CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Hotstepper

Re: CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Post by Hotstepper » 27 Dec 2010, 17:03

...mozhda je negde i pisalo, al to je iz jednog komada radjeno telo..?
Sjajno izgleda! Jedva chekam da vidim kako ce izgledati na kraju... :ziveli:

andrej]

Post by andrej] » 27 Dec 2010, 17:16

jedan komad, da da :). jos ce nikola da blago istakne godove dodajuci malo braon boje u grain filler, znas kako ce da ispadne :).

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Dec 2010, 08:31

Samo da dođe ovaj novi most da mogu da bušim rupe za feruls-e i onda već može da se razmišlja o fileru i ostaloj šminci... 8)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Jan 2011, 20:48

E pa prođe raspust, red je da se radi... :D

Mesto gde će biti most i ferulls-i...

Image Image

A evo i čivija koje je Andrej izabrao, izbušene rupe i isprobano kako to "čuči" kada se montira...

Image Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 00:21

Kako si busio rupe za zice?
Cini mi se da su ti malo pobegle mada se to nece videti kad ih poklopi most i ferule sa druge strane.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jan 2011, 08:52

Veliku stubnu bušilicu nemam tako da rupe prvo označim šilom sa obe strane. Onda tankom burgijom (2mm) bušim sa jedne strane do pola dubine a potom i sa druge dok se rupe ne sretnu. Zatim sam proširio rupe sa burgijom 3mm. Treba mi burgija od 7.5mm za ferulse i to bi onda bilo to što se tiče bušenja na telu. Kada se uradi finiš onda ću bušiti rupe za montiranje pickguard-a i one pločice za potove i switch.

Ni na vintage Telcima ferulsi ne stoje apsolutno ravno, to je samo na ovim fensi novim rađenim CNC-om :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 12:28

NikolaNis wrote:Ni na vintage Telcima ferulsi ne stoje apsolutno ravno, to je samo na ovim fensi novim rađenim CNC-om
Tacno mada meni to smeta. :) Kod tebe su ispale veoma blizu ravnoj liniji tako da super ali sam ja napravio ovo od javora:
Image

pa se nadam da ce posliziti kad budem busio rupe na svom telcu.
Ni ja nazalost nemam dovoljno veliku stubnu... u suprotnom bi ona fora sa ekserom na suprotnoj strani i sablonom odradila posao savrseno.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jan 2011, 12:50

Najbolje je to sa onim ekserom sa druge strane, to je fora sa bušenjem do pola dubine sa obe strane samo što sam ja to odradio iz ruke i bez tog eksera. Ja ti u svakom slučaju savetujem da paziš i sa ovim blokom koji si uradio. Bolje je da kreneš i sa druge strane nego da sve izbušiš samo sa jedne. Kakav god blok za navođenje imaš godovi drveta umeju da povuku malo burgiju koja ulazi, to je čista fizika. Znači blok na jednu stranu tela pa buši do pola otprilike. Onda okreni sa druge strane tela, stavi blok na pravo mesto pa kreni odatle i rupe bi trebalo da se sretnu ako si sve izmerio kako treba :ziveli:

Inače kako si pravio blok, pomoću te male stubne koju imaš? Kako su ti ispale rupe na suprotnoj strani od one u koju si ulazio burgijom? Koliko je debeo blok?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 13:02

NikolaNis wrote:Najbolje je to sa onim ekserom sa druge strane, to je fora sa bušenjem do pola dubine sa obe strane samo što sam ja to odradio iz ruke i bez tog eksera. Ja ti u svakom slučaju savetujem da paziš i sa ovim blokom koji si uradio. Bolje je da kreneš i sa druge strane nego da sve izbušiš samo sa jedne. Kakav god blok za navođenje imaš godovi drveta umeju da povuku malo burgiju koja ulazi, to je čista fizika. Znači blok na jednu stranu tela pa buši do pola otprilike. Onda okreni sa druge strane tela, stavi blok na pravo mesto pa kreni odatle i rupe bi trebalo da se sretnu ako si sve izmerio kako treba :ziveli:
Naravno, naravno. Tako sam i planirao. :ziveli:
NikolaNis wrote:Inače kako si pravio blok, pomoću te male stubne koju imaš? Kako su ti ispale rupe na suprotnoj strani od one u koju si ulazio burgijom? Koliko je debeo blok?
Koristio sam foru sa ekserom i sablonom (sablon je bila sama kobilica). Blok je debljine nesto malo preko 3cm i rupe su ispale gotovo savrseno sa obe strane. Ne vidim nikakvo odstupanje cak ni sa lenjirom do ivica rupa... nije mi na zalost u NS-u blok pa ne mogu da ga uslikam. Problem sa koriscenjem bloka je to sto moras naci duzu burgiju od 3mm kako bi uopste uspeo da izbusis rupu do pola dubine gitare. Ja sam srecom nasao neku od 15 cm...
Napravio sam i blok za ferule s tim sto sam tu morao da koristim burgiju za metal (9.5 cm... NIGDE nisam nasao burgiju za drvo) pa mi je to uspelo tek iz treceg pokusaja... Burgija za metal uvek malo pobegne.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jan 2011, 13:16

Odlično si to odradio, verujem da je OK ispalo. U Wobi hausu u Nišu imaš burgije za drvo sa razlikama u promeru od po 0.5mm tako da verujem da bi trebalo da ih ima u istoj prodavnici u Novom Sadu, pogledaj tamo... :ziveli: Ja baš treba da kupim posle jednu od 7.5 mm za ferulse.

Ma tebi je sad sve lako kad imaš onako besnu glodalicu :wink:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 13:31

NikolaNis wrote:Odlično si to odradio, verujem da je OK ispalo. U Wobi hausu u Nišu imaš burgije za drvo sa razlikama u promeru od po 0.5mm tako da verujem da bi trebalo da ih ima u istoj prodavnici u Novom Sadu, pogledaj tamo... :ziveli: Ja baš treba da kupim posle jednu od 7.5 mm za ferulse.
Ovde nemaju ali hajd molim te kad budes ti uzimao proveri imaju li 9.5 pa cu skontati nekako da mi posalju il nesto slicno... :?
NikolaNis wrote:Ma tebi je sad sve lako kad imaš onako besnu glodalicu
To. :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jan 2011, 13:50

Urekao sam sam sebe, nemaju više one burgije, imaju za metal sad u tim dimenzijama, možda ti završi posao... :idea:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 14:02

E jebiga...
Za metal imam ali rekoh, burgija za metal na drvetu gotovo uvek pobegne malo... taman dovoljno da ne izgleda lepo. :?
Cak mi je i sa stubnom busilicom trebalo 3 puta da izbusim svih 6 rupa lepo.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jan 2011, 14:06

Znam, burgija za metal nema onu vođicu napred, zato pobegne. Jbg, šta je tu je, snaći ćemo se... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2011, 14:12

To sigurno. :)
Stewmac ima set burgija u imperijalnom sistemu al se ne isplati uzimati samo to a nisam ni pomislio da ce mi trebati kad sam kupovao hardver. Na sajtu im pise da rupa za ove ferule koje sam uzeo treba da je 10mm ali je zapravo 9.5... Bezveze.

Post Reply