Cheap MIDI foot controller + laptop + guitar amp simulators

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Cortex
The Necromancer

Cheap MIDI foot controller + laptop + guitar amp simulators

Post by Cortex » 22 Jan 2011, 04:03

Dragi drugari ja ne otvaram chesto teme, a i kad to uchinim to obichno bude neki fail :lol: pa mi ne zamerite ako ovde postavim gomilu pitanja dostojnih lenjog pre-google orangutana :ziveli:

Daklem, pozvali me neki momci u jedan kao cover band i ja kao ajde ocu, svira mi se s nekim a i odlichni su muzichari, reshim ja problem pojachala, medjutim kad sam otishao tamo i video prostoriju u kojoj ce se svirati, reshih da ipak ne nosim amp tamo :lol: pa sam pocheo da razmishljam o dobrim starim prodzhama :D
Medjutim, pokushavam da izvedem neshto sa shto manje ulaganja...a poshto sam u poslednje vreme malo isprobao i one IR blagodeti, na shta nas je sve nagovorio brat Muzzy, reshih da pokusham u tom smeru, ne zvuchi to uopshte toliko loshe. Dakle, bez nekog ulaganja, pokushao bih da:

1. iskoristim neshto kao MIDI Foot Controller => video sam na netu da ljudi koriste svashta, neko ih napravi, neki koriste svoje stare klavijature, neko chak koristi i joystick od Sony Playstation-a....kako bih mogao da menjam presete u DSP programu
2. MIDI to USB kablom povezhem to sa laptop-m
3. Iskoristim TH-1 Overloud (ok Muzzy probacu i Studio devil nisam stigao josh :) :P ) jer chujem da odlichno radi sa bilo kakvim midi controller-om
4. preko USB-a koristim Line 6 UX1 kao audio interfejs, evo shta on ima od ulaza/izlaza http://line6.com/podstudioux1/images/ux1_specs.jpg
5. Odatle idem u razglas, mixetu, ili gde vec...

E sad, za midi foot controller mogao bih npr da iskoristim ovo http://www.kupujemprodajem.com/Midi-foo ... _id=251819, to je najjeftiniji koji sam nashao, i ono...da li ce to da radi? Kapiram da je MIDI standard uklesan u kamenu, nebitno shto je ovo stara sprava, verovatno bi trebalo sve da radi.
Ima i ova opcija npr, ali je skuplja, i nisam bash ni siguran kako ovo radi http://www.eowave.com/controllers.php?prod=52 .
Dok sam npr za Behringer Vamp-2, prochitao sledece:

"Veni, MIDI, Vici
The V-AMP 2 comes fully equipped to fit right into a MIDI (Musical Instrument Digital Interface) setup. It can be controlled in real time from a computer, or via a MIDI foot controller during a live performance. Its MIDI connectors are international-standard 5-pin DIN connectors. You will need dedicated MIDI cables (not included).

The MIDI IN jack receives MIDI controller data. It can be adjusted in EDIT mode by pressing the A button and then using the arrow keys. MIDI OUT/THRU sends data to a computer. You can transmit both preset data and parameter changes. Some people even use the V-AMP 2 as a remote control for parameters of their DAW or VST instruments, which is more handy than using the mouse alone. If set to MIDI THRU, the V-AMP 2 does not send its own MIDI information, but passes on the signal received at the MIDI IN connector."

A tu napravu fazon ljudi prodaju za 50-ak evra shto je opet znachajno manje od najjeftinijeg midi kontrolera isto behringerovog koji ima kod nas da se kupi.

Ako neko ima bilo kakav predlog u vezi bio chega shto bi moglo da sluzhi kao midi foot controller, molim vas napishite.
Takodje, ako sam negde neshto prevideo ili konceptualno dostigao fail a to ne uochavam zbog manjka znanja, a znanje iz ove oblasti mi je na izuzetno niskom nivou, molim vas ispravite me.

Ono shto zhelim je najjednostavnija funkcionalnost preset napred nazad, niiiiiiiishta vishe, nikakva ludila sa expression pedalama i slichne munje.
Najnejasniji mi je momenat, MIDI to USB cable. Znachi u fazonu brate, kad iz tog midi kontrolera tim kablom poshaljem midi informaciju preko usb-a u komp kako on vidi taj midi kontroler, prosto kao neki midi device, i shta mi posle treba, da li neki program neki intermediate softver koji ce da mi mapira ovo ono...tu sam totalno zbunjen.

Hvala momci! :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Cheap MIDI foot controller + laptop + guitar amp simulat

Post by dejankuki » 22 Jan 2011, 10:00

Brate cortexe, mnogo komplikujes...

Kupis bilo koji procesor do 50-70 evra, s njim mozes u razglas, ton ce biti.. shity, but hey, to jesamo proba i na probi treba da se uvezbate, a ne da jurite tonchinu... ton se juri kuci, na generalnim probama, u slobodno vreme u prostoriji gde vezbate i kada ne vezbate.. npr dodjes samo ti i ispobavas...

Ovo sto si ti pobrojao... previse kablova, previse cimanja.. previse ne znam cega svega ne... zato >

guitar > proc > mix!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Jan 2011, 10:41

Studio devil nisam stigao josh :) :P
Ni ne moras. TH ga sije. :wink:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 22 Jan 2011, 14:07

Ovo sto je Deki rekao. Gitara > procesor > razglas. Ako procesor ne zvuci dovoljno "realno" zbudzis Behringer GDI21 posle njega zbog simulacije kabineta (zavrnes sve drajvove).
A ova akcija sa lapom... Preko usb-a je latencija 0ms ili je ipak ima? Ako je ima, dovidjenja.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jan 2011, 14:08

dejankuki wrote:Brate cortexe, mnogo komplikujes...

Kupis bilo koji procesor do 50-70 evra,
Pa jeste Deki, ali ne zhelim da dam taj novac na procesor, posle treba da izgubim 50 evrica u preprodaji, a i ako uzmem taj procesor opet sam zrobljen tim tonovima koje on mozhe da izmodeluje, ovo shto sam ja razmishljao je malo otvoreniji setup koji mozhesh da koristish za bilo shta. A i prosto gotivna mi je ideja, mada je manje pouzdana, chas mozhe da se desi da laptop zadesi neki bag, i shta onda..prekid svirke. No to i jeste samo za probe namenjen mali setup, koji daje koliko toliko dobar zvuk, to tek treba da se isproba.
Your advice aside, hvala ti i na njemu, mozhesh li mi reci neshto sada smeru moje ideje? :ziveli:
A eto, ako ovaj Vamp-2 mozhe da radi najosnovniju ulogu midi controller-a mogu da uzmem njega, pa da imam i njegove zvukove, ako ne uspem nishta da namestim da mi ide na ruku ovoj ideji u smeru njegove uloge kao midi controllera.

@sinisake
Heh, nemoj da chika Muzzy ovo prochita. Meni je TH1 dobar skroz uspeo sam odlichne tonove da napravim a i ima svoj loader impulsa shto stvari chini lakim, uzhasno lakim (ne da je ishta teshko otvoriti Nuendo i Kefir i igrati se tako). Imash li ti neki konstruktivniji predlog ili savet? :mrgreen: :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jan 2011, 14:13

KnightOfDoom wrote:Ovo sto je Deki rekao. Gitara > procesor > razglas. Ako procesor ne zvuci dovoljno "realno" zbudzis Behringer GDI21 posle njega zbog simulacije kabineta (zavrnes sve drajvove).
A ova akcija sa lapom... Preko usb-a je latencija 0ms ili je ipak ima? Ako je ima, dovidjenja.
Pa verovatno je nema, jer eto ovaj moj Line 6 UX1 je usb based i radi do jaja.

Jao bre matorani, pa ovo chisto istrazhujem ideju i zanimljivo mi da ovako jurim dobre tonove na probi, a razume se da bih na eventualnim svirkama ako do istih dodje :XD: svirao preko pojachala i pedala ili preko nechijeg proca.
Hm, dakle i Behringer GDi21 uz jeftinu prodzhu, vec se pakuje haha.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Jan 2011, 14:15

Evo, sad sam sa cika Fazijem imao raspravu o tome. Nece da prizna da TH dobro zvuci. :)
TH2, simulacija Mercury pojacala i simualcija Mercury box pedale - za kremast gejn, to je najkonstruktivnije sto mogu da kazem na ovu temu (mada je prilicno daleko od teme). :mrgreen:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 22 Jan 2011, 14:23

Cortex wrote:Pa verovatno je nema, jer eto ovaj moj Line 6 UX1 je usb based i radi do jaja.
Pa Line 6 kaze "near zero latency" a po netu pricaju da je to 5 ms...sto nije malo. Ali ne posedujem tu spravu niti sam je probao pa ne znam.
Cortex wrote:Hm, dakle i Behringer GDi21 uz jeftinu prodzhu, vec se pakuje haha.
Pa sta oces... uzmes jos samo kompresor i neki noise gate, neke fancy patch kablove... i bog da te vidi :XD:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jan 2011, 14:28

KnightOfDoom wrote:
Cortex wrote:Pa verovatno je nema, jer eto ovaj moj Line 6 UX1 je usb based i radi do jaja.
Pa Line 6 kaze "near zero latency" a po netu pricaju da je to 5 ms...sto nije malo. Ali ne posedujem tu spravu niti sam je probao pa ne znam.
Pa da, na 512 sempl rejtu ili shta je to vec, kad smanjish na 256 shto se ni ne chuje toliko, onda je fazon 2-3 ms, ma daj brate, to ti je kao da svirash kroz kabl dugachak 15 metara :D
CHek da vidim kolko koshta ovaj midi to usb kabl...

umart

Post by umart » 22 Jan 2011, 15:02

radice bilo kakav midi kontroler.vamp2 mislim da ne mozes da iskoristis za gazenje,on se tako ganja u studijima za laksu kontrolu parametara ali prstima.

ja sam isao cak toliko daleko da sam u gitar rigu input levelom trigerovao dist pa i kanale na pojacalu...

Lydian

Post by Lydian » 22 Jan 2011, 16:01

Ja sam napravio kontroler pomocu koga upravljam Guitar Rig-om. Napravljen je pomocu obicnog dzojstika koji sam smjestio u posebno kuciste i ugradio prekidace tako da sada izgleda kao foot controler :mrgreen: . Koristim ga da upravljam sa Loop Machine u Guitar Rigu.
Prilicno je jednostavno a radi posao bez problema. Od materijala ti treba jedan dzojstik, kuciste za kontroler malo zice i spst prekidaci.

Dzojstik kada je konektovan na usb, i kada pritisnes jedan taster on kompjuteru salje HID signal. Postoji dosta programa koji konvertuju taj HID signal u MIDI . Potrebno ti je jos da instaliras neki virtuelni midi drajver koji u sustini simulira midi ulaz za komp. Pomocu tog drajvera saljes midi signale u Guitar Rig ili bilo koji drugi softver koji podrzava midi.

znaci midi signal ovako stize do Guitar Rig-a u mom slucaju,
HID signal iz Dzojstika-> Program koji konvertuje HID u MIDI -> Ulaz Virtuelnog midi interfejsa ->Izlaz virtuelnog midi interfejsa -> Guitar Rig

Mozes da napravis kontroler sa onoliko prekidaca koliko dzojstik ima tastera :D

Ukoliko si zainteresovan mogu detaljno objasniti kako da napravis kontroler i podesis ga da radi :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jan 2011, 17:28

:bow: :bow: :bow: To kralju, upravo to mi je potrebno! Eto, kao shto rekoshe, chovek placa iskljuchivo sopstveno neznanje. Zashto bih ja sad puko pare na midi controller kad mogu da saznam kako da to napravim najlakshe i da ne ulozhim praktichno nishta.

Choveche do jaja, to je totalno ono shto mi treba, i da :D zhelim da mi detaljno objasnish kako da to uradim, ali nemoj meni, vec ako te ne mrzi aj spichi to ovde u temu, sa sve slikama, koristice mnogima koji posete forum :ziveli:

Sutra definitivno idem da pazarim neko sranjce na buvljaku od joystick-a xD

MUzzY

Post by MUzzY » 22 Jan 2011, 20:30

Imas Th2, nemoj da se ogranicavas :mrgreen: On je duplo bolji od prethodnika ;) Evo upravo se igram sa istim, clean je kul skroz. Bolji mi je od Amplutube 3 ali drive... slabo, slabo...

Najelegantnije resenje za tvoju ideju je BILO koji MIDI kontroler i kraj price. Ostalo povezujes na najlogicniji nacin. Jos bolje ti je da uzmes IK amp kit za iPhone i picis amplitube 3 preko njega :D A imas i Peavey varijantu sa revalverom :mrgreen: Bez zezanja, oba cu da nabavim sto pre, mnogo je dobra fora :mrgreen:

Lydian

Post by Lydian » 22 Jan 2011, 23:29

OK, ovdje cu da objasnim proceduru kako napraviti "MIDI" foot controller.
MIDI je pod znacima navodnika jer sa kontrolera necemo slati MIDI signal, vec cemo mapirati signale sa USB dzojstika u MIDI signale.
Tako se moze jeftini kineski USB dzojstik pretvoriti u MIDI controller za audio software.

Dakle za ovu DIY avanturicu potrebno vam je:

1. Dzojstik
Image
Ja sam koristio bas ovaj dzojstik. Nema potrebe da kupujete dzojstike sa vibracijom, ili sa nekim drugim cudesima... cilj je sto manja ploca koju cete lakse montirati u kuciste

2. Kuciste
Image
Kontroler moze imati onoliko prekidaca koliko dzojstik ima tastera tako da planirate velicinu kucista zavisno od broja prekidaca koji planirate ugraditi na kontroler.

3. SPST prekidaci
Image
SPST=single pole,single throw

4. Zica

Prije lemljenja, busenja i ostalih stvari potrebnih da se dzojstik prepakuje u foot controller pozeljno je da instalirate sve programe, podesite ih i provjerite radi li sve kako treba.

Prvo trebate instalirati LoopBe1
http://nerds.de/en/download.html
Ovaj program ce emulirati midi port na racunaru

A zatim Rejoice, koji mapira signal sa dzojstika u MIDI signal.
http://www.mediafire.com/?bgbp90mm9my
Program je free, nije piraterija.

OK, ukoliko ste instalirali LoopBe1 pokrenite Rejoice.
Image

Podesite
MIDI out (na slici oznacen sa 1.) - na LoopBe internal MIDI i
Joystick (na slici oznacen sa 2.) - izaberite drajver od dzojstika

Da bi mapirali svaki taster potrebno je za svaki taster uraditi sledece:

1. Pritisnite taster na dzojstiku i drzite ga pritisnutog
2. Dok drzite taster prebacite sa Controller Change na Note On (na slici oznacen sa 3.)
3. Kliknite na Add (na slici oznacen sa 4.)
4 Sada pustite taster i prebacite sa Note On na Controller change
Uradite ovo za svaki taster koji hocete da mapirate

Da provjerite jeste li dobro uradili pritisnite taster koji ste mapirali i u donjem dijelu programa bi trebalo da ispise nesto ovako:
Value: 0 Channel: 0 Note On: 54 Data: 13968 Result: 0
Value: 127 Channel: 0 Note On: 54 Data: 8337040 Result: 0

Podesavanje Guitar Rig-a

Idite na File->Audio and MIDI settings-> MIDI
I provjerite je li ukljucen LoopBe INternal MIDI
Image

Recimo sada da hocete da pritiskom na dzojstik da ukljucite Loop Machine u Guitar Rig-u
idete desni klik na dugme za ukljucivanje Loop Machine i klik na Learn
Image
Posle ovoga Guitar Rig ocekuje MIDI signal. Pritisnete neko dugme na dzojstiku i :) trebalo bi da iskoci prozor "New MIDI event was learned"
Na ovaj nacin mozete podesiti da kontrolisete pomocu dzojstika bilo sta sto se moze kliknuti u Guitar Rigu, ili nekom drugom softveru koji podrzava MIDI.

Sada treba rastaviti dzojstik, izvaditi plocu montirati je u kuciste i ugraditi spst prekidace da bi to licilo na foot controller :mrgreen:
nastavice se...

MUzzY

Post by MUzzY » 23 Jan 2011, 00:28

Svaka cast na tutorijalu! :ziveli:

Post Reply