Kako koristiti tone i volume pot?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Haralampije

Re: Kako koristiti tone i volume pot?

Post by Haralampije » 24 Jan 2011, 23:44

Imas potove u maricu za 500 i u mitrosu navodno neke za 250 a dimarzio za oko 600...eto cak su manje od 1000.

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 23:50

uuuuuuu ja mislio 1000 za pot :oops:
cool, sad evo sad gledam sajt Mitrosa, da vidimo cime cu se obradovat` :D

xspaceman

Post by xspaceman » 24 Jan 2011, 23:51

to je ok upgrade, ali nemoj da se nadas nesto mnogo boljem zvuku i tonu...ipak to su potovi a ne pickupi...

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 23:54

Za vajferta se isplati :)

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 24 Jan 2011, 23:57

E nije niko odg oko zujanja magneta-znam da je normalno da zuji 1.,3. i 4. pozicija (HSS) magnete imam..jel postoje singlovi koji ne zuje ili zuje neprimetno ili ce mi sl gitara biti HH :lol: ?
A primetio sam da dosta zavisi od uticnice-npr na spratu u sobi zuji na jednoj na drugoj jako malo,dole u kuci skoro nista-naravno pojacalo na 2ci :)
Btw,potovi na mojoj pacifici kontam da su njesra jer su nekako klimavi,a i gitara je kontam dosta stojala u prodavnici jer je cak ona bela plastika malo dobila zutu boju kad sam kupio...Mada vise me zanimaju magneti-kolika se razlika moze dobiti sa ugradnjom nekog boljeg singla u necku i eventualno hummera u bridgeu? (mada sam sa hummerom poprilicno zadovoljan)

shule

Post by shule » 25 Jan 2011, 00:05

uticnica u koje bodes mora biti uzemljena, sa 3 zice.

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Jan 2011, 00:28

johnny_b_good wrote:E nije niko odg oko zujanja magneta-znam da je normalno da zuji 1.,3. i 4. pozicija (HSS) magnete imam..jel postoje singlovi koji ne zuje ili zuje neprimetno

Mada vise me zanimaju magneti-kolika se razlika moze dobiti sa ugradnjom nekog boljeg singla u necku i eventualno hummera u bridgeu? (mada sam sa hummerom poprilicno zadovoljan)
Naravno.... postoje noiseless magneti. :D

Moze da bude velika,a i ne mora.... :D

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 25 Jan 2011, 01:13

Hehe moze drugi odgovor malo opsirnije ako je neko imao iskustva?Mada meni izgleda bezveze kao budziti gitaru od 200 evra...

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 03 Feb 2011, 11:03

Pacifica 012v, Red Velvet u neku, Super Distortion u bridgu, razlika prilicna u odnosu na stok magnete.
Oba sam dobio iz USA za neku sitnu kintu (oko 30-40% manje nego kod nas) pa sam zato promenio.
Pitanje je isplativosti, stvarno. Realno sam ocekivao chudo kad zamenim magnete, al nisam ostao bez teksta ono kao..
Zvuk je bolji, neumem da opisem recima zasto, ali se oseca konkretnost, nema onog kvak, kvak, masan cvrst saund. Obzirom na moje potrebe (kucno drndanje) ja sam prezadovoljan. Pokriva skoro sve, bluz, rock, metal, za mene skroz ok. Cak bi na nekim presetima sa RP90 i ovakvim magnetima bez blama mogo da odrljam djitru pred iljadu ljudi. E sad... gitara vredi 150-200$, dal je isplativo? Ili prodati to pa plus kinta za magnete pa dodas jos malo pa kupis nesto drugo.
Meni to drugo za sada ne treba, ocu ovu da iscedim do daske i sve nedoumice oko instrumenta razjasnim sam sebi.
Menjao sam pikapove sam, sam je podesavao (vrat, akcija intonacija...), samo malo da zberem kintu sam cu da promenim pragove, nut, elektroniku.... pederajka za naredne 2-3 god. A posle idemo dalje.....
Generalno dobija se na zvuku prilicno, dal je isplatljivo razmisli sam, nadam se da sam pomogao.

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 03 Feb 2011, 11:15

I da vrlo bitna stvar, procesor koji imam RP90 sa kojim nisam bio nesto preterano zadovoljan, sa ovim magnetima totalno ima drugi zvuk, onako upotrebljiviji je dosta, cenim da ako bi se i sa ovakvom gitaro zaboo u nesto extra, da bi stvar bila strava.
Jbg sve ima svoje.
Na kraju krajeva sviranje je bitno, jebes sve ostalo, meni bilo lepo da sviram djitru i sa onim starim magnetima, uzivao sam, sa ovim novim jos bolje.
Svirka je bitna, ako volis da zavijas zicu, ostalo sa namesti samo.

andrej]

Post by andrej] » 03 Feb 2011, 12:26

kakva god gitara u dobro pojacalo => u najgorem slucaju dosta pristojan zvuk; čisto da znaš

ubodi tu svoju sa super distortionom u neki jcm800, npr. oduševices se, držim. tone na bridge magnetu je tvoj prijatelj u svakoj situaciji. volume i nije tolko koristan kroz proc/loše pojačalo.
Last edited by andrej] on 03 Feb 2011, 12:34, edited 2 times in total.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Feb 2011, 12:30

andrej] wrote:kakva god gitara u dobro pojacalo => u najgorem slucaju dosta pristojan zvuk; cisto da znaš

ubodi tu svoju sa super distortionom u neki jcm800, npr. odusevices se, držim. tone na bridge magnetu je tvoj prijatelj u svakoj situaciji. volume i nije tolko koristan kroz proc/loše pojačalo.
:1:

samo bih dodao da mislim da se dobri magneti lakse ciste sa smanjivanjem volume pota, pa od drive-a moze lako da se dodje do neceg klinish

andrej]

Post by andrej] » 03 Feb 2011, 12:42

@mislim stvarno:

pa da, ali kroz vecinu pojacala kroz koju pocetnici kod nas sviraju, to bas i nema neke poente. takodje, ako sviras npr. metal zone ili ds-1/2, smanjivanje volumea NECE dati neke lepe rezultate. al zato: bilo kakav pristojan lampas - super zvuci. takodje, treba se pobrinuti da su pravi potovi na gitari: 250k log na singlovima i 500k log na hamovima (sto se tice volume potova), inace ce sjebavanje visokih pri smanjenju volumea biti prenaglaseno. mislim, prirodno je da zelite da imate vise visokih kad srolate vol, a manje na full vol-u, al je na gitarama kontra. zato je zvex sho, npr, popularan: sto vise gaina, manja impedansa kola => manje visokih. a to prija prljavom zvuku, osim ako ne trazite neki karakteristican. recimo, ja volim distorzirani bridge od telekastera. ono, blur - song 2, to valjda znate.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Feb 2011, 13:10

ma naravno, ne moze svako pojacalo da se iscisti, ali i dobri tranzistorci mogu da to odrade dosta ok. Uvek ce se bolji rezultati dobiti boljim pojacalom i slabijim stock magnetima nego obrnuto (govorim o trosenju para na gitaru od 300e, tj magnetima za nju, a svira se na asteru od 50e)...

Post Reply