Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Axe FX

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:04

Cortex wrote: Al shto se tehnike tiche, Muris bolje svira nego Malmsteen :P
Evo i ja jednom grohotom da se nasmIjem.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:36

sinisake wrote:
Ne postoji (dobro) pojacalo u koje se samo ustekas i domah zvuci sjano
E, Muzzy, ja bas imam drugacija iskustva. Svako PRAVO pojacalo zvuci odlicno, cim se ustekas u njega, i bez cackanja potova.

Skines visoke, dodas basove, smanjis/pojacas gejn, da bi dobio ton koji ti juris, ALI, cak i bez toga, cuje se koje pojacalo radi pos'o, odmah po ustekavanju. :ziveli:

Mislis, probao si sedamnaest pojacala u zivotu, od kojih 7 iz 'domace radinosti'. Get the fuck outta there, ti ces bas da nam pricas o pojacalima. Ljubi te matori :ziveli: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:39

MUzzY wrote:
dweezil wrote:neam pojma @Muzzy ali iz iskustva znam da ako se trazi za resenje sve u jednoj stvari to na kraju nikad ne uspe, svi jure dobar zvuk ali ono to se stice i godinama, iskustvom, poznavanjem razlicitih prostora gde se svira, u tome i jeste draz muzike i npr gitaristike, setupi, razne djitre, pedale, pojacala i slicno, ne funkcionishe sve i za sve prilike, stvarno ono neam pojma al mislim reci da si djitrista a ne volis lampu to je ono kao da kazes volim zene ali ne volim p...aj za studio jos nekako ali za live situacije, ne znam ...
AxeFX pokriva samo gitarska pojacala ;) nista vise od toga :mrgreen:
I ja sam bio skeptican ali sam ga probao i odusevio se.

Gde sam ja rekao da ne volim lampu?
AxeFx je majka didjitalnih sprava (ima sad ovaj novi Kemper or something 'profiling amp' okacio ga je neko vec na forumu, obecava sprava). Medjutim, ako nikad nisi imao bar jedno 20-tak pojacala od 2 soma dolara (samo glava, bez kutije, efekata, icega) onda brate cutis i upijas sta Car i Bog prica. :arrow:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:41

nebojsak wrote:
I tu odmah gubiš jednu od pogodnosti. Dakle, možda treba cimati i box na cert. Za 1700+ evra, ja očekujem 100% out of the box. Ako ću da cimam kabinet na cert, zašto onda ne bih i glavu?
Haha...tebi je kao zvuk bitan. Prvo da naucis da sviras. Zajebi punk radnje, daj neki djez. Bluz. Klasiku. Simfo-rok. Ili prekini. Da se javljas uopste. Postedi nas molim te svoje muzicke karijere. :bambi:
Last edited by Dersu Uzala on 26 Jan 2011, 23:41, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Jan 2011, 23:41

Dersu Uzala wrote:
sinisake wrote:
Ne postoji (dobro) pojacalo u koje se samo ustekas i domah zvuci sjano
E, Muzzy, ja bas imam drugacija iskustva. Svako PRAVO pojacalo zvuci odlicno, cim se ustekas u njega, i bez cackanja potova.

Skines visoke, dodas basove, smanjis/pojacas gejn, da bi dobio ton koji ti juris, ALI, cak i bez toga, cuje se koje pojacalo radi pos'o, odmah po ustekavanju. :ziveli:

Mislis, probao si sedamnaest pojacala u zivotu, od kojih 7 iz 'domace radinosti'. Get the fuck outta there, ti ces bas da nam pricas o pojacalima. Ljubi te matori :ziveli: .
Mislim, onih nekoliko dobrih koje sam prob'o, odmah su zvucala dobro, bez cackanja potova. A jesi ti probao taj AXE FX, uzgred?
Ili Kemper?

Uzgred, Muris razbija, a fazone o ''muzikalnosti'' ostavi za neke metafizicke rasprave. :wink:
Last edited by sinisake on 26 Jan 2011, 23:44, edited 2 times in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:42

Jok, ti si. Sprava je quratz. Ja bih im licno urucio Nobelovu nagradu za fiziku (posto ne postoji za elektrotehniku, kad su mene predlagali, tako su mi rekli). Ali je sprava djubre u odnosu na Mesa Boogie. :mrgreen: :bambi: :kokice: :1: :bravo: :ma bravo: :krstise:

Uzgred, Muris svira ko ja sa 11 godina. Aj' dobro 13. Decko je antitalenat za muziku, ali sto voli da svira to je cudo jedno. :ziveli:

Postedi se, molim te, lupetanja.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Jan 2011, 23:49

Vidi, hoces li:

1) da te nateram na brzinu da opet demonstrativno odes i/ili popijes ban

2) ili ces da budes dobar

?

:kiss:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:50

1) :kiss:

Odsad samo ostro. Postoji nekoliko foruma diljem sveta koji cekaju da se javim. Da se ja javim. Ja da se javim. JA. Ne ti. A ja dangubim ovde. :zzz:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jan 2011, 23:52

Ma Dersu to i oce, chovek je shvatio da mi ne mozhemo nishta da ga nauchimo a njega je pochelo da smara da uchi nas (it goes without saying da sam zaista MNOGO nauchio od tebe Dersu :ziveli: ), pa sad iskushava administraciju foruma na kome u sushtini ne zheli da bude.
Ali ja kazhem, jedno pola znanja koje sam sakupio ovde na forumu doshlo je od chika Dersua. Dersu can't we just be friends?
Jebesh ko je bolji Muris ili Malmsteen. Bolji od obojice je Jeff Richman, a od njega shto tek ima boljih... :ziveli:

Edit:// Eto chovek potvrdi sve sam :mrgreen:
Last edited by Cortex on 26 Jan 2011, 23:53, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:53

Dushan S wrote:Sem Muzzy-ja koji očigledno ima zdrav stav, zapanjujuće je šta su sve ljudi ovde pisali na temi. Kao da je neverovatno teško shvatiti čemu služi ova sprava, i kao da je dat domaći zadatak "Nađi ovom proizvodu manu" pa ko napiše najmaštovitiji komentar, dobije celu tepsiju bureka sa sirom na poklon i 5 u dnevnik. Pretpostavljam da je deo razloga za nerazumevanje način kako se neko bavi muzikom, naročito što je ovde u zemlji Srbijici najčešće to samo hobi. Gomila komentara je iz krajnje "srpske" perspektive.

Axe FX suštinski pokriva sledeće:

a) Imam studio, komercijalnog karakera. Kupim Axe Fx, i rešio sam 95% komercijalne primene, tj snimanja gitara za neku mainstream muziku različitih žanrova, kao i onu alternativniju. Pri tome to zvuči bolje nego ostali simulatori, a košta u stvari normalno - u svakom boljem studiju se nalazi gomila opreme koja košta 1000-2000$. Ne moram se nositi sa nekim gitaristom koji ima bzvz opremu i ne snalazi se u datoj situaciji - klik - izađe preset, okrenemo par potova, i umesto agonije od par sati nameštanje zvuka na pojačalu i postavljanja mikrofona da bi se na kraju možda dobio krajnje osrednji rezultat - posao odmah obavljen.

b) Imam project studio, i želim najbolji mogući rezultat bez ozvučavanja pojačala. Zašto? Nemam tehničke uslove za pojačala koja grme, i želim praktičnost toga da u 3 ujutru dok pravim pesmu praktično odmah snimam gitare, i da ne moram pri tome praviti novi set up. Ne moram sklanjati Mesa Boogie sa kojim sam snimio dist trake i stavljati Fendera da bih snimio neki clean. Pri tome je često naravno nemoguće ponovo ubosti isti položaj mikrofona pa samim tim i isti ton. Pri tome dobijam rezultat koji je zaista "za ploču". Pod može biti za ploču, ali ali kod snimaka gde je gitara jako bitna, ima svoj specifičan zvuk koji je prepoznatljiv. Svaka snimljena gitara dok pravim pesmu praktično postaje i finalna gitara. Kad završim postavljanje pesme, odmah idem na miksanje, ne postoji faza "Ok sad sam iskomponovao album, sad treba sve to i snimiti". Znači sprava je majka za one koji rade ovako (a ima ih) a kojima POD nije dovoljno dobar (a ima ih itekako)

c) Želim najozbiljniji mogući zvuk live, sa najmanje mogućih komplikacija, ne želim nositi komplikovan rack, imam puno različitih farbi od pesme do pesme.

Da li to može Line6? Ili slične sprave? Može ali lošije. Da li nekom znači ta razlika u kvalitetu, da ne diskutujemo kolika je? Zavisi da li zarađuje mesečno 200, 2000 ili 20000 eura od studija ili sviranja. Postoji razlog zašto Axe Fx košta toliko, najviše zbog algoritama koji su jako zahtevni, i koji traže namenski hardware sa velikom snagom za procesovanje. Mislim da bi se iznenadili time koliko u stvari većina komercijalnog hardware pa i Line 6 sprave, ne troši procesor - kao što su se mogli uveriti oni koji poteraju svoj ampfarm i vide da slabo šta troši.
Da li to može sa pojačalima i da li je bolje? Pa bolje je ako znate da snimate, imate mikrofone, imate dobar preamp, imate dobre konvertore, imate dobru prostoriju koja zvuči kako treba i koja je izolovana kako treba, imate dobro slušanje u studiju, e onda može. Pa treba snimiti nekad i nešto da nije samo jedan karakter. Ajd uzeti bar dobrog marshall-a i fender-a. Pa možda i neki High gain. Pa jednu ovakvu i jednu onakvu kutiju. Pa to onda košta malo više od Axe FX-a, sve jel pod uslovom da znate i snimateljski zanat.

Za kraj jedna stvar koja je problem u ovakvim raspravama, a kad to kažem ne žim zaista nikog da uvredim ili da upirem prstom - nedostatak ukusa kod ljudi. To je kao sa svim onim objektivno, univerzalno ružnim cipelama koje se mogu naći u nekoj prodavnici. Zašto to postoji - pa zato što neko misli da je baš tako lepo i proizvođač to zna. Ima foruma, velikih foruma, kao što je K-V-R, gde na primer mogu da se vide priče o softverskim simulacijama. Bio sam svedok da su ljudi masovno hvalili objektivne zvučne govnarije kao recimo prve Guitar Rig-ove da su "autentični" ili za Amplitube Metal da je rešio njihove potrebe za distorziranim gitarama. Neki ljudi jednostavno ne čuju ili ne kapiraju. Kao drugo, postoji jedna specifična kategorija a to je, narodski rečeno "gustina" koja je jako bitna kod snimanja. Većina simulacija jako loše podnosi guste matrice, zvuk koji je sasvim ok kad je sam, se pretvori u neku mrlju sa ostalim instrumentima. Kao kad uzmete digitalnu fotku koja vam je čak i na većem monitoru jako čista lepa i jasna, i onda odštampate plakat 3 sa 2 metra i on ne valja ništa jer je mutan i zamazan. To je i ostala prednost ampovanja gitara u studiju, ok snimljena gitara sa pojačala ostaje jasna i definisana, i ne mora biti glasna da bi se čula. Axe Fx je u tom pogledu, na osnovu onih snimaka koje sam čuo - jako dobar jer trpi gužvu u matrici, ton prilično zadržava neki integritet, a naročito ove metal dž dž varijante, koje se sa podovima umeju pretvoriti u muljavinu, ili imati taj neki konstantan digitalni prizvuk u višim srednjima, kao da je neko pustio neku sintetizovanu distorziju preko zvuka gitare koja konstantnom jačinom svira tamo na 5 -6 kiloherca.

Znači dobra sprava kome treba. Te priče "može to i pod", "Mnogo skupo", "bolje pravo pojačalo", "šta će ti", man'te se tih priča, čim vam to pada na pamet, znači da vam ova sprava uopšte ne treba, nije za vas pa zato i ne kapirate čemu to.
Slusajte genija, naucite ovo napamet. Kao pesmicu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:58

Cortex wrote:Ma Dersu to i oce, chovek je shvatio da mi ne mozhemo nishta da ga nauchimo a njega je pochelo da smara da uchi nas (it goes without saying da sam zaista MNOGO nauchio od tebe Dersu :ziveli: ), pa sad iskushava administraciju foruma na kome u sushtini ne zheli da bude.
Ali ja kazhem, jedno pola znanja koje sam sakupio ovde na forumu doshlo je od chika Dersua. Dersu can't we just be friends?
Jebesh ko je bolji Muris ili Malmsteen. Bolji od obojice je Jeff Richman, a od njega shto tek ima boljih... :ziveli:

Edit:// Eto chovek potvrdi sve sam :mrgreen:
Svidja mi se tvoje rezonovanje. Uvek imati na umu da je Dersu Car i Bog. Ne ja. Onaj pravi. Ima tamo neka knjiga o njemu. Film satro. Remek delo kazu. Poenta je, da ti NIKO ne sere (pa tako ni ja) kako stvari bivaju. Medjutim, kad prihvatis takav stav, neminovno ces u zivotu naletati na (internet) 'strucnjake' koji ce ti sve to objasniti. Iako nemaju 'leba da jedu', tupice ti letnji dan do podne kako je ovo ovakvo a ono je onakvo. Onda se samo odselis. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 00:02

dweezil wrote:
Dushan S wrote:Axe Fx je u tom pogledu, na osnovu onih snimaka koje sam čuo - jako dobar jer trpi gužvu u matrici, ton prilično zadržava neki integritet, a naročito ove metal dž dž varijante, koje se sa podovima umeju pretvoriti u muljavinu, ili imati taj neki konstantan digitalni prizvuk u višim srednjima, kao da je neko pustio neku sintetizovanu distorziju preko zvuka gitare koja konstantnom jačinom svira tamo na 5 -6 kiloherca.
i ti si to sve cuo sa you tube snimaka?!
Matori, znamo se, nemoj da se blamiras da ikada vise dovodis Ducinu pricu u neku domacu dramaturgiju. Please. Never again. Ispadas glupan kao ovi na forumu. :bambi:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Jan 2011, 00:04

Odselis se, ali ostane Crbija u tebi...avaj... :lol: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 00:04

Dushan S wrote:Kao da je neverovatno teško shvatiti čemu služi ova sprava, i kao da je dat domaći zadatak "Nađi ovom proizvodu manu" pa ko napiše najmaštovitiji komentar, dobije celu tepsiju bureka sa sirom na poklon i 5 u dnevnik. Pretpostavljam da je deo razloga za nerazumevanje način kako se neko bavi muzikom, naročito što je ovde u zemlji Srbijici najčešće to samo hobi. Gomila komentara je iz krajnje "srpske" perspektive.

A sto, ti si mislio da su ovde na forumu neki vajni muzicari? Pa sve su burek tate i mame. :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 00:05

sinisake wrote:Odselis se, ali ostane Crbija u tebi...avaj... :lol: :ziveli:
Ne kapiram...nisi se nigde odselio? O cemu ti pricas?

Post Reply