Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Guitar_thrill
- MF veteran
Haralampije wrote:mozda je u nutu cuci zec.
pa da je rekao samo od bendovanja, onda bih rekao da je upravo tu problem, mislim da je to cesce problem nego sa civijama ili bridzom....a cesto se i lako resi..... ali slide je suvise malo pomeranje zice kod nuta, da bi se rastimavala.....
ako je problem vise kod bendovanja, onda svakako prvo neka ocisti malo nut i podmaze, ja sam imao muke sa stratom, dok nisam sa nekom iglom ocistio i naneo kap nekog ulja sa kojim sam i fretboard mazem...i od tada se ne rastimava....a razmisljao sam i civije da menjam, i ne znam ni ja sta sve dok to nisam odradio

-
Funkomat
- MF veteran
-
Guitar_thrill wrote:Haralampije wrote:mozda je u nutu cuci zec.
pa da je rekao samo od bendovanja, onda bih rekao da je upravo tu problem, mislim da je to cesce problem nego sa civijama ili bridzom....a cesto se i lako resi..... ali slide je suvise malo pomeranje zice kod nuta, da bi se rastimavala.....
ako je problem vise kod bendovanja, onda svakako prvo neka ocisti malo nut i podmaze, ja sam imao muke sa stratom, dok nisam sa nekom iglom ocistio i naneo kap nekog ulja sa kojim sam i fretboard mazem...i od tada se ne rastimava....a razmisljao sam i civije da menjam, i ne znam ni ja sta sve dok to nisam odradio

Meni to sa nut-om nikako nije jasno. Kontam da teoretski zica zapinje i ne klizi bas savrseno ako je prljav nut ali bas toliko da se gitara rastimava?

Zice su pod tolikom silom zatezanja da mislim da nema sile da nut
toliko utice na rastimavanje.
Mislim... i ja ponekad cistim nut i punim rupe grafitom ali mislim da je to vise trip nego bilo sta drugo. Sigurno pomaze ali kontam da nema sile da nut bude jedini problem.
-
calemaric
bio sam kod servisera i on mi je rekao da je to verovatno do drveta u vratu. sta ja sad da radim
-
Tenji
calemaric wrote:bio sam kod servisera i on mi je rekao da je to verovatno do drveta u vratu. sta ja sad da radim
Idi kod drugog servisera... Kakvog bre drveta u vratu?
-
calemaric
Tenji wrote:calemaric wrote:bio sam kod servisera i on mi je rekao da je to verovatno do drveta u vratu. sta ja sad da radim
Idi kod drugog servisera... Kakvog bre drveta u vratu?
rekao mi je da drvo vijuga dok se stimuje, da je labavo ili tako nesto
-
Haralampije
Funkomat wrote:Meni to sa nut-om nikako nije jasno. Kontam da teoretski zica zapinje i ne klizi bas savrseno ako je prljav nut ali bas toliko da se gitara rastimava?

Mislim... i ja ponekad cistim nut i punim rupe grafitom ali mislim da je to vise trip nego bilo sta drugo. Sigurno pomaze ali kontam da nema sile da nut bude jedini problem.
Glavna prelomna tacka jedne zice su ti nut i bridge,a pod tenzijom svaka promena je intenzivnija i izrazenija.
-
Tenji
Ja znam ovoliko- na rastimavanje zice najvise mogu da uticu neispravne civije, neistegnutost zica, matorost zica, lose podesen tremolo, nut... I spoljni faktori naravno, hladoca, toplota i tako to. Da drvo u vratu vijuga, to jos nisam cuo. Vrat moze da ti se "iskrivi" kada recimo menjas debljinu zica, zbog povecane tenzije, ali se to lako resava podesavanjem sipke u vratu... Sem toga, simptomi za to su drugaciji, nije rastimavanje... Toliko ja znam, sacekaj jos ove malo pametnije da vidimo sta ce reci.

-
Funkomat
- MF veteran
-
Haralampije wrote:a pod tenzijom svaka promena je intenzivnija i izrazenija.
... ali je pod velikom tenzijom potrebna mnogo veca sila da bi se uticalo na zicu. Mnogo veca sila trenja da bi sprecila zicu da se vrati na mesto. Zar ne?
-
Haralampije
Funkomat wrote:Haralampije wrote:a pod tenzijom svaka promena je intenzivnija i izrazenija.
... ali je pod velikom tenzijom potrebna mnogo veca sila da bi se uticalo na zicu. Mnogo veca sila trenja da bi sprecila zicu da se vrati na mesto. Zar ne?
da kada nista ne bi bilo izmedju pocetka i kraja te zice, ali ti tu tenziju presecas dva puta na bridgeu,nutu i navoju na civiji(kod strata jos i na onim leptirovima na dve ili 4 zice),to ti je vec 4 ili 5 tacaka na kojima dolazi do nekakvog prelamanja zice,od tih tacaka nut i bridge su najkriticnije,a one na krajevima su obicno najmanji problem,tako da one moraju biti savrsene.
-
Funkomat
- MF veteran
-
Ali presecanjem se samo samo dalje povecava tenzija tako da samo presecanje nije nikakav problem sve dok nema trenja na mestima presecanja.
Izmedju ostalog... cak i kod najgoreg moguceg bendinga, zica se izduzuje za svega 3-4 mm. Preko samog nut-a se pomera svega par desetina mm.
Sve u svemu, da ne kenjam vise... kontam da samo neki izuzetan slucaj s'ebanog praga moze da prouzrokuje rastimavanje gitare. Sigurno doprinosi u nekoj kolicini ali mislim da je to pre onaj tip problema "da li bolje zvuci troslojni ili jednoslojni pickguard".

-
Haralampije
Funkomat wrote:Ali presecanjem se samo samo dalje povecava tenzija tako da samo presecanje nije nikakav problem sve dok nema trenja na mestima presecanja.
Izmedju ostalog... cak i kod najgoreg moguceg bendinga, zica se izduzuje za svega 3-4 mm. Preko samog nut-a se pomera svega par desetina mm.
Sve u svemu, da ne kenjam vise... kontam da samo neki izuzetan slucaj s'ebanog praga moze da prouzrokuje rastimavanje gitare. Sigurno doprinosi u nekoj kolicini ali mislim da je to pre onaj tip problema "da li bolje zvuci troslojni ili jednoslojni pickguard".

jbg lakse je ovako objasniti
[youtube]UgfMyJ76p4o&feature=channel[/youtube]
Funny italian accent....

-
Guitar_thrill
- MF veteran
Funkomat wrote:Ali presecanjem se samo samo dalje povecava tenzija tako da samo presecanje nije nikakav problem sve dok nema trenja na mestima presecanja.

ne znam, ali meni je tako bilo cim sam bendovao za vise od stepen g i h zica (a g posebno) su bile van stima posle toga, kada sam sve podmazao i ocistio vise nije bilo problema

-
eg303
Funkomat wrote:
Meni to sa nut-om nikako nije jasno. Kontam da teoretski zica zapinje i ne klizi bas savrseno ako je prljav nut ali bas toliko da se gitara rastimava?

Pozdrav. Mislim da je Haralampije već uglavnom elaborirao, al' aj' još malo da dosolim. Nut
jeste problem, nije u pitanju tačka (
.)već nekoliko milimetara (i pola santimetra) površine koji vrše trenje. Tajna "top lock nuta" je ponajviše u tome, jednostavo izbaci sve mrdajuće tačke koje mogu da naprave njesra, i nut i "trees" (kod strat type gitara) i čivije. Drugi kraj žice takođe se na sličan način "koči" o površine (kod strata sedla i prelom iz bloka), turio sam na nekoj od tema onu Dan Erlewine studiju (ne mogu da je nađem nigde) kako da strata dovedeš u red a da se ne meće flojd i slično, svaka tačka oslonca žice jeste problem za održavanje štima. Daklem, prva i najprostija, najjeftinija pomoć je grafit koji se utrlja na ta mesta...
-
calemaric
izgleda da je problem u vratu, posto kada okinem zicu mogu da pomeram vrat napred nazad i da cujem promenu u visini tona. da li to znaci da ja moram da menjam vrat
-
Kristijan
- Uvaženi član
Cenim da bi bezmalo na svakoj gitari mogao da uočiš isto. Imaš dosta muzičara koji to rade namerno, kao da koriste nekakav ultra spori vibrato sistem.