Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stanko

Re: Axe FX

Post by Stanko » 11 Jan 2011, 13:04

Ne skrecite sa teme, gramofone, laNpe i slicnu starudiju ljudi i dalje svakodnevno koriste, nije to pitanje.
Sprava ko sprava, digitalna emulacija, ono sto mene interesuje je sledece:

Ovo je hardverska sprava u koju su all-in-one nagurani razni algoritmi koji emuliraju pojacala i efekte.

U cemu je razlika izmedju ovoga i klasicnog software-a koji radi isto. Tj dal i oni isto pucaju da je veci mojo imati spravu koja radi sve ovo, pre nego imati softver koji radi isto, ali se izvrsava na pc-u. Ako je kvalitet emulacije ono sto je najbolje kod ovoga, mogli su i program da izbace, a ti za ostatak para posle kupi masinu koja ce to da tera. Naravno za live nastupe prakticnije je nagurati ovo u rek, nego vuci neki laptop il nesto...

Dushan S

Post by Dushan S » 11 Jan 2011, 13:30

Stanko wrote:Ne skrecite sa teme, gramofone, laNpe i slicnu starudiju ljudi i dalje svakodnevno koriste, nije to pitanje.
Sprava ko sprava, digitalna emulacija, ono sto mene interesuje je sledece:

Ovo je hardverska sprava u koju su all-in-one nagurani razni algoritmi koji emuliraju pojacala i efekte.

U cemu je razlika izmedju ovoga i klasicnog software-a koji radi isto. Tj dal i oni isto pucaju da je veci mojo imati spravu koja radi sve ovo, pre nego imati softver koji radi isto, ali se izvrsava na pc-u. Ako je kvalitet emulacije ono sto je najbolje kod ovoga, mogli su i program da izbace, a ti za ostatak para posle kupi masinu koja ce to da tera. Naravno za live nastupe prakticnije je nagurati ovo u rek, nego vuci neki laptop il nesto...
Kao što si i sam rekao - ne postoji "Hardwerska sprava" - hardver su ti čipovi na kojima se izvršava algoritam. Fabula je samo kakav je algoritam, i naravno to da neka hardverska sprava ima DSP koji radi samo tu jednu stvar, a neko ko radi software za komp, ne može baš da računa "Nema veze, nek plugin troši i 70% CPU-a, samo da valja" jer takav plugin niko ne bi kupio. Namenski DSP je jedan i jedini, i ti čipovi drugačije rade nego CPU čipovi, recimo laički uoblikovano da su bliži procesoru na grafi. Takav čip može da samelje mnogo više podataka - što se doduše češće zloupotrebljava nego koristi - u ovakvoj opremi su obično starije, jeftinije i slabije generacije čipova, a konkretno u Axe Fx-u je nešto bolji hardware zapakovan. Drugo, kad kodiraš za DSP čip, lakše je, ne baviš se sa sto stvari kao kad radiš za PC - možeš da iskoristiš neke specifičnosti samog čipa, i da ga opteretiš koliko misliš da treba. Opet neko banalno poređenje su ti konzole VS PC gde programeri prave čuda - neka igrica na konzoli ume izgledati isto ili bolje nego na PC-ju koji je bolja konfiguracija u odnosu na ono što je u konzoli. Konačno, zavisi ko piše software, jako mnogo tih software simulatora pišu ljudi koji nisu pre toga imali mnogo kontakta sa gitarama.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2011, 13:33

Mozhda je prosto toliko zahtevan taj konglomerat algoritama da je nuzhna hardverska podrshka u vidu te i takve AxeFX stvarchice.
Mozhda bi bio potreban mainframe rachunar da se to podeshava preko obichnog desktop monitora..toliko i koshta :D
*****. Ja i preko ovog POD Farm-a dobijam tonove kojima sam extra zadovoljan. Dodushe ne radi se o high gain-u, tj gotovo ni o kakvom gain-u. Jedini problem i jeste izmodelovati crunch i gain, bar se meni tako chini. I tu dolaze pojachala.

Btw konachno sam saznao shta je koristio Frank Gambale u pesmi Little Charmer shto je ono...meni etalon nekog kulturnog kremastog tona. Bice da je ili JMP-1 MArshallov ili MEsa Boogie Studio Preamp. Evo pesme inache http://soundcloud.com/earthless/frank-g ... le-charmer
Jel ova chuda imaju lampe u sebi ili ne, nishta mi nisu jasni ti preampi...I know that Google is my friend but hey, ima ovde vrlo upucenih ljudi, mada su neki pod temp banom :lol:

Dushan S

Post by Dushan S » 11 Jan 2011, 13:47

Jel ova chuda imaju lampe u sebi ili ne, nishta mi nisu jasni ti preampi...
Koja čuda, Axe Fx ili Jmp?

nebojsak

Post by nebojsak » 11 Jan 2011, 13:48

Ja sam ovih dana baš dosta češljao YT da vidim neku zanimljivu (što se mog ukusa tiče) emulaciju lanpe. Slaba vajda. Osim onog AC30 što je Andrej okačio, naleteo sam samo na par Twin fazon klinova, ostatak je sve Bogner, Mesa, Engl, Soldano i sl. Biće da je ova sprava interesantnija ljudima koji vole takav ton, al ja ne mogu da procenjujem koliko je veran pošto nisam ljubitelj te se i ne razumem previše.

Ovi Twin klinovi zvuče na isti fazon kao AC30. Tj, provali se na keca da to nije to.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2011, 13:57

Dushan S wrote:
Jel ova chuda imaju lampe u sebi ili ne, nishta mi nisu jasni ti preampi...
Koja čuda, Axe Fx ili Jmp?
JMP-1 i Mesa studio preamp, na to sam mislio.
ovaj JMP-1 ako sam dobro video ima i neke efekte ili greshim? shta mu to dodje, neki rack distortion processor??
Kapiram da ljudi koriste taj zonfa da direktno snimaju u konzolu(?) il mixetu il gde vec, dobar gitarski lampashki(?) ton? Tako sam neshto prochitao.
Dobar ovaj MEsin preamp, dobar dosta.

Dushan S

Post by Dushan S » 11 Jan 2011, 14:13

Pobogu pa naravno da su laNpe. Doduše mislim da JMP1 ima neki tranzitor tj, pomalo hibridni pristup, dodatni kliping vrši trandža. Ne bih baš snimao direkt danas ni sa jednom ni sa drugom spravom. Bodeš u Power amp, pa kutija, pa se ozvuči.

MUzzY

Post by MUzzY » 11 Jan 2011, 15:52

Ako pise da je preamp onda nikako ne mozes da pretpostavis da je u pitanju nesto sto se bode direktno u mixetu zar ne? :)

JMP kao sto je Dule spomenuo, ima i dodatni tranzistorski klikping i konfigurabilan sighnal flow preamp lampi pa mozes da dobijes gomilu marshall zvukova i sve ih programiras preko MIDI-a. Od domacih ih koristi gitarista Negativa. Ne znam koji power amp koristi.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Jan 2011, 02:20

Axe FX is dead! :mrgreen:

:bow:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 20 Jan 2011, 03:34

Da, ovo je pobedilo, koliko je njesra...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 20 Jan 2011, 03:45

Meni su sve te simulacije super za recording....Mislim da su mnogi gitaristi otishli od ideje...Uzivo se koriste lampashi, a za studio moze mozda i "analogija", ali nkad nece bolje zvucati analogija preko mikrofona od 150Evra i krsh kartice, od Guitar Riga 4 ili neceg slicnog pogotovo ovih skupih zezancija. Naravno sve ovo napisano govorim iz perspektive nekog ko ne moze da priusti solid state logic mikser i ANALOGNI studio, niti PRAVI mikrofon za snimanje gitarskog pojacala, a to sigurno nije sm57 koji svi mi koristimo...

Bonus: analogno pojacalo preko analognog mikrofona u digitalnu zvucnu karticui kompjuter...? Gde je tu u stvari analogno? think about it... (nikom nije upucen post, pricam 'vako naglas) :D :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Jan 2011, 05:35

nemanjavelimirovic wrote:analogno pojacalo preko analognog mikrofona u digitalnu zvucnu karticui kompjuter...? Gde je tu u stvari analogno?
U najbitnijem delu celog procesa stvaranja zvuka, ako izuzmemo šake baje za volanom. :)
Dersu je jednom prilikom, kada ga nije mrzelo, baš lepo izređao šta i zbog čega, a suma cele priče je manje-više da digitalija još uvek ne može da predvidi/zna ili kako god, one "nuspojave" određenih komponenti lampaškog pojačala (lampe npr), membrane zvučnika, kutije itd.
Tj, digitalija je naučena (logaritmi i sl) da unapred zna šta treba da izbaci na određeni unos, dok kod regularnih pojačala to uvek malo varira upravo zbog njihove nesavršenosti.
Zbog toga se jedno često ocenjuje kao "hladno", dok drugo "diše".
I baš zato nije bitno kako ćeš na kraju snimiti taj proces, sve dok to radi neko ko ume.

Odgovor: Analogno je sve do zvučne kartice. :mrgreen: :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 20 Jan 2011, 05:37

guv'nor wrote: Odgovor: Analogno je sve do zvučne kartice. :mrgreen: :ziveli:
:1: :mrgreen: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Jan 2011, 05:46

:lol: A mor'o sam, jbga, mnogo mi ozbiljno zvučalo na prvo čitanje ovo moje gore napisano, a nisam imao to u planu. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 Jan 2011, 08:28

ne koriste ga samo za snimanje:

na 3:00

Post Reply