Lemljenje / Izrada / Opravka Elektronike: Saveti
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- tyler durden
- MF veteran
Re: Lemljenje / Izrada / Opravka Elektronike: Saveti
može li mi neko pomoći... Pravim gitarski box, 2x12, imam dva celestion v30, po 8 oma, vezujem ih paralelno na 4. Sad mi samo recite, ne znam da se snađem gde na konektor to da povežem. Imam 3 različita, pa me interesuje gde ide + a gde - sa zvučnika? Konektor koji sam uzeo je
http://elementa.rs/proizvodi_3.php?nivo ... nivo4=8312
eto ga na dnu strane pod imenom
6,3mm utičnica
SK2EB
koliko kapiram + je ovaj pin kao na spoljašnjoj strani (prstenu), a negativan na unutrašnjem....jesam u pravu?
http://elementa.rs/proizvodi_3.php?nivo ... nivo4=8312
eto ga na dnu strane pod imenom
6,3mm utičnica
SK2EB
koliko kapiram + je ovaj pin kao na spoljašnjoj strani (prstenu), a negativan na unutrašnjem....jesam u pravu?
na muškom džeku [možda je tako lakše da se objasni] - PLUS je na vrhu, MINUS [masa] je na dužem delu.
pošto vezuješ paralelno - možeš da vežeš 'zvezdasto' - oba plusa na plus utičnice i oba minusa na minus utičnice, a možeš i plus utičnice na plus prvog zvučnika, pa odatle na plus drugog zvučnika. identično i za minus.
pošto vezuješ paralelno - možeš da vežeš 'zvezdasto' - oba plusa na plus utičnice i oba minusa na minus utičnice, a možeš i plus utičnice na plus prvog zvučnika, pa odatle na plus drugog zvučnika. identično i za minus.
- tyler durden
- MF veteran
ok, hvala skontao sam u međuvremenu, ali hvala na objašnjenju svejedno 

- SinSkinner
Treba mi pomoc oko otklanjanja kvara. U pitanju je pojacalo Cajavec GA-104A glava. Danas tokom probe je na klinu poceo da se cuje kao neki blagi OD. Proverio sam ulaze, pomislio sam na zvucnike (2x12 box) ali ne znam, kako to proveriti? Na kraju je prestalo to brujanje, a pojacalo se sa volume na 0 culo kao da je volume 10. A odvrtanjem vol. pota se nista nije menjalo. Sad, da li je to do vol. pota? Da li je crkao i ostao na 10... Imam par viska kod kuce, pa bi se to lako promenilo.
I jos nesto, kako da proverim omazu na zvucnicima? Dva zvucnika po 8 Ohm, serijski. Jedna zica je bila labava, pa sam je namestio, pa bih proverio jel 16 ohm. Tnx
I jos nesto, kako da proverim omazu na zvucnicima? Dva zvucnika po 8 Ohm, serijski. Jedna zica je bila labava, pa sam je namestio, pa bih proverio jel 16 ohm. Tnx

Koja bi bila najlaksa i najjeftinija pedala za pravljenje?
i koliko bi kostali delovi?
Po mogucstvu da mogu da ih kupim u beogradu, da ne moram da narucujem online.
Hteo bih da sravim pedale, pa bih poceo sa necim prostim.
i koliko bi kostali delovi?
Po mogucstvu da mogu da ih kupim u beogradu, da ne moram da narucujem online.
Hteo bih da sravim pedale, pa bih poceo sa necim prostim.
HSW SPICErosoneri wrote:Koja bi bila najlaksa i najjeftinija pedala za pravljenje?
jel raspolozen neko iz bgd da mi izbushi rupe za pinove na ovoj plocici? http://www.runoffgroove.com/sb2pcb.pdf
finishiram polako projekat atenuatora/reamp boxa sa paralelnim/rednim (na prekidac) fx loopom u koji cu da metnem kompjuter, preko interfejsa, za delay, reverb i loop funkcije (paralelno, da bi direktni signal bio 100% analogan). neka kao ultimate attenuator fora.
inace, kada radite onu staru foru sa laserskim stampacem, ono da se isprinta kao u ogledalu, pa prenese na na plocicu peglom, koji papir koristite? ja sam koristio neki foto papir ranije i neki od nekog casopisa za uredjenje kuce, imate li neki casopis da preporucite da ga zrtvujem? takodje, sta mislite, oce biti frke da se prenese ovolika shema (nikad nisam prenosio sheme vece od nekih 5x3cm)? naravno, ne ocekujem savrseno da se prenese, popravicu markerom, pa u ferihlorid. grejete li ferihlorid ili pustite da se nagriza na sobnoj temperaturi i koliko vremenski vam treba?
finishiram polako projekat atenuatora/reamp boxa sa paralelnim/rednim (na prekidac) fx loopom u koji cu da metnem kompjuter, preko interfejsa, za delay, reverb i loop funkcije (paralelno, da bi direktni signal bio 100% analogan). neka kao ultimate attenuator fora.
inace, kada radite onu staru foru sa laserskim stampacem, ono da se isprinta kao u ogledalu, pa prenese na na plocicu peglom, koji papir koristite? ja sam koristio neki foto papir ranije i neki od nekog casopisa za uredjenje kuce, imate li neki casopis da preporucite da ga zrtvujem? takodje, sta mislite, oce biti frke da se prenese ovolika shema (nikad nisam prenosio sheme vece od nekih 5x3cm)? naravno, ne ocekujem savrseno da se prenese, popravicu markerom, pa u ferihlorid. grejete li ferihlorid ili pustite da se nagriza na sobnoj temperaturi i koliko vremenski vam treba?
za ferihlorid ima ovaj fazon sa sundjerom samo ne znam kakvi su rezultati, nisam probao
http://www.pulsarprofx.com/pcbfx/main_s ... _tank.html
http://www.pulsarprofx.com/pcbfx/main_s ... _tank.html
hvala, probacu.
nego, da vas obradujem: u mikroprincu nabavili j201 jfet. get them while they last, ja sam se vec snabdeo. bolje nego neki preprodavac da vam prodaje za duple pare.
nego, da vas obradujem: u mikroprincu nabavili j201 jfet. get them while they last, ja sam se vec snabdeo. bolje nego neki preprodavac da vam prodaje za duple pare.
- mislim_stvarno
e moracu jedno 50kom da uzmem
inace, sto se tice etchinga, andrej, jesi li probao da smiksas onu kombinaciju sone kiseline (1/4) i hidrogena (3/4)? ako jesi, jel bolje radi ferihlorid ili ovo?

inace, sto se tice etchinga, andrej, jesi li probao da smiksas onu kombinaciju sone kiseline (1/4) i hidrogena (3/4)? ako jesi, jel bolje radi ferihlorid ili ovo?
ja sam koristio samo ferihlorid (dok sam u PG bio), 20-30 puta. drugih hemijskih sredstava nije bilo, a tu kombinaciju sto pomenu nisam isprobavao. rodjak koji se ovakvim stvarima bavi godinama mi rece da je ferihlorid 'najprecizniji' od svih tih sredstava za nagrizanje. jednom sam (kad nije bilo stripboarda ni ferihlorida) jednu jednostavnu shemu ogulio skalpelom, srafcigerom i busilicom.
j201 im je 100 i nesto dinara, tako da se ne isplati uzimati preko 5-10 komada. ja sam porucio sa banzaia u zadnjoj posiljci jedno 20 komada, al to jos nije stiglo, a sad uzeh 5, da mi se nadje, dok dodje ovih 20.
jel neko raspolozen samo da mi izbusi rupe na jednoj plocici kad je napravim, posto nemam busilicu?
j201 im je 100 i nesto dinara, tako da se ne isplati uzimati preko 5-10 komada. ja sam porucio sa banzaia u zadnjoj posiljci jedno 20 komada, al to jos nije stiglo, a sad uzeh 5, da mi se nadje, dok dodje ovih 20.
jel neko raspolozen samo da mi izbusi rupe na jednoj plocici kad je napravim, posto nemam busilicu?
Kako da uzemljim gitaru? Imam HSS kopiju strata, na svim pozicijama osim na bridz+mid gitara zuji toliko da je nesvirljivo. Postoji samo master volume i 5-way switch, svi magneti su vezani za volume pot od koga ide zica koju na koji deo bridza ili unutrasnjosti povezem (postoji parce lima koji je vlasnik instalirao unutar control cavity-ja, ne dobijam nikakvu razliku - isto radi i bez ground zice. Gitara ne reaguje ni na dodir prstom zica, shafta pota, magneta, srafova. U cemu moze biti problem?
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... =HSS_1v_5w
+ zica od pota (tamo gde se spajaju sva uzemljenja) do kobilice i to je to.
Ako je tako a i dalje imas problema, nije do gitare.
+ zica od pota (tamo gde se spajaju sva uzemljenja) do kobilice i to je to.
Ako je tako a i dalje imas problema, nije do gitare.
Da, bas sam taj dijagram i koristio. Sve je po semi ali i dalje susti, skoro bruji nenormalno. Da li je moguce da je pot odsluzio svoje, prilicno je stara gitara... I da li je potrebno da ground uvek ide na kobilicu (i zasto), ili je bitno da je samo neki provodnik unutar gitare i da li je bitna - lupam - debljina ground zice.
Hvala svakako
Hvala svakako