Pravljenje Hambakera
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pravljenje Hambakera
U pravu si Uzala kina je zemlja buducnosti zutaci se razmnozavaju ko muve..ali nije sad to bitno nego ovaj ham bi trebao da bude na neck poziviji pa neznam kakve su mu dobre karakteristike da li da mu stavim dva po 6.3 ili da mixujem nesto manje i da napomenem imam jedan coil od 6,3koma e sad on je temeljac koliko da motam ovaj drugi da bude? Znaci Neck pozicija hamma e sad preporuke.... da bude onako malo clean za solaze? i da li da ga splitujem da kad mi preklopnik(tropozicioni) bude na neck poziciji,tada da radi samo jedan singl a kad bude na midle da rade oba? ako je to uopste i moguce XD
Hvala unapred

Shomyxd, ovako da ti kazem posto se radi o neck poziciji hum-a, ja iskreno ne bi motao preko 12k mislim da nema potrebe,jer nista ne dobijas samo trosis resurs(zicu) i vreme,ako bi da motas vise onda moras da bridge hum bude bar 50% vece impendance od neck-a, mislim da ti je 10K idealno resenje,ali ti probaj ne budi lenj sve kombinacije pa vidi sta ti najvise lezi,e sad sto se tice splitovanja moze to da se odradi progooglaj malo ima fantasticnih resenja, recimo posto sam zakljucio da je gitara koju nameravas da radis H-H konfiguracije ako ne gresim, mozes da uradi splitovanje jednog i drugoh hum-a tako da imas i konfiguraciju S-S,misli nezavisno od 3-polozajnog prekidaca tako da bi mogao imati razne kombinacije H(n), H-H,H(b); S(N), S-S, S(b);e sad mozes napraviti razne kombinacije H i S,mislim S kad uradis splitaovanje H, oznake u zagradi se odnose na poziciju pickup-a... Govorim ti o splitovanju sa dva nezavisna prekidaca sto mislim da je dobro resenje posto cu nesto slicno da radim za sebe tipa uradicu Hum od 12K u neck poziciji i Hum od 18K u bridge poziciji, a sa splitovanjem cu ih razdeliti tako da neck bude ok0 6K stratovski a bridge oko 10K gibsonski..., moze tu jos sto sta da se uradi tipa promene faze prilikom splitovanja magneta,recimo da ti radi prvi kalem,sa mogucnosti da radi i drugi kalem tako da sve to doprinosi zvucnim karakteristikama gitare imas sto bi se reklo mnogo mogucnosti na jednom mestu... pozz.!!!
Hvala coca,tako sam i ja mislio oko 10k ali ipak bolje da mi neko strucniji kaze
jer ja sam pocetnik i ne bih sad da pametujem nesto saljem neke slike kad zavrsim hamm-a i snimke kako zvuci na gitari kada zavrsim...Hvala svima jos jednom 

I ja se zadnjih nekoliko meseci bavim eksperimentisanjem i zezanjem sa gitarskim pickupovima.Mene zanima od cega bi (u nasim uslovima) najbolje bilo napraviti kaleme (bobine) za motanje, u mom slucaju single coila? Naime, kod singlova treba izrezati gornju i donju plocicu, izbusiti rupe i kroz njih provuci alnico polepieces (magnetene stapice). Tako se dobije spulna na koju se namotava CuL zica. Ja sam ove plocice pravio od crnog plexiglasa (klirita), a "alnico 5" stapice kupovao u radio klubu u Bg. Problem je sto je najtanji plexiglas koji sam nasao, predebeo za ovu namenu, i sto su magneti dimenzija 5,5 mm X 22 mm, umesto 5mm X 16 -19 mm. Kod Stwmac-a moze da se naruci i Bobbin Flatwork Material (vulkanizirane fiber ploce) za bobine, i alnico polepieces (i sve sto je potrebno za izradu pickupova), ali kad sve saberes i oduzmes to ispadne jako komplikovano i skupo za nase uslove.
Sta mislite o pertinaksu kao materijalu za ovu namenu? Da li neko zna gde u Srbiji (ili okolini) moze da se nabavi vulcanized-fiber flatwork material, ili kako li sa to ovde kod nas vec zove? Pretpostavljam da to koriste ljudi koji motaju transformatore.
Sta mislite o pertinaksu kao materijalu za ovu namenu? Da li neko zna gde u Srbiji (ili okolini) moze da se nabavi vulcanized-fiber flatwork material, ili kako li sa to ovde kod nas vec zove? Pretpostavljam da to koriste ljudi koji motaju transformatore.

Pertinaks ne valja - krt je mnogo. Vitroplast je mnogo bolji 

Moze i pertinax i vitroplast,radio sam i jedno i drugo,sluzi svrsi, moze cak i plastika od kutija za CD-ove i gornja idonja samo se mora paziti prilikom secenja i busenja rupa!!!,sto se tice duzine AlNiCo magneta 0.5mmX22mm duzina od 22mm je sasvim o.k. zato sto dobijes vise mesta za kalem tj. mozes vise zice da smestis u tu spulnu koju napravis, jos jedno vazno obavestenje za sve Vas koji se igrate sa pickup-ovima kada kupite te magnetice u Radio klubu znaci 6 kom. onda ih pre nego li ih stavite izmedju tih delova koje ste odredili za bobine(mislim na te plastike) morate ih pravilno orijentisati u smislu polova N-S za neck i bridge i S-N za middle pickup ukoliko se radi o S-S-S konfiguraciji tipa strata, a to se uradi tako sto uzmete bilo kakav kompas i pogledate gde su polovi tih magnetica, posto u protivnom ako randomizujete polove to ce biti zbrka u samom pickup-u kad ga montirate i utice veoma na zvucne karakteristike (probao pa se uverio!!!) mislim da je ovo korisna informacija za sve koji to nisu znali!!! Jos jednom me raduje da ima toliko Nas koji se zaludjuju sa ovom problematikom,samo hrabro i napred, i jos da vam kazem da je handwinding single coil pickup mnogo zanimljiviji od masinski motanog pickup-a istih performansi, ovo misljenje do sad jedino deli zajedno sa mojom malenkoscu Leslie custom pickup maker iz Zagreba,koji je dosao do slicnih saznanja kao i ja samo sto je on za razliku od mene lik koji se sa tom problematikom bavi profesionalno za razliku od mene koji to radi iz hobija...pozz.!!!
P.S.: moze da posluzi i plasticna tacna iz radnji plastike,kosta oko 100 din. a moze da se uradi 20 plocica za bobine tj.aprox. 10-ak pickup-ova!!!,samo je problem naci odgovarajuci kvalitet plastike od koje je izradjena ta tacna, da bude dovoljno cvrsta i savitljiva ujedno,obicno je plastika samo cvrsta(kruta) pa je problem prilikom secenja i busenja iste (puca)!!!
P.S.: moze da posluzi i plasticna tacna iz radnji plastike,kosta oko 100 din. a moze da se uradi 20 plocica za bobine tj.aprox. 10-ak pickup-ova!!!,samo je problem naci odgovarajuci kvalitet plastike od koje je izradjena ta tacna, da bude dovoljno cvrsta i savitljiva ujedno,obicno je plastika samo cvrsta(kruta) pa je problem prilikom secenja i busenja iste (puca)!!!
ja sam sa pertinaksim plocama bio zadovoljan i extra se pokazao ne puca lako se busi samo treba naci odgovarajucu bebljinu....moze i plastika sa CD kutijica sto kaze coca i one su dobre ali lako se lome sto meni nije odgovaralo..evo i mog magneta ...cuvenog danas ga zavrsih..XD 

[6 kom. Treba naći plastiku koja ne skuplja elektricitet,naj bolja je teflonska plastika nije krta i lako se obrađuje,polietilenska ne valja jer prikuplja elektricitet što bi smetalo radu pic upa.Čak i obično drvo je bolje od polietilena.
Da li neko zna cime se moze seci magnet i da li moze ...xD 

Evo i mog pickupa od plexy-a. Tu su alnico 5 rods od 22mm duzine i 5,5 precnika, (zica je AWG43, sto je negde oko 0.054 mm po nasim standardima) i otpor spulne je 9,7 K. Ne znam koliko se sa ovih losih fotki vidi, ali ovde je moglo da stane jos ovoliko zice, pa je duzina magnetnih stapica `ladno mogla da bude 15-16 mm. Tako bi sam pickup bio manjih gabarita (visine), a sa visinom spulne se dobija na visokima, a gubi u basovima, pa "visoki" pickupi mogu zvucati tanko. Ipak, zvuk ovog mog tele-bridge pickupa je ispao veoma dobar (po mojim, i po kriterijumima nekoliko mojih kolega gitarista).
Fotke su nastale pre nego sto je pickup-u dodata mesingana plocica koja dodje sa donje strane i sluzi kao shield i u kojoj su rupe sa navojem za srafove kojima se spaja sa bridge-om.

Inace magneti se u principu ne mogu seci jer su veoma tvrdi i krti, pa bi prilikom secenja najverovatnije pukli (pri izradi se oblikuju ili livenjem, ili presovanjem). Takodje bi se pri secenju grejali sto moze veoma lose da utice na njihove osobine (bitno ili potpuno bi se razmagnetisali), i na kraju, sva "piljevina" koja bi se stvorila pri secenju, zalepila bi se za sam magnet i veoma tesko bi je bilo odstraniti.
Fotke su nastale pre nego sto je pickup-u dodata mesingana plocica koja dodje sa donje strane i sluzi kao shield i u kojoj su rupe sa navojem za srafove kojima se spaja sa bridge-om.

Inace magneti se u principu ne mogu seci jer su veoma tvrdi i krti, pa bi prilikom secenja najverovatnije pukli (pri izradi se oblikuju ili livenjem, ili presovanjem). Takodje bi se pri secenju grejali sto moze veoma lose da utice na njihove osobine (bitno ili potpuno bi se razmagnetisali), i na kraju, sva "piljevina" koja bi se stvorila pri secenju, zalepila bi se za sam magnet i veoma tesko bi je bilo odstraniti.
Ne znam što motate singl na 9Koma,standardni fenderovi su 5,8Koma.Imam par hamova koji nisu preko 8,7Koma
Ima tema na forumu leslie stratocaster pickups pa pročitajte 

Pa, delimicno si u pravu,najcesce je tako, ali postoje singlovi sa impedancom i preko 10 K (pogotovo za telecaster). Ja sam vec rekao da eksperimentisem sa pickupovima, pa sam ovaj namerno motao da bude "hot" i "overwound". Zeleo sam da dobijem "prljaviji" ton i veci output ( jer mi je i Neck pickup "vruc" (oko 7,5 K), a oba su namenjena Thinline tele replici koju sam pravim.

A ovo sam namenio testiranju pickupova koje pravim (kao da mi je Grunf dao ideju)

A ovo sam namenio testiranju pickupova koje pravim (kao da mi je Grunf dao ideju)

Svaka cast Seller ovo ti je dobra idea sa testerom...Extra stvar...a i telac ti je dobar...samo ja sam vise za ibaneza nego za tele..ali dobro svako ima svoju ljubav veliki plus od mene..++ pozz 

Jako je fin javor vrata ali sto obrnuti strat vrat uz tele telo? 

Shomyxd, magnet mozes seci to je sigurno,probao sam i za to ti treba bonsek, kad magnet iseces od jednog dobijes dva,on time ne gubi svoja permanentna magnetna svojstva,samo kad budes sekao obrati paznju da to radis strpljivo i polako, zbog estetike!!!pozz.!!!
P.S.:Seller, svaka cast za ovoga telca,i meni je upalo u oko to exraa fino javorovo drva za vrat,super komad,ali i ja mogu da primetim za sto reverse headstock stratoliki na tele,to mi bas ne ide(moje skromno misljenje),ali svakako ti je i ta ideja odlicna onako nesvakidasnja!!!bravo!!!pozzz.!!!
P.S.:Seller, svaka cast za ovoga telca,i meni je upalo u oko to exraa fino javorovo drva za vrat,super komad,ali i ja mogu da primetim za sto reverse headstock stratoliki na tele,to mi bas ne ide(moje skromno misljenje),ali svakako ti je i ta ideja odlicna onako nesvakidasnja!!!bravo!!!pozzz.!!!