Moja izrada gitarskog kabineta 2x12 step by step

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tyler durden
MF veteran

Moja izrada gitarskog kabineta 2x12 step by step

Post by tyler durden » 20 Jan 2011, 22:55

Evo, i ja sam napokon odradio taj svoj kabinet.
Ajmo redom. Dao sam se u izradu kabineta. Prvo, jer me izađe jeftinije dosta. Drugo, sam ga pravim od početka, i znam koliko je kvalitetno urađen i kako, od kakvog drveta, itd....
I treće, super je osećaj svirati kroz nešto što je od tvojih ruku nastalo. A i volim da majstorišem, tako da je ovo bilo savršeno rešenje.
Pogledao sa mdosta snimaka raznih proizvođača, factory tour i sl, i skapirao da svi kabineti koje volim se prave od brezine šper ploče.
Tako da sam se dao u potragu za istom. Našao sam je u radnji po imenu inter komerc, kojia je blizu ada hulje. Čini mi se da se ulica zove višnjička. Seku po meri, i imaju brezin šper, od 18mm koji sam ja i želeo. Da bude što robusniji. Ali mora da se kupuje na celu tablu koja ima duplo više nego što je meni trebalo, tako da smo ja i drugar kupili po pola. U međuvremenu sam našao još jednu radnju sa brezinim šperom sasvim slučajno. Pogledaću adresu kasnije, ako nekome treba. I oni prodaju na bilo koju kvadraturu.
Celokupan hardver sam kupio u elementi. Super su im cene, i skoro svega ima. Pošto tolexa nigde nema, i nisam mogao sad da ga naručujem i cimam se. Ja sam lepo uzeo skaj, jer ipak mi je ovo prvenac, pa i ako bude grešaka, da ne žalim bačene pare. A čim bude prilike uzimam neki dobar tolex.

Evo i drveta koje sam uzeo.
Image

Kao što se ovde vidi, lepe je teksture i kvaliteta.
Image

Drugar koji ima razne mašine mi je to doveo na tačno željene mere, jer se isprva nisam dobro sračunao, tako da sam morao malo da popravljam.
Image

Sa obzirom da skoro niko nema mašinu, koja bi mogla da napravi tkz spoj "lastin rep", onda je opcija bila samo lepljenje, ploču na ploču. Koristio sam neki njegov lepak za drvo iz radionice. Izbušio onda rupe malom burgijom. U koje sam isto sipao lepak, i onda stavio holšrafe u sve to. Sa obzirom na sve to, i da je ova šperka sama po sebi jaka i teška, kutija je kao tenk! :)
Image
Image

Nakon toga su isečene rupe za ručke sa strane
Image

Nakon što je sve leglo i odstojalo, lepak se osušio, na red je došlo i šmirglanje! :)
Sređivanje ivica i ćoškova. Ovde je dakle potrebno samo strpljenje i fin rad.
A evo je i glavna alatka.
Image
Image
Last edited by tyler durden on 20 Jan 2011, 23:11, edited 1 time in total.

tyler durden
MF veteran

Re: Moja izrada gitarskog kabineta 2x12 step by step

Post by tyler durden » 20 Jan 2011, 23:02

Evo kako je i to izgledao po završetku.
Image

A onda sam krenuo kompletno blago da išmirglam kutiju, kako bi površina bila što više "smooth" radi lepljenja, i prijanjanja materijala.
Image

Na red je došlo sečenje skaja.
Image

Evo ga i lepak koji sam koristio. Oko 500 din je plaćen u istoj radnji gde i skaj. A zgodno sam iskoristio ovu špatulu za čišćenje snega za isteravanje vazduha, i viška lepka, i ravnjanje...
Image

Sa obzirom da nisam imao odgovarajuću zaštitnu masku, a glava počela da me boli od isparenja, improvizovao sam. :D
Image

Nanosio sam lepak i razmazivao parčetom kartona. Dok bukvalno nije izgledalo kao da sam sav lepak skinuo. Onda ostavio par minuta da hemija iz njega ispari, kako ne bi posle podizala skaj.
Image

Zgodno sam iskoristio letnje felne koje su mi stajale u ćošku kao teg. :D :metal:
Image

Na red je došla i druga strana.
Image

Opet felna :D
Image

A onda i dodatno opterećenje. :krstise: :D
Image

A naravno nikad ništa ne može da ide kao po loju, tako da sam uspeo da prospem više od pola tegle lepka...... ::ranting:: ::ranting::
Image

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 20 Jan 2011, 23:10

Onda sam krenuo da krojim ivice skaja, i da ih uvlačim i lepim sa unutrašnje strane boxa. Prvo bih premazao tankim slojem lepka, i onda nategao, i pričvrstio heftalicom, kako bi stajalo nategnuto dok se lepak ne osuši. A i dodatno držalo skaj na mestu.
Image
Image

Evo i polako počinje da liči na kabinet. :)
Image
Image

Imao sam neke letvice od hrastovine, i rešio to da iskoristim, kao ove graničnike, i oslonce, za zadnju ploču, i onu koja će da drži zvučnike. A pozlužiće i kao dodatno ojačanje.
Image
Image
Image
Image

A onda sam i ovlaž stavio ćoškove, ručke, i jack plate, da vidim kako izgleda. A sutra ću da ih sve ušrafim, nisam danas imao holšrafe odgovarajuće dužine.
Image
Image
Image

Našao sam u elementi ovaj plate, koji ima dva konektora, plus i minus, koje ću da skinem, i nakačim ženski jack koji sam kupio.
Sutra mi samo onda još ostaje bušenje rupa ne prednjoj ploči za zvučnike. Da ih ušrafim, povežem, i ugradim tu prednju ploču. :)
Iskreno, iznenadio sam se kako je dobro ispalo, sa obzirom da prvi puta radim ovako nešto, da sam sve radio potpuno sam, i da sam uradio u roku od jednog dana. :D

Našao sam u elementi ovaj plate, koji ima dva konektora, plus i minus, koje ću da skinem, i nakačim ženski jack koji sam kupio.
Sutra mi samo onda još ostaje bušenje rupa ne prednjoj ploči za zvučnike. Da ih ušrafim, povežem, i ugradim tu prednju ploču. :)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 20 Jan 2011, 23:21

A umalo i da zaboravim najvažnije. Evo ih i zvučnici koji idu u kutiju.
Moj omiljeni zvučnik Celestion Vintage 30.
Image

Jedan sam kupio polovan, star vrlo malo, od kolege sa foruma, baba slima. A drugi sam uzeo nov u playeru.
Na 8 oma su, i vezaću ih paralelno na 4oma.

I na kraju da sumiram.
Drvo sam platio 22 evra.
Hardver, kaiš, ručke, ćoškove, jack plate, nogice, matice koje se usecaju u drvo sa šrafovima, holšrafe... Sve skupa oko 1500 dinara.
Skaj, i lepak oko 1500.
Polovan zvučnik 70€, nov 90€.
Ostaje mi još sutra da uzmem grilove (štitnike za zvučnike). Našao sam vrlo lepe u elementi, po 250 din komad. Odlučio sam se za njih, jer je mnogo teško nađi grill cloth. A da stavljam običnu tkaninu neću. A i ovi mi izgledaju kao bolje zaštita, a i lepši su mi. Drugačiji....
Tako da bi krajnja računica bila 215€ utrošenih evra.
Ja mislim da sam dosta dobro prošao..... :D :metal: :ziveli:

U subotu nastavak, sa obzirom da sam sutra na poslu ceo dan. A do tada da čujem komentare! :D :ziveli:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 20 Jan 2011, 23:34

Svaka cast!

lepa prica, sve izgleda sjajno , ai lepo je kad vidis da postoje mlade kreativne osobe. (...znam ...zvucim ko razredni staresina...)

Keep rockin`

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 20 Jan 2011, 23:44

Fino izgleda keb, inspirativne fotke! :) V30, zna se sta je zakon :D
U zdravlje da te sluzi :ziveli:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 20 Jan 2011, 23:46

Hvala puno zaista. :ziveli:
A još jednu stvar sam zaboravio. Ugledao sam se na mesa boogie-ijev rectifier kabinet za dimenzije. Napravio sam ga i malo većim.
Povelik je, dimenzije su mu W77, H45, D37.
A closed back je, zbog muzike koju sviram, volim da zvuk bude scoopovan, basovit, i snažan.

MUzzY

Post by MUzzY » 21 Jan 2011, 00:27

Ovo ce da ispadne vrhunski! :ziveli: Maaaalko se samo brinem oko dimenzija ali sacekacu da me demantuje zvuk ;)
Svaka cast druze! Ponosan sam :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Jan 2011, 07:20

Svaka chast i od mene kralju! :ziveli: DIY all the way.

Jedino mi nije jasno zashto si prvo zalepio i holshrafio svo drvo, kompletirao kostur kutije, i tek onda rezao bochne otvore za ruchke? :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 21 Jan 2011, 07:29

lepo :bravo:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Jan 2011, 08:20

Odlično izgleda! :bravo: Još samo da zasvira... :metal: Pa da padne jedno upoređivanje PRS-ova... :lol:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 21 Jan 2011, 09:41

Lepo si pokazao šta si sve radio a deluje da si se i zabavio, to je prava kombinacija. Odlično ovo izgleda, samo napred i pokaži radove do kraja... :ziveli:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 21 Jan 2011, 11:18

Cortex wrote:Svaka chast i od mene kralju! :ziveli: DIY all the way.

Jedino mi nije jasno zashto si prvo zalepio i holshrafio svo drvo, kompletirao kostur kutije, i tek onda rezao bochne otvore za ruchke? :D
Zato što sam zaboravio prvo to da uradim :D. A na kraju je i ispalo lakše, jer gajbi nemam sto na kome bi mogao to da radim. A ovako sam uspravio box, i vrlo lako izbušio.

Hvala svima, hvala puno zaista. :ziveli:

Mrav

Post by Mrav » 21 Jan 2011, 15:45

Odlično, očekujemo fotke finiširanog boxa i neke zvučne semplove :ziveli:

Bobi

Post by Bobi » 22 Jan 2011, 11:14

Super izgleda, svaka cast na entuzijazmu. Jab' koristio neki snejkskin skaj/toleks da istera ljudima oci dok sviram :mrgreen:

Post Reply