Pravljenje Hambakera
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pravljenje Hambakera
Cao svima novi clan sam na forumu i hteo bih da pitam sve clanove koji su iskusni u pravljenju pickupova imam malo iskustva oko motanja vec sam namotao jedan single coil i sad mi je jasno sta sa hambuckerom znam da ima 2 coila nije problem oko motanja to znam vec ali mi nije jasno sta sa magnetom AlNiCo da li mora bas on ili neki magnet drugi imam neke magnete sa starih japanskih singla pa pitam da li mogu da ih iskoristim za ravljenje hama??Ja sam iz nisa a nigde nemogu da nadjem AlNiCo magnete u nisu a iz beograda ih ne dostavljaju,pa mi se ne isplati da dolazim za njih.Hvala svim clanovima unapred koji su zeljni da mi pomognu postavicu i neke slike moje hand made motalice

Re: Pravljenje Hambuckera
Xxaxaxa! Motalica ti je genijalna !!!
Mislim na ceo sklop,pocev od "iskrine" busilice sa regulacijom broja obrtaja,preko "krokodilke" koja drzi buzir kroz koji prolazi zica i stampanu plocu koja sluzi kao oplata za magnet. Veoma inovativno !!! Treba se setiti !!! Sto se tice humova,bilo koja dva singla daju humbacker,bez obzira koji magnet magnet je u pitanju. Zelim ti puno srece u daljem radu !

e sad razumem ja da je sve to 'genijalno'
kako kazete ali jel vazan neki tip magneta ili je magnet magnet pa kakav bio? 

mislim na magnet koji ide izmedju coila ?ne bih onako spajao single nego bih spajao ham http://galileo.spaceports.com/~fishbake ... umbuck.htm kao sa ovog sajta sve mi jesnao osim ovog magneta koji magnetise hamma to mi nije jedino jasno..mislim ako bi mogla mala pomoc... 

Svaka čast za trud samo napred!
...ali šta ti nije jasno? Šta ti pitaš u stvari?

...ali šta ti nije jasno? Šta ti pitaš u stvari?
pitam za onaj magnet sto se stavlja izmedju magneta kod hambuckera neki ga zovu AlNiCo magnet tj to je neka legura nekog metala ali sad me zanima da li ja moram da stavim bas taj magnet izmedju namotaja da bi polarisao magnet ili moze i neki drugi magnet.?? To meni nije jasno ja imam neke magneta od Singla ali neznam da li oni mogu da se stave
??
??

Last edited by kwiss on 17 Feb 2011, 22:36, edited 1 time in total.
Da dejane to je ta legura e sad me zanima kad bih pravio hambucker jel bih morao samo taj magnet da stavim ni jedan drugi izmedju bobina tj coila?? jel me razume neko sta pitam ludi.. 

Vidi, odgovore na sva tvoja pitanja imaš na wiki...
Magnet je jedan. Magnetni nastavci ka jednom namotaju i ka drugom su suprotnog polariteta jer su prikačeni na suprotne polove tajnog magneta koji ide izmedju njih. Dakle magnetni nastavci (oni valjčići što se vide s prednje strane gitare
) su suprotnog polariteta - jedni su severni drugi južni.
Bitno je napomenuti da su i namotaji vezani kontrafazno, jedino na taj način se može ostvariti humbucking efekat, kad su i magneti i namotaji kontrafazno "polarisani". Kapiraš sad?

Magnet je jedan. Magnetni nastavci ka jednom namotaju i ka drugom su suprotnog polariteta jer su prikačeni na suprotne polove tajnog magneta koji ide izmedju njih. Dakle magnetni nastavci (oni valjčići što se vide s prednje strane gitare

Bitno je napomenuti da su i namotaji vezani kontrafazno, jedino na taj način se može ostvariti humbucking efekat, kad su i magneti i namotaji kontrafazno "polarisani". Kapiraš sad?

jasno mi je meni sve to ali mi nije jasan taj magnet izmedju tih valjcica on mi je problem sve drugo je u redu i razumem ja to odavno ali mi nije jasan taj magnet koji polarise valjcice ovu temu sam pokrenuo zbog njega...
on mi nije jasna da li mogu da stavim magnete od singla?? to mi je drugo pitanje.

Ne znam šta više...Nema kontrafaze u namotajima,oba se motaju u istom smeru stim štoje jedan npr. 5,2Koma adrugi 3,2Koma i kad ih vežeš serijski dobiješ 8,4Koma.Jedan magnet od singla okreneš naopako ili za 180".Ima slika u predhodnim postovima
Last edited by kwiss on 17 Feb 2011, 23:33, edited 1 time in total.
kwiss razumem to sa wiringovanjem to mi je sve jasno ali ovde se radi o magnetu koji polarise valjcice on mi nije jasan da li je to obican magnet ili neki poseban
magnet
magnet