce mu cena i bice prevazidjen - ljubitelja analogije ce (valjda) jos biti i sf bassman (makar i ultralinearni) ce kostati manje-vishe isto gajbi piva... Mene licno nije privukao, interfejs me odbija, a i sama namena; ja licno volim tu neku neizvesnost analogije, kada stavim "novu" bateriju iz trafike pa mi FFactory radi drugacije, zice mi stare 3 nedelje, lampe stare godinu i kusur i ja se ukljucim i - snalazim se, korigujem ton koliko mi vreme ( i strpljenje) dozvoljava, i sviram...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Jan 2011, 20:29

bice lepo ako padne cena axe fxu ko sto je ostaloj , u svoje vreme , top of the line digitaliji.
Onda cemo za jedno 20 godina kupovati axe fx za 200-300eu :mrgreen: ili ako bog da jos manje.

dweezil

Post by dweezil » 07 Jan 2011, 21:58

Z*Z*Z wrote: ljubitelja analogije ce (valjda) jos biti i sf bassman (makar i ultralinearni) ce kostati manje-vishe isto gajbi piva...
poenta cele priche je da stari dobri tube ampovi, pedale i ostala analogija i dalje drzi cenu, i dalje se zavaljavaju po e-bay-u za velike cifre, koliko mi to sa jedne strane smeta sa druge sam happy, postoji ipak nesto sto vreme nije pregazilo,kao i ono sto @Z*Z*Z pokusava da kaze, cela fora i jeste u tome da mnogo faktora utiche na zvuk :) postoji deo magije zvuka za koji niko precizno ne mzoe da definishe od cega je dosao :bambi:

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Jan 2011, 04:07

Hm, sori, ali meni je cela poenta svega sledeća formula: nesavršen i nepredvidiv stvor svira na nesavršenom i nepredvidivom instrumentu kroz nesavršenu i nepredvidivu tehnologiju. Rezultat je potencijalno savršena i nepredvidiva muzika :) U suprotnom, svi možemo da budemo roboti, i sviramo najnovija Gibsonova gitarska dostignuća kroz Axe FX. A ne moramo ni da sviramo, kad malo bolje razmislim.

To je makar moje poimanje generalne r'n'r priče. Izvin'te ako se ne poklapa sa nečijim.

edit: izgleda kao da odgovaram dweezilu, no nije, to je moj suma sumarum cele teme.

Post Reply