Raspored magneta i bridge-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
b-Looser
MF veteran

Raspored magneta i bridge-a

Post by b-Looser » 30 Jan 2008, 08:43

Interesuje me kako se odredjuje raspored magneta npr 2 huma u odnosu na bridge i neck i medjusobni odnos?

Da li je to manje-vise proizvoljno ili ima tacno i Bogom dano pravilo :-)?

Da li neko zna? I hoce da podeli to znanje ;-)?

(Od jutros sam bas happy, onako bez razloga :lol: :lol: :lol: )

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Raspored magneta i bridge-a

Post by dejankuki » 30 Jan 2008, 10:54

Hmm, zanimljivo pitanje...
Ja mislim da je jedino sto je fiksno u ovom slucaju je bridge... jer njegova pozicija zavisi od velicine (duzine) vrata.. u odnosu na to postavlja se i bridge. Magneti su vec druga prica....

Nije mijasni da li zelis da prepravljas gitaru ili pravis novu.
Ali u oba slucaja mislim da je pozicija "proizvoljna". Zapravo magnet blize bridgeu daje malo svetliji zvuk, kako se isti odaljava od bridgea zvuk je sve tamniji .... tako da mozes da ih stavljas gde god hoces... nema nekog pravila... sem zadovoljavajuceg zvuka koji trazis u poziciji koju zelis... (uh, al sam reko ovo)!! mislim, kapiras me!?

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 30 Jan 2008, 11:11

odlichno!

pravim novu, ali vrat ce da bude kratak pa me je interesovalo da li mogu standardno da postavim magnete. Za bridge mi je sve jasno, kao uostalom i ceo odgovor :D

hvalaaaa

viden

Post by viden » 30 Jan 2008, 11:29

Raspored magneta na el gitari je odavno izazivao velike polemike ali ipak se nametnulo nekoliko standarda (strat, LP...) koji su manje-više opšteprihvaćeni.
Postoje čitave (naučne) studije o tome koji i kakav magnet na kom mestu treba postaviti u zavisnosti od toga kakav se ton želi dobiti i uvek se nasmejem kada pročitam da je kod nekih graditelja to DOBRO ČUVANA TAJNA.
Kao da se ne može sve jednostavno premeriti sa gitare (i karakteristike magneta i dimnzije) i razbiti fama.
Ako radiš gitaru s kraćim vratom magneti mogu biti postavljeni "standardno" u zavisnosti od toga kakav ton želiš i od kakvog je drveta gitara (mislim da drvo i način spajanja vrata daleko više karakterišu ton od toga hoće li magnet biti 5-10mm tamo ili ovamo).
Uostalom, malo eksperimenata i na svojoj gitari ćeš naći ono što ti odgovara.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Jan 2008, 11:52

Neck magnet je, i kod Strata i kod Les Paula, postavljen svojom sredinom tačno ispod mesta 24og praga (harmonika druge oktave). To je ujedno i razlog zašto su i Strat i Les Paul dizajnirani sa 21-22, a ne sa 24 praga...

To je takođe i razlog zašto Les Paul klon sa 24 praga ima drugačiji (lošiji?) ton na neck magnetu.

Ja bih se, u svakom slučaju, pri izradi držao tradicionalnog, proverenog dizajna i tačnih, originalnih mera.

viden

Post by viden » 31 Jan 2008, 00:30

Rocket Roll wrote: Ja bih se, u svakom slučaju, pri izradi držao tradicionalnog, proverenog dizajna i tačnih, originalnih mera.
A da, to sam zaboravio da napomenem.

EBONY

Post by EBONY » 03 Feb 2008, 19:17

I ja bih se slozio sa mestom nek pick up-a,mesto 24-tog praga.Tu zicajako dobro osciluje i daje najbolji signal za pick-up.Teorija,a i u praksi se pokazala najbolje.Ja bas volim taj zvuk :D A za kobilicu se zna koliko je daleko.To mozes sam da izmeris,kakav god vrat da imas.Ovako:koliko je od nut-a do12-tog praga(u mm ili inch,kako hoces),toliko je i od 12- tog praga do kobilice.Tacno pola.Normalno,ako imas tonere za zice nakobilici,ostavis da sraf sa federom ima mesta da ide malo napred i malo nazad od tacne mere,zbog toniranja.A bridge pick-up,kako hoces.Ako bi malo vise srednjih i dinamike,vise ka vratu.Probaj par gitara pa izmeri na kojoj ti se dopadne na pr.....A ako bi smeo da pitam,kako ce izgledati i ostalo? :D Ja kao isto nesto pravim ,pa eto..... :mrgreen:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 04 Feb 2008, 22:50

E, da izvinite na malo nepravovremenim odgovorima.

Hvala puno za postove, posebno je znacajan podatak za polozaj neck magneta!
I sam bih se drzao standardnih mera i pozicija ali jbg desile se neke nepredvidjene poteskoce pa ono hajd da se zbudzi kako god tek da se vidi sta ce da ispadne.

Medjutim nedostaci su otklonjeni i idemo po standardu ili ti za one koji su bili u VJ po PS-u :-).

A, da, okupila se ekipa i resila da napravi PRSoliku gitaru od nekuh materijala koji su joj dostupni i manje dostupni i radovi su u finalnoj fazi. A bice i slika kad se sve to zavrsi, valjda.

Hvala, ljudi (bice model MF ;-) ako ne krsimo neka zasticena prava na logo, znak, ime, prezime...)

Post Reply