Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Axe FX

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 01:02

nebojsak wrote:...da ih pišem....

Matori mladicu, izvini sa smaranjem, btw. Nesto nekome nekako mora da se odgovori. Anyway, mudri ljudi su davno rekli da ako se tangiras na tudja pitanja i odgovore o zivotu, ziveces 'ko crni'. napatices se. Drugim recima, ja se ovde trudim da ne serem prozaicno, vec cinjenicno, ali ako treba da pevam bajke, ce pevam. Vol'o bi da ti dodjem na koncert ili dva, tojest da me zoves. Ok je punk. Kad serem protivu punka, to je odbranbena (ili odbrambena) poza. Pa trecina moje generacije su punkeri. Trecim delom svog tela, i ja sam bijo punker. Malo mi to sad sve passe. Ali meni je sve sad passe. Samo gledam kosti da su utopljene, da ima klope i pica. Tekucine.

A hvala i tebi Sinisa.

Kad vam je bas dosadno, stavite se u moju situaciju.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 01:06

Duane wrote:Dersu jel istina da si ti onog Sokrata naterao na to da on kaže kako ništa nezna, a i da zna, dje da zna?

a čuo sam da si anaksimena navuko na pajd, al o tome nećemo javno...
Stefane, mili brate, procitaj : http://en.wikipedia.org/wiki/Cratylus_%28dialogue%29

Ne clanak na vikipediji bre....knjigu...ima jos jedna, ali njen naziv cu ti odati kad procitas ovu. Da, tu se prvi put pominje Atlantida....ali imade i jod jedno 3000 bitnih momenata.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 01:12

Duane wrote:Dersu jel istina da si ti onog Sokrata naterao na to da on kaže kako ništa nezna, a i da zna, dje da zna?
To je recikliranje mnogo starije istocne mudrosti, koja je, Bogu hvala, zapisana i na internetu.

IMa, naravno, mnogo radikalniju (i mudriju) formu. E, kad bi ti to znao. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 01:29

Enivej, idem da zavrsim temu.

U smislu, da je procitam, pa da svakako dam svoj sud. RoboCki ovog puta. Mis'im, probo sam to cudo (jok, javio bi se da tupim o tome a nisam ga ni vid'o u zivotu?).

Znaci, AxeFX je P.O.S.

Da, Guverneru, svekoliki borcu za vaistinu, I'll always be Your Wingman.

Cuz, you dig it. Ko bre ima vremena da pise ili cita traktate. Nebitno. When in doubt, iliti kad sumljas, koristi mozak (use common sense).

A common sense nalaze, sto direktiniji dodir. Znaci, struja bre, nikakve brojke i slova, imam rec od osam slova 'EbacinaJe'.

U sledem postu razmisljanja o Axe FX. Bice 'heavy' jer ce biti zesce tehnicko praznjenje slame. Mislim, kome radi, radi. Ali ovo ce biti samo tak'o agitpropovanje vizavi AxeFX?

Kako? Zasto? Tako i zato sto Car i Bog sve to zna, i prenece Vam. It's all gonna make sense when you think about it.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 27 Jan 2011, 01:39

Koliko si se spremao za start-robotic-mode pohod?

andrej]

Post by andrej] » 27 Jan 2011, 01:44

Dersu, iskreno me intersuje:

Imas neke preporuke za dobijanje nekog inovativnog zvuka? Al da nije Mesa (niti bilo sta od pojacala, ne vidim tu neki progres). Takodje, ni emulacije me ne zanimaju...

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Jan 2011, 02:01

inovativan zvuk?
Stavi autotune ispred amp-a recimo (mada to ces morati digitalno jer nisam siguran da su izmacili HW autotune)... fuzz se podrazumeva. To sve kroz bassmana naravno posto je to najbolje pojacalo ikad i kroz 4x10.

andrej]

Post by andrej] » 27 Jan 2011, 02:06

hmm. probao (sa simulacijama). nije neka fora, a i moras da otkucas note u sekvenceru da bi funkcionisalo kako valja. a i autotune je smisljen za monofone signale.

ja skontah da autotune koriste i na instrumentima da postignu perfect pitch. pravi nacin da ti malmsteen kaze da ti je bending dobar i da 'sviras nastimano'.

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Jan 2011, 02:08

Pa hteo si inovativno ... ne znam cemu to sluzi kad ima toliko lepih zvukova gitare (i krajnje funkcionalnih) al' dobro.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 02:11

andrej] wrote:Dersu, iskreno me intersuje:

Imas neke preporuke za dobijanje nekog inovativnog zvuka? Al da nije Mesa (niti bilo sta od pojacala, ne vidim tu neki progres). Takodje, ni emulacije me ne zanimaju...
Znas sta? Pitanje ti je na mestu. Uvek je bilo revolucionarno. E sad, ovi koji su imali revolucionarni zvuk, tada to nisu ni znali. Nekako se retrspektivno osecas prema svemu tome.

Mislim, mozes da imas ton kao Peter Green iz Fleetwood Mac perioda, a mozes da imas i zvuk kao Brian May iz ranog Queen perioda.

Ja sam uvek razmisljao ovako: (jebes pojacalo) ocu da imam svoj zvuk. E sad, ako imam ovo ili ono pojacalo, pa to ima 6 zvukova, i unazad 30 godina svi su ih provalili. Razlog zasto volim versatilna pojacala (pojacala u kojima su ugradjene milion kerefeka) je prost: sto vise dobitnih kombinacija, lakse za mene kao muzikanta da docaram svu tu muziku.

andrej]

Post by andrej] » 27 Jan 2011, 02:15

ima. evo sta se meni svidja:

tremolo sa promenom brzine za vreme sviranja. 2:18 i jos malo unapred.

u dubstepu dosta koriscena fora, al na gitari potencijalno zvuci mnogo bolje. zamolio bih vas da izdrzite malo ovoga...

ne najinovativnija stvar ikad, al neprovaljena.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Jan 2011, 03:18

Dersu Uzala wrote:

Stefane, mili brate, procitaj : http://en.wikipedia.org/wiki/Cratylus_%28dialogue%29

Ne clanak na vikipediji bre....knjigu...ima jos jedna, ali njen naziv cu ti odati kad procitas ovu. Da, tu se prvi put pominje Atlantida....ali imade i jod jedno 3000 bitnih momenata.
joj treba to za ispit spremit... a i timaja bogme...

mada moram priznati da mi laska što je car upamtio moje ime :mrgreen:
Last edited by Duane on 27 Jan 2011, 03:22, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2011, 03:21

Duane wrote:
Dersu Uzala wrote:

joj treba to za ispit spremit... a i timaja bogme...
E pa jedi pite onda. Em ti je struka em podjebavas. Sod-off. :ziveli:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 27 Jan 2011, 14:59

Vidim da se na ovom forumu i dalje lupaju gluposti o svemu pa i o Axe Fx-u. Spravu nisam licno probao, ali posle toliko procitanih recenzija, sto profesionalnih, sto amaterskih mogu da zakljucim da je za mene bolja od pojacala i pratece opreme i to iz sledecih razloga:

1) Ono sto je najbitnije, zvuk.
Tacno je da u zvucno izolovanoj prostoriji odredjeno pojacalo moze da pobedi 1 na 1 zvuk Axa koji ga simulira. Ali tu se namecu druga pitanja. Kolika je zaista ta razlika? 1%, 10%? Cak smatram da ta razlika tezi nuli. Potrebno je samo upoznati Axe i podesiti milione parametara po zeljenom ukusu. Da li cemo se mi naci uopste u navedenoj situaciji i koliko puta u odnosu na celokupnu svirku? Da li ce se ta razlika primetiti u kontekstu zive svirke? Koliko cujem, ne bas. Znaci Axe pobedjuje, posto je dovoljno dobar. Uzmimo za primer i situaciju sviranja kod kuce, bedroom player scenario. Da li cemo moci da pojacamo nase stovatno pojacalo, da bi dobili zvuk koji nam se svidja? Naravno da ne. Mozemo da nabavimo atenuator, ali trpece ton isto kao i lampe. Axe je procesor pa je zvucno isti, bilo da je u pitanju 1w ili 100w. Znaci opet Axe pobedjuje.

Gledao sam diskusije na forumima i slepe testove uporedjivanja Marshalla i njegove simulacije, gde je simulacija meni bila bolja i gde je vecina imala isto misljenje i nije provalila sta je original. Naravno, javili su se neki vukovi koji su provalili na keca, ali su sami priznali da je to zbog Marshallovih nedostataka (koje je isto tako moguce simulirati).

2) Versatilnost.
Ne mogu da verujem da ste ovo naveli kao manu. Eto znaka dokle moze da ide zatucanost i ostrascenost. Skapirajte da se tu placa uglavnom hardware. Da placate software, verovatno bi taj paket simulacija bio veoma mali, pa bi se placale doplate za nadogradnju (kao sto to radi pederski line6 npr.)
Kontam da ima ljudi koji imaju neki svoj ton u glavi ( jedan ton), znaju kako da ga dobiju i furaju samo to. Ok. Ali u odnosu na celokupnu gitarsku populaciju takvih je jako malo. Mnogi od nas vole da sviraju npr. malo Metalike, malo Kisa, malo Stivi Rej Vona. Samo za ove nam treba 3 razlicita pojacala. A na Axu je dovoljno pritisnuti dugme i tu smo.
Pedale da ne napominjem. Sve sto vam pada na pamet i jos nesto dodatno. Samo je potrebno podesiti i igrati se malo. Axe je G.A.S. killer. Sve je tu, na dohvat ruke. Jos kada se memorisu patchevi, sve se menja na klik. Bez cimanja,skakanja i igranja kolca po pedalama.

3) Snimanje
Zar je potrebno ista reci ovde? U kucnim ili poluprofesionalnim uslovima, je bogom dana sprava. Kakvo crno pojacavanje Marshalla na 11 i podesavanje mikrofona u 101 razlicitu poziciju. Mozda u ozbiljnom, skupom studiju, sa ozbiljnim skupim kardovima. Ali i tome ce doci kraj. Rekao sam to davno na forumu i ponavljam opet. Potiskivanje pojacala je neminovno.

4) Kilaza.
Axe zauzima 2U rek prostor. Koliko tacno kg, ne znam. Varijantu pojacalo+pedalboard i pratece stvari vi racunajte. Pritom, pogadjajte sta vise utice na vasu kicmu.

5)Odrzavanje
Axu ne treba odrzavanje. Ili radi ili ne (a jos nisam nigde procitao da je nekome otkazao).
Lampe se trebaju menjati, sto je jos jedan udarac po dzepu. Bilo da im je istekao rok trajanja, bilo da su otisle u vecna lovista zbog kvaliteta domacih puteva.

6) Cena.
Ljudi, nemojte biti smesni. Razumem da je nekome 2k evra kao kuca, a neko time brise dupe. Potrebno je posmatrati odnos ulozeno/dobijeno, a time Axe daju skoro dzabe. Po ceni JEDNOG ozbiljnog pojacala, dobijaju se desetine drugih + svi moguci i nemoguci efekti koji su u klasi Eventida i TC elektroniksa.
Jasno mi je da neko nema para za ovako nesto i da mu posao rade npr podni procesori. To je ok. Mogu da se kladim neko ko zna da svira i podesi, lupam, boss gt6 zvuci bolje od puritanaca, koji veze sa svirkom nemaju, a imaju devizu "analogija ili smrt".

A koje su mane? Zvuk koji nije identican (a mozda moze da se namesti da bude). Mogucnost kvara (koja realno postoji svuda). Preprodaja za nekoliko godina? Ne znamo koliko ce da vredi. Komisija je imao 486 od 4000 maraka. Danas taj komp ne vredi nista jer je neupotrebljv, a ima novi od 1000e. Axe ce biti upotrebljiv, ako pozivi toliko dugo.

Valjda sam naveo sve sto je bitno. Sta znam, meni ovde matematika deluje poprilicno jednostavno. :)

Sto je najbitnije, ovo ljudima sljaka. Profesionalnim muzicarima, koji od muzike zive. Muris i Dragiani su odusevljeni. Nije da se ja licno nesto preterano zanimam za njihovu muziku, ali likovi ZNAJU da sviraju, imaju svirke redovno, probali su masu opreme i opet im se Axe toliko svidja. Ne pricam ovde o honeymoon periodu, niti o nekoj digitaliji koja je kao nova pa se eto svi zalepili za to. Ovo je novi korak, sva ostala prethodna digitalija ne moze da se meri sa Axom. Uzgred, Dragiani je batalio svog Bugija kada je cuo Axe ;)
Petrucci je recimo za vreme veceg dela prethodne turneje sa Mejdenima ceo svoj frizider sa Eventide i TC efektima zamenio Axom. Mogu da se kladim da je probao i simulacije pojacala da koristi iako je vukao sa sobom MarkV glavudze. Ali ne sme javno da kaze naravno, posto ima dil sa Bugijem.
Loomis je izjavio da mu se svidja ali da mu je previse skup da ga vuce na turneje. WTF, vuce Engl glavu koja kosta isto toliko?!? Naravno, endorsment je u pitanju, nije ni cudo.
Fridman, lik kome je uvek muzika bila na prvom mestu, a oprema na dvadesetom je izjavio da je odusevljen spravom. Naleteh slucajno na njegov intervju.
It`s well known that I`m not a gear guy by any means, but I got a piece of gear called the Ultra Axe-FX on the last day of guitar tracking that I took such a liking to that I re-cut most of the guitars on EKI that day with it. It`s also known that I HATE redoing something that I`m already satisfied with, so that tells you how I feel about the Axe-FX. EKI also has some of my fave guitar solos on it.
U prevodu, coveku se toliko svidela sprava koja mu je stigla na kraju snimanja albuma, da je opet sa njom snimio deonice u omiljenoj pesmi na albumu.

Znaci, AxeFX je P.O.S.
Matori, ti si ga garant probao pre 100 godina, sa ko zna kojim firmware-om, na ko zna kojoj pratecoj opremi. Verovatno ga nisi ni preterano podesavao nesto, nego si prebacio na fabricki Boogie patch, video kolika je razlika i doneo sud kako je sranje u odnosu na Bugija.

Vidis kakav baksuz znas da budes. Umesto da iskoristis svoje znanje i iskustvo i napravis neki kul IIc+ sa Hetfield/Petrucci modom patch i podelis to sa ostatkom sveta, ti pljujes. Cccc :grummel_2: Ja reko', ti si covek otvorenih shvatanja, a umesto toga juris svoj rep, kao neki drugi. Sta je vama tamo 2000 baka, sitnina. Angazuj se malo ili idi kod nekog komsije, pa doprinesi siroj metal zajednici :ziveli:
Uzgred, si uzeo Mark V? Ako jesi, baci koju recenziju i uporedjivanje sa IIc+ ako ti nije cim. Ako nisi, moze da padne i u buducnosti :)

joj treba to za ispit spremit.
A nisi valjda filozofiju upisiv'o? Ako jesi, saucesce, neces se od toga 'leba najesti.

dweezil

Post by dweezil » 27 Jan 2011, 16:36

neam pojma opet meni ovde smeta sto se povlace neke analogije koje uopste ne stoje a to je da je recimo anti high tech, minimalisticki stav na fazon lampa + gitara klasicno srpski i balkanski sto je DEBILNO, a da je sve sto je progresivno i ne znam rack und digital fazon nesto sto je samo po sebi bolje i iskusnije i profesionalnije, kao i da je ono prvo nastalo kao nedostatak pracenja audio i muzickih tendencija kojim savremen svet stremi, ali je u vecem broju slucajeva rech upravo o tome da jednostavno neko zna sta zeli i kako da to dobije. Naravno da je Fractal Audio Axe FX ozbiljna sprava koja je nasla mesto u velikom broju studija i kao deo geara za turneje vrhunskih imena i faca i to niko ne spori. Ali takodje kapiram da neko ko svoj zvuk gradi na recimo Fender Super Reverbu ili Vibroluxu ili Voxu i Stratu ili Telecasteru ustekanim u njega, ili bilo kojoj drugoj kombinaciji djitra plus tube amp, da ce Axe FX koristiti SAMO kad mora. Verovatno i da za nekoga ko je probao i osetio kako zvuci pravi lampaski reverb ili tremolo, sve ostalo pa i Axe FX je jednostavno ono neslana shala i kompromis sa zvukom. Pominjanje ekonomskog faktora kao plusa za Axe FX ne mzoe da stoji jer jednostavno za dobar tj. zvuk koji se zeli, posebno na zapadu - pare nisu presudan faktor.

Post Reply